Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 22:12, 24 maj 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Siadam i czekam.

Takie mam tylko
Liliowo i kolorowo:) 22:12, 24 maj 2018

Do góry
marba napisał(a)
Pięknego masz klona, Danusiu. Bardzo lubię ten kolor. Nawet w pochmurne dni robi się od niego słoneczniej.

Też lubie ten kolor w ogrodzie, mam kilka roślin i perukowca w takim kolorze

Pęcherznica też piękna w takim kolorze

Mój 4 arowy azyl... 22:12, 24 maj 2018

Do góry
Z daleka

nieco bliżej

całkiem blisko

Małymi kroczkami do celu... 22:11, 24 maj 2018

Do góry
Kocimiętka, przywrotnik, podoba mi się to połączenie i powoli otwierający się kwiat piwoni

I póki co tyle kolorów u mnie
Hortensjada 22:09, 24 maj 2018

Do góry
bozga napisał(a)
Jeszcze na koniec ( muszę powiedzieć, że nie pamiętam kiedy miałam aż tyle czasu, żeby siedzieć przy kompie) pokażę jak w tym roku zakwitła glicynia chińska Prolific, bardzo polecam, nie trzeba czekać latami , żeby zakwitła a na dodatek pięknie pachnie

Na pierwszej fotce jej ogrodowy początek-po prawej stronie,bardziej widać kijek bambusowy, niż roślinkę

Kusi mnie cały czas, Twoja jest cudowna!!!
Pytałam wcześniej o hortensję dębolistną, wypowiesz się?
Słoneczny Ogród 22:08, 24 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Iryski piekne u ciebie.

Dziękuję, nadal kwitną, a kolejne spóźnialskie się otwierają.

Dzisiejsze zdjęcie przed zachodem słońca.

Małymi kroczkami do celu... 22:08, 24 maj 2018

Do góry
Na różance szaleje póki co szałwia i sesleria, czekam na róże...na pamiątkę orlikowe zdjęcie,dzisiaj wiatr kwiaty już otrzepał

Małymi kroczkami do celu... 22:07, 24 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Jestem padnięta, dzisiaj wymyśliłam sobie poszerzenie najdłuższej rabaty i przy okazji zrobienie kancików, większość roślin rosła praktycznie przy samej trawie, mąż nie kosił, bał się skoszenia roślin, wiedział,że to grozi nawet śmiercią hihi tak więc kantowałam pół dnia, a w połowie urwała mi się końcówka i cały czas spadała, ale połowa już za mną

Teraz muszę czekać na męża,aż mi końcówkę naprawi i działam dalej

Przy okazji byłam dzisiaj w szkółce kupić teściowej hortensje annabell, kupiłam też miskanta adagio ( widoczny na pierwszym zdjęciu) i mój kochany synek kupił mi bodziszka johnson ' s blue ' nawet dostał zniżkę i Pani sprzedała mu za 2 zł posadził na różance, podlał i oby rósł

Kanciki pierwsza klasa
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:06, 24 maj 2018

Do góry
A propos cierpliwości to za grosz jej nie mam. Bo już miałam czekać do jesieni żeby drugą kulkę cisową znów o pół metra przesadzić, ale w koncu nie wytrzymałam. Wysunełam kulkę do przodu. Bryła korzeniowa w miarę mało naruszona więc może nie będzie gigantycznych opóźnien rozwojowych. Rozpoczynając kopanie pamiętałam co Toszka mówiła, ale było to silniejsze odemnie. Nic tylko zapytać - a gdzie rozsądek, a gdzie rozsądek. Może bym bardziej się bała gdyym za kulki b.dużo zapłaciła, a jako że one z własnej doświadczalni to mniej się bałam tego ryzyka. W dodatku ładnie popadało.

za cisa poszła jeżówka, stipa oraz to niebieski co mi nazwa uleciała z głowy i nie chce za nic wrócić , nie lawenda
Edit: szałwia . na zdjęciu jakoś to bardzo ciasno wygląda ale w rzeczywistości jest ciut więcej luzu. Jesienią może dorosnę do tego żeby powojnika wyciapać stamtad bo ciągle go trzeba przycinac. Ahh ten Rubens- grubiutki jest!

Małymi kroczkami do celu... 22:05, 24 maj 2018

Do góry
A z wieści ogrodowych

Pastella przybrała pastelowy kolor

Róża Lavender i Charles Austin już tuż, tuż

Małymi kroczkami do celu... 22:02, 24 maj 2018

Do góry
Jestem padnięta, dzisiaj wymyśliłam sobie poszerzenie najdłuższej rabaty i przy okazji zrobienie kancików, większość roślin rosła praktycznie przy samej trawie, mąż nie kosił, bał się skoszenia roślin, wiedział,że to grozi nawet śmiercią hihi tak więc kantowałam pół dnia, a w połowie urwała mi się końcówka i cały czas spadała, ale połowa już za mną

Teraz muszę czekać na męża,aż mi końcówkę naprawi i działam dalej

Przy okazji byłam dzisiaj w szkółce kupić teściowej hortensje annabell, kupiłam też miskanta adagio ( widoczny na pierwszym zdjęciu) i mój kochany synek kupił mi bodziszka johnson ' s blue ' nawet dostał zniżkę i Pani sprzedała mu za 2 zł posadził na różance, podlał i oby rósł
Ogród z wilkiem zamkn. 22:01, 24 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Madzia czym ty ta lawendę karmisz ? Co to za trawka taka wybujała na fotce wyżej ? Sorry,że Cie tak ciągle o coś pytam ale muszę wybrać jeszcze sporo roślin a u kogoś najłatwiej

właśnie niczym nie karmię ,przycięłam mocno na wiosne ,rośnie w ciężkich warunkach ,słońce non stop i nic więcej .....chociaż może trochę magicznej siły dostała

a trawka to chyba frosted curls ( nie wiem czy prawidłowo nazwę napisałam )
jeśli o tą pytasz ?

buziaki
Wymarzony sielankowy ogród..... 22:01, 24 maj 2018

Do góry
Tu już częściowo jest, ale na jesieni dojdą jeszcze piwonie, będzie piwoniowo-hortensjowa rabata
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:59, 24 maj 2018

Do góry
i piwoniowo, zaczynają

Ogród w dolinie 21:59, 24 maj 2018

Do góry
Figielka napisał(a)

Witam, wpadłam z rewizytą.
Fajnie mieszkasz, ani się obejrzysz, a będziesz miała ogród.
Co jest posadzone na tej rabacie, bo jakoś nie mogę dopasować.
Co to jest wzdłuż drogi?
Czytałaś już dekalog ogrodnika Danusi? Warto znać jak człowiek zaczyna mieć już chaos w głowie to trzeba przeczytać . Z czasem wchodzi do głowy i zaczynasz czuć swój ogród.

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Hej Figielko Dekalog znam, mama nawet Danusi książkę.
Wzdłuż skarpy rosną nie lubiane na Ogrodowisku pięciorniki krzewiaste Lovely Pink. A w trójkącie krzewuszka Victoria, hortensja Annabelle, 2 Cisy pospolite odmiana Anna oraz piwonia, przywrotnik, bodziszek kantabryjski i szałwia. Drzewo to szczepiony tulipanowiec Edward Gursztyn. W sumie cisów i hortki nie widać, Cisy kupiłam malutkie, a hortka słabo rośnie, chba ma za wysokie pH. Musiałbym zrobić porządne zdjęcie aparatem, żeby było lepiej widać.
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:59, 24 maj 2018

Do góry
kalmia w zbliżeniu i pęcherznica

łubiny chyba nie lubią takich upałów, szybciej przekwitają... a red barony nabierają czerwieni

Liliowo i kolorowo:) 21:58, 24 maj 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Czyli Candlelight sobie pooglądaj

Poczytałam wszystkie, będe szukać
Lawenda już zaczyna, dziś jeszcze dosadzałam kilka

Przedziwny Ogród 21:57, 24 maj 2018

Do góry

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:57, 24 maj 2018

Do góry
Gożdziki szaleją, a jak pachną cudnie

kocimiętkowo, krzewuszkowo

Ogród z wilkiem zamkn. 21:57, 24 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Madziu zdjęcia śliczne jak zawsze, a jak z pieleniem wśród tych wszystkich kamyczków? hakone dałabym szansę, może jeszcze zbierze się w sobie

dziękuję Paulinko
pielenia w kamyczkach szczerze nie cierpię ,ale cóż zrobić rękawiczki i trzeba rwac
hakone dam szansę jeszcze ,bo i tak nie ma do kupienia narazie
miłego wieczorku

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies