Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 14:06, 17 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Szumi
Lekkie trawy i ciężkie kamienie

Nie mogę już się doczekać tego szaleństwa trzcinnikowego u Ciebie
Ogródkowe perypetie:) 14:05, 17 maj 2018

Do góry
Aga on ma spojrzenie kota ze Shreka

zaczynają pyszczki świadomie się przemieszczać
Małymi kroczkami do celu... 14:04, 17 maj 2018

Do góry
U mnie hakone rosnie na piaszczystej glinie. Ale w dolek dostala duzo kompostu, piasku i ziemi z worka. Tylko w pierwszym roku jest wybredna, potem rosnie jak chwast. I choc rozrasta sie przez rozlogi, to przy wykopaniu kepy wszystko sie wykopuje i praktycznie nic nie zostaje w ziemi.
Ja swoja w tym roku podzielilam. Rosnie na sloncu. Beni kaze tez. Niedlugo bedzie sie przewieszac, tak mysle jeszcze z tydzien.
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:03, 17 maj 2018

Do góry
elka_ napisał(a)

Kiedy ja się takich czosnków doczekam?
W ubiegłym sezonie zakwitł jeden. w tym sezonie podzielił się, wypuścił jeden pąk na 15 cm i po dwóch dniach opuścił główkę i zdechł

Piękny ogród, Basiu

Elu..moje czosnki na jesieni sadzone z B...wydawało mi się ,ze one są niewybredne

Moja codzienność - ogród Oli 14:03, 17 maj 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Czosnkowo uwielbiam mogę nie mieć tulipanów ale czochy muszą być

Po prostu pinterestowo! Ale chyba najbardziej mnie rozczuliły zdjecia z wózeczkiem
Buziaki dla Was dziewczyny
Ogród Cioci cz. 3 13:59, 17 maj 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosieńko kosmicznie jest
W Dolinie Muminków 13:55, 17 maj 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Basiu pięknie masz i jak porządnie wszystko utrzymane Mikołaj to już kawaler

Dziękuję GosieńkoMiki faktycznie już kawaler Czas szybko leci.
A w ogródeczku powstają powoli nowe rabaty...... rzec można że bardzo powoli powstają rabaty, bo teren ciężki - kiedyś stał stary dom z dużą piwnicą - ciężko idzie - plany trzeba zmieniać......: i zakupy małe robić..
....
Tajemniczy Ogród 13:53, 17 maj 2018

Do góry
Asia Makadamia, to ta rabata, o której wspominałam. Zrobiłam dla niej obwódkę z seslerii jesiennej wymieszanej z szałwiami. Jest na niej też bodziszek,piwonia, róża, powojniki dwa, hortensje, tulipany i czosnki ale już przekwitły, i lilie i bukszpan Taki misz masz ale z obwódką zaczęła mi się podobać Dziś już kwitnie szałwia i powojnik, ale leje więc narazie musi wystarczyć foto sprzed trzech dni
Tajemniczy Ogród 13:45, 17 maj 2018

Do góry
Staś (lat 8)ostatnio stwierdził, że zrobi mi piękne zdjęcia "do ogrodowiska". Tak więc ja wieszałam pranie, a On fotografował Nie chciał się zamienić funkcjami:
Pomysł na ogród 13:44, 17 maj 2018

Do góry

Pomysł na ogród 13:43, 17 maj 2018

Do góry

Pomysł na ogród 13:42, 17 maj 2018

Do góry

Pomysł na ogród 13:42, 17 maj 2018

Do góry

Pomysł na ogród 13:41, 17 maj 2018

Do góry
a dzisiaj może kilka ujęć z Zaborowa
do oceny i porównania jak się zmieniło jeśli jeszcze pamiętacie Zaborów

Ogród kwiatowy 13:38, 17 maj 2018

Do góry
violaskom napisał(a)

Viola, pewnie już gdzieś pisałaś, ale gdybyś mogła się powtórzyć, to byłabym wdzięczna

Ten różowy obłok po lewej stronie zdjęcia to zapewne róża, ale mogłabyś podać jej nazwę - proszę
Ogród Małej Mi 2017 13:34, 17 maj 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Piekny pieris u mnie nigdy nie kwitly, ale za to konce kazdej wiosny czerwone.

Ela....to enkiant dzwonkowaty pierisy tez mi mrozi i chyba z kolejnym sie pozegnam.

Przemiescilam sie o 200km...zaliczyłam szkółke...była po drodze.. to juz zboczenie.
A ti prawie caly krzew. Pieknie sie wybarwia jesienia.
Do raju daleko - u Ewy 13:34, 17 maj 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ratunku! Dziś przy podlewaniu znalazłam taka plagę na jednym małym bukszpanie. Tyle gąsienic z jednego krzaczka. Reszta bukszpanów czysta. Czym popryskać bukszpany? Czym tego zaatakowanego popryskać (podejrzewam, że jeszcze coś na nim się wykluje, bo pełno małych kuleczek na nim - jakby jajeczka)? A czym inne profilaktycznie?

Niestety, to gąsiennice ćmy bukszpanowej. Nie mam czasu czytac co zrobiłas, ale ja zebrałam ręcznie - trzeba się krzaka dobrze naprzewracać a potem spryskałam decisem. Na drugi dzien znalazlam ze 3sztuki jeszcze które pewnie przegapiłam. Pryskać trzeba b.dokładnie, tez wewnątrz krzaka. Na razie cisza, ale dziś rano przeleciało mi coś jak ćma przed domem więc może w sąsiedztwie się przeobraziły. Trzeba będzie znów szukać i pryskać....
Czekam na pułapki feromonowe jeszcze.

Pułapki feromonowe działają tylko na motyle, a to gąsiennice zżerają buksy.

a tak, w sklepie pan powiedział mi że jak już są duże i mają te paski bardzo wyraźne to ma się jeszcze ze 2 dni zanim zaczną się przeobrażać w motyla żeby znów się rozmnożyć. i że jak mają się przeobrazić w motyla to oczywiście zawijają się w kokon i te kokony też trzeba zebrać. Powodzenia!!
Anna i Ogród 13:20, 17 maj 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)

No i szkodniki

to nie szkodnik to sprzymierzeniec
Winniczek:
"Helix pomatia tak jak inne ślimaki do życia potrzebuje dużo wilgoci, dlatego też występuje w wilgotnych parkach, zaroślach, dużych ogrodach, lasach oraz łąkach. Żeruje przede wszystkim w nocy, nad ranem oraz w pochmurne dni. Żywi się roślinami, zazwyczaj zwiędniętymi ich częściami, zjadają także jaja największych wrogów ogrodu ślimaków nagich.

Obecność ślimaka winniczka w ogrodzie wynika z sąsiedztwa naturalnych siedlisk tego mięczaka. Pojedyncze osobniki nie stanowią zagrożenia dla roślin ozdobnych i użytkowych. Winniczek lokalnie może występować w dużych ilościach, wówczas może stanowić zagrożenie, zwłaszcza w okresie wiosennym dla młodych roślin, które są zjadane podczas nocnego żeru."

a w prawym dolnym rogu po prawej stronie zdjęcia masz ślimaka wstężyka, który żywi się obumarłymi częściami roślin i glonami? czymś tam co rośnie na roślinach - też pożyteczny!

w mój piękny ogród pisali chyba w kwietniu
Małymi kroczkami do celu... 13:19, 17 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
u mnie hakone nie rośnie
ma mnie gdzieś
a tyle dobroci jej do dołka wsadziłam ..
buu
obraziłam sie na nią i chyba nie będe mieć

Kamilka, a jaką masz odmianę? Ja nie wiem jak u mnie rośnie, jedna posadzona tydzień temu, druga w drodze, tak czy inaczej mam nadzieję,że spodoba się im u mnie, jakbyś swojej chciała się pozbyć to wiesz ja przygarnę .

Dla Ciebie pierwsza róża, która zaczęła się powoli otwierać, terminatorka, róża, która bardzo chciała żyć, a ja ją na całą zimę w donicy na tarasie bez okrywania zostawiłam, moja ukochana pastelowa pastella .

Boszzzzze jak teraz na nią patrzę mam wyrzuty sumienia, ale najważniejsze,że żyje
Anna i Ogród 13:18, 17 maj 2018

Do góry
I na koniec ta rabata z bliska. Rok temu wszyscy kazali mi pozbyć się koloru szarego i żółtego. Żółty został. Mam nadzieję że to nie za duży problem.

Zastanawiam się dlaczego mój buk Purple Dawyck ma aż tak przewieszające się pędy? Ciekawe czy z czasem się uniosą. Nie przypominam sobie takiego widoku z ostatnich lat

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies