Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Moja "przyziemna" :) pasja 10:11, 14 kwi 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Kurcze dobrze że i ja nie przegapiłam ( a niewiele brakowało) ża tu taki piękny ogród się tworzy.

masz jakiś projekt czy sama działasz?

podziwiam pracę
A ta donica mega wielka to wylane z betonu? jak będzie wykończone?
cudna jest!
warzywnik z bliska gdzies był?
luknęłabym z chęcią

Gosia, jak już pisałam, na razie nic nie straciłaś . Musiałam zrobić kupę wstępnych prac. Z łopatą jestem bardzo zaprzyjaźniona, Ty dobrze wiesz, jak to jest.

Projektu nie mam żadnego, dlatego często mam dylematy, co do ostatecznych decyzji. Wszystko wymyślam sama, nawet nie mam czasu ani cierpliwości spędzać dużo czasu na poszukiwaniu inspiracji (to duży błąd z mojej strony). Staram się działać już teraz bardziej kompleksowo, skupiać się na mniejszych odcinkach, a nie zaczynać wszystkiego na raz. Już teraz widzę, że się to sprawdza, również z ekonomicznego punktu widzenia .

Donica wybudowana jest z bloczków betonowych, będzie miała po wybudowaniu garażu i zburzeniu gospodarczej chatki, swoją kontynuację jeszcze za tujami, wzdłuż tego muru w granicy. Murek będzie malowany, coś z gamy od zgaszonej bieli do szarości - jeszcze nie mam konkretnej decyzji. Poza tym, w tej chwili nie ma sensu malować, za dużo kurzu i jeszcze obsadzanie przede mną.

Warzywnik mam malutki. Dwie skrzynie i skarpa do obsadzenia ogórkami i cukinią, kilka nasion dyni też przewiduję, bo zupa i marynowana dynia jest pyszna. I pomidory w donicach. Ola już podała link, ale powtórzę https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=49. Nie wiem jeszcze jak zamaskuję ten płot, nie miała czasu myśleć. Muszę zamówić ekobordy i żwir.

edit: pod donicą będzie pasek żwiru, żeby trawa mi nie rosła pod nią w zęby do wycinania ręcznie. Może w tym żwirze coś punktowo wsadzę, ale jak już, to taki mini akcent.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:49, 10 kwi 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Wyczyszczony ładnie, ale widzę, że to taka mała skarpa, czy planujesz na dole jakąś obwódkę?

Skarpa taka mała to tylko na zdjęciu się wydaje

tak chciałabym w przyszłości jakąś obwódkę
Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 20:41, 09 kwi 2014

Do góry
Róże okrywowe są dobrym pomysłem, ale zanim posadzisz przygotuj glebę, żeby była bez chwastów. Przycinaj je co 3 lata i tylko najstarsze pędy, bo one mają okrywać ziemię. Dobierz odmianę o dłuższych przyrostach, bo skarpa wysoka i posadź minimum 15 sztuk, żeby była jednorodna plama Na szczycie ja bym posadził żywopłot, zamiast tych kulek, bo brakuje tła.
Ogród dla moich synków 00:19, 09 kwi 2014

Do góry
Tutaj, na tym gruzowisku, tyłem do siatki, stanie podarowana altanka. Troszkę się wyrówna, nasypie może żwiru. Miejsce jast w sam raz, a i tak nie miałam pomysłu co z tym zrobić. Koparka próbowała ruszyć to miejsce, ale szybko okazało się, że to bez sensu, bo pod spodem coś jeszcze jest. Z małego tarasiku będzie widok na plac zabaw (w dole) i dalej na łąkę. Ta skarpa w dół ma z metr wysokości. Mam podkłady, to zrobię jakieś schodki.

Tutaj w okolicach ogniska planujemy zrobić plac zabaw.

Widok na dom z dołu. Tu już będzie siatka oddzielająca część rekreacyjna od łąki

Widok ze schodów domu. Po lewej za leszczyną widać gruzowisko, gdzie stanie altanka na lato.

Patrzę na te zdjęcia i tak sobie myślę, że strasznie tam jest zarośnięte. Ale z drugiej strony muszę mieć cień. No nic, będziemy najwyżej jeszcze karczować
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:47, 08 kwi 2014

Do góry
Gorczyca wspaniały zielony nawóz. Ponoć "leczy ziemię" tak gdzieś wyczytałam. W tym roku posieję ją też po warzywach. Co roku coś sieję tam gdzie jest pusto. Skarpa kiedyś będzie na pewno wyglądała super.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:12, 08 kwi 2014

Do góry
Wyczyszczony ładnie, ale widzę, że to taka mała skarpa, czy planujesz na dole jakąś obwódkę?
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:54, 07 kwi 2014

Do góry
Mirella ja staram się tylko nie popsuć zbytnio natury i "tak pięknych okoliczności przyrody" u siebie też seryjkę puściłaś i nie pochwaliłaś się jakim bo mój to mały kompakt taki żeby zmieścił się w kieszeni jak będę po Tatrach spacerował (sony hx20v) i jeszcze go do końca nie opanowałem

Marta ten migdałek ma już około 15lat, przyjechał na początku budowy ze starej działki, skarpa go "pochłonęła" dlatego był problem z wykopaniem, główna zaleta zero odrostów

nie pokażę co znowu przesadzałem lub oddałem sąsiadowi duże i stare to było
to co kwitnie
pigwowce

Grubej dyni zmagania z naturą 13:17, 07 kwi 2014

Do góry
Witajcie,
Za mną weekend wypłaszczania rabaty lawendowej przy tarasie. Ślad na murze pokazuje że nie była to wysoka skarpa, ale 8 taczek ziemi się nazbierało...Może dziś uda mi się ją skończyć.
Tymczasem murek zostanie obsadzony bluszczem, w przyszłości będzie tam niski żywopłot bukszpanowy do wysokości gabionu.

Ogród na stoku 12:36, 07 kwi 2014

Do góry
Witam wszystkich

Nasza przygoda z ogrodem zaczęła się dwa lata temu. Małymi kroczkami próbujemy urządzić nasz ogród ,który tak jak w tytule jest położony na stoku. Poprzedni właściciele urządzili i zaaranżowali go raczej prowizorycznie. Z uwagi na ukształtowanie terenu pierwsze kroki należało skierować w kierunku prac konstrukcyjno - budowlanych, ale po kolei....

Tak to wyglądało na początku

Dość szybko okazało się iż potrzebny jest solidny murek oporowy

I tak po roku zaczęły się prace

Z takim rezultatem

W tym roku przyszła pora na kolejny etap czyli jeszcze dwa murki oporowe, jeden w niższej partii przy wejściu do ogrodu oraz aranżacja skarpy i odnowa trawnika.

To jest murek w dolnej części ogrodu, obecnie w trakcie realizacji razem ze schodami

W miedzy czasie pod wpływem chwili została zagospodarowana wstępnie mała skarpa, która straszyła przy wejściu do ogrodu, prawdopodobnie jest to wersja wstępna która pod wpływem Ogrodowiskowych inspiracji ulegnie z biegiem czasu jakimś przemianom

W tej chwili są wykonywane kolejne prace, aranżacją skarpy ma się zająć firma ogrodnicza, ja natomiast próbuje zagospodarować jakieś drobne przestrzenie w związku z czym będę miał kilka pytań na początek, które będę się starał poruszać w innych stosownych do konkretnego tematu wątkach.

W między czasie będę wdzięczny za wszelkie uwagi oraz sugestie w szczególności dotyczące samej skarpy. Jakie rośliny ewentualnie tam posadzić, mam już kilka typów, jednak na forum jest tyle inspirujących wątków, że naprawdę trudno się zdecydować

Najogólniej chciałbym aby ogród był w stylu naturalistycznym, różne odcienie i faktury zieleni, (tutaj się kłania lektura z wątku pierwszych kroków ) ewentualnie z jakimś kolorowym akcentem. Tutaj już wiem że ta dolna mała skarpa do tego obrazu nie bardzo pasuje dlatego z biegiem czasu ulegnie jakimś transformacją dostosowującym ją do reszty. Na dużej skarpie od połowy w dół myślę że byłyby to głównie rośliny okrywowe z jakimiś niewielkimi akcentami pionowymi. Na samym dole przy murku myślałem o roślinach które by delikatnie z niego opadały, coś w rodzaju tojeści rozesłanej ?
Jest to wizja zupełnego laika, dlatego jeszcze raz, za wszelkie uwagi i propozycje będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 21:14, 01 kwi 2014

Do góry

Moja skarpa przed płotem
Od gruzowiska do ogrodu przez duże O 14:55, 01 kwi 2014

Do góry
no fotograf to ze mnie słaby, ale powoli będę wklejać i omawiać różne zakątki. Zacznę od wjazdu i skarpy "w dół". Tam jest chyba najwięcej do zrobienia. Nie chcieliśmy budowac kolejnego muru, więc zdecydowalismy się na skalniak. Skarpa uformowana jest z ziemi z gruzem, z dużą ilością cementu gdzieś w środku (raczej pod samą drogą).
Tak to wygląda z zewnątrz. Zdjęcie zrobione w ubiegłym roku.

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/55/554200/thumb_original.JPG

Zdecydowałam, że wjazd będzie po łuku, by tuje posadzone przy jego osi z czasem przysłoniły część działki. Na górze skarpy jest niewielki kawełek do zagospodarowania. Na dzien dzisiejszy posadzone zostały tam tuje szmaragd- 5 szt (mało!!), przesadzona od babci hortensja, kilka małych bukszpanów, malutka forsycja żółta i różowa, kilka roslin cebulowych oraz na granicy skarpy 2 szt bzu (jakas szybkorosnąca i mało wymagajaca odmiana) oraz wschodząca trawa.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/55/554203/thumb_original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/55/554204/thumb_original.JPG

Skarpa jest dobrze widoczna z drogi i chodnika i wymaga szybkiego obsadzenia. Po pierwsze, żeby się nie obsuwała, po drugie by było ładnie i po trzecie się troche zasłonić przed ciekawskim wzrokiem przechodniów.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Od gruzowiska do ogrodu przez duże O 13:57, 01 kwi 2014

Do góry
Witajcie,
Mam na imię Jola. Właśnie tworzę od podstaw ogród przy moim świeżo wybudowanym domku. Zadanie trudne, bo teren, na którym stanął dom-bliźniak został dosłownie zrównany z ziemią. Wcześniej była tu działka ogrodowa mojej babci- 1200m2 zagospodarowane drzewkami i krzewami owocowymi, warzywami i mnóstwo biegającego ptactwa domowego. Po wyrównaniu górzystego terenu powstała prosta przestrzeń z dwoma olbrzymimi skarpami i olbrzymimi murkami oporowymi. Trudny temat dla laika w kwestii ogrodnictwa
Ale marzenia i chęci są duże......
Mam nadzieję, że wspólnie z Waszą pomocą, dzięki Waszym sugestiom i krytyce uda mi się stworzyć ogród, który z wad i ograniczeń terenu uczyni zaletę.

No to zaczynamy....

Teren działki to prostokąt z domem bliźniakiem zlokalizowanym idealnie po środku- wejście do domu od strony północnej. Wjazd na posesję jest z boku budynku od strony zachodniej. Wjeżdżając mijamy po lewej stronie wysoką i długą skarpę w dół oraz świeżo powstały trawnik po prawej. Dookoła budynku jest już wyłożony polbruk i wysiana trawa, która jeszcze wymaga dosiewki. Skarpa w dół w dalszej części działki przechodzi w szeroką na 2,5m skarpę prowadzącą do góry (w środku media- nie do ruszenia!). Z tyłu działki na całej szerokości wysoki na jakieś 2,5m mur oporowy.

Idę zaraz porobić zdjęcia.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:04, 28 mar 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
Gratki trzysetkowe
Co do mahoni to ja bym nie miala serca wyrzucać, napisz mi tylko czy w ty miejscu Ci nie podmarza? Czy tam wieje, bo laurki musza mieć bardzo zacisznie.
Łososiowe róze - ładnie pod warunkiem że nie wtopią się w tło elewacji, ja raczej była bym za kontastami lub wiecznie elegancka bielą.
Buksiki przymierzałaś juz na to miejsce?
Wklejam fotki mojej mahoni jak jest wielka (moja ma ok 20 lat - rosła tu nim się wprowadziłam)
Kiedy patyki zaczeły być za długie i nieciekawe, zaczełam ją ścinać - tak o połowę w róznych miejscach przez kolejne lata, pieknie odbija i jest bardziej zwarta.
Tak jak i Ty ja równiez ją uwielbiam wiosną

U ciebie Kasiu, bajkowe tło, u mnie forma drzewka na tle tynku, będzie wyglądać jak chory rachityk,

różyczki są niewysokie raczej utoną w zieleni, niż w tle elewacji, ale różyczek póki co nie mam,

jestem realistką laurowiśnie mogą mi przemarzać na tej skarpie,

myślałam o bieli Obieli...........ale te kwiaty tylko wiosną, na horti bukietowe za mało miejsca,

buksików jeszcze nie ustawiałam, nie da sie nawet po skarpa pochyła, powywracają się
W moim magicznym ogrodzie wszystko... 12:21, 28 mar 2014

Do góry
ANIA napisał(a)
Witam Joasiu
Dziekuję za radę i opinię - każda mile widziana, bo może stać się inspiracją . Pomysł z żywopłotem bukszpanowym wokół tarasu podoba mi się. Jednak skarpa ze względów na zachowanie bezpieczeństwa musi pozostać, bo taras jest 1,5 do 2 m ponad poziomem ogrodu, a mamy małe dziecko Z kamyczków z czasem zrezygnujemy. Na razie pełnią funkcję wypełniacza krajobrazu i nie pozwalają rozprzestrzeniać się chwastom. Myślimy o obsadzeniu skarpy roślinami płożącymi, a między nimi o drobnych kwiatakach cebulowych. A jak wcześniej pisałam między skarpą a schodami ma być w przyszłości kaskada. Jestem otwarta na pomysły i podpowiedzi co do kształtu poszczególnych fragmentów ogrodu. Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu częściej.

A nie wyglądał na taki wysoki ...
no to jak nic u Ciebie pasuje takie rozwiązanie na skarpę jakie zrobiła Danusia w Zimozielonym ogrodzie ..
stąd
idealnie by pasowało do twojego tarasu:
Tu masz wątek i zdjęcia:
tutaj
i tutaj
W moim magicznym ogrodzie wszystko... 19:07, 27 mar 2014

Do góry
Witam Joasiu
Dziekuję za radę i opinię - każda mile widziana, bo może stać się inspiracją . Pomysł z żywopłotem bukszpanowym wokół tarasu podoba mi się. Jednak skarpa ze względów na zachowanie bezpieczeństwa musi pozostać, bo taras jest 1,5 do 2 m ponad poziomem ogrodu, a mamy małe dziecko Z kamyczków z czasem zrezygnujemy. Na razie pełnią funkcję wypełniacza krajobrazu i nie pozwalają rozprzestrzeniać się chwastom. Myślimy o obsadzeniu skarpy roślinami płożącymi, a między nimi o drobnych kwiatakach cebulowych. A jak wcześniej pisałam między skarpą a schodami ma być w przyszłości kaskada. Jestem otwarta na pomysły i podpowiedzi co do kształtu poszczególnych fragmentów ogrodu. Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu częściej.
W moim magicznym ogrodzie wszystko... 14:58, 27 mar 2014

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Hi, hi Też widziałam rewolucje u Gosi, a Ona zapowiada, że to dopiero początek
Aniu piękną wiosnę masz w ogrodzie, wystarczyło trochę deszczu i kilka cieplejszych dni i wszystko ruszyło jakby na wyścigi

Patrząc na kremową ścianę od rabaty południowej, aż się prosi o zieleń na jej tle. Coś wyższego jako tło i niższe piętra z przodu. Będę mieć na uwadze to miejsce wędrując po wątkach.

Skarpa przy tarasie moim skromnym zdaniem aż się prosi o przedłużenie w prawo, w kirunku schodów. Zależy Wam na żwirku na niej? On się będzie zsuwał niestety. Kora też. Co byś powiedziała na zadarnienie roślinami? Zobacz skarpę przy tarasie w ogrodzie zimozielonym. Też mam dwie skarpy, co prawda dużo mniejsze, ale problem jest ten sam w tym roku rezygnuję z kory i stawiam na roślinki.

Ach dzięki za podpowiedzi. Zimozielony jest faktycznie wspaniały.
Moja rabata południowa rzeczywiście potrzebuje piętrowości - myślałam o malwach na tle ściany, ale to są jednak sezonowe kwiaty, więc lepiej byłoby dać coś "całorocznego" jako tło, a potem malwy. Z tym, że nie chcę tam tuj, jałowców czy cyprysów, a nie wiem co innego mogłoby taką funkcję pełnić. Na tej rabacie mam już magnolię, 3 hotensje i różę płożącą, która w sprzyjajacych okolicznościach rozrośnie się do 2 m w każdą stronę - czekam na ten moment z utęsknieniem. Rabata południowa z magnolią jest z pewnością wyzwaniem na ten sezon
Co do skarpy - to nie zależy nam na żwirku. Było to bardzo dobre rozwiązanie na pierwsze chwile ogrodu. Zasłoniliśmy folią glinę, a żwirkiem folię i nie rośli tam nieproszeni goście Przerwa między skarpką a schodami jest przeznaczona na kaskadę, która ma być zbudowana w świetlanej przyszłości. Wiem, że obecnie wygląda to szpetnie , buuuu. Ale nie odrazu Rzym zbudowano.
Musimy dobrać odpowiednie rośliny i ją obsadzić - to też zadanie dla nas na obecny sezon.
Nie podoba mi się rabata z frontu domu - na razie jest tam zbieranina różnych roślin - to też spora robota na ten rok i pewnie na kolejne lata.
Pozdrawiam.
Ogród ogrodniczki 10:03, 26 mar 2014

Do góry
Ładnie Baś, najważniejsze to znaleźć inspiracje, a potem to już z górki, czy magnolię już masz taką wielką i hosty posadzone?, jeśli tak to szybko zamierzony efekt uzyskasz,ładnie z kulaskami wygląda, ja będę dopiero rozstawiać swoje, ale mam trudność, bo u mnie skarpa i wszystko do czyszczenia, zobacz u mnie jaki mam bajsel, może coś doradzisz

pozdrawiam
Mazury i mój kawałek ziemi 07:53, 26 mar 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Renatko moja skarpa jest pomieszana najpierw jakieś niskie skalniaki póżniej 4 tawułki odm.nie znam ,róże rabatowe ,trawa rozplenica i na samym dole mam kostrzewę .Skalniaki mam dlatego że wcześniej są same kwiaty kwitnące po drugiej stronie skarpy .Narazie nie chce mi się tego zmieniać bo za dużo tego jedynie muszę dołożyć kamieni większych i w puste mniejsca rozsypać żwirek to zielsko nie będzie rosło .Teraz wiem ,że tam nic nie pasuje a nawet nie wiem czy róże się przyjeły muszę je podejrzeć.No ale ja projektować nie umiem .

Ewuś ,skalniaki zostaw ,trochę kwitnących nie zaszkodzi .Szkoda ,że tam dałaś róże rabatowe a nie okrywowe ,rabatowe są dość wysokie ,a okrywowe mak 60 cm .To może ,zostaw tak jak jest poczekaj ,aż się rozrośnie ,rozsadź tylko te tuje ,co są najbliżej tej rabaty z ciuradełkiem ,i dosadź z 2 kosodrzewiny ,i z 2 kosodrzewiny na skarpie tam gdzie ciuradełko .Na tą skarpę z ciuradełkiem trawy ,żurawki i klonik palmowy ,przeglądając twój wątek widziałam ,że w tamtym roku kupiłaś .Do roboty.
Mazury i mój kawałek ziemi 21:49, 25 mar 2014

Do góry
Monika1202 napisał(a)
Witam,
Piekny ten duży taras ... i ta skarpa.. Pozdrawiam Cieplutko będę zaglądać.

Monika miło ,że wpadłas ja do Ciebie zaglądam i kibicuję pocichutku Twoim planom .
Mazury i mój kawałek ziemi 21:44, 25 mar 2014

Do góry
Renatko moja skarpa jest pomieszana najpierw jakieś niskie skalniaki póżniej 4 tawułki odm.nie znam ,róże rabatowe ,trawa rozplenica i na samym dole mam kostrzewę .Skalniaki mam dlatego że wcześniej są same kwiaty kwitnące po drugiej stronie skarpy .Narazie nie chce mi się tego zmieniać bo za dużo tego jedynie muszę dołożyć kamieni większych i w puste mniejsca rozsypać żwirek to zielsko nie będzie rosło .Teraz wiem ,że tam nic nie pasuje a nawet nie wiem czy róże się przyjeły muszę je podejrzeć.No ale ja projektować nie umiem .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies