Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

MiluniaB 15:10, 24 sie 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Poprzedni ogród Danusi znam ze zdjęć. Inspiracją do rabat trójkątnych przy płocie była jedna z rabat z Ogrodu nie tylko bukszpanowego. Więcej o planie i zdjęcia rabat Danusi dałam na tej stronie na dole:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11416-nowoczesny-dlugi-waski-rozowo-bialy?page=194
To tam spodobało mi się połączenie hakone, kulek zimozielonych, ciemierników, narcyzów.

Ogród Przemka znam z Pinteresta. Zdjęcia jego rabat cieszą się olbrzymią popularnością i często mi się wyświetlały w sugestiach.

Ciągnie mnie do powtarzania traw w różnych miejscach ogrodu, można to uznać za element przewodni. Lubię też kwitnące rośliny, zaschnięte elementy zimą.

Jest jeszcze kilka miejsc gdzie nie mam pomysłu co posadzić, a właściwie raczej powtórzyć by iść w ograniczenie gatunków i odmian. Jak sadziłam drzewa na froncie - 4 sztuki jednakowe - to ktoś zadał pytanie, dlaczego przy tylu pięknych drzewach do wyboru i szansie (bo przecież jest miejsce na kilka) wybrałam takie same… właśnie w takich momentach się ograniczam.

Koncepcja przeważającej ilości traw w ogrodzie bardzo mi się podoba. To dobry kierunek. I jak tak bardzo lubisz te kwitnące, zaschnięte to można ich trochę wkomponować.

Jesteś zdecydowana na trawiaste rabaty?
mrokasia 15:41, 24 sie 2024

Patrycja, powtarzanie gatunków w różnych miejscach to dobry sposób na spójność ogrodu.
Musisz tylko akceptować, że trawy, szczególnie te duże - miskanty, rozplenice oznaczają na wiosnę mnóstwo urobku, który jest problematyczny w utylizowaniu. No i wymaga to sporo pracy. Za to w ciągu sezonu pracy z nimi jest zero .
Patrycja_KG_Lu 18:03, 24 sie 2024

mrokasia napisał(a)
Patrycja, powtarzanie gatunków w różnych miejscach to dobry sposób na spójność ogrodu.
Musisz tylko akceptować, że trawy, szczególnie te duże - miskanty, rozplenice oznaczają na wiosnę mnóstwo urobku, który jest problematyczny w utylizowaniu. No i wymaga to sporo pracy. Za to w ciągu sezonu pracy z nimi jest zero .

Hania jeśli dobrze pamietam używa jako ściółki w warzywniku czy przy żywopłocie. Ktoś inny truskawki wyścielał słomą miskantową. Jakiś sposób znajdziemy z mężem
Patrycja_KG_Lu 18:05, 24 sie 2024

MiluniaB napisał(a)

Koncepcja przeważającej ilości traw w ogrodzie bardzo mi się podoba. To dobry kierunek. I jak tak bardzo lubisz te kwitnące, zaschnięte to można ich trochę wkomponować.

Jesteś zdecydowana na trawiaste rabaty?

Trawy są w naszym guście od dłuższego czasu. Chętnie je damy w wielu miejscach.
Wafel 18:36, 24 sie 2024

Myślę Patrycjo, że z czasem zdecydujesz się na iglaki niekoniecznie jakieś wielkie "choiniki", ale jakieś stożki, wykrzykniki, kule. Mi bardzo brakowało szkieletu zimowego. Trawy zdobią ogród tylko na początku zimy, potem leżą pod ciężarem śniegu, wyłamują się i fruwają po ogrodzie. Ja mam maleńki ogródeczek, zarzekałam się, że tui nie posadzę, choć szmaragdy bardzo mi się podobają, ale kulki tujowe np. Mirjam, które mam,fajnie wyglądają i latem i zimą, ładnie komponują się z trawami i Hakonechloe podobnie miniaturowe sosny kuliste np. Allgau czy Varella na niskim pniu lub bez wprowadzają rabaty na nieco wyższy poziom tzn. nadają rabatom trójwymiarowości zwłaszcza zimą. Bukszpanów bym się nie odważyła sadzić, ale doceniam wygląd i ich plastyczność w kompozycjach. Z dzieleniem bylin się nie poddawaj, ja rwę kępy różnorakie i wszystko daję sobie z czasem radę, oczywiście, gdy nie ma upałów
olciamanolcia 21:05, 24 sie 2024

mrokasia napisał(a)

Coś na ten temat wiem Orka jedynie jak w moim przypadku zimą- luty-wtedy ścinam trawy i horty ( teraz juz chyba ponad 60 ) Traw mam ponad 150

Utylizacja- przemilczę z wiadomych przyczyn
Patrycja_KG_Lu 19:31, 26 sie 2024

W poprzednią niedzielę odwiedziła mnie Beatka z wątku Ogrodowe skarby. Doradziła bym moje Royal Burgundy przycięła tak by korona zaczynała się wyżej skoro w ich pobliżu ma być żywopłot i hortensje.

PRZED

PO
Patrycja_KG_Lu 19:37, 26 sie 2024

Brzozowa

Dereń biały Siberian Pearls
Patrycja_KG_Lu 19:40, 26 sie 2024

Brzozy starsze.

Brzoza nowa z promocji.

Hortka na brzozowej.

Floks z Ogrodowiska od Danusi.
Patrycja_KG_Lu 19:43, 26 sie 2024

STUDNIOWA.