Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 09:20, 26 lut 2024

Do góry
Magleska napisał(a)

Koniec

A to dopiero początek . Obiecująco, ogród gotowy na start.
Pszczelarnia 09:17, 26 lut 2024

Do góry
Patrycjo,

bardzo dziękuję. Ciekawe rozwiązanie, lecz nasze musi być troszkę inaczej pomyślane.

Ogród Basi i Romka 09:01, 26 lut 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Łan jest naturalny, czy dzielisz cebule po kwitnieniu? I już przylaszczka?!

I ta misa piękna w całej okazałości!
Ogród prawie wymarzony … 08:30, 26 lut 2024

Do góry
Ogarnięte. . Rąk i nóg nie czuję

I taka wiosna w lutym

Dębowe zakątki 07:55, 26 lut 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)
Fajna ptasia sesja
Ciemierniki to wyjątowe kwiaty o tej porze. U mnie różowy kwitnie. Widzę że nagrody wzbudziły mocno chęci do malowania. Ciekawe jakie inspiracje masz na myśli
No pewnie, że fajnie jest obserwować z bliska różne ptaszki odwiedzające swój ogród
Jak tam twój różowy ciemiernik ? Dalej kwitnie ?
U mnie tylko biały kwitnie.
Tak maluję dalej.
A w tym tygodniu w piątek mam otwarcie swojej wystawy malarskiej : P
I już trochę mam stres.

April podbija las... 07:53, 26 lut 2024

Do góry
anpi napisał(a)
Aga, współczuję incydentu z ością. Dobrze, że już wszystko ok! U nas wszystkie ości nie wiedząc czemu trafiają się eMowi. Na szczęście bez tak niebezpiecznych sytuacji.
Sosnowych czy świerkowych igieł też nie zadroszczę. Też mam ich troszkę Ale takie ilości to tylko w lesie!

Aniu, ciągle jeszcze jak szaleniec grabię las z igieł Ale nie narzekam, to jedyna rzecz która mnie ostatnio zmusza do aktywności na zewnątrz, nawet nie zwracając uwagi na pogodę. No przecież jak pada, na rower nie pójdę ale do ogrodu już tak
Przebiśniegi od ciebie są cudowne. Po kwitnieniu podzielę kępki bo mam wrażenie że się trochę rozrosły

Grzebiuszka ziemna 07:28, 26 lut 2024

Do góry
Kordina napisał(a)
Poprosiłam Danusię o usunięcie dyskusji na temat kontrowersyjny, przepraszam i dziękuję.
Zostawiam zachód w ulubionej miejscówce oczywiście nad J. Drużno

O kurcze pieknie
U mnie w piatek niebo płonęło różem
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 07:25, 26 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Ta Edith Dudszus nie ma wcale wysokiej kępy, tylko kwiatostany sięgają 100cm, liście mają w opisach 40cm.
Można też w sumie trochę pomiksować… tylko, żeby kołtun nie wyszedł.
Hmm no i w sumie mogłabym dodać też Munstead Wood, ale ją chciałam w jakimś półcieniu, bo wtedy ten kolor ma inny.

Moje MW rosną w lekkim półcieniu i nie wiem jaki kolor ma w słońcu bo nie mam porównania

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:16, 25 lut 2024

Do góry
Rozkminka nr 2
Czy widzieliście na własne oczy/użytkowaliście zadaszenie tarasu, które nie przylega do bryły budynku, ale jest od niego odsunięte jakieś np. 1,5m?
Widzę jedną wadę - miejsce pod tarasem jest wtedy mniej osłonięte.
Ale są też plusy - chyba trochę więcej światła wpada do domu. Cała zadaszona przestrzeń może być przeznaczona na meble tarasowe.

Na pewno jeszcze o czymś nie pomyślałam. Oświećcie mnie proszę
Tak koślawo palcem po komórce, chodzi mniej więcej o to:
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:07, 25 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 23:05, 25 lut 2024

Do góry
Przerwa w rozkminkach.

Nie pochwaliłam się Wam, co znalazłam na strychu prze przeszukiwaniu książek. Przeglądam i się zachwycam!
Niby ogródek pszczółki Majki 22:57, 25 lut 2024

Do góry
Mój eksperyment z tulipanami w donicy zadołowanej w ziemi (docelowo ma stać przy drzwiach wejściowych)
Niby ogródek pszczółki Majki 22:54, 25 lut 2024

Do góry
Dziś z okazji ładnej pogody zrobiłam obchód po ogrodzie, ścięłam hortensje bukietowe, trzcinniki, seslerie. Przy okazji moim oczom ukazał się taki oto widok:

Szafirki, które w końcu posadziłam (trochę krzywo

I oczywiście pełno wychodzących tulipanów, ale zdjęcie tylko 1

Grzebiuszka ziemna 22:43, 25 lut 2024

Do góry
A teraz tematycznie, widzę, że mają się ku życiu patyczki hortensji ogrodowej NN (dostałam od sąsiadki zdrowy silny krzew)

Nie spodziewałam się, ze tak bujnie i prędko rozwiną się karczochy - 14 cm :

A tu różne papryczki:

i ściągnięty z zakupków Patrycji gąbczak walcowaty, z wielu nasionek wzeszły tylko 3, ale może jeszcze się obudzą:

Muszelka napisał(a)
Bożenko, masz wśród swoich ziół ogórecznik? Jeśli tak, to z siewu?

Chyba mam nasionka, muszę sprawdzić
Do raju daleko - u Ewy 22:41, 25 lut 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)

Witaj Ewo po zimowym śnie
Czy to przylaszczka?? to chyba niemożliwe?
Piękne ciemierniki, ale czosnki już ogromne masz, zawsze tak pięknie Ci kwitną, u mnie same drobne cebule, nie kwitły.
Ewa, mam dla Ciebie odsadzone puszkinie błękitne, te które zawsze Ci się u mnie podobały, może jak będziesz w okolicy przejazdem to wpadnij po nie

Tak, to przylaszczka Wyżej już w rozkwicie
Czosnki ida do góry. Po tygodniu widać dużą różnicę we wzroście.
Bardzo dziękuję, że pamiętałaś o tej puszkinii dla mnie Ja dla Ciebie też mam świdoślwę w donicy. Jak będę jechała w Twoje okolice, to wpadę, chyba że Ty szybciej zajedziesz do mnie w drodze do Nowych Ogrdów. Byłaś tam już w tym roku? Ja jeszcze nie.
Grzebiuszka ziemna 22:39, 25 lut 2024

Do góry
Poprosiłam Danusię o usunięcie dyskusji na temat kontrowersyjny, przepraszam i dziękuję.
Zostawiam zachód w ulubionej miejscówce oczywiście nad J. Drużno

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:37, 25 lut 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przy schodkach posadziłam molinie Edith Dudszus. Hmm...Nie o taki efekt mi chodziło. Wsadzana była w marcu. Tempo przyrostu ma raczej nienachalne. Zachowuję jednak cierpliwość, bo molinia Variegata też w pierwszym sezonie nie rokowała najlepiej.

I jak Edith skończyła sezon?
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 21:36, 25 lut 2024

Do góry
DariaB napisał(a)
Cześć Basiu witaj na forum.
Przeczytałam Twój wątek i patrząc na zdjęcie i plan przyszedł mi do głowy taki pomysł, to tylko szybkie myśli Dziewczyny już rzuciły Ci inne spojrzenie na rabaty niż tylko obwódki wokół domu, ja mam taki pomysł.

Niewiele widać jak się zdjęcie zmniejszyło, ale ogólny zamysł jest taki żeby zrobić jedną dużą rabatę przez środek trawnika, po środku rabaty ścieżka, może być z płyt z kamyka jak wolisz, a obok ścieżki rośliny. Dwa trawniczki między rabatą, a ogrodzeniem. Na końcu ścieżki ławeczka to ten brązowy prostokąt. W plecach drzewa. Małe wąskie prostokąty to niski żywopłot ale nie musi go być. Rabata po prawej mogłaby być, ale po lewej chyba się nie zmieści więc ścieżka ewentualnie jakieś drzewka żeby się trochę schować. Tam gdzie takie szare maziaki to kamyczek ewentualnie kora żeby piesek mógł biegać wokół. Nie dorysowałam, ale pas trawnika mógłby być też przy tarasie tak żeby okalał rabatę. Gdyby Ci się spodobała ta koncepcja to trzeba by ją było w skali na kartkę przerzucić bo teraz nie wiem jak to się ma do wymiarów. To tylko koncepcja. Mam jeszcze w głowie wariant z trawnikiem na środku ale w owalu lub okręgu.

Cześć Daria. Miło mi bardzo Cię powitać na moim wątku. Każda porada, koncepcja jest mile widziana. Dzięki wam zmienia mi się wyobrażenie o ogrodku i jego aranżacji. Mam pewnien pomysł, który będzie połączeniem waszych koncepcji na zasadzie " I wilk syty i owca cała". W wolnej chwili to naszkicuje i poddam waszej ocenie. Nie odpisuję od razu bo czasami muszę to przemyśleć co piszecie, stanąć gdzieś w ogrodku i sobie pewne rzeczy wyobrazić. Dużo oglądam ostatnio programów ogrodniczych. Co mi się podoba a co być może mniej a jeszcze nie wiem że to dobry pomysł .
Ogród Basi i Romka 21:36, 25 lut 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Podobają mi się takie ekspozycje
Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:26, 25 lut 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)

Jaki cudny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies