Kolejna rzecz nad którą myślę. Ognisko
miało byś coś jak u siaki, betonowe z ławkami po bokach i dodatkowo ruszt jak u Gosi malkul.
ale wczoraj przeglądając Gosi wizytówkę pomyślałam że fajnie by było mieć obok miejsce gdzie będzie się można schować gdy zacznie padać. coś w stylu Gosi tylko że z dachem
moze macie jakieś praktyczne wskazówki jakie powinno mieć wymiary takie miejsce czy jakieś ładne inspiracje na takie połaczenie ogniska z zadaszoną altaną?
Gosia jakie u Ciebie ma wymiary to miejsce
zmieniłabyś coś? powiekszyła?poszerzyła? jakies praktyczne uwagi?
miało być u mnie tylko ognisko ale pomyślałam wczoraj oglądając setny raz twoja wizytowkę że skoro na tarasie nie mam przeciwdeszczowej osłony to może tam zrobię. wiem że u ciebie dachu nie ma, ja muszę coś wykombinować
Mam pytanie, czy są w ogóle jakieś zimozielone drzewa, na pniu min. 180 cm?
Mam obecnie 4 klony. Myślałam, ze zimą nie będzie mi przeszkadzał widok domu sąsiada, jednak okazało się inaczej.
Ostatnio widziałam na okolicznym osiedlu tego typu sosny/jodły (?) lecz nie wiem czy to nie będą wielkie drzewa. Mi chodzi raczej o coś do małego ogrodu.
Ja tu spamuję, ile wlezie
A co.do tej zmiany, to jeszcze nie zaczęłam planować na papierze. Może po powrocie z ferii.
Tymczasem pozdrawiam z Zakopanego!
Ot, taka rabata za oknem
Niby odłożyłam rozważania nad zaplanowaniem tej mojej rabaty ze świerkami i sosnowym niwakiem ale nie mogę zupełnie przestać myśleć o tym miejscu. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Gdyby przedzielić ten teren żywopłocikiem,taką niby obwódką zimozieloną i od strony ronda przy altanie dać jakieś niewielkie drzewka najlepiej kolumnowe?
Danusiu ona ma teraz inny kształt ( koło ) i jest szersza niż na zdjęciu.
Dla zobrazowanie zdjęcie juz z nowymi kształtami z wymiarami.W najwęższym miejscu ok 2 m w najszerszym 4m. Ale nie ma problemu jeżeli jeszcze trzeba powiększyć Ja już w wir wycinania się wkręciłam i mąż już nawet nie marudzi bardzo
Tak, w takim razie może być Musisz jedynie mieć świadomość, że ta uprawa nie może trwać wieki, 3 lata i do większej donicy, a potem to już nie wiem, do gruntu i nowe drzewko do donicy.
Dbaj o wilgotność i ustaw w półcieniu, lepsze jest słońce wschodnie niż zachodnie. Zachodnie pali bardziej i gorąco.
Dziękuję bardzo za przykłady. Rzeczywiście bardzo egoistyczne te "Ice Dance" się okazują A szkoda, bo mam je u siebie wokół małych bukszpanów (w przyszłości chciałam je formować w spore kule) i teraz obawiam się czy ich na wiosnę nie przenieść.
Może doradzisz Danusiu jak przekształcić tę rabatę? To miała być wizytówka domu, jest przy samym wejściu a wyszło takie misz-masz
Po głowie chodzi mi pomysł żeby chudego cisa zamienić na stożek bukszpanowy, po drugiej stronie dać kulistego bukszpana na pniu( tu gdzie teraz jest Bobo), małą hortkę przenieść ciut do przodu, a kulki bukszpanowe ( obecnie mało widoczne) wyeksponować żurawkami żółtymi i obwódką czarnej trawy (konwalnik)?