Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 18:29, 12 sty 2018

Do góry
Hej, hej miło, że zaglądacie mimo, że nic się nie dzieje (oprócz kwitnących ciemierników ) no to podsumujmy jak do tego doszło.
Kupione 2 sztuki w Lidlu w lutym 2016. Wsadziłam najpierw do doniczek, stały na dworze na balkonie ale pamiętam, że jak zapowiadali mrozy to na noc wstawiałam do domu.

Potem wsadziłam do gruntu ale nie pamiętam kiedy. Pierwsza wzmianka jest w sierpniu, obrazująca konsumpcję ślimaków.

Potem długo długo nic i dopiero w lutym 2017 taka fota.

I w pełnym rozkwicie marzec 2017

Wygląda na to, że 2017 był dla nich łaskawy, rozrosły się i kwitły dwa razy, bo to kwitnienie teraz zaczęło się już w listopadzie.
No i takie mam z nimi doświadczenie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:27, 12 sty 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:23, 12 sty 2018

Do góry

Mała działka - wielkie nadzieje 17:32, 12 sty 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a w kacie jakie rosnie drzewo - sliwa ???

jakie tam sa warunki - słońce czy cień ???

i rozumiem, że rabata idzie po liniach prostych

a nie chcesz poprowadzić tujek po całej "L-ce" - co jest za płotem gdzie chcesz trawy ???

Dominiko,
rośnie jedna z tych dwóch śliw, których los jeszcze nie został przesądzony, ale to raczej nie w kącie (sposób zrobienia zdjęcia wprowadza w błąd). Śliwa rośnie 3 m. od ogrodzenia od drogi i 2 m od ogrodzenia sąsiada. Na tym terenie jest praktycznie słońce cały dzień, ale trochę cienia dają drzewa od sąsiada, a potem od moich tuj, które rosną dalej (od dziewiątego metra) po tej dłuższej linii litery L - jest ich 6 i tradycyjnie (jak to u mnie) są wysokie. Nie chciałam dosadzać dalej tuj, bo boję się, że się zrobi takie zamknięte "pudełko" i świata nie będzie widać. Za płotem sąsiedzi (jak to na ROD), ale życzliwi i rzadko bywają.

Myślałam o liniach prostych i tylko zaokrąglone na rogu, ale jestem otwarta na inne propozycje. W uzupełnieniu - na zdjęciu tej części, tu, gdzie stoi drabina był niby skalniak - kilka kamieni i rośliny zadarniające. Zlikwidowałam go, ale nie wiem co dalej - uzupełnić trawę, czy zrobić taką półokrągłą rabatę, bo taki kształt miał ten skalniak. Wtedy może z tymi liniami trzeba by było inaczej?
To jest to miejsce:
Przedziwny Ogród 17:07, 12 sty 2018

Do góry
Cd.rok 2016

Przedziwny Ogród 17:06, 12 sty 2018

Do góry
A teraz rok 2016

Typografia ogrodu 16:27, 12 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)
Co tu taka cisza?Asiu,wiem że masz grujeczniki,mogłabyś wymienic ich zalety i wady?A zdradzisz gdzie kupowałaś,jakie duże i za ile?Zdaje się,że ty masz szczepione tak?

A co tam za drzewko rośnie w tulipkach?
grujeczniki mam od byczkowskich. Kupiłam kiedyś w promocji za 50 zł sztuka (przecenione z 92). Mimo tego ze to pidstawowa odmiana to u mnie nie o rzebarwiaja się liscie. To raczej wada. Wada jest tez to ze są wrażliwe na mrozy. Czernieja im od tego liście i choc odrastają to już nie to samo. Z zalet- ładne są. Szybko rosną. Nie mam szczepionych kupiłam takie które maja pojedynczy pień a wszystko wkoło obcięłam
Tu po zakupie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=140&quoted_post_id=1931454
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=872
A tu po chyba 2 lub 3 latach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=3138
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=3137
Nad tulipanami jest grab fastigiata

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=3193
Ogród w remoncie 15:01, 12 sty 2018

Do góry
Całym problemem wydają mi się teraz rośliny zaplanowane pod sumakami..
Tak to miało być

Dla mnie logicznym byłoby w tym układzie pociągnięcie carexów na drugą stronę. Tylko ,że ze względu na nieatrakcyjny wygląd wiosną chyba nie chcę tego robić. Może za bardzo komplikuję? a może wymienić Ss na inną turzycę? A co posadzić pod niwakiem?
Mała działka - wielkie nadzieje 14:47, 12 sty 2018

Do góry
I ostatnia wersja (na tę chwilę)

Krótki bok - obok tuj hortensje (posadzone luźno, niżej żurawki, na zakręcie 1 drzewko na pniu (np. śliwowiśnia, pod drzewkiem przesadzone tu dwie kule tujowe, dalej pod płotem trawy, następny rząd to róże i nisko szałwia, lawenda, itp. Oczywiście kolory będą z dosadzanych pomiędzy zaplanowane rośliny cebulek i innych (jeszcze nie wiem jakich).
Chciałabym mieć 2 podstawowe kolory: biały, różowy i niebieski i ich odcienie. Nie lubię czerwonych kwiatów, nie jestem też przekonana do żółtych.
Uff, napisałam się, teraz bede niecierpliwie czekać na wszelkie uwagi, sugestie i krytykę. Bardzo na to liczę i serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Mała działka - wielkie nadzieje 14:40, 12 sty 2018

Do góry
Wersja 2

W tej wersji rabata wzdłuż drogi praktycznie bez zmian, natomiast na dłuższej nie ma drzewek na pniu i hortensje stanowią szpaler, czyli są posadzone bliżej, na dole też lawenda. Nie wiem tylko, czy hortensje na długości 9 m. to nie będzie zbyt monotonne, poza tym chciałabym jeszcze tyle innych kwiatków posadzić, a może się okazać, że z czasem zabraknie miejsca....
Prośba o uwagi i życzliwe spojrzenie
Mała działka - wielkie nadzieje 14:33, 12 sty 2018

Do góry
Wersja nr 1

Plan: dosadzone tuje pod płotem wzdłuż drogi, w drugim rzędzie 4 róże Chopin (dość spory rozstaw, między nimi byliny kwitnące np. jeżówki, rozchodnik, ostróżki, tawułki, itp i nisko ciemne żurawki. Na zakręcie hortensja (np. Limelight lub Polar Bear - może 2 lub 3 posadzone w jednym dołku, dalej przy płocie trawy, w następnym rzędzie 3 drzewka na pniu ( np. dwie śliwowiśnie, a między nimi migdałek), między drzewkami hortensje i gdzie się uda jeszcze czosnki i inne cebulowe) oraz najbliżej trawnika lawenda.
Dodam tylko, że ta dłuższa rabatka ma 9 m długości i 1 m szerokości, ta krótsza 5,5 m. długości, a szerokość jeszcze nieustalona (może być 2 m)
Proszę o uwagi i informacje co tu z czym może rosnąć, a co zdecydowanie nie i wszelkie podpowiedzi
Mała działka - wielkie nadzieje 14:19, 12 sty 2018

Do góry
Wracając do planowania. Mam trzy wersje na rabaty w kształcie litery L. Nic odkrywczego dla ogrodowiskowej społeczności, ale to test to, co mi się podoba, więc poproszę o podpowiedzi, sugestie i wszystko inne.
Na początek, dla przypomnienia - zdjęcie tego miejsca (już archiwalne, bo teren trochę uporządkowany i zmienione ogrodzenie)

Przedziwny Ogród 14:17, 12 sty 2018

Do góry
Co roku w moich pracach ogrodowych ważnym elementem staje się dekoracja wejścia do domu. Nieraz słyszę,że jest to takie miłe zaproszenie....
Ponieważ wspominamy czas Bożego Narodzenia, chciałabym Wam pokazać trochę moich własnoręcznie wykonanych dekoracji.
Rok 2015

Wśród brzóz i dębów 14:02, 12 sty 2018

Do góry
Ale mi się trafił ziemniak na obiad: w kształcie serca.
Zielonym do góry... :) 13:52, 12 sty 2018

Do góry
Moj dzisiejszy ogrod

Lubie ta rabate najbardziej, reszta czeka cierpliwie
Typografia ogrodu 13:48, 12 sty 2018

Do góry
Co tu taka cisza?Asiu,wiem że masz grujeczniki,mogłabyś wymienic ich zalety i wady?A zdradzisz gdzie kupowałaś,jakie duże i za ile?Zdaje się,że ty masz szczepione tak?

A co tam za drzewko rośnie w tulipkach?
Blaski i cienie nowego życia 13:24, 12 sty 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Ulcia genialnie wyglądają te dekoracje - pieńki plus kamienie z mchem . Rewelacja .

Dziś doszły jeszcze takie niższe

Jeszcze trochę zieleniny brakuje. Może uda mi się zrobić mały wianek. Dojdą świeczki. A wiosną bratki.
Blaski i cienie nowego życia 13:23, 12 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Super pomysł z mchem na kamieniach pilnuj tylko, żeby miał wilgotni i kamienie były mokre, a powinno być ok na północnej stronie

Teraz fajny czas na mech, wiosną będą zmiany. Jeszcze doszły pieńki, bo Ciociogród mi pomógł. To się dopiero zrobiło ciekawie.

Blaski i cienie nowego życia 13:20, 12 sty 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Bardzo ładny ten mech.Gęsty i soczyście zielony.
Lubię takie ozdoby ale boję się zbierać taki mech naturalny a sztuczny to nie to samo.

Nie rozumiem co jest strasznego w zbieraniu mchu

Migawki z ogródka 12:52, 12 sty 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Był był, ale dawno
Dla przypomnienia

Bardzo ładny wianek Jak ja lubię takie otulone sweterkami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies