Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 19:53, 04 maj 2018

Do góry
Iglaki- do cięcia czy nie?
Raz je cięłam ale wydawały mi się brzydsze i dopiero w kolejnym roku sie odbudowały. Ale rosną rozczochrane.

Na dole są takie wielopędowe

Ogród z rzeźbą 19:51, 04 maj 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Dziękuję za informację o gnojówce. Zrobię i zobaczymy .

Powiem Ci, że ja mimo iż "ogrodniczkuję" chyba już czwarty rok, to gnojówkę zrobiłam dopiero drugi raz w życiu. Będąc na działce jakoś nigdy nie było czasu wyprawić się po pokrzywy, na dodatek to działka weekendowa, więc element codziennego mieszania był niemożliwy do zrealizowania. Dopiero w tym roku oświeciło mnie, że przecież mogę sobie ją postawić w wiaderku na balkonie, a potem przelać w buteleczki i przewieźć gotowca.

Carex Montana Raureif, bardzo lubię tę trawkę:

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:45, 04 maj 2018

Do góry
peonia66 napisał(a)
Proszę o pomoc, co to za roślina.

Gardenarium napisał(a)
To najgorszy chwast, rdestowiec japoński moim zdaniem, roślina bardzo ekspansywna, żeby nie powiedzieć - groźna i trudna do zwalczenia.

Usuwaj czym prędzej.

tak, to to pieronstwo. Upewnij się, że wykopiesz z wszystkimi korzeniami, bo żywotne toto strasznie jest. Jakiś czas temu oglądałam dokument o tym jak w UK toto wdziera się nawet do domu, przebijając beton!
Tutaj w wielu miejscach to widzę i szybko zabiera połacia
znam to pod nazwą japanese knotweed, ale nie znam polskiej nazwy.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:45, 04 maj 2018

Do góry
Niestety mój trawnik pokrywa się coraz to większą ilością jakiś trójlistnych chwastów (koniczyna pewnie) obawiam się, że za dużo tego świństwa zostało po tym, co wcześniej wysiał deweloper. Chyba w przyszłym roku wykopię i wywalę całą ziemię, którą wysypano od nowości i wysypię nowe podłoże.

Ogród z rzeźbą 19:45, 04 maj 2018

Do góry
Serby trzy sztuki niestety nie doczekały się jeszcze na posadzenie, nie zdążyliśmy. Stoją sobie biduki w części działki, na którą duet łopata+widły jeszcze nie dotarł.

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:43, 04 maj 2018

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

gwiazda dnia

Hmm mam taką samą gwiazdę

Zbyszku, jak przyglądam się Twoim chudzielcom, to nasuwa mi się nazwa wątku....Slim u Zbyszka
Ogród z rzeźbą 19:40, 04 maj 2018

Do góry
Trzy dni spędziliśmy na działce i to były bardzo intensywne trzy dni. Mogę powiedzieć, że wróciłam do domu odpocząć. Trzeba było te zakupy posadzić, a przecież wiadomo, że u mnie to nie takie proste przez ten nieszczęsny piach. Na dodatek wczoraj upał jak w środku lata, nota bene ciekawe jakie to lato będzie, skoro teraz takie ciepło wystrzeliło. Mój eM namiętnie wszystko podlewał a ja machałam widłami.

Z nowych zakupów na pierwszy ogień poszła wiśnia Kiku Shidare Zakura, wybór mojego eMa. Ładna jest, tzn. nam się podoba i dobrze w tym miejscu wygląda. Jak się rozrośnie nie będę siedząc na tarasie widziała sąsiadów za płotem na ich tarasie (o doznaniach słuchowych nie wspomnę, ale ekranów dźwiękochłonnych stawiać nie będziemy).

Oto ona:

Te długie pędy ma prawie do ziemi, czy trzeba je przyciąć? Jak ją przyciąć i kiedy?

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:30, 04 maj 2018

Do góry
cyprysik nutkajski Pendula i świerk Inversa

Ogród z rzeźbą 19:28, 04 maj 2018

Do góry
Ewuniu u mnie teraz to głównie narcyzowo jest. Posadziłam je ubiegłej jesieni wokół rzeźby między żurawkami. Pachną cudownie, oczywiście nie pamiętam jaka to odmiana:

Nieśmiałe pierwsze kroki 19:27, 04 maj 2018

Do góry
Elka napisał(a)
Zbyszku byłaby szansa na zdjecie z młodymi liścimi rohana weepinga i rohana obeliska? .....

Ela ten jaśniejszy to Obelisk ciemny Weeping
Ogród z rzeźbą 19:14, 04 maj 2018

Do góry
Iwonko/Figielko moja rabata ruderowa jest w remoncie od dwóch lat i mam nadzieję, że w tym sezonie uporam się z nią. Ale teraz przez to, że ktoś wyciął drzewa za ogrodzeniem, zrobiło się naprawdę straaaasznie. Ale o tym będzie później.

Zaczynają kwitnąc zawilce:

W kamiennym kręgu od początku 19:10, 04 maj 2018

Do góry
GorAna napisał(a)

To jest śliwa dziecięca.

Tak wyglądała 24 kwietnia. Pełni kwitnienia nie obfociłam

To jest śliwa dziecięca - kupuje ta nazwę . Już nie mogę się doczekać kiedy moje zakwitną. Puki co cieszę oczy u innych.
Ogród z rzeźbą 19:09, 04 maj 2018

Do góry
Anitko powiem Ci, że ja chciałabym być na etapie trawek i bylin. Ja ten ogród to od d...y strony robię, bo zamiast zacząć od drzew i mocnych akcentów, to sadziłam popierdółki, a teraz mam problem, bo trzeba coś z tym inwentarzem zrobić. Z drugiej strony uniknęłam prawdopodobnie zakupów, na które dzisiaj bym się nie zdecydowała. O ile nietrafione trawki czy też byliny bolą co nieco, to jednak drzewa bolałyby baaaardzo.

Dla Ciebie klonik Jordan błyszczący w słońcu:

Ogród to moja bajka 19:09, 04 maj 2018

Do góry
Niebiesko i biało. Moje ulubione kolory.

Ogród z koniczynką 19:08, 04 maj 2018

Do góry
Narazie rozszalał się złotlin...

maleńki biedronkowy clematis Polish Spirit zakwita nieśmiało...
W kamiennym kręgu od początku 19:04, 04 maj 2018

Do góry
Figielka napisał(a)

To jest śliwa dziecięca.

Tak wyglądała 24 kwietnia. Pełni kwitnienia nie obfociłam
Ogród z koniczynką 19:04, 04 maj 2018

Do góry
Mirka, ptaszek dla mnie to po prostu ptaszek...nie rozróżniam ich, taki jakiś mały...znam jedynie sikorki, wróble, kosy i sójki, a jeszcze sroki i wrony oraz żurawie, ot i chyba wszystko...a jajeczek jest już 5...zdjęcie zrobione z góry, nie dotykaliśmy wiaderka...
Ogród z rzeźbą 19:03, 04 maj 2018

Do góry
Paulinka a teraz moja mistyfikacja wygląda tak:

W kamiennym kręgu od początku 18:59, 04 maj 2018

Do góry
GorAna napisał(a)

Dzięki, lubię takie zestawienia kolorystyczne jak na tym zdjęciu. Czy w tle widzę śliwę wiśniową , kwitła już ?
Ogród z rzeźbą 18:59, 04 maj 2018

Do góry
Haniu bardzo Ci dziękuję za porady, zastosowałam się. Mam nadzieję, że róże przeżyją. Miriamki spsikałam Topsinem, tylko to miałam "pod ręką". Obcięłam też te suche końcówki. Zobaczymy.

Na leeeewo patrz!

Na praaawo patrz!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies