Kompozycje na tarasie powinny być ładne cały rok w zasadzie, posadzenie traw które późno puszczają pozbawi dekoracji na wiosnę, bo trawy w sumie dopiero od czerwca będzie widać.
Witam,
chciałbym wysadzić na swoim balkonie do pojemników trawy ozdobne. Wszyscy wokół na balkonach maja tuje szmaragd, a ja chciałbym czegoś innego, odmiany na balkonie. Dlatego pomyślałem o trawach. Niestety balkon jest narożnikowy północno-wschodni, więc słońce na balkonie operuje od rana do ok godz.10.00-11.00 oraz późnym popołudniem praktycznie do zachodu słońca. Czy w takich warunkach jest możliwe uprawianie któregoś gatunku traw. Dodam że chciałbym aby trawa rosła do wysokości ok 1,5 metra. Dziękuję za poradę i pozdrawiam
Wobec tego Danusiu przesyłam telepatycznie pozytywne fluidy w stronę Komorowa.
Bądź dobrej myśli i utrzymuj pogodę ducha.
Spokojnie czekamy na Ciebie w Twoim wątku.
Buźka.
Pomarańcza może coś w ten deseń.
Niełatwo odszyfrować ten projekcik, ale może ktoś pomoże.
Na kratce powojnik, pnące róża, bluszcz, w zależności od naświetlenia, czerwone drzewo to śliwa wiśniowa, pod śliwą zielone to hortensje bukietowe nieduże, np. bobo lub inne mocno cięte, przed nimi fioletowe to żurawki. Po prawej 2 kulki na pniu, mogą być zielone, wtedy żółte trawy: hakonechloa, tatarak, ostnica (choć nie jest żółta, ale jest jasna) lub turzyca Aurea jeśli jest cień, lub też 2 trzmieliny żółte, to w nogi turzyca Bronzita i różowe żurawki np Berry Smoothie lub Georgia Peach. 2 zielone kule to nie wiem co to, bukszpan, cis, ostrokrzew, a tym bardziej 3 pomarańczowe ogólnie chodzi o kompozycję i kontrasty.
Jałowce powyżej będzie wyjątkowo nieciekawie Powinna byc kompozycja różnej wysokości roślin. Lub jedna wysoka np. kolumnowa a reszta ziemi wypełniona roślinami okrywowymi w kontrastowym kolorze.
W tym pasie powyżej to możesz jedynie posadzić np, śliwy wiśniowe podsadzona choinami kanadyjskimi strzyżonymi do wys. płotu, ewentualnie również hortensje Limelight. To wąski przesmyk nie nadający się w zasadzie na normalną stopniowaną rabatę
wcześniej pisałem coś o półcieniu, ale okazuje się, że od teraz do jesieni będzie tam raczej słońce. Nie przeszkadza mi to, że choiny doszłyby do odpowiedniej wysokości później.