Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:54, 11 sty 2018

Do góry
ten karmnik w stylu wiejskim ma większe powodzenie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:53, 11 sty 2018

Do góry

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:52, 11 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Wrzesień

Polinka piękny ogród!

Obecnie poszukuję kolumnowych drzew pod płot do ogrodu, co to za gatunek u Ciebie na powyższym zdjęciu?
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:51, 11 sty 2018

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:47, 11 sty 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:38, 11 sty 2018

Do góry
Wczoraj drzewa na podwórku normalnie się ruszały całe

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:21, 11 sty 2018

Do góry
Ale ja mam w tej chwili tak że Murek dochodzi do krawędzi kostki.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:10, 11 sty 2018

Do góry
Danusiu, tutaj rysowałam na zdjęciu różne wersje tej rabaty:

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:07, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ooo, ale pomysł przeniesienia schodka na granicę z kostką bardzo mi się podoba!
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:07, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu mamy kilka wersji z ta linia rabat, i zobaczymy na czym ostatecznie stanie.Ta linia na rysunku ponizej wymaga rozebrania sporej częsci murka ( bo tam jest różnica poziomów) i obawiam sie że wówczas kamień - głaz z rabaty frontowej wyląduje w trawniku. Ja mogę tak maksymalnie połaczyc ta rabate frontową z ta powyżej aby głaz był wciagniety w rabate a nie w trawnik.
Danusiu a co ty radzisz na swoim projekcie? Te linie zielone to linia rabaty, czy trawnika?
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:00, 11 sty 2018

Do góry
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:58, 11 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Danusiu czy to odpowiedz do mnie Zmyliłam sie odnosnie tego świerka, że jest w trawniku.

Tak do ciebie tylko nie mogę znaleźć zdjęcia, gdzie jest świerk jakby na wycepce, czyli częśc z trawnikiem jest dużo większa a świerk otacza trawnik.

A odnośnie linii to mi się spodobało makadamii'

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:57, 11 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Na tym zdjęciu widać, że za głazem wcale nie ma dużo miejsca. Ławeczka musiałaby stać prawie pod samym ogrodzeniem .

Myślałam o czymś takim:
Ławeczka to czarny prostokąt, prawie całkowicie schowany za nasadzeniami.

Iza - mała uwaga: na zdjęciach robionych w poziomie zwykle więcej widać
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:39, 11 sty 2018

Do góry
Zobacz ile tutaj jest miejsca.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 11 sty 2018

Do góry
Mille napisał(a)
... mam poważną zagwozdkę, bo jeśli zdecyduję się na świerki i zostawię im odpowiednio dużo miejsca (zwłaszcza, że z systematycznym cięciem moze być w dłuższej perspektywie problem), to chyba mogę zapomnieć o rabacie przed nimi. Z drugiej strony sam szpaler będzie chyba smutno wyglądał,a jest to ważna część ogrodu (widok z istotnych miejsc w domu). 6,5 m pomiędzy domem a ogrodzeniem to naprawdę niewiele W dodatku ulica jest od poludnia, więc świerki mogą w przyszłości zabierać światło i sprawiać wrażenie ponurego ogrodu.

A ja tak uwielbiam wszelkie świerki! Miałam nadzieję, że wymuszona rearanżacja ogrodu będzie świetną okazją, by się zaopatrzyć w "kilka" sztuk...

Myślę że twoje myślenie jest nieco błędne. Ja mam posadzone świerki wszędzie w zasadzie jako tło i czy widać że jest smutno? Nie.
Ważne jest co przed nimi posadzisz a nie że tło jest takie a nie inne.

Możesz na jednej linii posadzić świerki a na drugiej stronie złociste tuje np. Aurescens. Nawet wszędzie świerki nie będzie za dużo. Ważne aby nie wywalać ich w odległości od płotu, bo zajmiesz cały teren. W pierwszych latach przycinać, żeby nie wlazły, wybrać wąskie egzemplarze, najlepiej od razu wysokości co najmniej 150 cm, żeby były ponad poziom płotu.

Ważne co przed nimi posadzisz. W widokach z okien umieść ładne, niewielkie drzewka o kolorowych liściach, rozjaśniające hortensje, żywe byliny zimozielone, rośliny zadarniające, zimozielone, także kwitnące na biało, w kolorze żółtym lub limonkowym.

Mała działka - wielkie nadzieje 09:25, 11 sty 2018

Do góry
Aniu, ja w tym roku pozbywałam się trzech wiekowych tui. Najpierw mąż siekierą po prostu ściął pniaki nad ziemią, a pozbycie się karpy też nie było bardzo trudne. Wszystkie korzenie płasko przy samej powierzchni, tworząc gęsty dywan. Trzeba było przeciąć korzeń u nasady i po kawałku wyciągać go z ziemi. I tak po trochu. Tak to wyglądało w trakcie:

Ciężka robota, ale dałam radę usunąć karpę sama, w przeciwieństwie do karp np.: po lilaku.
Ogródek Iwony II 23:43, 10 sty 2018

Do góry
mira napisał(a)

I ja ogrzałam się w tych kolorach i słów mi brak przepięknie. Ta druga fotka cudo rozwillasz zagadkę co tam rosnie - czy tam są czerwone orliki?

Mirko, tak. Są tam orliki. Dwie sadzonki i jakby się przyjrzeć bliżej, każda inna.
Kiedyś dostałam je od dobrej duszyczki na O
Chciałabym, by się wysiały, ale jakoś nie zauważyłam siewek. Może zbyt mocno czyściłam rabatę...

Mała działka - wielkie nadzieje 23:39, 10 sty 2018

Do góry
Annak napisał(a)
Rozmyślam nad zlikwidowaniem tych największych tuj. Z kilku powodów:
1. zajmują dużo miejsca na i tak małej działce (ta po prawej ma 1,2 m. szerokości, ta po lewej - 1,6)
2. swoim obwodem wchodzą na ścieżkę prowadzącą od furtki na działkę i musiałam je przyciąć od tej strony
3. zasłaniają widok na działkę od strony tarasu
4. w dość dużej odległości od nich są korzenie i nie można nic posadzić
Mam jednak pytanie, zanim podejmę decyzję:
czy ktoś zna jakiś sposób, aby pozbyć się też karpy jak je zetnę? Żaden sprzęt na działkę nie wjedzie, aby z ziemi wyciągnąć, a przypuszczam, że korzenie w ziemi mogą być duże, bo drzewa wieloletnie.
Podpowiedzcie coś, proszę
Oto one:

Witaj Ja bym te tuje górą związała do siebie i skróciła ciut , a w środku między nimi wycięła przejście zrobi się taka fajna brama widziałam w realu tak i nawet gdzieś mam zdjęcie
Znalazłam
Zobacz zrobione z dwóch tui rosnących tak jak u Ciebie

Stylowe Nordowisko 22:15, 10 sty 2018

Do góry
Choinka 2017.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:05, 10 sty 2018

Do góry
Zgłaszam sie tutaj i prosze doradzenie mi, bo nie chcę juz błądzić

Zadowolona jestem z mojej rabaty hortensjowej, która tutaj powstała. Teraz mam do zmiany naprzeciwległe miejsce również wzdłuz płotu. Jest tam ok 20x 4m , rosna z tyłu szmaragdy, a z przodu tej rabaty rosną tuje Danici.
Myslałam nad rabatą typowo trawiastą, piętrową.
Miałam ochotę na rabatę srebrzysta, typowo w tym kolorze całość i spójnosc.
Ale to jest przedogródek i nie wiem czy to by nie było odmienne za bardzo i jak juz robic to trzymac się koloru i tworzyć spójnośc, a wiec zrobić tak jak hortensjową , w kolorze bardziej złocistym, limonkowym.
Opisałam też u mnie w wątku co mi na mysl przychodziło.

Do zrobienia lewa strona , pasek wzdłuż płotu i drogi dojazdowej.
Na środku zrobiłam rabate bo trawa nie chciała rosnąć , a tam po prostu pod akacją jest susza!!! Myślę o perukowcu żółtym w tym miejscu.
Lewa strona do zrobienia

Prawa strona juz zrobiona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies