Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Typografia ogrodu 20:18, 22 sty 2018

Do góry
Stipa niespełna tygodniowa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:15, 22 sty 2018

Do góry
Kupiłam dzisiaj prymule Piękne, ale jutro pokażę, a polowałam na ciemierniki....no cóż jutro na polowanie mamę poślę może Jej lepiej pójdzie
A i nasionka nowe na łąkę.
Ale dzisiaj nadal zima....

Życie w wiejskim ogrodzie 20:14, 22 sty 2018

Do góry
Piękną szatę przybrał Twój ogród...ciemierniki w donicach, sopelki na krzewie jak malowane i ten porządeczek..miło popatrzeć. Oj, muszę się zmobilizować i też wyjść troszkę coś "zgrzebnąć".
Moje ciemierniki śpią, czy co ??

Gardener27 napisał(a)

Tu ma być ogród :) 20:11, 22 sty 2018

Do góry
może tak?
Ogród prawie romantyczny 20:02, 22 sty 2018

Do góry
Agnieszko, chyba zgapiłam, sory
Miałaś imieniny .

Wszystkiego najlepszego, duzo radości ogrodowej i życiowej !!
Przedziwny Ogród 20:01, 22 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Obłędne masz te figury
a Dorotka nie usiłowała przytulić Ja bym przytuliła Spytaj syna czy nie chce zarobić i ile by to miało być ta wypłata?
Co się stało kwiatom ... 19:51, 22 sty 2018

Do góry
Ewa,Krakus, łyso ,lubię tak , dwa razy w swoim życiu dane mi było usłyszeć taką CISZĘ..doznania niesamowite .
A to są palibiny w przepięknym przyklasztornym ogrodzie .

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:47, 22 sty 2018

Do góry
Aniu,
Milin to silnie rosnące i ekspansywne pnącze . Dorasta do 6-10 m, a roczny przyrost to nawet 2-3 m. Źródła podają że tworzy liczne odrosty, ale u mnie nie jest aż tak źle. Owszem wypuszcza, ale nie aż tak liczne i daję sobie z nimi radę. Rośnie u mnie na nasłonecznionym miejscu, nie choruje i nie przemarza, zero szkodników i kwitnie bardzo obficie. Wiosną tnę go bardzo silnie zostawiąjąc jeden najgrubszy pęd i skracam go na wysokość pergoli.
Milin moim zdaniem to idealna zasłona na nasłoneczniony taras i z takim zamiarem go sadziłam.
Jedno co mnie w nim denerwuje to ciągłe sprzątanie spadających po przekwitnieniu kwiatów.

Milin amerykański ma tendencję do kwitnienia na najwyżej położonych, najmłodszych pędach. Przycięcie wiosną (marzec) pędów (3-5 oczko), które kwitły rok wcześniej, spowoduje że milin bardziej się rozkrzewia i zakwitnie obficie.
Sosnowe zacisze 19:42, 22 sty 2018

Do góry
A teraz pokaże resztę zimowych zdjęć z soboty.

Wyzwanie na ten rok: do oczyszczenia i obsadzenia najchętniej mieszaniną dereni i bzu czarnego.

Druga część lasu który chcę w lutym trochę przerzedzić aby lepiej rosły silniejsze sosenki.
Wzdłuż ogrodzenia posadziłem sadzonki mahoni, które dostałem od kolegi na jesieni 2016 roku, jak je sadziłem miały po dwa listki.

A tu widok na hostowisko i ukochane hortensje ogrodowe które rozchodowałem z krzaków które mam pod balkonem od 45 lat.
Następnym razem pokarzę trochę moich konstrukcji ogrodowych.
Sosnowe zacisze 19:26, 22 sty 2018

Do góry
Margarete Małgosiu ponieważ pracuję w Konstantynowie łódzkim to jestem częstym gościem w szkółce Pana Ciepłuchy. Pomimo że jego ceny nie należą do najniższych to wolę u niego kupować z kilku powodów:
1. duża oferta nawet roślin sporadycznie spotykanych np.: heptakodium chińskie - polowałem 3 lata, myślałem że tylko wyjazd do Szmita mi zostaje.
2. zgodność odmianowa
3. dobra jakość - znajomi zakładali pole borówki amerykańskiej i żartowali że jego rośliny zawsze się ukorzenią, no chyba że się źle posadzi.
4. ponieważ bywam często to trochę poluję na okazję...
Ale niestety nie jestem w stanie odszukać w jego katalogach niektórych informacji o jego roślinach.
A wracając do pytania:
czerwony to rh karl naue, jasny to rh septembercharm( nie znalazłem jego opisu a konkretnie jak duży rośnie ) i ostatni fioletowy rh libretto.
Posadziłem je trochę do sprawdzenia jak będą się u mnie zachowywać. Po kwitnięciu wyłamałem kwiatostany i po tej czynności świeże przyrosty mają po około 10 cm. W tym roku będę chciał dosadzić jeszcze kilka aby stworzyć rododentronowy zakątek z roślinami uzupełniającymi. Mam jeszcze jeden punkt na działce gdzie będę chciał je posadzić.
I drobna anegdota: posadzenie tych rh opłaciłem dużymi utrudnieniami w pierwszym spotkaniu z Nikitą, a konkretnie podnoszeniem do ust płynnego zboża. Ponieważ ściółka w tym kawałku lasu była zbitą i twardą warstwą mieszaniny igieł sosnowych i liści dębu postanowiłem ją wymienić na moje kompostowane dwa lata zrębki sosnowe. Wybierając ją nie zawsze stosowałem widły no i doigrałem się:
Miałem drobne spotkanie z miły pszczółkami, a może oskami.
O tego momentu rękawice i brak pośpiechu w pracach ogrodowych to podstawa.
Miejski ogród w wersji mini 19:25, 22 sty 2018

Do góry
Ogród dzisiaj pod pierzynką .

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 19:12, 22 sty 2018

Do góry
O matko Izuś ,wybacz że mnie tu wczesniej zabrakło,tak jakoś wyszło....,
dopiero doczytałam że zmieniłaś wątek
na przeprosiny kwiatek-jedno z pierwszych zdjęć

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:48, 22 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzisiejsza Szmaragdowa

Ale dowiedziałam się też, że zając wchodzi rowem na to nie mam rady

nawet w bieli cudnie wygląda ,mi skojażyło się drugie zdjęcie ze starymi czarno-białymi sprzed wojny
Blaski i cienie nowego życia 18:46, 22 sty 2018

Do góry
Cd ręcznych robótek

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 18:43, 22 sty 2018

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
sorry, jeszcze jeden bukiecik.

Haneczko bardzo Krasnalki dziękują,wybacz że tak pózno Ci pisały,ale cały dzień spędziłam u fryzjera z koleżanką
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:41, 22 sty 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Poszłabym tam i skręciła w lewo. Co dalej?

Na rogu jest taras

a potem trawiasta ścieżka wzdłuż południowej rabaty; tzw. długa prosta
zdjęcie z 2016

i z 2017

...uDany ogród 18:10, 22 sty 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

tak czy siak kiedyś ten dom wybuduję

amen
...uDany ogród 17:55, 22 sty 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
niech sie uda, niech sie uda ale fajowo

Izuniu bardzo bym chciała, ale musze poczekać z radością bo jak się okaże że jednak tak nie mogę to będzie mi jeszcze bardziej przykro.
Zobaczymy, tak czy siak kiedyś ten dom wybuduję

...uDany ogród 17:29, 22 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Naprawdę ruszysz z domkiem? Jejku.... jak ja się cieszę
A krzewinki zapisałam sobie...:

Jeszcze na 100% nie wiem, czekam na opinię ze starostwa. Mnie chodzi też o to żeby mieć kawałek dachu nad głową i móc się na działce przespać latem i niekoniecznie wracać do domu. Dom planuję maleńki, ale mój
Chcemy żeby to był nasz domek na emeryturę, parter ma mieć raptem 70m2, jak będzie potrzebna dodatkowa powierzchnia to wykończymy górę.
Może z tego nic nie wyjdzie, ale musze spróbować wszystkiego.
Dzisiaj się dowiedziałam, że już skończyli kompletować uzgodnienia odnośnie planu i lada moment podają termin wyłożenia, oby. Wtedy nie byłoby żadnych komplikacji

Bylinowa łąka 17:29, 22 sty 2018

Do góry
Rabata przed tarasem - w otoczce z podagrycznika. Część roślin kupionych, część darowanych. Rośliny lubią podróżować.

Samosiew z łubinów pracowicie przepikowany do doniczek.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies