Nie martw sie na Wielkanoć bedzie feria tulipanów i będą w tym roku azalie kwitnać i nieśmiało będą się pokazywać rh Wielkanoc na koniec kwietnia.... I za tydzien weekend majowy....
Łukasz ty się nawet nie zastanwaiaj tylko sadż tak jak Danusia narysowała. Lilie przesadż w inne miejsce, bo ta rabata przed domem reprezentacyjna i caloroczna musi być. Lilie wsadż w inne odpowienie dla nich miejsce
Najbardziej urzekły mnie lampiony
Poogladalabym więcej zdjeć twojego zimowo-wiosenego ogrodu. Życzę aby zima była łagodna i aby ogród latem pokazał się w całej krasie. Będzie pieknie!
Napislam pytanie na prive
Zbysiu aby zakończyć dyskusje dot. Ćwiczeń przeklejam moją wypowiedź z watku Ani Monteverde w celu sprowokowania dyskusji
Może zima jednak nie nadejdzie? Przecież meteorolodzy amerykańscy caly czas wieszczą, ze to będzie najcieplejsza zima od dziesięcioleci... Więc może nie panikujmy?
Wg tych prognoz luty juz ma być cieply więc przezyjmy tylko styczen, ktory póki co równiez nie zapowiada się straszliwie mrożny.... Planowane ochłodzenie do -5 w nocy w okolicach 12-13 stycznia
Podobna pogoda była w styczniu 2011 cały czas było bardzo cieplo, w grudniu było nawet +15 stopni, moje tulipany wyłaziły już w polowie grudnia.... Potem strasznie zimany i bezmrożny styczen i z roślinami nie bylo tak zle... Owszem wymarzly mi niektore rośliny sadzone jesienią 2010 ale nie bylo tak żle....
Ktoś napisła mądrze na forum, dla ogrodnika pogoda jest zawsze zła.....
A ja coś prognozuję, że będziemy mieć ekspresową wiosne i lato juź w maju.... Mieszkam od 11 lat we Wrocławiu i takich mroznych zim jak ostatnie kilka nie pamietam wcześniej... Zawsze było łagodnie, nawet gdy czasami pryzmroziło, nic mi w ogrodzie nie wymarzało... Ufam, ze tak będzie i w tym roku. A jesli wymarżnie to zgodnie z teza Danusi bedzie okazja coś wymienic przecież mamy globalne ocieplenie klimatu.... Bardziej boję sie huraganów niż mrozów..... A te huragany chronia nas (???) przed syberyjskimi mrozami znad Rosji....
Może zima jednak nie nadejdzie? Przecież meteorolodzy amerykańscy caly czas wieszczą, ze to będzie najcieplejsza zima od dziesięcioleci... Więc może nie panikujmy?
Wg tych prognoz luty juz ma być cieply więc przezyjmy tylko styczen, ktory póki co równiez nie zapowiada się straszliwie mrożny.... Planowane ochłodzenie do -5 w nocy w okolicach 12-13 stycznia
Podobna pogoda była w styczniu 2011 cały czas było bardzo cieplo, w grudniu było nawet +15 stopni, moje tulipany wyłaziły już w polowie grudnia.... Potem strasznie zimany i bezmrożny styczen i z roślinami nie bylo tak zle... Owszem wymarzly mi niektore rośliny sadzone jesienią 2010 ale nie bylo tak żle....
Ktoś napisła mądrze na forum, dla ogrodnika pogoda jest zawsze zła.....
A ja coś prognozuję, że będziemy mieć ekspresową wiosne i lato juź w maju.... Mieszkam od 11 lat we Wrocławiu i takich mroznych zim jak ostatnie kilka nie pamietam wcześniej... Zawsze było łagodnie, nawet gdy czasami pryzmroziło, nic mi w ogrodzie nie wymarzało... Ufam, ze tak będzie i w tym roku. A jesli wymarżnie to zgodnie z teza Danusi bedzie okazja coś wymienic przecież mamy globalne ocieplenie klimatu.... Bardziej boję sie huraganów niż mrozów..... A te huragany chronia nas (???) przed syberyjskimi mrozami znad Rosji....
Aniu jeśli Czechy to Spindlerovy Mlyn - to dla mnei taka namiastka Alp z trasami fisowskimi.
Sa dwie porądne góry Św.Piotr i Medvedin, są trasy do nauki i dla prawdziwych narciarzy porządne czarne i dobre czerwone (dwie FIS) http://www.holidayinfo.cz/zima/stredisko.php?lang=7&ro=1&cntry=1&rg=2&loc=3&sub=0&cat=45&frm=info
Jesli się zdecydujecie z Kasią Bawarka to ja zalatwię rezerwację i będę Waszym przewodnikiem
Jest też Aquapark w tej miejscowości. Dodatkowo miasteczko takie pseudoalpejskie
Zgadzam się z tezą dot kontuzji na nartach... W ubiegłym roku załatwiłam sobie kolano bo myslalam, że tenis raz wtygodniu oznacza mega przygotowanie do nart.... I wiązania nie były przestwione na poczatek sezonu.... Przy hamowaniu narty się nie wypięły.... Teraz joga dla spręzystości i skalpel dla siły ud
Ps. I masz rację o czym teraz pisać na forum!
Okrywać cebulowe korą czy nie? jaka będzie pogoda do końca zimy? Katalogować rośliny?
Za chwile mam nadzieję kupowac cebulowe do dekorowania wiosennego domu to się zacznie. Musimy jakoś wytrwać do końca lutego.....
Irenko deszczyku u mnie nie ma... Motywacji do pracy w ogrodzie równieź.... Odkladam pracę na następny weekend, bo ma się stopniowo ochładzać.....ogród teraz nie potrzebuje mnie, kilka chwastów wyrwę za tydzień