Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prawie - jak ogród 17:36, 23 kwi 2018

Do góry
Po zimowym śnie wiosna zawitała i u mnie

Niezawodne exotici, choć w zeszłym roku były zdecydowanie większe.

Quiny lada chwila...
Sezon 2017 u Hanusi 17:34, 23 kwi 2018

Do góry
Moje sasanki ledwie się zbierają do pokazu.

Ogród Botaniczny w Krakowie 17:30, 23 kwi 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Od lewej
Iwonka( Wzgórze chaosu), Ja ( Ranczo Szmaragdowa Dolina), Anitka(Mój azyl na wichrowym wzgórzu), z przodu Abiko ( Ogródkowe perypetie), dalej w prawo Magleska( Ogród z Wilkiem), Agania(Ogrodowe radości i rozterki - Ogród Agani), za Nią Kasiek(Ogród pełen złudzeń i niespodzianek) i Margzretka3 (Ogród od nasionka...z widokiem na Lanckoronę)

Super było Was zobaczyć i poznać nowe osoby, Świetne jesteście Dzięki za przemile spędzony czas, a Ogród powinien otworzyć kawiarenkę
Facet w niebieskiej koszuli to mój EMRobił za tragarza Dziewczyny były z dzieciaczkami

Fajnie było Was zobaczyć. Szkoda, że mnie tam nie było. Może następnym razem się uda?

Pozdrawiam wszystkich
Rozpoznawanie bylin 17:27, 23 kwi 2018

Do góry
Czy ktoś zna taką roślinę

Już chyba wiem, wiosną ubiegłego roku na targach takie dziwo do cienia kupiłam - kirengeshoma palmata

Nic z tego kirengeshoma wystawia kiełki w innym cienistym zakątku

A to rośnie od ubiegłego roku a że nie kwitnie to nie mogę zidentyfikować

I łodyga

u
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:23, 23 kwi 2018

Do góry
polinka napisał(a)
...najważniejsze, że zapowiadają deszcz!

Czy wspominali, że przybędzie wraz z gradem?

Szkód większych nie ma, ale trochę mnie zmroził ten widok.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:21, 23 kwi 2018

Do góry
Aniu i Anulko, trochę pstrokato jest, ale to wiosna, więc można przymknąć na to oko.

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 17:18, 23 kwi 2018

Do góry
Nie jest to górnolotne rękodzieło, ot kolorowanka dla cierpliwych ale może kogoś zaciekawi(w zestawie podobrazie, farby, pędzle, instrukcja kolorowania).
Moje AA80

Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:11, 23 kwi 2018

Do góry
Proszę o pomoc. Laurowiśnia po zimie wyglądała całkiem zdrowo.Teraz na liściach pojawiły się plamy i chyba winowajca uchwycony..po kilka osobników na liściach;takie gąsieniczki.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:55, 23 kwi 2018

Do góry
Leżę w łóżku i zostaje mi tylko planowanie nasadzeń
Ciągle sie głowię co dać jako zielone wysoki tło - żywopłot w tym miejscu, za grackami i hortkami limkami, to jest to miejsce:
Teraz:

I jesienią zeszlego roku:

Nie chcę kolejnych szmaragdów, moze cisy, chciałam choiny kanadyjskie ale za ciasno tam jest, do ogrodzenia od gracków tylko metr.
Ukojenie 16:54, 23 kwi 2018

Do góry
Plan sie realuzuje.
Zasadzone hortensje, ciemierniki, judaszowiec i kilka trawek.
Ogarnieta rabata kolo drzwi:

Tulipany zamiast ciemiernikow:

Tu hortensje i przymiarka do obrzeza, wysypania rabat kora i wysiania trawy. eM sie wkurzy bo tu mialo nie byc rabat

Na drugim szersze ujecie - ta rabata polaczy frontowa z łukowa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:47, 23 kwi 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)
I ja przychodzę z prośbą o poradę dotycząca umieszczenia kul bukszpanowych na rabacie. Sprawa jest dość pilna bo bukszpany kopane z gruntu, od ponad tygodnia czekają na wkopanie a ja nie bardzo umiem je rozmieścić. Kul jest 15 sztuk różnej wielkości.

Jak je rozrzucić na tej rabacie?

Cala rabata ma 8 metrów długości i 4 metry szerokości. Duże kolko to bukszpan, male to pieniek magnolii. 4 małe kwadraty to 1 metr. Zaokrąglona, przerywana linia to moja mysl aby rabatę zaokrąglić.

Aktualne zdjecie:

Tu z zeszłego roku

Za namową Toszki rabata jak i cały ogród mam być w tonacji żółto-białej z przewaga białego.

Pod sama magnolia maja być hortensje kwitnące na biało, przed nimi azalie białe. Reszta nasadzeń nie jest ustalona.

Pomóżcie kochani poustawiać mi te kulki bo jeszcze trochę i zamiast posadzić to będę musiała je wyrzucić

Asia, ja bym z bukszpanów zrobiła taką pierzynkę luźno porozrzucaną pod magnolią jeden mniejszy i większy (taka piana po latach) a hortensje i azalie dała w szeregach (jak ten żywopłocik) po drugiej stronie a 1 hortensję zostawiła tam, gdzie piana na stronie bukszpanów (tam gdzie te 2 teraz są).

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:36, 23 kwi 2018

Do góry
świerk wężowy Cranstonii najczęściej spotykany jako bałaganiarskie monstrum dostał propozycję nie do odrzucenia i jak widać na załączonym obrazku podporządkował się moim ogrodowym zasadom

miał wycinane wszystkie dodatkowe przewodniki które startowały z dolnych gałęzi - to właśnie one powodują ze dorosłe okazy to plątanina o 6cio metrowej średnicy

i nawet wydał szyszkę na zgodę
Madżenie ogrodnika sezon 2017 16:29, 23 kwi 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jak nie kochać Exotic Emparor? moze miec je całe ogrodowisko i pół mojej wsi i taj je będę sadzić
to prawdziwe terminatorki. Ubiegłoroczne cebule też mi kwitną, prawie wszystkie, nawet te małe. Kocham je absolutnie tak jak i ty. Ogród wymuskany, dopieszczony. Bardzo lubię na niego zerkać.

Przy okazji - czy grupa Wrocławska wybiera się może na święto kwiatów do zamku Książ?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:59, 23 kwi 2018

Do góry
Nacieszyłam oczy Cudnie u Ciebie

Kasia_CS napisał(a)
Chyba Aureola, ma piękną zieleń soczystą - na razie ukryta wśród tulipanów, ale mam nadzieję, że potem przykryje ich liście

Jak ja lubię takie zielenie Kolor tej trawki kojarzy mi się z kolorem trzmieliny.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:55, 23 kwi 2018

Do góry
I ja przychodzę z prośbą o poradę dotycząca umieszczenia kul bukszpanowych na rabacie. Sprawa jest dość pilna bo bukszpany kopane z gruntu, od ponad tygodnia czekają na wkopanie a ja nie bardzo umiem je rozmieścić. Kul jest 15 sztuk różnej wielkości.

Jak je rozrzucić na tej rabacie?

Cala rabata ma 8 metrów długości i 4 metry szerokości. Duże kolko to bukszpan, male to pieniek magnolii. 4 małe kwadraty to 1 metr. Zaokrąglona, przerywana linia to moja mysl aby rabatę zaokrąglić.

Aktualne zdjecie:

Tu z zeszłego roku

Za namową Toszki rabata jak i cały ogród mam być w tonacji żółto-białej z przewaga białego.

Pod sama magnolia maja być hortensje kwitnące na biało, przed nimi azalie białe. Reszta nasadzeń nie jest ustalona.

Pomóżcie kochani poustawiać mi te kulki bo jeszcze trochę i zamiast posadzić to będę musiała je wyrzucić

Hirutkowy raj:)) 15:41, 23 kwi 2018

Do góry
Krys napisał(a)

A ta jak się nazywa?
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:38, 23 kwi 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Czochy przed domem, te malutkie to nie pamiętam jakie, muszą zakwitnąć, ten "siłacz to chyba Purple Sensation, a ten mały to Allium nevskianum

Ewo czy to ciemne kamienie czy jakieś paskudztwo tam siedzi...?

Kupiłam dziś dwa powojniki Miss Bateman do tych 3 róż przy płocie...zgodnie z Twoimi wskazówkami...mogą takie być?czy szukać innych
Anna i Ogród 15:30, 23 kwi 2018

Do góry
Pomidory pikowałam wczoraj. Myślę że jeszcze z tydzień góra dwa i pójdą do foliaka.

Jeżówki rosną dalej.

A tu chcę posadzić te hortensje Anabella

Skarbonkowy ogródek 15:27, 23 kwi 2018

Do góry
Hosty poszły w gore

I moja pierwsza próba ukorzenienia derenia IH i Limek z patyczków. Chyba coś z tego będzie

Limki próbowałam rozmnożyć w zeszłym roku ale patyczki wsadziłam do gruntu i nic z nich nie było. Teraz w donicy wydaja się ok. Zobaczymy.
Na jesień spróbuję drugiego sposobu rozmnażania hortek. Zobaczymy która metoda okaże się lepsza.

Koniec

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies