Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji

Anitka 11:02, 25 kwi 2018

Córa idzie w mamy ślady Brawo.
BKosimkArt 11:13, 25 kwi 2018

Anitka napisał(a)
Basiu co do drzewa to jakieś z korzeniem palmowym , bo niedużo tam miejsca i podmurówka blisko, a korzenie cuda mogą z podmurówką zrobić w przyszłości. I za kilka lat będzie taki sam problem jak z cyprysikiem. Może klon palmowy. Ja bym dała tam zielonego, bo bordowy zginie na tle kratki. A skalniak i tak do przeróbki w przyszłości będzie, bo jak drzewo cień rzuci to nasadzenia trzeba będzie zmodyfikować.
Z cyprysikiem jak na moje oko i posiadaczkę dwóch takich jegomości są dwa rozwiązania zakładając, że rabaty za wiele już tam nie powiększysz.:
- tniesz dolne gałęzie, ale przynajmniej do około metra i podsadzasz krzewami
- przycinasz dolne gałęzie tak, aby były równo lub delikatnie wychodziły za obrys rabaty. Miejsce cięcia wybierz tak, aby jakaś przewieszająca się mała gałązka je maskowała. Ten sposób ja stosuje. Wrzucę później u siebie zdjęcie tego ciętego od dołu.

Zdaje się że Miłorząb ma palowy system korzeniowy, ale klon to też dobra opcja... kratka też idzie do zmiany, ale nie wiem kiedy, na pewno zmieni się kolor a i deski chciałabym poziome, eM zatwierdził pomysł i powiedział że to nie problem tylko z czasem u niego krucho teraz
Anitko, cyprysik przytnę na razie tylko luknę u Ciebie to cięcie a potem zobaczymy... nie chciałabym jakoś radykalnie go podkrzesywać bo nie chcę go zepsuć, fajnie wygląda jako soliter...
Dzięki za pomoc :*
BKosimkArt 11:13, 25 kwi 2018

Anitka napisał(a)
Córa idzie w mamy ślady Brawo.

Oby przejeła po mnie pasję... jakąkolwiek
BKosimkArt 17:32, 25 kwi 2018

Anitko, mam klona palmowego Aurea ale obawiam się że on jednak na tej patelni nie wytrzyma... myślałam jeszcze żeby te iglaki ze skalnego przesadzić niżej i rozciągnąć ten skalny w stronę łuku a resztę wysypać gresem...
Ale sama nie wiem kurcze co robić dopóki nie będę miała drzewa :/
BKosimkArt 17:38, 25 kwi 2018

W przypływie chwili zamówiłam sobie magnolię 'Satisfaction'...
I jakie było męża zdziwienie jak zobaczył pudło a w nim jeszcze klon palmowy hehe
Magnolia już na swoim miejscu...
akwarela 18:36, 25 kwi 2018

Jak masz za dużo miejsca to mogę ci podarować glediczję sunburst
Anitka 18:58, 25 kwi 2018

BKosimkArt napisał(a)

Zdaje się że Miłorząb ma palowy system korzeniowy, ale klon to też dobra opcja... kratka też idzie do zmiany, ale nie wiem kiedy, na pewno zmieni się kolor a i deski chciałabym poziome, eM zatwierdził pomysł i powiedział że to nie problem tylko z czasem u niego krucho teraz
Anitko, cyprysik przytnę na razie tylko luknę u Ciebie to cięcie a potem zobaczymy... nie chciałabym jakoś radykalnie go podkrzesywać bo nie chcę go zepsuć, fajnie wygląda jako soliter...
Dzięki za pomoc :*

Tak, ten cyprysik lepiej prezentuje się jako soliter i najlepiej tak wygląda. Tak się teraz przyglądam i myślę czy tej rabaty nie możesz poszerzyć na prawo? A przyciąć mu te gałęzie, które są skierowane na wprost.
Anitka 19:05, 25 kwi 2018

BKosimkArt napisał(a)
Anitko, mam klona palmowego Aurea ale obawiam się że on jednak na tej patelni nie wytrzyma... myślałam jeszcze żeby te iglaki ze skalnego przesadzić niżej i rozciągnąć ten skalny w stronę łuku a resztę wysypać gresem...
Ale sama nie wiem kurcze co robić dopóki nie będę miała drzewa :/

Basiu masz rację, tego klona będzie przypalać tam słońce. Na pewno iglaki będą do przesunięcia albo przesadzenia, ale poczekaj z działaniem do momentu jak podejmiesz decyzję o pokroju drzewa. Ja by tam bardziej ujednoliciła tam rośliny.
Jakiego klonika eM zobaczył w przesyłce z magnolią. Zawsze można powiedzieć, że dotałaś w gratisie
BKosimkArt 20:36, 25 kwi 2018

akwarela napisał(a)
Jak masz za dużo miejsca to mogę ci podarować glediczję sunburst

A dlaczego chcesz ją oddać??
BKosimkArt 20:43, 25 kwi 2018

Z cyprysikiem tak będę musiała zrobić... ciutkę rabatę poszerzę żeby ładnie wyglądało z jednej i drugiej strony schodów...
Tak zrobię wstrzymam się jeszcze i pomyślę... choć skłaniam się ku Miłorzębowi... u Danusi takie ładne są i przycinania się nie boją więc mogłabym korygować tu i uwdzie.

A klonik palmowy 'Aureum'...