Zbyszku chciałabym przyciac po raz pierwszy mojego Białoboka aby nadac mu kształt regularnego stozka i go zageścić. Musze także pobudzić go to wytworzenia nowej gałązki, bo z tyłu dotykał do jałowca i ma braki ( jałowca usuwam niebawem). Jak sie za niego zabrac.
ale się wstrzeliłam w temat nigry prócz dekoracyjnej mają mieć funkcje zasłaniacza domu sąsiada więc będą rosły dość blisko siebie. Mówisz zostawić je w rzędzie ? Jak będą wzdłuż płotu to wtedy muszę wypełniacz znaleźć na ten cypelek obok ścieżki:
pomysłu żadnego nie mam
Aniu jak tu jesteś to skorzystam z pomocy jeśli pozwolisz Ty masz podobne nasadzenia ( czyli 3 nigry i limki) Chce je posadzic tutaj :
od drugiej strony tak to wygląda (po prawej stronie )
Myślisz ,że nigry posadzić w rzędzie czy trójkącie ? Cały czas się waham
Irciu chciałam choć trochę nawiązać do mojego starego ogrodu, który uwielbiałam.
Teraz plac jest większy, na miarę ogrodu i będzie ciut inaczej zaaranżowany , ale będzie wśród brzóz już rosną
Miło, że Ci się spodobało moje miejsce do biesiadowania Dziękuję!
Chciałabym zamienić róże The Fairy na inne, takie jakieś wiecznie niepoukładane są i zbyt bardzo mi tu śmiecą.
Zastanawiam się nad Bailando lub Pastellą co myślicie
Legenda
P-Pissardii
H-Hortensje Phantom
B-brzozy Doorenbos
D-dereń jadalny
K-klon Artropurpureum
Ś-świerki
1-hakonechloa Albostriata +krokusy
2-hortensje Bobo lub Little Lime cięte dość nisko by stworzyły efekt dywanowy + tulipany turkiestańskie + czosnki Purple Sensation
3-tu muszę poeksperymentować bo nie wiem co tam da radę,paprocie,bergenie,może jeszcze coś z traw mi przyjdzie do głowy
4-bodziszki albo hosty albo brunery ewentualnie carex The Beatles
5-miał być śmiałek darniowy a przed nim
8-molinia Variegata
i tu trochę nie wiem jak to będzie wyglądało,to połączenie traw. Poza tym śmiałek póki co nie bardzo mnie zachwyca ale może warto spróbować?
6-hosty
7-liriope spicata
9-derenie Ivory Halo
10-bukszpan
Kinguniu to tak jak ja
Lubię przedwiośnie z tym dynamicznym niebem, wtedy czuję że kocham ten kraj mimo wszystko
Już się cieszę na nasze spotkanie
Jak tylko znajdę odpowiedni piec z pewnością się dowiesz
Sama nie wiem, czy mi się chce stroić ten dom. Czuję się tutaj jak w hotelu na walizkach. Nawet planowałam coś zmieniać, ale nie ma to sensu bo na stałe tu nie zostanę to nie tylko mój dom...
Mam trochę świątecznych ulepów, jajka . Kury i reszta się rozeszła. Jednak nazbierałam przez lata przeróżnej maści jajka od moich zdolnych koleżanek z forów
Uwielbiam je i na pewno ozdobią one moje pięterko, jak to pięknie nazwałaś, w te święta.
Ewciu nie ma za co, ja jestem bardzo zadowolona z nowego nabytku. Zdjęcia robię na manualu, myślę że każdy kompakt robi niezłe zdjęcia na tej funkcji . Wszystko ustawiasz sama
Wiadomo, że jakość nie ta sama co z lustrzanki, ale masz wszystko na wyciągnięcie ręki . To taki łapacz chwil
Dziękuję!
Podoba mi się Asiu Tylko ja bym chyba w sam róg trzech Pissardii nie dawała Nie wiem, czy one by mi się podobały takie "nałożone na siebie".
Albo dałabym je po łuku (ale podejrzewam, że niwak tam już rośnie?)
Albo dałabym tam jedno drzewo
Porysowałam trochę.
Tutaj linie faliste, plac zabaw zostaje, na sad nie ma miejsca
A tutaj moja wersja, czyli linie proste, plac zabaw zlikwidowany, w rogu sad.
Tą wersję można zrobić etapami: posadzić drzewa owocowe i zrobić rabaty pod ogrodzeniami, a przepierzenie dopiero za parę lat, jak placyk straci rację bytu.
Zoju jeśli mogę coś doradzić to za małe doniczki na te patyki są. Nad ziemią powinno być jedno oczko reszta w ziemi. Za duże jest parowanie z patyka i może być tak że listki się rozwiną i padną.
Edit:co to za patyki?