Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

...uDany ogród 19:40, 05 mar 2018

Do góry
vts napisał(a)
Bardzo mi przykro, nie załamuj się, żyj marzeniami które z pewnością się spełnią już szybciej niż później. Zakupy piękne, lista do realizacji z pewnością będzie odhaczona po sezonie. Z przyjemnością śledzę postępy w Twoim pięknym ogrodzie. Powodzenia.
Lila R.

Lilciu gdzieś podświadomie czułam, że tak się właśnie stanie. Marzę i nawet posunęłam się o krok dalej, ale nie napiszę co zrobiłam bo wyjdę na ostatnią idiotkę
Palny znów mamy dość spore, ale to dobrze bo chociaż nie będę miała czasu analizować i narzekać na ten nędzny urząd.
Dziękuję i zapraszam!

U Przemka w ogrodzie. 19:40, 05 mar 2018

Do góry
Justyna napisał(a)

Przemek nie dość, że jako rolnik ogarnia ziemie, wciaz rozbudowuje ogrod, hoduje pawie, to jeszcze robi cudne ozdoby ogrodowe. Piekne rękodzieło. O takie:

Są jeszcze inne wzory Koperki, ryby, pałki wodne, pszczoły. Ja chcę jeszcze clematisy

A, to ten Przemek robi te ozbdoby! Wiedziałam, że musi być/musiał być na Ogrodowisku.
Cudne te rdzawieściałości.
Mój ogród - trudne początki - Paula 19:35, 05 mar 2018

Do góry
U mnie w sumie trochę w planach tez się pozmieniało więc wrzucam wam stary i nowy plan rabatek przed domem oraz plan placu wraz z moja aktualna wizją 3ci obrazek. Teraz rozmyślam nad rabatami z tył, od strony tarasu co tu ma rządzić róże czy hortensje? Spędza mi ta decyzja sen z powiek.
Ogród pod akacjami 19:33, 05 mar 2018

Do góry
MariaJ napisał(a)
Witam
W mroźne dni przesyłam trochę słońca
Pozdrawiam

Napisz coś więcej o tych goździkach? Siejesz je?
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:29, 05 mar 2018

Do góry
Wracając do tematu z dziurkami czy bez

zobaczcie na moje pojemniczki które kupiłam

to takie szklarenki - nie wiem dlaczego producenci nie dziurkują

a to inny przykład kupiłam taką tackę - no gdzie tu dziurki robić

ta tacka na takie nasiona - po raz pierwszy wysiałam

przyszła też paczka z nasionami - tylko fakt że kiedyś zbierałam znaczki usprawiedliwia moje zbiory

tujałkę kiedyś siałam - piękna roślinka tylko lepka, a to pnącze pierwszy raz wysieję - siał ktoś ?

ma być nagietkowo więc skupuję wszystkie - nie wiem czy te odmiany też mają takie własiwości jak te klasyczne

i jeszcze takie ciekawostki

Pozdrawiam wszystkich zaglądających i zapadam się we wszelkie robótki domowo-ogrodowe

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:21, 05 mar 2018

Do góry
Tak, tak dziś rozpoczęłam sezon !

Dość już, w słoneczku, przy śpiewie ptaków wyjechałam z "ciężkim" sprzętem i zabrałam się za cięcie bylin

ten pierwszy dzień celebruję więc i fotki zrobiłam

śnieg zniknie szybko

na razie mam fajny trzymak sekatora

Przeszłam też szlakiem rozchodnika i zrobiłam bukiet

na koniec walnęłam na kolana i dokumentuję wzrost mojej ulubionej kępki przebiśniegów - pewnie już w sobotę będę nad nimi stać i cmokać z zachwytu

Pogoda sprzyja więc dobrze by było ciąć co się da.

Najważniejsze że już

Ogród z wilkiem zamkn. 19:18, 05 mar 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Nad takim ciurkadełkiem to i ja przemyśliwuję. Podobają mi się takie z donic ceramicznych. Tylko zastanawiałam się nad pompką solarną. bo nie za bardzo mam jak pociągnąć zasilanie...

nie znam się na zasilaniu solarnym .....ja w swoim poprzednim miałam prąd podciągnięty do pompy ,a woda krążyła w obiegu zamknietym -co jakiś czas trzeba było dolewać
Ogród z wilkiem zamkn. 19:09, 05 mar 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Ciurkadełko kusi i mnie tylko jak je wykonać? Muszę koniecznie zdobyć dokształcenie w tej kwestii no i pasowało by znaleźć miejsce

to jest w miarę proste do wykonania,ale silny facet potrzebny .....w tamtym starym ogrodzie ,to panowie takim strasznie grubaśnym i długim więrtłem przewiercili kamień ,do niego włożyli wąż ogrodowy ...a na dole zbiornik zrobili z wodą i pompą
znalazłam w starych fotkach

Przedogródek pod dębem 19:09, 05 mar 2018

Do góry
12. ostrogowiec

11. róża okrywowa Munstead Wood
Przedogródek pod dębem 19:05, 05 mar 2018

Do góry
I jeszcze fotografie do legendy:
3. Róża okrywowa ciemnoróżowa Summer Fairytale (Korpinka):

8. azalia japońska Hino crimson

9. Azalia Maruschka i
10. Azalia Silvester

cdn.

Kondziowy ogrod cz II 18:53, 05 mar 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to rewelacja.

A kaczuszki są piękne i bardzo towarzyskie

Ogród w remoncie 18:48, 05 mar 2018

Do góry
Moje inspiracje altanowe:
1taka
2taka
3takatylko dach bez tych udziwnień
4taka ta tylko w kwadracie raczej i dach musielibyśmy wymyślić inny,pełny.

Zależy mi ,żeby sprawiała ta altana wrażenie lekkiej i żeby nie ograniczała mi widoków na ogród. Bok sześcianu ma 2,15m i nie wiem czy nie za mała ta altana .

Może lepiej kwadrat?
Przedogródek pod dębem 18:37, 05 mar 2018

Do góry
Zacząłem projektowanie mojego przedogródka.
Właściwie do zaprojektowania jest podłużna rabata o szerokości 1,5 m i długości 15 mb, zakończona istniejącym rododendronem i okrągłym klombem o średnicy 3m. Na środku klombu mam wierzbę całolistną na pniu 'Hakuro-nishiki'. Prawdopodobnie ją zostawię lecz naokoło zrobię „łączkę z rozchodników i stipy lub rozplenicy.
Obecny widok przedogródka pokazałem na pierwszej stronie mojego wątku.
Trawnik wymienię na nowy po przekwitnięciu krokusów i żonkili które tam od dawna sadzę.
To co udało mi się zaprojektować zaznaczyłem na szkicu. Na tym szkicu rabata, na dwunastym metrze jest podzielona aby zmieściła się na jednej stronie.

A to legenda tego co udało mi się wpasować:
1. Rozplenica japońska 'Hameln' - Pennisetum alopecuroides 'Hameln'
2. Hakonechloa smukła 'Aureola' Hakonechloa macra lub „All gold”
3. Róża okrywowa ciemnoróżowa Summer Fairytale (Korpinka)
4. Róża okrywowa biała
5. 5 liliowiec żółty
6. Kosaciec ciemnogranatowy
7. Łubin niebieski
8. Azalia japońska 'Hino-Crimson'
9. Azalia japońska Maruschka
10. Azalia japońska Silvester
11. Róża bordowa Munstead Wood
12. ostrogowiec-czerwony-coccineus-centranthus-ruber-
13. Hortensja polar Bear
14. Hortensja lime light

te rośliny też chciałbym mieć jeśli się zmieszczą:

15. LAVENDER ICE - mała rabatówka , idealna na przód rabaty o wyjątkowo trwałych kwiatach w ciekawym lavendowym kolorze. Kwitnie chetnie i obficie : znajdź dla niej miejsce
16. Rododendron Buchlowice: znajdź dla niego miejsce
17. Rozchodniki znajdź dla nich miejsce
18. żurawki znajdź dla nich miejsce
19. ciemiernik Red VS

I jeszcze zapisane z ogrodowiska sentencje i zestawienia które mi się podobają. Gdzie je jeszcze wkleić?:
1. "lawenda i róże bordowe. Różowe z fioletowym jakby się urodziło razem. Piszę o tych różach z lawendą. Nie mam takiej odmiany, bardzo ciemna jest, fajna".
2. "A ja u siebie najbardziej lubię takie połączenie- róża okrywowa The Fairy i lawenda. Nic odkrywczego .Oczywiście na przód rabaty lub na rabatę wąską po prostu. Z tyłu pasują świetnie szmaragdy"
3. hortensje biała bukietowa i czerwona ogrodowa
4. na okrągłym klombie rozchodniki i stipa?
5. Jasny rozchodnik i pełna różowa róża
6. Niska róża ( okrywowa) i rozplenica. Rozna blisko siebie i róża wyrasta z rozplenicy
7. "Hortensje, a w ich nogach ułudka wiosenna, zdobi wiosną, gdy hortensji nie widać, a potem jej nie widać, bo hortensja zdobi, no i na przodzie Żurawki"
8. liliowiec 'Stella d'Oro' ( żółty niski) i żurawka 'Palace Purple' bordowa
9. "lwie paszcze j. różów ( łososiowa?) + krzewuszka Krzewuszka cudowna MONET 'Verweig' - to odmiana zwarta, zaliczana do najniższych odmian krzewuszki cudownej. Niespotykane brudnoróżowe do zielonych liście z białoróżowym obrzeżeniem, ciemnieją na jesieni. Ma jasnoróżowe kwiaty i dorasta do 0,5 m wysokości. + fioletowe hiacynty + fioletowe mieczyki"
10. "turzyca muskegońska i kostrzewa sina ( jedna jest wyższa i jasnozielona a druga, rośnie przed pierwszą to małe kepki niższej trawy. Rosna w odstępach"
11. Peonie, łubiny, naparstnice. Wszystko w jednej tonacji ( rózowe?) fioletowe?
12. Srebrny starzec, rozchodnik okazały ciemny, małe srebrne( białe niskie kwiatuszki okrywowe, rozplenica rubrum, jeżówka fioletowa
13. Biała, pełna róża i ciemno niebieski kosaciec syberyjski
14. Róża pełna obsypana smagliczką jednoroczną.

A może i takie zestawienia?:

15. żurawki marmelade stipa rozchodnik okazały jasno brazowy
16. Liliowce ciemno bordowe z hortensjami bukietowymi białymi też fajnie wyglądają
17. lawenda. Kompozycje i zastosowanie lawendy
"Lawenda najlepiej się prezentuje posadzona w dużej, jednogatunkowej masie, jako pasy, żywopłoty, duże plamy. Wtedy wygląda najbardziej spektakularnie i malowniczo. Dobrym towarzystwem dla lawendy, jeśli chcemy ją na rabatach pomieszać, są róże, bodziszki, żurawki, hosty (szczególnie o żółtym zabarwieniu). Jeśli chodzi o kolor innych kwiatów to polecam różowy, niebieski, fioletowy i biały. Z krzewów ładnie będzie wyglądało zestawienie z żółtolistną trzmieliną Fortunego (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold') oraz purpurowym perukowcem Cotinus 'Royal Purple'".

Czy ktoś pomoże radą gdzie posadzić rośliny( zestawy ) w pustych na szkicu miejscach?
Bardzo lubię jeżowki, Żurawki, kosaćce ach trudno wymieniać bo wszystko lubię. Gdzie je umiejscowić na rabacie?

Niektóre z Was malują roślinami pejzaże. Pomóżcie mi abym nie stworzył bohomazu

A może zupełnie inny projekt???

Zależy mi aby rabata była atrakcyjna zarówno od strony szutrowej drogi jak i od strony chodnika z kostki.
Co zmienić na szkicu?

Uff, długi ten tekst - wybaczcie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:34, 05 mar 2018

Do góry
Ścięłam dzisiaj wrzosy i turzyce Montana. Za parę tygodni będzie wiadomo, czy wśród tych pierwszych nie będzie strat mrozowych. Parę sztuk wydało mi się podejrzanych.
Pooglądałam turzyce SS i ID oraz Kyoto. Wydają się być w dobrej formie. Jak jest rzeczywiście, okaże się po ruszeniu wegetacji.
Tydzień zapowiada się z dość wysokimi temperaturami. Ma trochę popadać. Środa i czwartek w prognozach są bezdeszczowe. Jeśli się uda, to w środę zrobię oprysk miedzianem sadu, jarząbów szwedzkich, róż i bukszpanów. W przyszłym tygodniu zapowiadają powyżej 10 stopni. W ruch pójdzie promanal. Dokarmię też dolistnie rododendrony Florovitem dla kwaśnolubnych.
Kwarteciku, na deserek mam tylko fotki z zeszłego roku

Mój zakątek - początki 17:19, 05 mar 2018

Do góry
Czas oczekiwania na wiosnę postanowiłam sobię trochę umilić.

Ogród zielonej AniaK 17:07, 05 mar 2018

Do góry
Danusiu pokażę to miejsce nawet szybko zrobiłam parę zdjęć .Fakt ze jest brzydko szaro i ponuro ale cóż jeszcze trochę
Wyczytałam ze masz kolejnego pieska ja tez 5 lat temu pojechałam do schroniska szukałam jasnego małego piesaka(który miał być podobny do poprzedniego który odszedł) a wróciłam z malutką suczka o czarnym umaszczeniu bo tak się prosiła ze podjęłam najszybsza decyzje i wzięłam ze sobą (pomimo oporów rodziny) I nigdy nie żałowałam decyzji wszyscy go kochamy a on okazał się ślicznym dobrym psem
A teraz pokaże to miejsce gdzie chce zrobić szpaler ma on być miedzy 2 jałowcami. W środku mam taki iglak on jest w doniczce i tylko zimuje)

Ogród pod Górą 17:00, 05 mar 2018

Do góry
Obiecane fotki kamień jest naprawde wart swojej ceny, może ona nie jest niska ale warto bylo wydać by mieć fajny płukany kamień
...uDany ogród 16:59, 05 mar 2018

Do góry
Jeszcze Wam nie pisałam, że poległam z obijaniem mebli i znalazłam tapicera właśnie dostałam fotkę kanapy i co Wy na to ja jestem zachwycona

Typografia ogrodu 16:57, 05 mar 2018

Do góry
Wiankujr dalej ale już dużo bardziej eko niż kiedyś. Lubie to co naturalne. I przygotowując cos dla znajomych w prezencie czy podziękowaniu (dla samej siebie rzadziej) sięgam po to co naturalne siano, mech, prawdziwe jajka, gałęzie, roślinki tez żywe ten już czeka na kuriera. Mam nadzieje ze się Ktoś ucieszy

...uDany ogród 16:41, 05 mar 2018

Do góry
Właśnie wróciłam do domu, cały dzień biegaliśmy po urzędach i... i nic
W sprawie naszej działki mamy się dowiadywać pod koniec roku, oświadczyła nam Pani z uśmiechem na ustach. Mam wrażenie, że tych ludzi to bawi, a mnie prawie szlag trafił. Normalnie się poryczałam.
Powoli tracę nadzieję, że kiedykolwiek to przekształcą.
Potem pojechaliśmy do starostwa dopytać o szczegóły budowy domku 35m2 bez zezwolenia i... i nic
Tym razem sympatyczny, wyszczerzony pan poinformował nas że póki co to teren bez prawa do zabudowy i oprócz domku na narzędzia, na który mamy zgodę nie możemy nic wybudować, bo zwyczajnie nam nałożą kolegium i nakaz rozbiórki.
Zatem nie możemy nic tylko czekać, zaczęliśmy 4 rok. Szkoda słów.
Na osłodę pojechaliśmy na działkę .
Tam jak w raju Pomimo zalegającego śniegu, w powietrzu czuć wiosnę. Ptaki świergolą, a na wierzbach pojawiła się zielona poświata.

Już za chwilę już za momencik zaczynamy sezon
Zrobiłam nawet plan działania
-dokończyć płot z przodu wraz z bramą i podjazdem
-podciągnąć prąd i wodę miejską
-wybudować budkę może z nazwy narzędziową, ale z łóżkiem i stolikiem żeby móc nocować na działce
-skończyć mur w biesiadnym
-wybudować grilla z wędzarnią
-zrobić ławki wokół ogniska
-przebudować namiot foliowy
-zrobić warzywnik w skrzyniach
-zrobić nowy most
a z kupna to tylko kupić łódkę

To by było na tyle

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies