Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Tu ma być ogród :) 16:16, 02 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja mam zielono-niebieskiego? rozchodnika, który kwitnie na kremowo, tylko u mnie leży jak długi bo ma za mokro i nawoziłem pod nim by tulipany były ładne. Niestety nie znam odmiany bo kupiony przypadkiem, miał być Matroną

Brzmi ciekawie, a nie jest to odmiana Twinkling Star?

http://www.ogrodkroton.pl/towar.4629.rozchodnik.twinkling.star.-.sedum.twinkling.star.html
Tu ma być ogród :) 15:47, 02 wrz 2016

Do góry
Ja mam zielono-niebieskiego? rozchodnika, który kwitnie na kremowo, tylko u mnie leży jak długi bo ma za mokro i nawoziłem pod nim by tulipany były ładne. Niestety nie znam odmiany bo kupiony przypadkiem, miał być Matroną
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:36, 02 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Wszystkie róże u mnie kwitną i Vanilki zaczęły... tak tak jest wrzesień, a u mnie hortensje rozwijają kwiaty
Trzeba aparat odkurzyć

nie przejmuj się u mnie jedna limka w pąkach i vanilka też nie wiem czy zdążą w ogóle zakwitnąć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:35, 02 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Co do ogrodu to u mnie jeszcze bałagan w wielu miejscach, ale na żywo jest to widoczne, a do tego rabatunie niewielkie w większości

Taaaa...

Ty chyba bałaganu nie widziałeś? Jak chcesz zobaczyć, wpadnij do mnie
Odmiany żurawek i żuraweczek spisane, dziękuję
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:59, 02 wrz 2016

Do góry
Marzenko chwal się co cię skusiło
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:58, 02 wrz 2016

Do góry
Wszystkie róże u mnie kwitną i Vanilki zaczęły... tak tak jest wrzesień, a u mnie hortensje rozwijają kwiaty
Trzeba aparat odkurzyć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:57, 02 wrz 2016

Do góry
Kasiu się rozumie
Termin wolny, ale reszta wątpliwa samochodu raczej na pewno nie dostanę.

Asiak bardzo mi miło czytając co piszesz Dziękuję.
Pomarańczowa żurawka to Southern Comfort duża i łądnie rośnie.
Co do żurawek to kilka stron wcześniej wymieniłem jakie lubie, chcoaiz to nie wszystkie... o znalazłem.
Ja w szczególności lubię żuraweczki, z nich ulubione to Gunsmoke, Redstone Falls, Sweet Tea, Solar Power, Solar Eclipse, Honey Rose, Kimono i Cracked Ice.
Z Żurawek niezawodne u mnie są Sashay, Marmalade, Rio, Lime Marmalade, Caramel, Beauloais, Pinot Gris, Malachite.

Co do ogrodu to u mnie jeszcze bałagan w wielu miejscach, ale na żywo jest to widoczne, a do tego rabatunie niewielkie w większości

Gosiu powstrzymuje mnie tylko już całkowity brak miejsca, te które może się u mnie pojawić ma już wyznaczone rośliny, które są mi potrzebne i kilkanaście z nich już mam w doniczkach, a to jest dopiero problem
Z chęcią bym pozwiedzał dalsze zakątki Polski, niestety na chwilę obecną życie na to nie pozwala, ale liczę na to, że jednak w końcu się to zmieni
W tulipany też nie inwestuję, kupuję w dużych paczkach z myślą jako jednoroczne, i tak mam ze trzy miejsca na ich sadzenie bo gdzie indziej mi przeszkadzają
Ja przegapiłem przedsprzedaże w necie to teraz jeszcze sobie poczekam na to co w marketach się trafi

Kamilo ja kupiłem ładne bronze form za 5 zł, więc za tyle kupiłbym traktując jako jednoroczne, w końcu inne kwiaty też kupujemy z myślą wyrzucenia na jesień, a tutaj dodatkowo jest szansa przetrwania zimy, ale taki zakup zrobiłbym wiosną by przynajmniej sezon się nacieszyć
Tu ma być ogród :) 08:57, 02 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
U mnie też tyta obowiązkowo ale to było dawno, za to zdjęcie też jeszcze mam... ciekawe co mnie tak cieszyło wtedy

Łukasz, wtedy to chyba słodyczy było jak na lekarstwo, więc z każdego smakołyka dzieciaki się cieszyły, nie to co dziś...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:43, 02 wrz 2016

Do góry
Kamilo doczytałem, że chcesz buchanani lub Bronze Form, zacznijmy że turzyce to teoretycznie nie są trawy i teraz daj sobie z nimi spokój właśnie te 'trawki' łatwo dostać na początku sezonu. U mnie po tej zimie wszystkie padły, a miałem sporo i już na pewno ich nie posadzę

Justyno sam jestem ciekaw jak to ogrodzenie wyjdzie, dzisiaj zaczynam murować bo fundamenty musiały związać.
Nie znasz okolicznych szkółek? Jest ich kilka wbrew pozorom: bylinowy olszewscy, troszkę dalej wróblewscy. Jak nie znasz to pisz prześlę namiary

Asiu nie wiesz ile trwały negocjacje by przekonać do takiego ogrodzenia, ale jak przedstawiłem wstępny kosztorys to negocjacje nie trwały długo
Iryski zwykłe reticulata niebieskie, a czy to Harmony to nie wiem

Ogród z rzeźbą 08:32, 02 wrz 2016

Do góry
Nie ma co muszę upolować jeszcze Green Jewel bo piękna jest w masie
Zdjęcia jak zwykle zabójcze
Tu ma być ogród :) 08:31, 02 wrz 2016

Do góry
U mnie też tyta obowiązkowo ale to było dawno, za to zdjęcie też jeszcze mam... ciekawe co mnie tak cieszyło wtedy
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:17, 01 wrz 2016

Do góry
brzydula napisał(a)
Sylwia jaką odległość zachowałaś miedzy brzozami, czy to są doorenbosy ?? Nie mogę natrafić na taką informację w Twoim wątku. A może ktoś pamięta ?

Tak to ta odmiana brzozy... Sadzone są co 1.50 , 1.70 . ale nie w linii prostej . Jeśli masz więcej miejsca to nawet co 2 metry lub więcej nie będzie przesadą. Zawsze możesz uzupełnić luki roślinami i wówczas nie zostaną zaduszone przez system korzeniowy brzóz . Potrzebują dużo wody ...
Ogród z łezką II 18:32, 01 wrz 2016

Do góry
Kasiu coś czytam o rewolucji, altanie ale niestety dokładniej nie doczytałam. Ale jak już Ty coś wymyslisz i razem z M. zrobicie to na pewno będzie super. A jeszcze Łukasz podoradza z roślinami- aż zazdroszczę Ci że Luki tak blisko Ciebie mieszka i nie ma zbyt dużo miejsca u siebie na rewolucje więc może poszaleć u Ciebie. Buziaczki Jak Grace- mam nadzieję że żyje
Mój Eden 16:31, 01 wrz 2016

Do góry
Aniu trawa to zebrinus, a o żurawki to Łukasza/ Luki -ogrodowa przygoda Łukasza/musisz zapytać. On wie wszystko o żurawkach .
Ogród z łezką II 11:14, 01 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak patrząc to miejsca będzie sporo... linia rabaty nie problem, kwestia co byś tam chciała i jaki typ altany preferujesz. Zobaczy się na spokojnie bo w pośpiechu nie zawsze dobre rzeczy wychodzą
No i jak piszesz najpierw mniej przyjemne działania

Mam 5 kulek buksowych, 6 miskantów Variegatus, 2 miskanty Ingrid Droning, 2 kolumnowe czerwone berberysy Red Rocket, irysy bródkowe, lilii sporo, malutkie jeżówki, nie wiem ile dokładnie, roxchodniki okazałe, maliny, na płocie wielka jeżyna, na agrestowej wiesz co jest, to na końcu, przy drewutni, dwie hortki dojdą...trochę tego dobra jest...najpierw gruzowisko. Potem będziemy planować.

Jak mówisz, że z kształtem rabaty problemu nie będzie, to już się nie martwię
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:06, 01 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)

Kamilo trawy najlepiej byłoby sadzić w maju, ale wtedy wybór raczej kiepski chyba, że ma się w pobliżu szkółkę z trawami. Największy wybór w czerwcu lipcu, ale wtedy trzeba lać wodę by nie uschły.
Nie ma co dramatyzować tylko kupić sadzić i dbać, ja już jakoś specjalnie się nie zastanawiam, jak coś chce robić to jade i kupuję, ale w tym roku już żadnych rewolucji w październiku nie robię maks do końca września

w maju to ciężko coś dostać dlatego teraz myślę
kurde już sama nie wiem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:50, 01 wrz 2016

Do góry
Kasiu tak ten sam

Wszystko da się zrobić bo ja tak praktycznie cały czas muszę coś robić bo czasem chce coś wyrzucić, ale mi szkoda. Teraz mam w planach kilka roślin zutylizować, ale większość planowanych rewolucji będzie po to by zrobić obecnym miejsce. Trzeba zrobić listę tego co zostanie przesadzone i planować wykorzystując to.
U mnie troszkę się przydał przy zalewaniu fundamentów pod płot, ale teraz jadę już sznureczkami i poziomicą laserową, też daje rade na niewielkim terenie

Kamilo trawy najlepiej byłoby sadzić w maju, ale wtedy wybór raczej kiepski chyba, że ma się w pobliżu szkółkę z trawami. Największy wybór w czerwcu lipcu, ale wtedy trzeba lać wodę by nie uschły.
Nie ma co dramatyzować tylko kupić sadzić i dbać, ja już jakoś specjalnie się nie zastanawiam, jak coś chce robić to jade i kupuję, ale w tym roku już żadnych rewolucji w październiku nie robię maks do końca września
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:33, 01 wrz 2016

Do góry
Iwonko planuje na rabacie kilka zmian tera lub wiosną, ale to będzie raczej kosmetyka

Marzenko projekt ogrodzenia bardzo prosty, tynkowane murki i przęsła z poziomymi dechami. Miało być w miarę efektownie i tanio. Murujemy sami, przęsła spawa tata, dechy z tartaku obrobione już na miejscu bo piły i heblarka też na stanie Jeszcze to trochę potrwa, ale już coś się ruszyło. Pokazywać długo nic nie będę bo w okolicach prac ogromne burdello
Tak na schemacie ma to wyglądać.

Ja też będę zamawiał większość, w marketach upolowałem do tej pory iryski, narcyzy, i troszkę tulipanów, zapoluję jeszcze na białe tulipany i czosnki, reszta przez net bo paliwo będzie więcej mnie kosztować niż to co teoretycznie zaoszczędzę, a będąc w sklepie zawsze jakoś ponad plan kupuję. W koszyku internetowym zdecydowanie większa kontrola

Olka jak paczkowane to kupuję w różnych miejscach z otwartych kartonów na targowiskach jakoś unikam, ale wiem, że problem jest głównie z liliami, które u mnie zazwyczaj pomylone były jednak kupowałem tak zawsze wiosną.
W necie można na cebule kwiatowe, cebule, w benexie, tak na prawdę gzie lepsza cena i kupisz to co chcesz za jednym razem

Lawendowy zawrót głowy 10:16, 01 wrz 2016

Do góry
Jolu no cudnie masz w ogrodzie
Matrona będzie się rozłazić jak będzie musiała się do słońca naciągać i będzie miała za dużo wody oraz nawozu czyli trzeba się dość postarać by się rozłaziła. U mnie sztywne bardzo
Ogród z łezką II 10:09, 01 wrz 2016

Do góry
Tak patrząc to miejsca będzie sporo... linia rabaty nie problem, kwestia co byś tam chciała i jaki typ altany preferujesz. Zobaczy się na spokojnie bo w pośpiechu nie zawsze dobre rzeczy wychodzą
No i jak piszesz najpierw mniej przyjemne działania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies