Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony z cisa 19:08, 25 maj 2015

Do góry
Marysia_251 napisał(a)
Moje pytanie jest takie, czy przyciąć je teraz, czy poczekać do jesieni na przykład? Dodam, że bryła korzeniowa była raczej mała. Poza tym, czy przy takim posadzeniu należałoby dosadzić między nimi małe egzemplarze? i jeszcze jedno, dziś zobaczyłam, że końcówki przyrostów
zrobiły się wygięte, wiotkie. Czy to może być efekt silnego deszczu, który je po prostu powyginał?

pozdrawiam
Marysia

Te cisy dla odmiany od poprzednich, bardzo silnie już rosną, gałązki są delikatnie, nie zdrewniały jeszcze i pod ciężarem igieł się wyginają. To nic złego, nie martw się, potem się wyprostują. Zakładam, że mają wilgotno i nie więdną z powodu braku wody? Podlewaj i zroś wieczorem od góry po igłach.

Tych cisów nie tnij bezwarunkowo, dopiero na wiosnę w następnym roku, zanim zaczną puszczać.
Żywopłot strzyżony z cisa 19:05, 25 maj 2015

Do góry
Ilona napisał(a)
Oto moje cisy.

Ponieważ teraz rosną nie za bardzo na 100% jest zalecenie cięcia, ale ja dziś cięłam, podobne, też takie szerokie. Tnij w takim razie, najlepiej w pionie, żeby od razu zagęszczały się. Poziomo lekko wyrównaj.
Kulą w płot 18:47, 25 maj 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Nie wyrzucaj posadź w inne miejsce, a i na wiosnę ja osobiście przycięłabym azalie, żeby zrobiły się gęstsze. Kurcze nie mam zdjęć z tamtego roku, ale np. moja budlejka była taka mizerna, wiosną przycięłam na 3 oczka, a teraz to super gęsta, tak samo hortensja i pięciornik. Na zdjęciu poniżej kaliny 1 krzak to budleja. Jutro zrobię zdjęcia hortensji bobo - zakup przez internet i załamka tak kiepskich sadzonek nigdy nie miałam. Obcięłam hortensje od razu i nawet robią się gęste.
Co do derenia to on ma czerwoną korę? jeśli tak to ja bym go nie plotła, no chyba że masz jakiś w tym konkretny cel.
Co do traw to może miskanty Variegatus zobacz na to

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&page=1761&q=Gardenarium&search_in=posts&utf8=✓

Miraaaaa ale ja nie mam innego miejsca Z azaliami to mi dałaś do myślenia bo przyznam myślałam, że się ich nie przycina. Muszę poczytać bo faktycznie sieroty takie. No i wracam znowu do kąta dom-płot... Osiwieje przez to. Nie mogę sobie go wyobrazić z trawami. Myślałam, że iglaki i cis jakoś tę dziurę ograją, ale dalej to....d....dziuraMoja wyobraźnia nie ogarnia tego. Ty to "widzisz" byłoby fajnie? A dereń... chciałabym koronę liści podnieść nad rabatę, stąd taki pomysł i chyba jak zwykle nie trafiony he he
Kulą w płot 17:59, 25 maj 2015

Do góry
Nie wyrzucaj posadź w inne miejsce, a i na wiosnę ja osobiście przycięłabym azalie, żeby zrobiły się gęstsze. Kurcze nie mam zdjęć z tamtego roku, ale np. moja budlejka była taka mizerna, wiosną przycięłam na 3 oczka, a teraz to super gęsta, tak samo hortensja i pięciornik. Na zdjęciu poniżej kaliny 1 krzak to budleja. Jutro zrobię zdjęcia hortensji bobo - zakup przez internet i załamka tak kiepskich sadzonek nigdy nie miałam. Obcięłam hortensje od razu i nawet robią się gęste.
Co do derenia to on ma czerwoną korę? jeśli tak to ja bym go nie plotła, no chyba że masz jakiś w tym konkretny cel.
Co do traw to może miskanty Variegatus zobacz na to

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?commit=Szukaj&page=1761&q=Gardenarium&search_in=posts&utf8=✓
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:38, 25 maj 2015

Do góry
Z Graminexu sieję uniwersalną w większości, tej nie znam
W zasadzie "siałam", bo nie sieję trawników, a zakładam z rolki na gotowo.
Orzech włoski w ogrodzie 09:10, 25 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Orzech włoski tniemy bardzo wcześnie końcem zimy, nie wiem czy nie jest za późno. Generalnie on nie lubi cięcia, ale nadłamane gałęzie albo zmarznięte trzeba przyciąć.

Moim zdaniem już nie tnij, bo będzie "płakał" (nadmierne wydzielanie płynów z gałęzi). Może to negatywnie wpłynąć na rozwój drzewa, Najlepiej robić to w styczniu lutym.

Z moich obserwacji - orzech świetnie znosi cięcie, szybko wypuszcza pionowe gałęzie w środku korony, co dziwne cięty na początku kwietnia nie płakał !!! byłam w szoku , prawie pokłóciłam się z Mem (on twierdził , że tak zrobił w zeszłym sezonie i wie co mówi) sprawdziło się , sama cięłam i widziałam.

Tnę bo inaczej rozłazi się na boki ( tam ma dużo liści) a środek robi się pusty. Orzechy co 2 rok ma bardzo duże.
Spotkanie w Pęchcinie u Szmitów 11 lipca 2015 21:32, 24 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Potwierdzony i uzgodniony jest termin 11 lipca 2015. Będzie spotkanie na 5-lecie Ogrodowiska

Wszyscy pasjonaci w jednym miejscu. Zapisujcie w kalendarzach

My także przyjedziemy!

Już się cieszę, tym bardziej że tak dawno Was nie widziałam...
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 19:19, 24 maj 2015

Do góry
Platycladus orientalis. Nie spełni funkcji, jest za niski i zbyt rzadko posadzony.
System automatycznego nawadniania 19:04, 24 maj 2015

Do góry
Chyba nie dysze podmienić tylko zraszacze. Mają być albo statyczne,albo obrotowe, nie mieszane.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:01, 24 maj 2015

Do góry
ewellinka napisał(a)
Danusiu co to za iglak na środku zdjecia ta ładna choineczka w kształcie stożka? Zdjecie z twojej książki str 115

To świerk biały 'Conica" - ma 30 lat
Cięcie, formowanie magnolii 17:36, 24 maj 2015

Do góry
Moja sąsiadka tnie również po kwitnieniu, ale bliżej lata. W zasadzie magnolii się nie tnie, wszędzie odradzają, ale jak widać nić złego się nie dzieje.
Od czegoś trzeba zacząć... 17:33, 24 maj 2015

Do góry
Mamy już kilka podobnych tytułów, może zaproponuj inny?

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=z%C5%82e+dobrego+pocz%C4%85tki&search_in=topics&commit=Szukaj
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 11:31, 24 maj 2015

Do góry
To może być Platycladus orientalis po prostu. Bez Aurea Nana. Czyli czysty gatunek tui wschodniej.

A może taki?

Platycladus orientalis 'Smolin'?
System automatycznego nawadniania 11:29, 24 maj 2015

Do góry
Łączenie tych zraszaczy w jedną sekcję to duży błąd w sztuce. Tego się nie robi.

Zraszacze statyczne w jednej sekcji, a zraszacze obrotowe w drugiej. Niezorientowanie tak robią, ale to jest wielki błąd.
Folia do oczka wodnego - jak nie należy robić stawu w ogrodzie 11:27, 24 maj 2015

Do góry
Na namiocie może wytrzymać 3-5 lat, producent to podaje, ale to nie jest materiał do wody. Lód na brzegu podczas zimy będzie rozpierał i rozrywał tę folię, więc zapomnij o niej i kup folię do oczek. Ta się nie nadaje.
Witam wszystkich miłośników roślin i ogrodów! Cieszę się, że jest nas coraz więcej! 23:18, 23 maj 2015

Do góry
Pozdrawiam Cię Adamie i zawsze twierdziłam, że ogród można mieć wszędzie Ja go zawsze miałam, nawet na balkonie
I co dalej ??? 22:07, 23 maj 2015

Do góry
Nie ma rady, trzeba zmienić nick.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 20:13, 23 maj 2015

Do góry
Najpierw napisz historię, sadziłaś go teraz, czy po zimie nie wypuścił?
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 20:12, 23 maj 2015

Do góry
astalome napisał(a)
Witam,

Mam problem. W zeszłym roku na balkonie w donicy zainstalowałam winobluszcz (ok. 2 -letni). Rósł bardzo ładnie aż do jesieni. Na zimę osłoniłam go przed zimnem.
Wiosną zaczęłam go podlewać, dorzuciłam trochę nawozu- wypuścił malutkie pączki. Nie rozwijały się w ogóle bardzo długo a potem zbrązowiały. Niedawno wypuścił pojedyncze kolejne (w innych miejscach), ale przez prawie 2 tygodnie pozostały tylko pączkami. Teraz zauważyłam, że też przestają być zielone. Z tego co widzę to wszędzie winobluszcz już ma liście a mój nic.
Czy już po nim? Co się mogło stać?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, zależy mi, żeby przetrwał.
Ściana z traw 20:01, 23 maj 2015

Do góry
Poczytaj artykuły o ogrodach wertykalnych.

Są tam przykłądowe gatunki, które podałam w artykule, niestety co do dostępności co gdzie jest, nie mamy takich informacji. Szukaj po prostu w internecie.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/246-ogrodnictwo-w-pionie-czyli-ogrody-wertykalne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies