Kupiłam Aureolę, w sumie kusiła mnie zielona ale pomyślałam, że złotawe odcienie będą podbijać zieleń graba no i kolor powtarzać się będzie z tatarakami i hakonką z gazonu.
Niby ok ale coś mi tu nie pasuje.
Kasiu, przedogródek wielce mnie niezadowala ale jak dojdzie żwirek to bedzie ok
Dostałaś dziewannę austriacką, białą z ciemnym środkiem, rośnie na wysokość ok. jednego metra. Wysiewałam z własnych nasion.
Dalia tegoroczna. Widziałam dwa tygodnie temu na targach trzy odmiany dalii o ciemnych liściach i pojedynczych kwiatach, i żałuję, że żadnej nie wzięłam. Może nadrobię to w sobotę, bo jest u nas jarmark różany.
Płatki suszę do herbaty
no to piwonie teraz, dużo jeszcze w pąkach jest
Masz rację Basieńko, kształt deszczownicy jest bardzo klasyczny. Do wyboru miałam też bardziej współczesne formy, ale ten jakoś najbardziej mnie przekonał.
Basieńko, wiem, że robisz z pokrzyw miksturę dla swoich roślin, zobacz ile u mnie tego dobra. Jeśli będziesz potrzebować nowej partii surowca to przybywaj.
Gosia, masz duży ogród to i wypełnić go na gęsto trudno. Czosnek ażurowy to czosnek Schuberta. Krzyśki ładnie rosną, ale chyba je hosty połkną Z kolei czosnki karatawskie mam pierwszy sezon i obserwuję, jak rosną.
jedną tiarelkę po kwitnieniu muszę wykopać i oczyścić, bo przerosła trawą
Dalie podpędzone Róża zbierała się u mnie też ze trzy lata, ale jak pisałam, dostałam kopane odrosty z gruntu. Czy u Ciebie też rozrasta się rozłogami?
Aniu, piwonii uzbierałam troszkę, bardzo je lubię. Tego pierwiosnka już miałam i mi go wcięło, próbuję jeszcze raz. Hosty przesadzałam wcześniej, ale znikły pod hortkami i jesienią znów przesadziłam część pod brzozę. Trochę miniatur dokupiłam w tym roku.
Lawenda podobno tak lubi: sucho i ubogo. Ja swoich nigdy nie podlewam, nie należę i na wiosnę ścinam na krótko. Nie wiem.czy dobrze robię ale chyba tak bo co roku mają dużo kwiatków. Jak.przekwitną to ścinam kwiatki i kwitną drugi raz.
Trawkę sobie zakonotuję bo czegoś takiego szukałam.
Sadźca przesadzałam, bordowy słabo rósł na poprzednim miejscu. Zobaczę, jak sobie poradzi na nowym. Penstemony mam już jakiś czas, kwitną na biało i liście faktycznie mają fajne
irys nn