Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony II 08:01, 16 maj 2017

Do góry
Kamilko, ja też uwielbiam trzcinniki i berberysy. I mam je w ogrodzie. I lubię.
Dobrze dziewczyny radzicie.
Ogródek Iwony II 08:00, 16 maj 2017

Do góry
Czosnki od mrozu?
Możliwe. Tak mi to wyglądało.

Zawilce posadzę dziś.
Ogródek Iwony II 07:39, 16 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Obcięłam wszystkie brzydkie. Czyli czesc liscia zostala, by mial czym asymilować pokarm.
Dwa czosnki całe mi padly. Nie wiem, dlaczego.

U mnie padly od mrozu
Ogródek Iwony II 07:34, 16 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Zapytalam Toszki na pv, co mysleć o tych zawilcach wiosennych.
Jak są zdrowe, to wszystko w porządku. Są piękne. Tworzą ladną kępkę. Podatne są jednak na szereg chorób.
http://budujesz.info/artykul/zawilec-wielkokwiatowy-lesny-uprawa-i-pielegnacja,1043.html
Tu przeczytałam, ze zawilec gajowy i wielkokwiatowy łapie te same choroby. Wczoraj zadolowalam je. Dziś muszę zdecydowac, gdzie posadzić...

Moze Toszka podsumuje temat.

Z tymi chorobami to chyba lekka przesada. Tak jak wypowiadały sie tutaj dziewczyny, ja też żadnych chorób na nich nie widziałam.
Iwonka , sadż zawilce i ciesz się ich pięknem , nie myśl o chorobach.
Ogródek Iwony II 07:33, 16 maj 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Obcięłaś liście czosnków ? , chyba też tak zrobię.

Obcięłam wszystkie brzydkie. Czyli czesc liscia zostala, by mial czym asymilować pokarm.
Dwa czosnki całe mi padly. Nie wiem, dlaczego.
Ogródek Iwony II 07:30, 16 maj 2017

Do góry
Justynka, Jolu, pewnie macie kupowane, zdrowe okazy. Pięknie zdobią ogród. Póki co, niech dobrze rosną. Być moze, ze tak będzie zawsze. To jak z ludźmi. Jedni zdrowi, inni chorują i już.
Ja tylko bym nie chciała ze wzgledu na bukszpany wprowadzac niepotrzebnych chorób do ogrodu.
Ogródek Iwony II 07:26, 16 maj 2017

Do góry
Ewa, sama nie wiem. Ten moj bez nazwy. Na pewno biały. Widzę, ze masz w runiance. Nawet domyślam się, która to rabata. Ładne u Ciebie.
Moglabym między hortensje posadzić? Teraz tam jeszcze są gole miejsca... Chociaż chyba nie lubią kwasnego srodowiska...
Ogródek Iwony II 07:21, 16 maj 2017

Do góry
Zapytalam Toszki na pv, co mysleć o tych zawilcach wiosennych.
Jak są zdrowe, to wszystko w porządku. Są piękne. Tworzą ladną kępkę.

Przeczytałam, ze zawilec gajowy i wielkokwiatowy łapie te same choroby.

Wczoraj zadolowalam je. Dziś muszę zdecydowac, gdzie posadzić...

Moze Toszka podsumuje temat.
Ogródek Iwony II 06:36, 16 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, doczytałam że jest to roślina żarłoczna w składniki pokarmowe. Ponadto łapie grzyba ...

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zawilec_gajowy

Nie wiem, czy go chcę w ogrodzie

Iwona, czy ty aby na pewno myślisz o zawilcu gajowym ( on porasta nasze lasy ) ? czy wielkokwiatowym ?
Takiego chce ci dać sąsiadka ?

To zawilec wielkokwiatowy.

Ogródek Iwony II 06:09, 16 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Sebek, na rabatach, których ruszać nie będę, moze być, ale czosnki będę wykopywać. W lawendzie (brzydkiej) brzydko wyglądają zaschnięte liście czosnków. Dziś poszłam po nożyczki i poobcinałam. Czosnki są w kompoście w doniczkach. jeśli padnie lawenda, wykopię czosnki, nasadzenia na nowo zrobię w żwirku. Czyli go przedłużę, bo aż się prosi. I tak go mam chwilowo za mało...

Co do trawy, też będę ściółkować trawą. Jestem za
Baaaardzo za... ściółkowanie trawą ma same zalety

Masz brzydką lawendę?, wiosną bałam się że z mojej nic nie będzie , a ona właściwie dopiero teraz odbija.

Ściółkowanie trawą popieram.
Ogródek Iwony II 23:39, 15 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

fajnie że jesteś
Iwonko ty tutaj w tym kwadracie z trzmielina masz berberysy bagatelle czy admiration? bo tez takie 3 planuję i nie wiem w sumie czym te odmiany się różnią.. a chcę wybrac te które bardziej świecą i nadają się na kulki

Aniu, u mnie ładnie świecą Admiration. Mam tez Bagatelle, ale moje jakieś niewydarzone. Może to pomyłka jakaś, bo moich niemal na rabacie nie widać... A u Madżenki Bagatelle ładniusię, u mnie nieeee
Najlepiej, jak będziesz w szkółce, obejrzyj jedne i drugie. Wybierz zdrowsze i ładniejsze okazy.
Ogródek Iwony II 23:35, 15 maj 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Żwirek na rabatach nie jest taki zły ja dziś ściółkowałem tyły bylinowej skoszoną trawą, bo nie nadążam z plewieniem... A i od razu trawa mi glebę polepszy, same plusy

Sebek, na rabatach, których ruszać nie będę, moze być, ale czosnki będę wykopywać. W lawendzie (brzydkiej) brzydko wyglądają zaschnięte liście czosnków. Dziś poszłam po nożyczki i poobcinałam. Czosnki są w kompoście w doniczkach. jeśli padnie lawenda, wykopię czosnki, nasadzenia na nowo zrobię w żwirku. Czyli go przedłużę, bo aż się prosi. I tak go mam chwilowo za mało...

Co do trawy, też będę ściółkować trawą. Jestem za
Baaaardzo za... ściółkowanie trawą ma same zalety
Ogródek Iwony II 23:31, 15 maj 2017

Do góry
Ostatnie rabaty tulipanowe zaczynają kwitnąć. Mnie bardzo cieszą. Gapię siem

Ogródek Iwony II 23:22, 15 maj 2017

Do góry
Okazuje się, ze z karty też idzie wrzucać fotki

Zamelduję tylko, ze ciurkadełko uruchomione w weekend.

Żwirek powinnam dalej pociągnąć, ale póki są tam czosnki, muszę poczekać. Czosnków żwirkiem nie zasypię, bo ich spod żwirku wykopywać nie będę. Za żadne skarby.

Od piątku wiem, że nie lubię żwirku na rabatach. Red Barona wydobywałam spod żwirku i w duchu wzywałam wszystkich świętych do pomocy.
Ogródek Iwony II 23:21, 15 maj 2017

Do góry
Kurcze, no sama nie wiem. Doczytałam, ze trujące są całe zawilce gajowe - te wiosenne.

Dziewczyny, nie zdążę z fotkami. Siedzą na karcie pamięci zrobione w weekend. A tu mi komp melduje, że pamięć zawalona. Czym? Oczywiście fotkami z ogrodu. Muszę przejrzeć zdjęcia i zrzucić na dysk zewnętrzny. A na to potrzebuję czasu. Dziś jeszcze sprawdzianów ciąg dalszy. Jak Monia pisze, gorący sezon. Za chwilę wywiadówka, muszę skończyć sprawdzanie prac...

Ogródek Iwony II 21:27, 15 maj 2017

Do góry
Dziewczyny, doczytałam że jest to roślina żarłoczna w składniki pokarmowe. Ponadto łapie grzyba ...

Rośliny atakowane są przez szereg gatunków grzybów powodujących deformacje organów, osłabiających wzrost i kwitnienie. W miejscach nasłonecznionych – na łąkach i w lasach mieszanych, zawilce porażane są przez Tranzschelia anemones[54] i w efekcie często w ogóle nie kwitną[55]. Innym patogenem jest grzyb Ochropsora ariae, który na obu stronach liści zawilców formuje pyknidia i ecja (otwarte skupiska ecjospor). Drugim żywicielem tego gatunku, na którym formowane są uredinia jest zwykle jarząb pospolity Sorbus aucuparia, ale też inne gatunki drzew i krzewów różowatych z rodzajów: świdośliwa, parzydło, grusza, jarząb, jabłoń i śliwa[54][56]. Zawilce chorują także na choroby grzybowe z powodu mączniaka Peronospora ficariae, skoczkowca Synchytrium anemones, wroślikowca Plasmopara pygmaea, przedstawiciela Urocystales – Urocystis anemones, Mycosphaerellales – Septoria anemones[57] oraz grzybów niedoskonałych – Discosia artocreas[58]. Na organach podziemnych zawilców pasożytuje twardnica bulwiasta Dumontinia tuberosa – przedstawiciel tocznikowców[57].

Liście zawilców są minowane przez larwy muchówek z gatunków Phytomyza anemones i Ph. hendeli, na organach podziemnych żerują larwy chrząszczy z gatunków Leiosoma deflexum i L. oblongulum[57].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zawilec_gajowy

Nie wiem, czy go chcę w ogrodzie

Ogródek Iwony II 17:06, 15 maj 2017

Do góry
Dziewczyny, będę wieczorem. Nadrobię zaległości. Za chwilę mam umoówionego fryzjera.

Ale przedtem pytanie:
Sąsiadka mi przyniosła zawilce wiosenne. I teraz nie pamiętam, pod czym ich nie sadzić. Kiedyś o tym Toszka pisała. Rok temu chyba czytalam. Nie umiem znaleźć.

Moze ktoś pamięta, bym przy sadzeniu nie popelnila gafy, bo będę musiala potem je wykopywać...

Chyba sliwa wiśniowa ich nie lubi. Dlaczego?
Co jeszcze?
Ogródek Iwony II 14:18, 15 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ale ładnie geometrycznie się u Ciebie robi ... suuuuper no naprawdę ... konsekwentnie)))
Ogródek Iwony II 13:35, 15 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tulipanki cieszą. Czytałam, że niektórym się znudziły. Mi jeszcze nie

Te zmieniły kolor. Były całe żółte, nabierają koloru pomarańczowego

mi już trochę tak i teraz rozumiem co czują "nie różani" na forum w czerwcu i lipcu
Ogródek Iwony II 13:34, 15 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś rano najpierw świeciło słoneczko. Cudownie było budzić się ze słońcem za oknem. Na parapecie kwitnie coraz więcej skrętników. Cieszą oczy rankiem.
A potem zadzwonił M, że pod Gdańskiem pada śnieg
Nie minęły dwie godziny, i u mnie było biało. Wszyscy w szoku byli. Potem nasz woźny zostawił wpis na fb, że pierwszy raz w śniegu kosił trawnik Widziałam to...
Zanim wróciłam do domu, słoneczko wróciło, śnieg zginął z rabat.
Wieczorem było plus jeden...
Podobno to ostatnia mroźna noc.
Przykryłam lilie i hortensje ogrodowe wiaderkami.

A słoneczko pięknie świeciło Nawet chciałam popracować troszkę, ale ręce mi zmarzły.

fajnie że jesteś
Iwonko ty tutaj w tym kwadracie z trzmielina masz berberysy bagatelle czy admiration? bo tez takie 3 planuję i niewiem w sumie czym te odmiany się różnią.. a chcę wybrac te które bardziej świecą i nadaja się na kulki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies