Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:38, 19 sty 2018

Do góry
Koty nie chciały pozować

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:35, 19 sty 2018

Do góry
Krecik zadowolony ze śniegu nawet mu smakował

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:33, 19 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)

Ja mam buka, ale kolumnowego!!! jeszcze bliżej ściany i jest to dobra decyzja. Dawyck Gold jest kolumnowy, możesz go dodatkowo zagęszczać cięciem lub spinaniem, żeby gałęzie się nie rozłaziły.

Ja mam dodatkowo z dachu wystający okap i buk jest prawie przy nim.
Pamiętaj - ciecie, cięcie i ograniczanie i możesz sadzić. Kolumnowe. Pozostałe (grujecznik) nie.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:32, 19 sty 2018

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:31, 19 sty 2018

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:30, 19 sty 2018

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 17:29, 19 sty 2018

Do góry
Dziś trzeba było znowu pozbyć się śniegu i mogłam zrobić kilka fotek, nie było tak ponuro, nawet słonko trochę się pokazywało

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:28, 19 sty 2018

Do góry

Skoro za płotem są tuje i przełażą dając zielone tło, to po twojej stronie pozostaje posadzić średnie piętro. może to być pas hortensji, traw wysokich np. miskanty.

Te czerwone kropki to mogą być drzewka, fioletowe plamy to np. kolumnowe buki lub śliwy wiśniowe 'Nigra'.
Niebieskie to świerki Glauca Globosa sczepione na pniu. Żółte w lewym rogu - szczepione trzmieliny lub miłorzęby. Pod nimi rozbuduj plamy z bylin średnich i niskich.
Na froncie zrób żywopłot formowany zielony jako tło.
Hortensje mogą być bukietowe, niekoniecznie drzewiaste.
Ogród z uśmiechem 16:13, 19 sty 2018

Do góry
A to moje śnieżne "dziady"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:13, 19 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)
witam wszystkich
Proszę o radę w sprawie wyboru drzewa.Mam na dzień dzisiejszy trzy typy:
1.grujecznik japoński jednopienny z koroną na wys.ok 1m
2.buk dawyck gold
3.grab frans fontaine
Drzewo miało by rosnąć w tym kwadracie,gdzie jest duży bukszpan.Bukszpan oczywiście będzie gdzie przesadzony.Od środka kwadratu do ściany domu jest 1,60m.W nogach drzewka posadziłabym może jakieś trawki,ale jakie ?

Widziałam u Oli dyskusję na temat drzewa w tym kwadracie, też uważam, że żadne z wymienionych tam się nie nadaje, a mam i grujecznika i buka i graby - te 1,6 m od ściany budynku to za blisko.
Wrzuć zdjęcie gdzie widać cały ten fragment od domu do ogrodzenia, może niewielka przeróbka pozwoli się odsunąć od ściany bardziej i spokojnie coś posadzić, pole do popisu chyba tam masz.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 19 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)
witam wszystkich
Proszę o radę w sprawie wyboru drzewa.Mam na dzień dzisiejszy trzy typy:1.grujecznik japoński jednopienny z koroną na wys.ok 1m
2.buk dawyck gold
3.grab frans fontaine
Drzewo miało by rosnąć w tym kwadracie,gdzie jest duży bukszpan.Bukszpan oczywiście będzie gdzie przesadzony.Od środka kwadratu do ściany domu jest 1,60m.W nogach drzewka posadziłabym może jakieś trawki,ale jakie ?
Bardzo proszę o pomoc

Hej. No powiem Ci, że zbyt blisko domu na jakieś większe drzewa. Także moim zdaniem typ 2 i 3 odpada. Mimo, że to drzewa o dość wąskiej koronie to jednak duże. Ten grujecznik na moje oko też będzie zbyt duży. Nie boisz się, że naruszy fundamenty? Jeśli bez względu na wszystko chciałabyś tam drzewo to może miłorząb Mariken (pendula jest fajne)? Mnie by się widziało
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:04, 19 sty 2018

Do góry
[

Witam, co to za hortensja???

Piekny ogrod. Naturalny, dajacy duzo ptakom i owadom. Dla mnie tez to jest wazne, dlatego nawozenie kompostem i naturalne zwalczanie chorob to u nas podstawa Bede zagladac. Zostawiam szpaka z naszego ogrodka
Bluszcz pospolity - Hedera helix 14:38, 19 sty 2018

Do góry
Ciekawe gatunki/odmiany spotkałem w angielskich ogrodach przydomowych.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:14, 19 sty 2018

Do góry
A na samej górze łąki u wyjścia ze ścieżki do lasu byłaby może taka brama łukowata z oflisu

podsadziłabym ją bluszczem
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:12, 19 sty 2018

Do góry
Mam pytanie do Was
Planuje pewne dosadzanie w łące kwietnej krzewów i drzew

Podpisałam to co już rośnie , a w kółeczkach z numerkiem to co bym dosadzić chciała jeszcze tylko nie wiem czy tak byłoby dobrze?

w pionie czyli tak jak w realu

1 - chciałabym krzewy raczej niskie tak do pasa max kwitnące, myślę nad tawułami japońskimi???
2 - brzozy dorenbos dosadziłabym do tych moich , żeby zima było ciekawiej jak śniegu nie ma
3- myślę ciągle o tym klonie brandywine

Ni i może za kapliczka coś ze świerków na tło bo mi nie pasują szczere pola, a jako niższe piętro wzdłuż siatki w linii wierzb od Pawła i dereni od Agi, dojdą chyba pęcherznice.

Fajnie by to wyglądało jak urośnie??? łąka byłaby taka polana przed brzeziniakiem.
Ogród z uśmiechem 14:11, 19 sty 2018

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:11, 19 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję za podpowiedzi, jeżeli chodzi o zielone tło to tak pisałam wcześniej po obu stronach domu sąsiedzi wzdłuż płotu mają posadzone tuje i myślałam, że w takiej sytuacji po mojej stronie płotu jest już to niepotrzebne. Z przodu działki nie chciałam żadnego tła, bo mieszkam na wsi, mój dom jest ostatni przy tej ulicy i w zasadzie to jeździmy tam tylko my i jeden sąsiad. Jeżeli chodzi o powiększenie i poszerzenie rabat to super sprawa. Bardzo mi się podoba. W Pani ustach przestaw, przesuń i powiększ brzmi tak łatwo, a dla mnie to takie proste już nie jest. Niestety mój projekt to chyba kolejny dowód na to, że zlecenie projektowaniu komuś to niezbyt dobry pomysł, bo muszę zaczynać prawie wszystko od nowa. Szkoda
Działka wkoło Lubczyka :) 14:11, 19 sty 2018

Do góry
Zrobiłam przegląd nasion. Zobaczcie ile miałam przeterminowanych
Ogród z uśmiechem 14:09, 19 sty 2018

Do góry
Zima jest i ma się dobrze

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:05, 19 sty 2018

Do góry
Tutaj lepiej widac.Deby i potem cis beda je zacieniac.
Chcialabym, zeby jakas trawa rosla na tej rabacie, wylewala sie na kostke. Myslalam nad hakone albo innej, ale zastanawiam sie, ktora nie bedzie wrastac w cisa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies