Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

W cieniu uśmiechniętego anioła 18:02, 12 cze 2020

Do góry
A_gawa napisał(a)
Powiem Ci, że klasycznie zgapiłam od Szefowej. Brzozy i trawy są cudowne, trudno się im oprzeć. Tak się zaraziłam miskantami, że próbuję wszędzie je wsadzać na ogródku.

Uważaj bo po kilku latach ciężko je wykopaćJuż kilkanaście dziewczyn miało z tym problemyJa sadzę do ziemi w wielkich donicach, łatwiej będzie wydobyć w razie czego taka mam nadzieję
W cieniu uśmiechniętego anioła 13:32, 12 cze 2020

Do góry
O zdjęcia, super. Brzozy są piękne Miskanty jeszcze nie wiem jak wyglądają na żywo, zobaczę
Róże mają świetny kolor...
W cieniu uśmiechniętego anioła 11:27, 12 cze 2020

Do góry
Powiem Ci, że klasycznie zgapiłam od Szefowej. Brzozy i trawy są cudowne, trudno się im oprzeć. Tak się zaraziłam miskantami, że próbuję wszędzie je wsadzać na ogródku.
Blaski i cienie nowego życia 10:44, 12 cze 2020

Do góry
W tym roku mam strasznie mszycowo w ogrodzie. Nawet brzozy zaatakowane co mnie zdziwiło. A o ilości mrówek to nie mówię. Jedno z drugim w symbiozie. Z jednej strony mrówki to czyściciele ale czy aż taki to pożytek? chyba ich się nie da pozbyć i jesteśmy na nie skazani.
Uwielbiają trawy, więc co jakiś czas w trawy sypię kryształki. Ciekawe czy ktoś walczy jakoś skuteczniej. Nawet pozwoliłabym im zrobić w ogrodzie jakieś jedno mrowisko byłoby lepsze niż tysiąc podziemnych. A może walczyć z nimi tylko przy różach i ze spokojem przyjmować ich bytność w moim ogrodzie.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 12:27, 11 cze 2020

Do góry
Witam wszystkich. Szukam pomocy dla mojej brzozy. Pojawiły się na niej takie robaki. Co to może być i jak to zwalczyć?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:26, 10 cze 2020

Do góry
kasiek napisał(a)
Jakie zachwycające pola łubinów - same Ci się tak wysiały? I jak drzewa śmigneły - no szok, zwłaszcza brzozy!

Brzozy już duże, a byłyby większe gdyby tych pierwszych sarny nie zjadły bo te co zostały się w podwórku to już mają po 5 metrów albo więcejSporo drzew już minęło nas wzrostemŁubinów sporo zawsze plewię i rozdaję, w tym sezonie dosadziłam jeszcze w łąkę siewki bo się nikt nie zgłaszał chętny
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:23, 10 cze 2020

Do góry
Jakie zachwycające pola łubinów - same Ci się tak wysiały? I jak drzewa śmigneły - no szok, zwłaszcza brzozy!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:31, 10 cze 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ciekawe ujęcia pokazałaś super te czosnki przy wejściu. Te brzozy też wreszcie widać.
Mnie się wydawało, że dość często te brzózki pokazuję
Moja bajka 05:17, 10 cze 2020

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Kasia Ale piękne piwonie Tniwsz do wazony czy zostawiasz takie przewiwszające się? I tak i tak trochę szkoda, bo jak zetnkesz to będzie z ogrodu, a z kolei takie przewiwszające to się cisną...No ale w sumie, taka masa kwiecie to jest coś...ach...sam nie wiem co lepsze

Q co to za drzewa masz posadzone?

Radziu w wazonie też mam. Drzewa to brzozy Magical Globe.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 01:50, 10 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciekawe ujęcia pokazałaś super te czosnki przy wejściu. Te brzozy też wreszcie widać.
Ptasi gaj 21:54, 09 cze 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Masz maślaki w ogrodzie czy coś przegapiłam

Tak Aniu mam sosenki to i maślaki mam, mam brzozy to i kozaki rosną, pod dębem i sosenkami rydze też u mnie rosną.

Zrobili się deszczowo i jest ciepło, ale na początku czerwca nigdy grzybów nie miałam.

Na zielonej... trawce :) 14:51, 09 cze 2020

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Witaj Dziękuję, to brzozy doorenbos. Moje 5 letnie sadzone co 2-2,5m zaczynają się koronami łączyć. Nie wiem gdzie będzie ta rabata, w granicy? O jaki murek chodzi? Minimum 1,5-1,8m musiałyby być od granicy, aby nie wchodzic za płot, także rabata ciut za wąska moim zdaniem.

Angi mam takie pytanie- może jeszcze pamiętasz. Czy Twoje doorenboski na początku, jak były nieduże jeszcze- trzymały się prosto? Moje jakieś takie niestabilne- kręgosłupy jeszcze niewyrobione, czy już skolioza?
Na zielonej... trawce :) 11:19, 09 cze 2020

Do góry
Chodziło mi o to że brzozy posadziłabyś w miejscu granicy rabaty istniejącej ( tam gdzie masz floksy) i żeby miało to ręce i nogi przednia część nasadzeń rabaty (tam gdzie teraz trawa) niższa część hortki i na froncie żywopłocik z cisa niski lub trawy niskie...
Jeśli rabata ma mieć tą głębokość jak teraz to moim zdaniem ciasno będzie na brzozy, może pierwsze lata będzie ok, ale potem będziesz mieć zagwostkę...

Na taką wąską rabatę kuliste drzewa lub kolumnowe (np grab) lub na stelażach
Na zielonej... trawce :) 10:02, 09 cze 2020

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Witaj Dziękuję, to brzozy doorenbos. Moje 5 letnie sadzone co 2-2,5m zaczynają się koronami łączyć. Nie wiem gdzie będzie ta rabata, w granicy? O jaki murek chodzi? Minimum 1,5-1,8m musiałyby być od granicy, aby nie wchodzic za płot, także rabata ciut za wąska moim zdaniem.

Strona zachodnia.. Od strony sąsiada
Danusia sugerowała by dać tu drzewa kuliste wyższe niż ogrodzenie ale coś nieprzekonana jestem... No i kombinuje.. Chciałabym brzozki...
Na zielonej... trawce :) 09:26, 09 cze 2020

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:28, 08 cze 2020

Do góry
Makusia napisał(a)
No dobra!
Najładniejsze masz palenisko z placykiem!Opad szczęki! Grab...ślinię się!
Poszerzona rabata brzozowa mnie powaliła, bo gdzieś przegapiłam czas dorastania Twoich doorenbosów. Zresztą nie tylko ich- czuję się, jak po śnie zimowych, takim 5 letnim minimum. Kiedy? Jak? Jak to mogło wszystko tak porosnąć, tak dojrzeć i tak się zespolić????
Przecież aż tak długo nie spałam!?

Makusia, to nie Doorenboosy, to zwykłe brzozy

No miło mi, że mogłam Cię zaskoczyć
Ale Ty też nie próżnowałaś! Widziałam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:57, 08 cze 2020

Do góry
Makusia napisał(a)
Ścieżaka pod domem wymiata!
Rabata pod świerkiem (a może pod jodłą? Chyba pod jodłą)- mega jak mówi mój 11 letni Dzieć!
Doorenbosy poszły w masę! A czy jak były jeszcze niewielkimi podrostkami, to stały Ci w pionie, czy raczej uniżenie ku dołowi? Moje jakoś się ustabilizować nie mogą i wiotkie bardzo.

Makusia, takie pochwały z Twych ust to dla mnie zaszczyt Uwielbiam tą ścieżkę pod domem, szczególnie w lecie jak już jest mega gęsto chyba jakąś ławeczkę małą sobie pod dom zapodam, żeby sobie podziwiać trawki.

Rabata pod jodłą i świerkiem Jodła dominuje, świerk dużo mniejszy z tyłu. Lubie ją i dzisiaj własnie będę dosadzać na niej bordowe świecznice i wielkie parzydła leśne, bo tam taki leśny klimacik

Doorenbosy daja radę ale fakt, że nie opalikowałam ich od razu właściwie i może dlatego słabiej rosna bo wiatr nie pozwala korzeniom dobrze wrosnąc. A widzisz, nie wpadłam na to! Dzięki. Mam już kupione paliki drewniane, muszę oblecieć je wszystkie i dobrze pozabezpieczać.
Te najnowsze brzozy przy wjeździe są mega wysokie i wiotkie i czupryny im zwisają ku dołowi ale na nie nie mam pomysłu jak te zwisające czubki podwiązać.
Trzymaj się!!!
Na Bukowej 09:31, 08 cze 2020

Do góry
Marta1980 napisał(a)
Witam... Zaczynam projektować pas przed domem od strony zachodniej..pas ma 2.3mx13m. Danusia napisała że szkielet powinnam zrobić z drzewek kulistych... Na pewno chce dać hortensje limelight.. Pomiędzy wysokie trawy... Macie jakieś pomysły co za drzewka dać? Bardzo podobają mi się katalpy ale za ogromną korona rośnie... Poza ty czy liściaste to dobry pomysł??? Jak liście opadną to za ładnie nie będzie no i pełno śmieci... Jakieś rady?

Nie jestem specjalistką od drzew. Mam mały ogród i nie mam gdzie sadzić. Ponadto akurat mnie najbardziej podobają się drzewa wielopniowe, które od dobrych paru lat są hitem na wystawach ogrodniczych. Ja mam świdośliwy lamarckie - jeszcze malutkie. One dorastają max do 5 m.

Na ogrodowisku mnóstwo dziewczyn ma drzewa liściaste, w tym też kuliste. Z ogrodami tak jest, że jak chce się mieć ładnie, to trzeba włożyć w to pracę, w tym grabienie liści na jesieni.

Z drzewami jest tak, że to bardzo ważny wybór. To nasadzenia na lata. Powinnaś przede wszystkim stwierdzić, czy na pewno chcesz kuliste. Popularne na ogrodowisku są też brzozy doorenbos. Mają śliczne białe pnie, są niższe od zwykłych i podobno tak nie śmiecą. Hitem są też graby fastigiata i frans fontaine. Graby można formować, żeby miały ładny, zwarty pokrój, ale to chyba nie robota dla Ciebie .

Katalpy Danusia odradza. Późno startują i podobno są kruche.

Nie wiem czy pomogłam. Dla mnie najważniejsze jest stwierdzenie, co się podoba. To, że ktoś ci doradzi np. kuliste wiśnie z czerwonymi liśćmi nie oznacza, że będą ci się podobać, jak już je posadzisz.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies