O matko , co to za cuuuudowna trawa po lewej? Czy toś jestw. Stanie rozpoznać?
Eamsy piękne... Tyle się gryzłam czy kupić sobie takie do jadalni.....ale bałam sie że nie bedą wygodne...
Mam jeszcze dwa miejsca przy stole, może sobie kiedyś dokupię
Przyrosty mojej laurowiśni mnie zaskoczyły, next sezon będę ją cięła co miesiac aby była gęsciutka. Modlę się tylko o łagodną zimę, bo jeśli mi wymarżnie mój żyopłocik to chyba zejdę na zawal.....
Są rozne odmiany laurowiśni, ja w swoim ogrodzie mam 4 rodzaje... Ta ktora tak mocno rosla to zwykła pospolita wschodnia (kupowałam NN) natomiast otto luycken rośnie zwarta i gęsta a gajo w kulkę. Etna jest podpobna do NN ale ma bardziej okrągle liscie i rośnie wolniej... Za rok zrobię podusmowanie jak sie sprawdzają w zachodnich ogrodach
W okolicah Grenoble widzialm 3-5 metrowe żyopłoty z laurowiśni (takiej jak moja, ktora szybko przyrasta) zimą, ciemnozielone i błyszczące.... Po prostu raj dla oczu.
Zmiany w ogrodzie bedą stale bo:
1. lubię zmiany
2. zmieniają się upodobania
3. szaleję na punkcie róznych insporacji np z CHFSh
4. rosliny wypadają - szkodniki, wymarzanie, choroby grzybowe
W tym momencie, w ktorym jest mój ogród, takie zmiany są dobre i nie męczące. Natomiast gdy z powodu pkt 4 musialam dokonywać zmian przez pierwsze dwa lata to mocno cierpialam... Szczególnie po pierwszej zimie pgrodu, na złość ekstremalnie mroźnej i bezśnieznej, miałam kryzys ogrodowy Gdybym nie trafiła wtedy na forum pewnie ogród powstałby wolniej...
Tesiu dokładnie takie same egzemplarze wczoraj oglądałam.. Świeżo złożone jajeczka mialy u mnie kolor szklisty, przezroczysty.
Ja mam istną plagę opuchlakową egipska....
Wiosną chyba zacznę od zlewania biomasem, potem oprysk w maju dursbanem a chyba latem nicienie. Musze ponownie doczytać nt cyklu rozwojowego opuchlaków.
Moje żurawki podgryzane wyglądają identycznie....
Czekam na artykuł Danusi nt opuchlaków.
Widzialam ten landszafcik a swoją drogą do czegóż nas może doprowadzić pogoń za modą Gdybym sobie takiego jelenia kupiła M by mnie zamknął w wariatkowie