Wstawiam fotki trochę już nieaktualne. Zastanawiam się jaki kształt nadać nowej rabacie żeby pasowała do całości? Tam gdzie jest właz do szamba i ławeczka której już dawno nie ma planowałam posadzić rośliny zakupione niedawno. Jednak myslibnie dają mi spokoju jak to wszystko zrobić żeby było dobrze?!
Może coś pomożecie co?
Czyli najważniejsze jest, choć nie ma co ukrywać fundusze też potrzebne i to nie małe, zwłaszcza w początkowej fazie czyli szykowaniu podłoża. Oczywiście można to pominąć, ale wcześniej czy później odbije się to czkawką, a koszty będą większe.
To wal duuużo.
Skarby... cudowne skarby... A Sylwia jest mistrzynią w wykorzystywaniu takich rzeczy. Cuuudeńka potrafi wyczarować.
Hmm... mi ogrodowisko i ten natłok wiadomości i obrazów zrobiły taki młyn w głowie, że dwa lata układałam 'klepki'. Po drugie- wizja ogrodu to jedno, a możliwości drugie... niestety.
No i dobrze, bo chociaż zielsko nie będzie rosło. A trawniczek można później sukcesywnie kasować. A ogólny plan jak piszesz masz w głowie. I można go pomału wprowadzać w życie dogrywając szczegóły.
Wspaniałe, tylko pozazdrościc takich lokatorów.
I słusznie. Stare odmiany to ogromny skarb w ogrodzie.
Z ogromną ciekawością Agnieszko będę obserwować poczynania ogrodowe.
Derenie mają już piękne listki, mam jeszcze derenia aurea - stoi na rabacie w donicy a ja dumam gdzie będzie pasował..
rosną u mnie derenie: sibirica variegata, elegantissima, white gold i baton rouge... obserwuję jak sobie radzą...
U Bożenki czytałam o przymrozku, ale i u mnie zimno jak diabli. A niby słonko świeci. Dziś nad ranem ustawiłam ogrzewanie u dzieciaków - dobrze że mam ogrzewanie nie centralne Zośka pojechała na wycieczkę w kurtce i czapce..
W ogrodzie wszystko razem kwitnie - tulipany, bzy, szafirki i tawuły, niedługo kaliny... jabłonki, wiśnie... trochę za szybkie tempo
Moje pomyłki Tulipan Night&Day
Wyszły tylko Day i w dodatku dużo wyższe niż narcyze.
Między nimi są szafirki szerokolistne i niebieskie anemony blanda, których w ogóle nie widać...
Miał być taki efekt,tylko z narcyzami Raspberry Ring i niebieskimi szafirkami i anemonami blanda
Na grabach pojawily się takie plamy i niektóre listki się nie rozwijają. Czy to jakaś choroba czy może je uszkodzilam obrywajac suche. One wtedy były jeszcze w paczkach a ja te suchelce zsuwalam.
no i dopiero teraz widzę, że mam perovskie nie obciętą haha jaka już duża
Marta jeszcze mu do dopieszczenia brakuje, jak się sprężę to ogarnę go już w tym roku...
Coraz częściej zauważam że nie chce mi się już brać na siebie dużych wyzwań fizycznych... starzeję się chyba... albo po prostu zmęczenie materiału.
Nikt by mnie nie namówił już na rozwalenie takiej hałdy, drugiej nie mam na zdjeciu ale była jeszcze wieksza... i wszystko ręcznie w 3 miesiące...