Oj, widzę, że muszę trzymać rękę na pulsie
Asiu, wspominałaś, że przy domu chcesz miejsce na stolik i krzesełko - myślę, że pomysł Juzi jest bardzo fajny. Dokładam jeszcze jedną wersję do przemyślenia:
Odnośnie głębokości rabat, to z nimi jest jak z pokojem - dopóki stoi pusty, to wydaje się taaki wielki. A jak zaczynasz wstawiać meble, to okazuje się, że poza łóżkiem i szafą nic się nie mieści

.
Mam taką propozycję: narysuj dokładnie tą jedną rabatę, którą już przekopałaś. Naniesiemy na nią wymiary roślin i zaraz się okaże, co się tam zmieści.
Drugi powód, który może być powodem niechęci do głębokich rabat jest to, że - z tego co widzę - na razie sadzisz same byliny i trawy. A w naszych domowo-ogrodowych warunkach krzewy są jednak potrzebne, żeby przez połowę roku ogród nie ział pustką i smutkiem. A krzewy niestety potrzebują dużo miejsca.
Na razie cieszysz się kolorowymi kwiatkami, ale obawiam się, że przyjdzie moment, kiedy zapragniesz mieć w ogrodzie trochę więcej struktury i wtedy klops, bo rabaty za małe. U mnie klops pojawił się już w pierwszym roku po założeniu rabat

.
Ps.: gdzie Ty masz rabatę o głębokości 4m? Na planie takiej nie widzę

I gdzie chcesz sadzić brzozy?