Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 23:50, 06 maj 2018

Do góry
GorAna napisał(a)

Asiu, to może dla odmiany serduszka

Moja ulubiona . Pewnie przez sentyment, bo jako pierwsza zagościła w moim ogrodzie
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:48, 06 maj 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dla tych widoków nie mogę doczekać się wiosny Czy chodzi Ci o ten powojnik? To Montana Rubens, pierwszy raz mi tak ładnie zakwitł. W ubiegłym roku zmroziły go majowe przymrozki.

Ja nie moge Dorota, ale powojnik. Jak on zakwitl to wszystko powinno kwitnąć tej wiosny.
Kupilam tez montane wsadze do ziemi po Zośce.
Rulon to floksy.
Ide jeszcze ogladac u ciebie
Bylinowa łąka 23:46, 06 maj 2018

Do góry
I parę widoczków.

Śniadanie na trawie.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:39, 06 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Kurcze, przylatuje mi od pary dni jakiś ptaszorek i wyciąga mi z ziemi moje cenne dżdżownice! skubaniec jeden! Ja na ptakach się nie znam, a żadnego mi miastowego nie przypomina A moze on mi hakone podżera?

A teraz kilka migawek z rana, choć operująca słońce słabe daje możliwości do focenia

Czosneczki coraz lepiej rozwinięte

I z drugiej "mańki"

Tu Krzysiek się otwiera powoli

Mój kocimiętkowy busz połknął Miriamy - już się zastanawiam czy ją ciąć jeszcze przed kwitnieniem, czy dać jej chwilę się zafiolecić i potem ciachnąć przód, żeby tył podtrzymywał co nieco
Ale pięknie zielono. Kocimietke przyślij nieco, bo zniszczy Ci te roślinki z przodu.
Bylinowa łąka 23:37, 06 maj 2018

Do góry
Co do obcowania z przyrodą, to pomijając ptaki, wykopałam 3 padalce w różnych miejscach (zdjęć brak), wieczorem widziałam latającego nietoperza (chyba), a o poranku pasące się na sąsiednich łąkach sarny. Tu widać jedną mniej więcej pośrodku (w dużym zbliżeniu).

Muszę przyznać, że w tym roku większe szkody poczyniły nornice lub inne gryzonie. Straciłam krzewuszkę i chyba kalinę angielską oraz kilka bylin. Kalina stała taka jakby zatrzymana w rozwoju, ale jak pociągnęłam to wyszła z ziemi praktycznie bez korzeni.
Posadziłam z powrotem i podlałam - może się uratuje choć wielkiej nadziei na to nie mam. Pobojowisko jeszcze z zimy, ale cały czas zajmowałam się czymś pilniejszym.

To odkopał mój piesek, w którym na działce budzą się instynkty myśliwskie. A to jego znalezisko. Czyje to lokum?

I jeszcze odwiedziła nas para sójek, która szukała materiału do gniazda.
Zdjęcia robiłam telefonem, więc bardzo kiepskie wyszły. A szkoda.
Stary ogród zamkn. 23:32, 06 maj 2018

Do góry

Stary ogród zamkn. 23:31, 06 maj 2018

Do góry
Moja ulubiona część

Stary ogród zamkn. 23:29, 06 maj 2018

Do góry
Zawilczyk rutewkowaty

Kwiaty we włosach 23:26, 06 maj 2018

Do góry

Elu wyobraź sobie,że to jest jeden żarnowiec, a ma 2 odcienie, jakoś go pomieszali.Bzyki się w nim uwijają i zapach na cały ogród.Z przodu jest jeszcze czerwony.

Cały czas coś mnie zaskakuje, teraz pojawiają się żurawki, hosty, bodziszki, trawy, azalie, rododendrony.

Stary ogród zamkn. 23:24, 06 maj 2018

Do góry
Nowa aranżacja części alpinarium.

Stary ogród zamkn. 23:22, 06 maj 2018

Do góry

Kalina olcholistna

Klon strzępiastokory

Stary ogród zamkn. 23:20, 06 maj 2018

Do góry
Piękna pogoda w majówkę pozwoliła poza pracą we własnym ogrodzie na odwiedzenie różnych ciekawych miejsc. Ja wybrałem Arboretum w Rogowie. Niby wiadomo, że jest tam pięknie, jednak za każdym razem jestem zachwycony na nowo . W czasie wizyty kończyły kwitnąć magnolie, a zaczynały dopiero różaneczniki. Tak więc podwójne wrażenia .

Nawożenie, zasilanie trawnika 23:20, 06 maj 2018

Do góry
Moje dzieło, trawnik. Ma nie cały rok, jest pobudzany do wzrostu głównie poprzez wodę ale i nawozy.
Podwórkowa rehabilitacja 23:18, 06 maj 2018

Do góry
ryska napisał(a)
Na koniec powojnik górski Mayleen, pełen zachwyt

Powzdychałam nad nim z zachwytu po cichu, ale zasługuje przecież na głośno wyrażoną pochwałe. Piękny Ci on, oj piękny.

Reniu, a te narcyze wykopujesz? Jakieś szczególne zabiegi nad nimi uskuteczniasz? Co to znaczy, że 100% się odliczyło?
Bukszpan (Buxus) - uprawa 23:03, 06 maj 2018

Do góry
Proszę o radę. W zeszłym roku przeprowdziliśmy gruntowny remont podjazdu. Rosły tam leciwe, formowane na "nibykule" bukszpany. Wykopaliśmy je, zabezpieczyliśmy na czas remontu, a potem posadziliśmy na nowym miejscu. To było we wrześniu. Na chwilę obecną wygląda na to, że wszystkie się przyjęły. Co prawda nie na całej powierzchni, ale jednak zaczynaja pokazywać się na nich tegoroczne przyrosty. Proszę o radę jak długo wstrzymywać się z ich cięciem, żeby nabrały jakiegoś w miarę rozsądnego kształtu. A może właśnie mam je ciąć, żeby stymulować szybszy wzrost? I czy można je podlać rozcieńczonym końskim nawozem? Jestem laikiem, dopiero zaczynam przygodę z roślinami ogrodowymi. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

Bylinowa łąka 23:01, 06 maj 2018

Do góry
Posadzone winogrona.

Zapączkowana jeżyna

Jagody kamczackie kwitną i zawiązują owoce.

I oplewiłam jeszcze nasze ogrodzone porzeczki i agresty. Na nich też będzie trochę owoców.

Mój 4 arowy azyl... 22:58, 06 maj 2018

Do góry
Z majowej wycieczki:

Kręta rzeczka

Drzewa umierają stojąc...

Ogrodowy song 22:46, 06 maj 2018

Do góry
frezja napisał(a)

Ależ proszę

Korona bardziej wypasiona od mojej ale ja mam za to grubszy palik Nie mogę nic kupić na cieńszej łodydze bo wiatry mi później ćpają drzewami po trawniku
Bylinowa łąka 22:45, 06 maj 2018

Do góry
To jeszcze nie koniec. Musiałam przygotować nowe poletko na krwawniki i od razu dosadziłam ubiegłoroczne siewki łubinów. Pozostawione bez opieki w zeszłym roku, tylko nieliczne przetrwały. Tu znalazły nową miejscówkę.

Inne roślinki znalazły miejsce w pobliżu, tak żeby były na oku. Część obsadzona dąbrówką została powiększona. Nie zrobiłam zdjęcia całości, tylko portrety poszczególnych roślin niestety.

I zbliżenie na dąbrówkę - odbudowała się po wizycie nornicy i kwitnie.

Zrobiłam trochę miejsca koło hortensji pnącej i posadziłam podarowane bergenie oraz turzycę ID. I jak już byłam na fali przesadzania to przeniosłam żurawki, które rosły koło dąbrówki. Te zielone trochę słońce przypalało. Teraz rosną od północy i liczę, że będzie lepiej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies