Martuś, to 1/4 szpaleru, bo mam go posadzonego po całej szerokości działki. U mnie to jest dereń Elegantissima, bo nam zależało na dużym dereniu, tworzącym coś w formie żywopłotu nieformowanego. W rozstawie IH Ci nie pomogę, moje wielkoludy rosną jakoś dwa na jeden panel (panel ma 2,5m). To ich pierwszy pełny sezon bez przesadzania, jak widać w tym roku przekroczą już wysokość 1,5 metra.
Mogę napisać do czego ja "przyłożyłam rękę": hortensje anabelle, zawilce wielkokwiatowe, bodziszki czerwone album, szałwie białe , różne funkie, białe czosnki, teraz również tawułka weisse gloria, świecznice. Od strony Maćka: trawy, trawy, trawy Kolekcja jego pros, jakieś trzcinniki i pojedyncze miskanty. Do tego pęcherznice Little Angel, Little Devil, Diable d'Or. No i oczywiście Doorenboski.
Przerabiamy wciąż szpinak, zaczynamy z truskawkami ( czy zdążymy przed szpakami?) Ogród warzywny zaniedbany masakrycznie, nigdy nie był w tak kiepskim stanie, ale jakoś nie mam do niego serca w tym roku.
Dziękuję w naszym wspólnym imieniu. W przyszłym roku mamy nadzieję skończyć przedogródek i tą rabatę.
Mały wybór : 4 magnolie, 3 grujeczniki, 10 brzóz różnych, buka pendulę, klony Flamingo i strzępiastokorego, dwa dęby błotne Green Dwarf, świerki serbskie i sad