Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:46, 18 sty 2018

Do góry
Michu87 napisał(a)

A co ma być na tej rabacie? Bordowe drzewa to pewnie jakieś śliwy, trawa, hortensje lub dereń (widzę białe) no i jakieś najniższe piętro? A jak na ten moment jest tam szeroko? Ja bez wahania zrobiłabym tam tło z cisa lub szmaragdów. A skoro łezka w rogu miałaby utrudniać Wam życie, to jak najbardziej zrób ją po drugiej stronie. Ogród ma Wam służyć. Nic na siłę, a łezka po drugiej stronie jak widzisz ma swoje uzasadnienie w Twoim przypadku

Ewelinka ,pleaców żadnych nie chce bo mieszkam prawie przy nieuczęszczanej drodze, bardzo spokojnej. Za potem mam wał z drzewakmi bardzo ładny widok. Nie chce go zasłaniać. Nie ma takiej potrzeby. Dlatego chciałam tylko śliwy lub klony, gracimiliusy, lime light i trawki. w najwęższym miejscu jest ok 1,5m. I jak to wszystko wymaluje to zobacz ile miejsca zostaje :
Wizytówka- W moim małym ogródeczku 12:45, 18 sty 2018

Do góry
Wizytówka- W moim małym ogródeczku 12:45, 18 sty 2018

Do góry
No i przyszła i jak jej nie kochać za jej purpurowe, pomarańczowe i złote barwy. Za snujące się nitki babiego lata, za mgły otulające o poranku, za dywany z kolorowych opadłych liści. Jesień to cudowna i tajemnicza, kryjąca w sobie ukrytą piękność pora roku.
Kurcze znowu wyłazi ze mnie niepoprawna romantyczka, ale ja już taka jestem. Lubię kwiaty ich zapach, migoczące światło zapalonych świec i romantyczne nastroje.

Liście roślin upiększają ogród, który płonie barwami jesieni. Próbuję polubić jesień za jej płomienne barwy,rude liście, jaskrawe zachody słońca, ale wiem, że niebawem wszystko się skończy. Zżółkną liście i zwiędną kwiaty, wszystko nabierze szarobrunatnej barwy i nadejdą długie zimowe wieczory.

Typografia ogrodu 12:40, 18 sty 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Magnolio nad hakone tez myślałam... A z ciemiernikami to super pomysł! Ostatnio w Lidlu widziałam ciemierniki ale nie wiem czy te wschodnie. Były piękne, sztywne aż nienaturalne! no fajnie by to mogło wyglądać.

Asia nie napisałam wcześniej, że Twoje łany są genialne a w sezonie będzie u Ciebie bardzo romantycznie "trawek szum, ptaków śpiew , złote łany pośród drzew..." HI HI

Tylko dużo miejsca zostaw na hakone- 60 cm napewno, bo i większa będzie kiedyś. I na ciemierniki tez niemało, żeby ich nie 'zjadła' hakone.
A w Lidlu nie sprzedają ciemierników białych( nie wiem napewno, na fejsbuku widziałam czyjeś zdobycze)?- ja trochę wolę wschodnie, bo są wg mnie bardziej niezawodne, mniej chorują na te czarne plamy grzybowe, więc liście zdobią ich bardziej, choć kwitną później, już wiosną, za to b. długo.

Moje wschodnie w kwietniu i potem w maju ( kwiatną od marca, moje są akurat dość ciemne)

Działka wkoło Lubczyka :) 12:21, 18 sty 2018

Do góry

Działka wkoło Lubczyka :) 12:18, 18 sty 2018

Do góry
Nasz wczorajszy śnieg dziś już jest mniej, bo topnieje, ale jeszcze jest biało

Sezon 2017 u Hanusi 12:00, 18 sty 2018

Do góry
Może? Ale póki co mglisto.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:30, 18 sty 2018

Do góry
zrobione Przynajmniej tak mi sie zdaje. Dotarłam do momentu gdzie znowu musicie doradzić. Ostatnia rabata z fontanna. Sa tam 3 bioty i nie wiem jak to wypełnić.
Do dyspozycji mam jeszcze : dereń kousa, azalie wielkowiatowa, piwonie drzewiasta, klon flamingo, trzmielina oskrzydlona, trzmielina na pniu, ale nie ta zółta tylko zielona z paskiem zółtym . Może wogóle macie pomysł gdzie moge te rosliny wsadzic?

Przedziwny Ogród 11:00, 18 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Nie zawsze mam czas, by zadbać o mój ogródek. Wtedy wygląda on tak....

i mówisz, że to jest nie zadbany ogród - no kochana chciałabym, żeby mój taki był
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:53, 18 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

Danusiu a jakbym łezkę zrobiła z drugiej strony gdzie stoi doniczka . Tam aktualnie jest właz do szamba, który póki co jet na trawniku ?

rośliny to klony/ śliwy, gracimilius, lime light, trawka może evergold lub hakone. Przy furtce trzmielina na pniu ( mam ładną do przesadzenia z tyłu ogrodu ) Jak myślisz ?

To gdzie zrobisz tą łezkę to akurat Twoja sprawa. Danusia kazała Ci odejść trochę od płotu, bo masz tam trochę mało miejsca i względem trawnika ładniej tzn. proporcjonalniej by to wyglądało gdybyś poszerzyła tą rabatę. Rozumiem, że za wszelką cenę chcesz uzyskać typowo okrągłą linię rabaty. Przerabiałam to i doszłam do wniosku, że ważniejsze jest dla mnie to, co na tej rabacie się dzieje, a nie jej kształt i co za tym idzie kształt trawnika. Łezka moim zdaniem ładniej wygląda w rogu choć to indywidualna sprawa. Uwierz mi, ja zrobiłam rabatę, która ma znacznie coś ponad 2,5 m i wydawała mi się zbyt szeroka. Szybko sie przekonałam, że jest inaczej A właz do szamba jest dodatkowym argumentem, żeby zrobić tak, jak Danusia Ci podpowiedziała. Lepszej doradczyni nie znajdziesz
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:41, 18 sty 2018

Do góry
cdn...
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:54, 18 sty 2018

Do góry
Ewa mam 6 w tym dwie za płotem i na szczęście nie są to z tych olbrzymów
(2x Long Trunk, 2x Youngii, Laciniata i jedna o bordowych lisciach)

Ania ja też , biała ostatnio strajkowała a Red Charm to nowy zakup

Coral Charm i NN

Red Charm w oryginale kolor obłędny
Moja codzienność - ogród Oli 09:49, 18 sty 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Moim zdaniem grujecznik odpada bo to duże drzewo, 15-20 m...za blisko domu...

Ale czytałam,że można go ograniczać.Widziałam realizację Danusi w Ogród z lustrem i tak grujecznik był sadzony blisko ogrodzenia.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:31, 18 sty 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Zakwitły

haha...super! Jakie fajne promyki słoneczne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:23, 18 sty 2018

Do góry
Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w ożywieniu rabaty. Rabatę zakładałam jesienią 2016 r- wtedy jeszcze nie trafiłam na Ogrodowisko, więc jest daleka od tak pięknych realizacji forumowiczek. W 2017r miałam wiele innych zajęć budowlanych i właściwie nie robiłam z nią nic, jedynie dosadziłam hortensje. Rabata jest usytuowana na końcu mojego ogrodu, naprzeciw tarasu, więc cała uwaga skupia się na niej..... Wkleję zdjęcia żeby dalej omawiać problemy....

Pierwsze zdjęcie to kształt rabaty oraz wykaz roślin, jakie się na niej znajdują. Lewa odnoga i prawa są odbiciem lustrzanym. Lewa strona z centralnym półokręgiem są usytuowane w półcieniu, cień daje brzoza i akacja, która jest nieco oddalona od rabaty. Problematyczna jest prawa odnoga rabaty, bo już tutaj jest więcej cienia, gdyż w bliskiej odległości rośnie stary klon.

Problemy
- brak koloru- rododendrony i azalie kwitną krótko, dosadziłam hortensje, ale myślę, że to za mało
- W środkowej części za azaliami i hortensjami przydałoby się coś wysokiego na tło zamiast jałowca i świerka, które są malutkie i powoli rosną- Może jakieś trawy?
- z przodu przed azalie myślałam o jakiejś obwódce, ale jakiej?
- problem z cieniem w prawej odnodze-nawet hortensja polar bear zdecydowanie gorzej kwitła od bliźniaczej, posadzonej w półcieniu
- ogólnie jest ponuro

Bardzo proszę Was o jakieś rady. Bo głowię się, przeglądam forum i z zachwytem oglądam Wasze ogrody, ale nie potrafię wymyśleć co dosadzić/przesadzić żeby było ładnie. Zdjęcia robione wczoraj, więc styczniowy krajobraz też nie dodaje urody...
Pozdrawiam Aga

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:23, 18 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dorka, odjedź trochę tą rabatą od płotu

zrób łezkę wyżwirowaną po prawej.

Danusiu a jakbym łezkę zrobiła z drugiej strony gdzie stoi doniczka . Tam aktualnie jest właz do szamba, który póki co jet na trawniku ?

rośliny to klony/ śliwy, gracimilius, lime light, trawka może evergold lub hakone. Przy furtce trzmielina na pniu ( mam ładną do przesadzenia z tyłu ogrodu ) Jak myślisz ?

Brzoza - Betula 08:27, 18 sty 2018

Do góry
To sie dogadalismy Bardzo blisko domu to nie bedzie. Ale moja dzialka jest waska i z jednej strony dom, a z drugiej tuje i ulica dojazdowa. I sie mecze czy wcisne tam brzozy czy jednak nie. Nie chcialabym z czasem ich usuwac. Krzywa jablonka bedzie usuwana,juz jedna w tamtym roku zostala usunieta.Pozostalosc po poprzednich wlascicielach. Jest za blisko ogrodzenia posadzona. A domek dla dzieci bedzie stal max. 3 lata. I mysle czy rabate przedluzyc po prawej stronie, czy w przyszlosci brzozy na trawniku posadzic.I czy wogole nie bedzie tego za duzo

...uDany ogród 07:07, 18 sty 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Ja mam prawie 40 lat i też stwierdziłam, że trza się doprowadzić do porządku. Też chcę się czuc dobrze w swoim ciele, a tez sie wylewało. Nawet z synkiem na basen się krępowalam pójść jak chciał, a teraz w weekend idziemy. I o takie małe zwycięstwa chodzi. Bo najtrudniej zwyciężyć ze sobą .

Kasiu "prawie" czyni wielką różnicę
Do 40 jakoś sprawniej szło wystarczyło trochę ruchu i diety i wracałam do swojej formy, a teraz chyba metabolizm zwolnił i wcale nie jest to takie proste. Waga ani dygnie, w sumie mało mnie obchodzi ile ważę tylko w co się mieszczę;P
Wczoraj przed zebraniem u Dużego wyciągnęłam pół szafy, a może całą i w sumie we wszystko wchodzę, ale nie wygląda to dobrze bo bardzo opięte...
Żebym się odważyła na strój kąpielowy to upłynie jeszcze sporo czasu...
Ale walczę

Działka prawie w Borach Tucholskich 00:35, 18 sty 2018

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
będzie mrozik

zeszłoroczne brzozy

iak było w styczniu 2017

Brzozy są piękne, ale...Ja niestety musiałam swoje wyciąć. W mieście, przy bardzo ciasnej zabudowie - były zbyt wielkim problemem. Dlatego z wielką przyjemnością oglądam Twoje. Pozdrawiam. ewa
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:31, 17 sty 2018

Do góry
Wyszłam przed chwilą na moment na taras, dosypało trochę, wszystko białe, czyste i taka cisza w ogrodzie....jakby rzeczywiście wszystko otulała taka puchowa pierzynka....

Ciąg dalszy fotek już jutro
Teraz jeszcze idę przed dom odgarnąć - trochę ruchu przed snem nie zaszkodzi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies