Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 17:09, 15 maj 2017

Iwonka, nie sadź zawilców pod śliwami i wiśniami, o tym Toszka pisała. Już u mnie też Ci odpisałam, dosłownie przed chwileczką
frezja 19:56, 15 maj 2017

Wiem tyle, że nie lubi konkurencji ekspansywnych korzeni. Ile w tym prawdy, to nie wiem. Mój rośnie obok bukszpanów, róż i ma się dobrze. Kilka innych mam obok trawek i też dobrze rosną.

Edit. śliwę też mają nad głowami...

Makao_J 20:47, 15 maj 2017

Kiedyś czytałam że jeszcze pod czereśnią nie wolno sadzić zawilców.
Iwk4 21:27, 15 maj 2017

Dziewczyny, doczytałam że jest to roślina żarłoczna w składniki pokarmowe. Ponadto łapie grzyba ...

Rośliny atakowane są przez szereg gatunków grzybów powodujących deformacje organów, osłabiających wzrost i kwitnienie. W miejscach nasłonecznionych – na łąkach i w lasach mieszanych, zawilce porażane są przez Tranzschelia anemones[54] i w efekcie często w ogóle nie kwitną[55]. Innym patogenem jest grzyb Ochropsora ariae, który na obu stronach liści zawilców formuje pyknidia i ecja (otwarte skupiska ecjospor). Drugim żywicielem tego gatunku, na którym formowane są uredinia jest zwykle jarząb pospolity Sorbus aucuparia, ale też inne gatunki drzew i krzewów różowatych z rodzajów: świdośliwa, parzydło, grusza, jarząb, jabłoń i śliwa[54][56]. Zawilce chorują także na choroby grzybowe z powodu mączniaka Peronospora ficariae, skoczkowca Synchytrium anemones, wroślikowca Plasmopara pygmaea, przedstawiciela Urocystales – Urocystis anemones, Mycosphaerellales – Septoria anemones[57] oraz grzybów niedoskonałych – Discosia artocreas[58]. Na organach podziemnych zawilców pasożytuje twardnica bulwiasta Dumontinia tuberosa – przedstawiciel tocznikowców[57].

Liście zawilców są minowane przez larwy muchówek z gatunków Phytomyza anemones i Ph. hendeli, na organach podziemnych żerują larwy chrząszczy z gatunków Leiosoma deflexum i L. oblongulum[57].

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zawilec_gajowy

Nie wiem, czy go chcę w ogrodzie

22:17, 15 maj 2017
Iwonko, to jednak wykiełkowały mi jeżówki od ciebie, teraz wyglądają jak twoje, mało mam czasu, sama wiesz cięzki okres sprawdzian za sprawdzianem, zagrożenia, zagadnienia i poprawy, fotki zrobiłam, ale wpadam tu dosłownie na moment i zapominam wkleić.
Bądź co bądź jeżówki są z czego jestem happy kochana
22:18, 15 maj 2017
Apropo zawilców dobrze że piszesz, bo też miałam na nie chęć, a teraz już chyba nie
Zana 22:46, 15 maj 2017

Opis do zawilców brzmi wręcz przerażająco!!!!!!! No i co teraz kurka wodna....
Iwk4 23:21, 15 maj 2017

Kurcze, no sama nie wiem. Doczytałam, ze trujące są całe zawilce gajowe - te wiosenne.

Dziewczyny, nie zdążę z fotkami. Siedzą na karcie pamięci zrobione w weekend. A tu mi komp melduje, że pamięć zawalona. Czym? Oczywiście fotkami z ogrodu. Muszę przejrzeć zdjęcia i zrzucić na dysk zewnętrzny. A na to potrzebuję czasu. Dziś jeszcze sprawdzianów ciąg dalszy. Jak Monia pisze, gorący sezon. Za chwilę wywiadówka, muszę skończyć sprawdzanie prac...

Iwk4 23:22, 15 maj 2017

Okazuje się, ze z karty też idzie wrzucać fotki

Zamelduję tylko, ze ciurkadełko uruchomione w weekend.

Żwirek powinnam dalej pociągnąć, ale póki są tam czosnki, muszę poczekać. Czosnków żwirkiem nie zasypię, bo ich spod żwirku wykopywać nie będę. Za żadne skarby.

Od piątku wiem, że nie lubię żwirku na rabatach. Red Barona wydobywałam spod żwirku i w duchu wzywałam wszystkich świętych do pomocy.
Sebek 23:29, 15 maj 2017

Żwirek na rabatach nie jest taki zły ja dziś ściółkowałem tyły bylinowej skoszoną trawą, bo nie nadążam z plewieniem... A i od razu trawa mi glebę polepszy, same plusy