Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój mały ogródeczek :) 18:02, 02 mar 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
ładne wschody masz Aguś..
kicia też fotogeniczna

Wschody powolutku sobie rosną

A kicia lobuziara
Ogrodowe szaleństwo ... 18:02, 02 mar 2018

Do góry
trochę nudziłam się tej zimy i zainspirowana pomysłami z internetu trochę pozgapiałam i zrobiłam dwie doniczki (jedna do pomalowania)

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:34, 02 mar 2018

Do góry
stipy w kondycji i wydała mnóstwo siewek, miecznica też, jak się ociepli, zetnę ją

zanim mrozy nastały, miskant Cosmopolitan puścił nowe pędy

o dziwo oba gwiazdkowe jaśminy żyją

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:26, 02 mar 2018

Do góry
o tyle kupiłem
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:19, 02 mar 2018

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 17:10, 02 mar 2018

Do góry
Mira
A wiesz, że nie będzie mi głupio, ha ha; roboty i tak mam mnóstwo przed sobą.
Dyżurna, brzmi, jak w szkole, pozdrawki

kitek81
Kasiu pozdrawiam

Wiunia
Jak to miło, że z wiosną się kojarzę U mnie kochana tez takie temperatury, ale jest tak słonecznie, tak pięknie, że zapominam o martwieniu się ogrodem
Buź

Mysza
odmachuję

Wojtas2101
Czasu mi brakuje, chyba zła organizacja
Dziś poszłam w ogród sprzątać psie odchody, niby -5, ale taki zimny wiatr, że biegiem wróciłampozdrawiam

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:53, 02 mar 2018

Do góry
Gardenarium
Danusiu cieszę się, że tak to odbieraszcmok

ElzbietaFranka
Werwa i chęć do ogrodu jest, do domowych prac niekoniecznie
Też zimnina, w nocy do -15, dzień -10, dziś -6, ale bez grama śniegu, rośliny wyglądają masakrycznie. trudno, trzeba wierzyć, że będzie ok. Za to jest pięknie, słonecznie, sucho i zdrowo
Kadzisz, kadzisz

Basilikum
U mnie też mrozi, ale jest już choć długi dzionek dzięki Izuś

MonikA
Były soczyste, teraz przez ten mróz, to jakby popiołem posypane pozdrawiam serdecznie

Ewa777
Właśnie z powodu dużego ogrodu, muszę dłużej robić; mur obecnie łysy, pomysły się klarują powoli;
chodzi o coś takiego, ale temat ogrodowy
mozaika ozdobna na murze

a mur obecnie tak
jeszcze korzenie-konary winobluszczów mi zostały do wykopania, jak mrozy odpuszczą

yolka
jeśli ma różowe okulary, to może nie zauważy Jolu

Juzia
cmok
pstryczki

Ogród z wilkiem zamkn. 16:52, 02 mar 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Madziu, tak sobie myślę o tym Twoim ogrodzie i o tym, jak tu przełamać tą dużą ilość trawnika. Taki pomysł przyszedł mi do głowy

Tam gdzie umbrowa się kończy niedaleko płotu zamierzasz coś posadzić? Wstawiłam tam niebieski znak zapytania Przejście zostawiłam na metr i tam na pewno by się przydało

Umbrową trochę przedłużyłam, żeby ten pomysł się zmieścił

Te niebieskie prostokąty w trawniku to ten pomysł Mogłabyś oddzielić te miejsca krawężnikami, ale tak nisko wkopane, żeby nie wystawały zbyt mocno ponad trawnik, tylko tak 5 cm i posadzić w nich coś niziutkiego, co tylko trochę by się różniło od trawnika, a jednocześnie przełamywało jego monotonność. Mógłby to być bodziszek, ten spod hortek albo jakaś ładna, niska, ozdobna trawa
W jednym z tych kwadratów mogłabyś zamiast trawy/bodziszka, zrobić oczko, toń wody. Myślę, że mogłoby to dobrze wyglądać

kurczę ......ależ mnie zaskoczyłaś tymi wstawkami ......normalnie ,aż mnie zatkało ......
przy płocie (widokowym na wprost ) muszę zostawić 1 m dla mojego kochanego psa -biega tam codziennie i gapi się na sarny i inne zwierzaki .....nie uwzględniłam tego na rysunku mus poprawić

te prostokątne wstawki bardzo mi się podobają ....
a nie przedobrzę nimi ???

wydrukowałam to sobie i zaraz się wezmę za rysowanie ....tylko trochę odsapnę ,bo z pracy wróciłam jak zawsze padnięta

boję się tylko ,że ,jak w tych prostokątach będzie tylko coś niskiego ,to mi wszystko psica zdepcze .....to 32 kg psa i pęd przebiegu ma prawie jak gazela
na planie to wygląda bardzo ciekawie ,ale jak w praktyce .....hmmmm

ale zaskoczona pozytywnie i zaciekawiona efektem jestem nadal .....
jesteś niesamowita :
Ogród z wilkiem zamkn. 16:34, 02 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Między umbrową, a prawą strona jakąś kwadratową wyspę zróbA brzozy mogą być posadzone w trójkącie na rabacie kwadratowej , a przed nimi ławeczka i coś niższego, trawy może i kamień wielki , albo dwa jeden większy drugi mniejszy , zobacz u Małej Mi ona ma takie kamienie i może wrzosowisko w miniaturze ślicznie by to wyglądało
coś naskrobałam

Tylko w prawo fotkę obróć bo aparatem tak mi dało( to ten prawy róg)
Przy kamykach wrzosowisko po lewej, po prawej trawy, brzozy ni patrz na ilość bo bardziej chodziło mi o układ i to wszystko w drobnym kamyku oprócz wrzosowiska. Płyty by mogły wychodzić jeszcze na trawnik, jako kontynuacja, a pomiędzy brzozami też mogą być trawy lub coś innego. Tylko wiesz, że musisz mieć odkurzach do liści, bo wybierania z kamyków nie wyobrażam sobie

odkurzacz do liści na szczęście mam .....
powiem Ci ,że też ciekawy pomysł spróbuję to porysować w takiej wersji też ....i do Malej Mi muszę na spacer się wybrać ale tam tyle stron ,że nie wiem gdzie szukac

a z tym kamyczkiem ......hmm....boję się ,że pies będzie strasznie mieszał z korą wbiegając tam ......muszę i tak 1m od siatki na wprost zostawić jej przelotu ,żebym nie musiała się wkurzać za bardzo .....
psica może biegać z przodu na całą szerokość działki i z tyłu też .....tak mamy ustalone hihi .....a nie może na bokach -niszczyć i biegać
Paeonia - Piwonia 15:22, 02 mar 2018

Do góry
Moje czekają sobie na razie wsadzone do donic ale tu już któraś odmiana co ją mam chyba mam ich z 15
Ogród z koniczynką 15:04, 02 mar 2018

Do góry
Zima trzyma i sypie śniegiem
Ogród pod Górą 14:52, 02 mar 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:32, 02 mar 2018

Do góry
Dla Agaty - Brzozowadziewczyna, moje ogórki w pionie

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:24, 02 mar 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Chyba wolę się jednaqk ciut osłonić, ale to nie wyklucza częściowej rabaty

Po całości chyba nie dam, bo mam już uszyte firanki, które od 1,5 roku czekają na powieszenie. Tzn muszę je jeszcze podwinąć, bo jak je kończyłam szyć, to akurat sezon się skończyl, a w kolejnym jakoś się za nie nie wzięłam..Firanki mam tak zaplanowane, że mogę w razie czego zasłonić się z 3 stron tarasu Mogę jeszcze tak dorobić kratkę jak na foto

Firanki bylyby na lince wzdłuż poprzecznej belki

No i super, o to mi chodziło, będzie przepięknie
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:23, 02 mar 2018

Do góry
Mysza napisał(a)
Cześć Ewa

Lubię styl Twojego ogrodu i czasami cichutko sobie podglądam.

Czy mogłabyś mi polecić jakąś różę do donicy na taras??
Pachnącą i mało kapryśną
Pozdrawiam.

Witaj, cieszę się z Twoich odwiedzin

Róże w donicach nie rosną takie duże jak "na wolności". W donicach mam Harlow Carr, Abraham Darby, Souvernir de St. Annes, Munstead Wood. Po pierwszym kwitnieniu normalnie ścinam kwiaty. Tylko wiosną przycinam je dość krótko. Jednak po paru latach należy im przyciąć korzenie.

Skopiuje to co już kiedyś napisałam

Róże w donicach u mnie:
Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i prawie zero wiatru. Opatulam je w maty kokosowe, a na wierzch, jak są duże mrozy, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam, tak na 10-15 cm. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją donice z chryzantemami, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie

Jeśli chodzi o wygląd, to w donicach ładniej wyglądają róże mniej sztywne, takie, którym lekko przewieszają się pędy. Tak więc nie sadziłabym do nich róż wielkokwiatowych, które często właśnie takie sztywne pędy mają. Ładnie wyglądają niektóre angielki, floribundy, niektóre okrywowe, nawet parkowe, które wtedy rosną mniejsze. Np. Claire Marshall, Artemis, Blue for You.

Tutaj są róże do donic polecane przez samego hodowcę
http://www.davidaustinroses.com/german/Advanced.asp?PageId=2122

Tu przez sprzedawców
https://www.rosenhof-schultheis.de/Suche/?search_1=0&search_2=0&search_3=0&search_15=4&search_16=0&search_17=0&search_18=0&search_14=1&search=search

http://wurzelshop.rosen-stange.de/rosen/rosen-fuer-kuebelbeflanzung/index.html

Elaborat mi wyszedł Mam nadzieję, że coś pomogłam. Jakby co, to pytaj
Mój mały ogródeczek :) 14:15, 02 mar 2018

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
I moja kicia nazywa sie Afro bo miał być chłopcem a okazało się że pannica

Ale ładna Też chcę taką
Przedziwny Ogród 14:03, 02 mar 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Ja się zaraz spalę ze wstydu...Jak spotkam na targach (jadę w marcu) to sobie spiszę i Ci podam...

Nie pal się coś Ty
Chciałam zapytać o jedną różową z 75 tej strony.
To ona.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:45, 02 mar 2018

Do góry
Witam,

serdeczna prośba o pomoc przy aranżacji rabaty pod oknem od frontu domu, z lewej strony są drzwi wejściowe. Chciałabym, aby było to coś zimozielonego w przeważającej części, i takiego, co nie wymaga okrywania.

Z przodu domu mam już część rabat obsadzonych, załączam zdjęcia. Rosną tam:

- w łezce - 2 trzmieliny na pniu i miłorząb mariken; obwódka z lawendy
- rabata w kształcie L: to 4 umbry, z jednej strony jeżowki + rozplenica hameln oraz cyprysiki groszkowe; w rogu buk kolumnowy czerwony (zdjęcie nieaktualne); przed nim te same rozplenice wymieszane z blado różowymi rozchodnikami, z drugiej strony hortensje limelight, przed nimi bordowe i różowo czerwonawe żurawki. Chciałabym, żeby to pasowało. Oczywiście wszelkie porady dotyczące istniejącej rabaty także mile widziane.

Dziękuję z góry serdecznie
Ogrodowe kreacje 13:35, 02 mar 2018

Do góry
Porobiłam dzisiaj kule energetyczne dla ptaków, bo tych kupnych nie chcą jeść Smalec + pestki dyni, słonecznika i nasiona lnu

Obtoczyłam je potem jeszcze w nasionach:

Daleka droga do ogrodu....... 13:12, 02 mar 2018

Do góry
Moja pierwsza stipa po tygodniu. Siałam 18 lutego
.

Nie wiem czy nie za mało przysypałam nasionka bo zaczyna mi się kłaść. Chyba, że to do słonka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies