Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Blaski i cienie nowego życia 14:30, 29 maj 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Plan mi się podoba, perukowca tego seledynowego ani raz nie ciełam, z tyłu domu mam też drugiego bordowego i tylko od dołu, mi się peruki jak kwitnie bardzo podobają, inni tną bo nie chcą jak kwitnie. A czemu tuje? Lepiej jodła koreańska, nic nie musisz robic a tuja po czasie się sypie. A buka to polecam Purple Fountain, ozdoba ogrodu. Jeszcze choiny kanadyjskie są fajne. Ambrowiec kolumnowy i pięknie się odbarwia jesienią. Poszukam fotki perukowca.

Piszesz poniżej że odczyn zasadowyvlubią perukowce. To nie dla niego miejsce bo u mbie kwaśna glina.
Mówisz że jednak wybrać jodłę koreańską? Może...
Choina kanadyjska musi mieć półcień drzew a u mnie palące słońce dlatego jej nie brałam pod uwagę.
Ambrowiec mógłby być ale nie wiem czy nie za delikatny. Jeszcze jarząb mi chodził po głowie.

Dzięki za rady. Bo to miejsce to tak od wiosny mi chodzi po głowie i dopiero teraz jakieś konstrukcje się nasuwają.
Miejsca dużo....nawet jak dla mnie za dużo. Narazie chcę z tyłu zostawić miejsce na kompostowanie i poruszanie się z taczką. Więc musi być dojście od strony róż i przy nich bym widziała tego buka P. Fountain ( obok wystającego kartonu spod różanki.
Tu fotka z innej perspektywy.

Tu gdzie te widły wbite mógłby iść ambrowiec. Tylko tu są przeciągi i nie wiem czy to wytrzyma. Zobacz jak brzozy pochylone. Więc zaplanowałam cisy kolumnowe i za nimi dopiero drzewo które ma zasłonoć balkon sąsiada. I nie wiem co dać. Tam stoi czarna doniczka. Niestety z tej perspektywy Ty nie zobaczysz co chcę zasłonić.

I wiesz czemu się tym zajęłam...bo mam jeszcze perspektywę 3 mies. Siedzenia w domu i w ogrodzie a żeby nie zwariować trzeba się czymś zająć. Tuje które w lipcu przycinałam są już przycięte. To co będę robić.....ściółkować miejsce pod rabatę

Żebyś nie myślała że to tak szybko pójdzie....bo już nie mam patyczków hortensji na tyle co zaplanowałam. Ale dtzewa mogą już rosnąć.
Ogród wśród pól i wiatrów 13:07, 29 maj 2020

Do góry
jolka napisał(a)

Roocika dziękuję za miłe słówka Brzozy bardzo lubię, a pszczoły na drzewie mnie oszołomiły, jak je pierwszy raz ujrzałam, hehe Zamarłam! Nie wiedziałam do czego taki rój jest zdolny. Czy mnie zaraz nie obsiądą, albo czy nie odlecą! No ale teraz już mniej więcej kumam o co chodzi i jak z takim rojem postępować Ogólnie z pszczołami, to jak na razie - to więcej mam roboty i kosztów, niż pożytku. Ale ich życie mnie fascynuje póki co, więc są I będą

Co do Ice Dance.. powiem Ci, że ja ogólnie chyba jednak jej nie polecam. U mnie nie ma opcji, po zimie muszę ściąć, bo liście są do połowy uschnięte, poniszczone. Jak już zetnę gdzieś w marcu, to się zbiera do dzisiaj! Niby jeszcze moment .. może z tydzień .. i nie będzie już widać tych śladów po cięciu, a ona sama zrobi się ładna. ALE.. sesleria jesienna już dwa miesiące ładnie wygląda!

Fotki chyba przedwczorajsze, z bliska widać jeszcze suche pozostałości po cięciu. Z daleka nie. Za chwilę całkiem znikną. No ale ile można czekać

Tak mi się przypomina, Kamila ostatnio pokazywała białe fiołki jako roślinka zadarniająca. Ładnie wyglądały

Och, dziękuję Ci bardzo za te informacje, chyba więc dam sobie spokój Ale kocimiętka Ci już kwitnie...
Ogród wśród pól i wiatrów 12:50, 29 maj 2020

Do góry
Jola jak zwykle cudowności pokazujesz

ten czas tak leci że masakra
brzozy wymiatają i skarpa i cała reszta!

z tym deszczem już nie mogę albo susza albo ulewy
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:15, 29 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

No i musiałam wszystkie fotki zbiorczo zacytować. Jakie ty masz widoki, takie tło to mega wartość dodana do ogrodu.
Piękne, te brzozy, czochy, trawki ect. Bardzo konsekwentny ogród i minimalistyczny, super!
Ogród wśród pól i wiatrów 11:24, 29 maj 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Zawsze się zachwycam Twoim ogrodem Te brzozy wyglądają cudownie! Pszczoły na drzewie robią wrażenie.

Jolu, a czy carex ice dance nadawałby się pod drzewa jako roślina okrywowa? Koniecznie go trzeba ścinać na wiosnę, czy dałoby radę nie ruszać po wiośnie?

Roocika dziękuję za miłe słówka Brzozy bardzo lubię, a pszczoły na drzewie mnie oszołomiły, jak je pierwszy raz ujrzałam, hehe Zamarłam! Nie wiedziałam do czego taki rój jest zdolny. Czy mnie zaraz nie obsiądą, albo czy nie odlecą! No ale teraz już mniej więcej kumam o co chodzi i jak z takim rojem postępować Ogólnie z pszczołami, to jak na razie - to więcej mam roboty i kosztów, niż pożytku. Ale ich życie mnie fascynuje póki co, więc są I będą

Co do Ice Dance.. powiem Ci, że ja ogólnie chyba jednak jej nie polecam. U mnie nie ma opcji, po zimie muszę ściąć, bo liście są do połowy uschnięte, poniszczone. Jak już zetnę gdzieś w marcu, to się zbiera do dzisiaj! Niby jeszcze moment .. może z tydzień .. i nie będzie już widać tych śladów po cięciu, a ona sama zrobi się ładna. ALE.. sesleria jesienna już dwa miesiące ładnie wygląda!

Fotki chyba przedwczorajsze, z bliska widać jeszcze suche pozostałości po cięciu. Z daleka nie. Za chwilę całkiem znikną. No ale ile można czekać

Tak mi się przypomina, Kamila ostatnio pokazywała białe fiołki jako roślinka zadarniająca. Ładnie wyglądały

Ogród wśród pól i wiatrów 11:00, 29 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Booooossssssko!!!!!!!!!!!!!!!Jola nie piszę ze to czy tamto super bo nie umiem się zdecydować co mi się bardziej podoba. Ale przyznam Ci się po cichu ze na widok Twoich brzoz oszaaalaaaalam !

Hehe, ja też lubię te brzozy. Na zdjęciu za bardzo nie widać, ale są w nich ukryte budki dla sikorek, co dodatkowo sprawia, że ciężko się stamtąd ruszyć, jak już się człowiek rozłoży z kawką na ławeczce

Ogród wśród pól i wiatrów 09:29, 29 maj 2020

Do góry
Zawsze się zachwycam Twoim ogrodem Te brzozy wyglądają cudownie!
Pszczoły na drzewie robią wrażenie.

Jolu, a czy carex ice dance nadawałby się pod drzewa jako roślina okrywowa? Koniecznie go trzeba ścinać na wiosnę, czy dałoby radę nie ruszać po wiośnie?
Ogród wśród pól i wiatrów 17:37, 28 maj 2020

Do góry
No ale przecież nie będę narzekać Były też jaśniejsze chwile, kwitły tulipany, rododendrony, brzozy ubrały się w te wiosenne delikatne listeczki Sikorki i szpaki wykarmiły młode, klon dodał koloru w ogrodzie

Ogród pod lasem 12:33, 28 maj 2020

Do góry
kwartet napisał(a)
muszę sadzić między deszczami bo szkoda towaru.
Tarcia wrzuciłabyś fotę tych asterków miałabym pogląd na wielkości docelowe to te z twojej rzeczki asterkowej?

to sa te z okolic brzozy i z przodu gdzie skrzynie, rózne wielkosci. wszystko jesienia mialam poopisywane ale mezus robil porzadki, donice przestawiał, kartki wywalil i nie wiem, ktore sa ktore. kazda kępka powinna miec swoj kolor. jaby co mam jeszcze ich sporo to jak jakiegos nie bedzie to odkopiemy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:10, 28 maj 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Piękne te orliki! A brzozy jakie wypasione! Czekam aż moje też urosną

pozdrawiam!!

Brzozy rosną migusiem
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:05, 28 maj 2020

Do góry
Piękne te orliki! A brzozy jakie wypasione! Czekam aż moje też urosną

pozdrawiam!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:38, 27 maj 2020

Do góry
Kubusia napisał(a)

Witam serdecznie i proszę o radę,
potrzebuję stworzyć nowoczesną a nawet minimalistyczną rabatę- osłonę wzdłuż płotu 20 m (strona południowo-zachodnia) i uzyskać tam przyjemny widok, który będę podziwiać z okien tarasowych jadalni. Okna tarasowe są naprzeciw dwóch pierwszych przęseł płotu w paski, jak kończy się betonowy mur.

Ponieważ ten pas działki pod rabatę jest wąski, między płotem a tarasem jest do 2m dlatego zależy mi na maksymalnie wąskiej rabacie.

Myślałam o trawach, ale to nie będzie osłona całoroczna. Może jakieś iglaki plus trawy?

Osobiście uwielbiam wszelkie trawy, cisy, sosny, berberysy, brzozy... no właśnie, a dom jest w klimacie minimalizmu, więc muszę się pilnować, żeby nie zgubić po drodze prostoty, na której bardzo mi zależy.

Pomóżcie proszę.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:59, 27 maj 2020

Do góry

Witam serdecznie i proszę o radę,
potrzebuję stworzyć nowoczesną a nawet minimalistyczną rabatę- osłonę wzdłuż płotu 20 m (strona południowo-zachodnia) i uzyskać tam przyjemny widok, który będę podziwiać z okien tarasowych jadalni. Okna tarasowe są naprzeciw dwóch pierwszych przęseł płotu w paski, jak kończy się betonowy mur.

Ponieważ ten pas działki pod rabatę jest wąski, między płotem a tarasem jest do 2m dlatego zależy mi na maksymalnie wąskiej rabacie.

Myślałam o trawach, ale to nie będzie osłona całoroczna. Może jakieś iglaki plus trawy?

Osobiście uwielbiam wszelkie trawy, cisy, sosny, berberysy, brzozy... no właśnie, a dom jest w klimacie minimalizmu, więc muszę się pilnować, żeby nie zgubić po drodze prostoty, na której bardzo mi zależy.

Pomóżcie proszę.
Anna i Ogród 15:55, 27 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ładne te miskanty .

Ładne i trudno dostępne w tej chwili. Mam nadzieję że te sadzonki to na pewno Vanilla. Ma być nie za wysoką trawką pod brzozy Doorenbos.
Malutki pod lasem 13:28, 27 maj 2020

Do góry
To cię eM zaskoczył a my roboty narobiłyśmy bo ty tylko o jeden krzaczek zapytałaś a tu rewolucja.

Ja grafitowy zaproponowałam bo tak na zdjęciu wygląda, że ciemny. Tylko dlatego. Jak wszystko czarne to i garaż taki powinien być.

Ładnie brzozy się będą na jego tle prezentować.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:54, 27 maj 2020

Do góry
Roocika napisał(a)

Asiu, podają 5-10 m dla tej brzozy, bo wg opisów rośnie wolniej niż gatunek , ambrowiec rośnie do nawet 20 m. Cmok

Hmmmm...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:35, 27 maj 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

No to jest wizualnie strzał w dziesiątkę, tylko za wielka rośnie...

Asiu, podają 5-10 m dla tej brzozy, bo wg opisów rośnie wolniej niż gatunek , ambrowiec rośnie do nawet 20 m. Cmok
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 10:03, 27 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

Misia cześć Oj, tak - dzięki Asi, i też Ani - kierunkowi na "język" mam power do działania.
A u Ciebie też brzozy. Czy po czasie oceniasz czy warto je zostawiać?

Te brzozy na mojej działce maja jakieś 10 lat i chyba jeszcze to za mało by oceniać na razie nie żałuje chłopaki maja tam swój domek schowany i w lecie jest tam przyjemny cień a jak dzieciaki z domku wyrosną to chciałabym tam zrobić taki taras/altanę w brzozach w planach też mam linie kropkującą tam zrobić ale na razie nie mam takiej potrzeby
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:05, 27 maj 2020

Do góry
TAR napisał(a)

tak szczerze, to moim zdaniem żaden z nich nie nadaje sie na wygwizdowo, ambrowce i miłorzęby nie lubia przewiewów, Shirasavum dodatkowo na sloncu przypali. laska szukaj dalej.
moj poprzedni ogrod byl podobnie jak twoj taki miedzypolny, ile drzew pochowałam to moje. klon palmowy nie przezył żaden, ani magnolia. tylko brzozy, graby, głogi, tamaryszki, kruszyny i wiązy.

moze pasowałby jeszcze tamaryszek, nie jest nachalny i po kwitnieniu azurowy zielony.

Kasia73 napisał(a)

Mam ambrowca wiatry mu nie straszne

mrokasia napisał(a)
Asiulka, widzę że Cię ciągnie do limonkowo/żółto listnych. Muszę Cię zmartwić - większość w pełnym słońcu będzie przypalana... Klon dodatkowo nie wytrzyma wiatrów.

Magda70 napisał(a)
Klon ginnala wytrzymuje jak na razie. Nad jeziorem wietrznie jak diabli.

amatorodniczka napisał(a)
Polecam miłorząb - u mojej mamy rośnie już dobre 10 lat, nie rośnie tak drastycznie, szybko, że rozsadzi Ci skarpę (myślę..) a jest ładny i efektowne ma listki

Kasya napisał(a)

Ja bym posadziła w takim razie milorzaby... nawet ze 3, takie z odmiany podstawowej, maja fajny pokroj, dosc luźny A dodatkowo łatwo i fajnie można je podcinać żeby nie były zbyt szerokie chociaż i tak nie są
Albo 1 ładnie uformowana glediczja sunburst, takie drzewko o sawannowym pokroju, sliczna jako soliter na duzym terenie
Jak dla mnie to konieczne są drzewa bo będzie ciężko korzystać z ogrodu

Dziewczyny bardzo cenna dla mnie ta Wasza ożywiona dyskusja.
Są za i przeciw, u jednych dają radę, u innych nie.

Widzę, że jednak klon odpada i córa bardziej skłaniam się w stronę Miłorzębu.
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 07:57, 27 maj 2020

Do góry
Zamykam oczy "koła", otwieram oczy "iskierki"

sylwia_slomczewska - na razie mowa o usunięciu tylko dwóch świerków. I wtedy część gosp zasłaniają te koło warzywniaka, i sosna która zostanie. Zobaczymy - jest jeszcze czas do jesieni, a teraz chodzę, siadam i patrzę co będzie widać.

makadamia - zacznę właśnie od "rysowania", i wtedy stopniowo co się da będę przesadzać.
A co wtedy proponujesz do posadzenia "w języku" - niskie rośliny, czy może właśnie też jakieś krzaki/ byliny itp?

Misia cześć Oj, tak - dzięki Asi, i też Ani - kierunkowi na "język" mam power do działania.
A u Ciebie też brzozy. Czy po czasie oceniasz czy warto je zostawiać?

SylwiaBe - ja pociłam wersje strasznie proste, prostokąty - brrr... na pewno masz już ciekawiej bo obserwuję

Zana - "język" to był impuls od Ciebie - kierunek jeszcze raz dzięki.
A Asia mega to dopieściła i dała propozycję kompleksowej całości.

Ta magnolia kusi aby została "na środku" bo jest cześć głównego widoku z okna, sofy. Nie wiem jaka odmiana, xls padł z zapisami. Jest wysoka, ponad 2 m, ma jasno różowe kwiaty. Ale wtedy przy niej przydałoby się inne drzewo

Są dwa buki: wąski 'Purple Fountain' oraz szeroki "Atropunicea"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies