Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 23:31, 15 maj 2017

Ostatnie rabaty tulipanowe zaczynają kwitnąć. Mnie bardzo cieszą. Gapię siem

Iwk4 23:35, 15 maj 2017

Sebek napisał(a)
Żwirek na rabatach nie jest taki zły ja dziś ściółkowałem tyły bylinowej skoszoną trawą, bo nie nadążam z plewieniem... A i od razu trawa mi glebę polepszy, same plusy

Sebek, na rabatach, których ruszać nie będę, moze być, ale czosnki będę wykopywać. W lawendzie (brzydkiej) brzydko wyglądają zaschnięte liście czosnków. Dziś poszłam po nożyczki i poobcinałam. Czosnki są w kompoście w doniczkach. jeśli padnie lawenda, wykopię czosnki, nasadzenia na nowo zrobię w żwirku. Czyli go przedłużę, bo aż się prosi. I tak go mam chwilowo za mało...

Co do trawy, też będę ściółkować trawą. Jestem za
Baaaardzo za... ściółkowanie trawą ma same zalety
Iwk4 23:39, 15 maj 2017

anna_t napisał(a)

fajnie że jesteś
Iwonko ty tutaj w tym kwadracie z trzmielina masz berberysy bagatelle czy admiration? bo tez takie 3 planuję i nie wiem w sumie czym te odmiany się różnią.. a chcę wybrac te które bardziej świecą i nadają się na kulki

Aniu, u mnie ładnie świecą Admiration. Mam tez Bagatelle, ale moje jakieś niewydarzone. Może to pomyłka jakaś, bo moich niemal na rabacie nie widać... A u Madżenki Bagatelle ładniusię, u mnie nieeee
Najlepiej, jak będziesz w szkółce, obejrzyj jedne i drugie. Wybierz zdrowsze i ładniejsze okazy.
bacowa 06:09, 16 maj 2017

Iwk4 napisał(a)

Sebek, na rabatach, których ruszać nie będę, moze być, ale czosnki będę wykopywać. W lawendzie (brzydkiej) brzydko wyglądają zaschnięte liście czosnków. Dziś poszłam po nożyczki i poobcinałam. Czosnki są w kompoście w doniczkach. jeśli padnie lawenda, wykopię czosnki, nasadzenia na nowo zrobię w żwirku. Czyli go przedłużę, bo aż się prosi. I tak go mam chwilowo za mało...

Co do trawy, też będę ściółkować trawą. Jestem za
Baaaardzo za... ściółkowanie trawą ma same zalety

Masz brzydką lawendę?, wiosną bałam się że z mojej nic nie będzie , a ona właściwie dopiero teraz odbija.

Ściółkowanie trawą popieram.
bacowa 06:10, 16 maj 2017

Obcięłaś liście czosnków ? , chyba też tak zrobię.
lojalna_ 06:20, 16 maj 2017

Mam zawilce trzeci sezon i niczego z tych opisanych chorob u mnie nie ma .

Ja bym je z czystym sercem poleciła ale z Wikipedia się kopać nie będę ))

Iwonko śliczne fotki
06:26, 16 maj 2017
Iwonko czosnki u minie takie jak i u ciebie, liście brzydkie ;(, ale taka ich natura (podobno) muszę pomyśleć w czym to zamaskować, ale już nie w tym roku

Tulipanki pięknie kwitną
06:30, 16 maj 2017
właśnie czytam o zawilcach ....o szkodliwym sąsiedztwie magnolii i róz nic nie piszą? bo w takim towarzystwie zawilce ulokowałam. ....tak ładnie teraz kwitną ...nie nie wiem czy bym była chetna je wysiudac z ogrodu trudne
bacowa 06:36, 16 maj 2017

Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, doczytałam że jest to roślina żarłoczna w składniki pokarmowe. Ponadto łapie grzyba ...

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zawilec_gajowy

Nie wiem, czy go chcę w ogrodzie

Iwona, czy ty aby na pewno myślisz o zawilcu gajowym ( on porasta nasze lasy ) ? czy wielkokwiatowym ?
Takiego chce ci dać sąsiadka ?

To zawilec wielkokwiatowy.

Iwk4 07:21, 16 maj 2017

Zapytalam Toszki na pv, co mysleć o tych zawilcach wiosennych.
Jak są zdrowe, to wszystko w porządku. Są piękne. Tworzą ladną kępkę.

Przeczytałam, ze zawilec gajowy i wielkokwiatowy łapie te same choroby.

Wczoraj zadolowalam je. Dziś muszę zdecydowac, gdzie posadzić...

Moze Toszka podsumuje temat.