Witam serdecznie.
Kochani, witam się po raz drugi,bo już kilka lat temu prosiłam o dołączenie do Waszego zacnego grona.
Od tego czasu w moim "nieogrodzie" nie zmieniło się wiele, gdyż trochę chorowałam,teraz pojawił się syn a poza tym zapomniałam hasło

i wstydziłam się przyznać.
Dziś jestem po lekturze "ogrodu z lustrami" i widzę dopiero teraz ile pracy trzeba włożyć,żeby ogród był spójny i tworzył to magiczne coś!
Teraz wiem,że kiedyś nie miałam nawet procentu wiedzy i świadomości materiału...
Dziś zwracam się do Was z prośbą o podpowiedź w sprawie stylu,coby zgodnie z dekalogiem pani Danusi byków ogrodowych nie popełnić.
Na Naszej działce od strony wschodniej stare Jabłonki i poki co zawiązały się jabłuszka i chce żeby ten sąd Ostał.
Od południa starodrzew zarastajacy staw

,
od zachodu sąsiad ( na wysokosi przedogródka)

,
część nieoficjalna południowa sąsiaduje z polem.

No i północ to widok na drogę a za nią pole.
Jaki styl ogrodu będzie tu pasował. Kiedyś chciałam obsadzić się tujami przpelatanymi świerkami i brzozami, do rabat wplątać kosodrzewinę, krzewuszka,trawy.
Aleeee urzekł mnie "ogród z lustrami".
Czy kule z bukszpanu będą pasowały do obecnego otoczenia czy będzie to wyglądać śmiesznie? Hortensja z tują szmaragd nie będą kuły w oczy na tle pola kukurydzy albo ziemniaków? Kojec i butla z gazem nie dodają uroku...
Pomóżcie mi proszę,bo nigdy nie zacznę obsadzać moich stepów. W jakim kierunku powinnam zmierzać??
Postaram się wkleić kilka zdjęc stanu obecnego. Brak tu ładu i składu,ale może Ktoś się zorientuje jak Toto wygląda.

Nie są idealne,bo robione z okien dachowych,ale jakiś pogląd na okolicę jest uchwycony.
Będę wdzięczna za każdą radę.
Pozdrawiam Was cieplutko i życzę dobrej pogody

/ u Nas nie padało,jak widać od....3.05...