Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od nowa ... na przekór wszystkim 17:29, 12 mar 2018

Do góry

kilka suchelców

Od nowa ... na przekór wszystkim 17:28, 12 mar 2018

Do góry
Anula dziękuję

ostrzegam, trzeba mieć mocne nerwy żeby znieść takie widoki ale same się prosiłyście ja już swoje nerwy zjadłam więc na luzie podchodzę do sytuacji do zimy może ogarnę

Ogród z wilkiem zamkn. 17:10, 12 mar 2018

Do góry
poprzycinałam trawy -miskanty gracki i ML ,przycięłam hortensje ,wrzosy i wszystko suche co mi wpadło w ręce -rozplenic nie ruszałam ,ale chyba padły ....suche siano i zero oznak życia ...
ale za to - tulipany wychodzą coraz bardziej

bałagan jeszcze bardzo na ogrodzie,dopiero w sobotę ,jeśli pogoda dopisze coś znowu podziałam

ścięłam też stipę i frosted curls -zanim doczytałam ,czy można obciąć

Ogród z wilkiem zamkn. 17:02, 12 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Z tymi matami wiklinowymi od razu ciepłej się zrobiło i ładne tło dla Cisow chyba. Dobrze je przymocujcie bo jak są słabo to wiatr łamie i wiklina się wykrusza. Ja moje jeszcze impregnowalam farba do drewna. Cisy lubią cień lepiej rosną. Ładny widok.

trytytkami je spięłam co ok 10 cm na górze i na dole .....mam nadzieję ,że wystarczy
te stare z zeszłego roku tak były spięte i wytrzymały
widoki dziękują
a dziś znowu takie miałam -słaba fota

Ogród z wilkiem zamkn. 16:59, 12 mar 2018

Do góry
anbu napisał(a)
Magda odpowiedziałam u mnie o buksach. Ale weź pod uwagę fakt, że autorytet ogrodowy ze mnie żaden

Buźka

byłam ,przeczytałam bardzo Ci dziękuję ....
autorytet jesteś

jeszcze swoich nie ciachałam ,bo nie mam odpowiedniego przyrządu
czym swoje tniesz ?

patrz jakie moje rozczochrane

choinka świateczna jeszcze sobie tam tylko stoi w donicy
Ogród z wilkiem zamkn. 16:55, 12 mar 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Cześć Madziu, mnie się te wiklinowe maty podobają. Wyglądają naturalnie i są ładnym tłem dla roślinek.Widzisz i jest kompromis pomiędzy nie zasłanianiem pięknych widoków a zamykaniem ogrodu - o czym pisałam ostatnio
Będzie się działo Miłego dnia!

cieszę się ,że Ci się podobają
a tu między cisami ,a skarpą te płyty będą co u siębie mnie pytałaś kamyczki psica rozwala strasznie

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:43, 12 mar 2018

Do góry
Mysza napisał(a)
I do mnie zawitała wiosna

Ach,jak ja lubię patrzeć na takie fotki.... Aż na sercu zaraz radośniej Pozdrawiam gorąco
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:37, 12 mar 2018

Do góry
I do mnie zawitała wiosna

Ogrodula 16:34, 12 mar 2018

Do góry
size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/158/1586384/original.jpg[/img] Pikowanie begonii

Jestem pod ogromnym wrażeniem... Przecież to są setki albo nawet tysiące sadzonek.A Ty z taką dokładnością to wszystko pikujesz. Gratuluję
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 16:18, 12 mar 2018

Do góry

Na stronie 56 kolega Maxa zaproponował substancje czynna iprodion w opryskach o nazwach rovral aquaflo, grisu lub dymas na grzyba pythium oligandrum czy te zdjęcia przedstawiają tego grzyba czy zamieranie pędów zdjęcia robione dziś czyli tak tuje wyglądają po zimie
Ogrodowy song 15:30, 12 mar 2018

Do góry
Sezon czas zacząć. Pierwsze zakupy.
Przedziwny Ogród 15:03, 12 mar 2018

Do góry

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:53, 12 mar 2018

Do góry
Ja jeszcze raz z moim powojnikiem... Poczytałam sobie o uwiądzie i nie wszystko mi pasuje, bo u mnie ani jeden pęd nie zwiędnął. Mam chyba tylko to jedno zdjęcie jego brzydszej części, ale wyżej on nadal pięknie kwitł do końca sezonu. Listki po prostu od dołu żółkły i - przeważnie od końców - zasychały. Odmiana Ville de Lyon - jeśli ma to znaczenie. A jeśli to jednak mimo wszystko uwiąd, to mogę go już niebawem podlać miksturą z czosnku i nadmanganianu potasu? Wczoraj przycięłam wszystkie powojniki, bo mają już duże pączki. Oprysk HT coś pomoże? jeszcze raz zdjęcie:

150m2 szeregowiec 14:39, 12 mar 2018

Do góry

Witajcie,
niedawno wprowadziliśmy się do nowego domu w szeregowcu i przyszła pora na ogródek.
Im więcej czytam i oglądam programów o ogrodach tym bardziej czuję się zagubiona. Mój ogródek na tą chwilę nie istniej. Nie postaraliśmy się jeszcze z sąsiadami o ogrodzenie. Ziemia zarośnięta jest chwastami + wygląda jak teren po budowie, do tego jeszcze jest to rudobrązowa gliniasta ziemia, na której w deszczowe dni woda stoi w kałużach.

Wiem (mniej więcej) czego chcę od ogródka - wygodny taras(najpewniej z kompozytu), trochę trawnika pośrodku i dużo różnych roślin posadzonych wzdłuż ogrodzenia, ale w takich nieregularnych "plamach". Krótko mówiąc chodzi o ogród swobodny, w przeciwieństwie do tych z prostokątnym trawnikiem i rzędami równo posadzonych żywotników. Do tego jeszcze chciałabym system nawadniający - choćby najprostszy, ale żeby nie martwić się podczas urlopu.

Wykończenie domu miało efekt przeczyszczający na portfel, więc jeśli są prace ogrodowe, które można zrobić (bez doświadczenia) samodzielnie to chętnie się tym zajmiemy, a tam gdzie lepiej nie eksperymentować, skorzystamy z usług fachowców.

Pytanie od czego byście zaczęli, co na pewno trzeba zrobić, co jest istotne gdy zaczynamy od zera? Wymienić ziemię, położyć agrowłókninę? Zrobić drenaż? Do czego nająć fachowców?
Czuję, że przedawkowałam informacje ogrodowe i straciłam głowę. Nie wiem od czego zacząć, a to tylko 10x15m przy szeregowcu!
Ogrodula 14:34, 12 mar 2018

Do góry
Pikowanie begonii
Za drzwiami do ogrodu... 14:28, 12 mar 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Cudowna...mała oszaleje ze szczęścia...zlew mnie powalił na łopatki i bateria z kurkami
Mój pierwszy ogród pod lasem 14:04, 12 mar 2018

Do góry
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Tak jak Toszka napisała gleba jest mocno zmęczona budową więc priorytetem będzie zadbanie o ziemię. Wiem, że jest bardzo dużo wątków na forum na ten temat i mam nadzieję, że się dokopię do cennych informacji jak postępować przy piaszczystej i sfatygowanej glebie. Jeśli chodzi o miejsce na lawendę to mogę je poszerzyć dowolnie, zgodnie z sugestiami Pani Danusi. Przygotowałam plan na którym widać, że mam dużo miejsca na rabatę, bo taras będzie szerszy, nie taki jak na wizualizacji. Na planie zaznaczyłam też miejsce na opaskę i właśnie z nią mam problem. Zastanawiam się czy lepiej ją połączyć z rabatą żwirową czy zrobić po prostu opaskę z kostki tak jak w pozostałych miejscach wokół domu. Jeśli mogłabym poprosić o pomysły na taką rabatę z lawendą to byłabym bardzo wdzięczna. Wklejam również rzeczywiste zdjęcie, tak jak pisałam na razie jest pobojowisko:

Ogrodowy song 13:38, 12 mar 2018

Do góry
Ogrodowy song 13:36, 12 mar 2018

Do góry
o
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 13:25, 12 mar 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)

widok na ścieżkę przez pryzmat mojej ulubionej Anabelki

Gosiu, jak odchodzisz się z tą anabelka? Mam młodziutką i mi się kładzie. Bardzo gietkie gałązki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies