Witaj majowo... Co do skalnicy to nie mogę powiedzieć, żeby moja miała jakoś wilgotno. Owszem rośnie na skarpie w miejscu, gdzie jest najbardziej wilgotno, ale to i tak dość sucho. Bo cała skarpa jest generalnie suchutka.
Weekend majowy solidnie przepracowany. Wreszcie mamy skrzynie w warzywniku ...
leniuch ha ha ,byłam w Jaworniku ,na pewno pracował jeszcze Floraj w Zabierzowie .Trochę tego wyszło,bo oprócz tego jeszcze miałam zamówienie od sąsiadki na 3 azalie.Pewnie bym co nieco jeszcze bym kupiła ,ale wstrzymałam się ,bo będę jechać po różyczki do Hajdrowskich.
To ja się lenię a Ty pracujesz w pocie czoła Nie wiedziałem że dzisiaj szkółki też były otwarte Gdzie byliście ? Nie takie małe te zakupy bo trochę się tego uzbierało
U mnie przez cały dzień była piękna i słoneczna pogoda Kanciki wokół rabat jak brzytwa a skarpa jaka dopieszczona
Dzisiaj pół dnia w ogrodzie ,przed zrobiliśmy z eM wypad do szkółki ,poczyniliśmy małe zakupy ;3 tiarrelki ,6 żurawek,pierwiosnek,3 ubiorki ,2 tawuły ,budleję ,3 ostrokrzewy ,2 azalie .
eM skosił trawnik i nawiózł ,a ja robiłam obiad ,ja wyszłam do ogrodu to się rozpadało ,chwilkę był grad ,szybko przeszło nawóz rozpuściło .
Zakupy prawie udało się wsadzić ,kanciki zrobić i oplewić skarpę i jak plecy bolą .
Kilka nowych fotek, choć dzisiaj nie zrobiłem ani jednej, za to kancikowałem i prawie połowę mam za sobą na niebieskiej rabacie pięknie i bujnie, wreszcie w tym roku pokaże swoje piękno i angielska skarpa też niczego sobie, rośliny coraz bujniejsze, a i prawie się uporałem z chwastami - z czego jestem dumny, bo zawsze zostawało sporo do zrobienia.
Pytasz o podpowiedzi, oto pierwsza z nich: wywal szmate. Agrowloknina wbrew temu co sie slyszy nie chroni przed chwastami i dodatkowo szkodzi roslinom. Mialam wylozone rabaty i pielenie bylo koszmarem, dosadzanieroslin bylo koszmarem, przesadzanie bylo koszmarem, a korzenie roslin byly na wierzchu bo sie wszystko dusilo. Pielenia nie unikniesz nie miej zludzen.
Po drugie, to plastikowe obrzeze rabat nie tylko nie wyglada estetycznie, ale tez nic Ci nie da. Zobacz jak radza sobie forumowicze. Wycinamy obrzeza specjalnym szpadelkiem albo robimy obwodki z kostki lub kamienia.
Teraz tak, pod nowe rabaty powinnas przygotowac glebe, czyli zdjac darn i chwasty, porzadnie przekopac lub przejechac glebogryzarka, ewentualnie dosypac lepszej ziemi lub komportu i dopiero zaczac sadzenie.
Przepraszam, jesli Cie urazilam, ale nie chce, zebys powtarzala bledy wielu z nas
Teraz jezeli chodzi o nasadzenia, to tak jak pisaly dziewczyny, tworz pietra. Nie sadz roslin pochopnie i nie kupuj pochopnie, bo potem bedzie zabawa
Przemysl jaki styl ogrodu chcesz miec. Widze, ze masz kamienie, popatrz na ogrod Gramy (moim zdaniem jedna z najpiekniejszych skarp na Ogrodowisku) https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi
Moja skalniaczkowa skarpa nawet ma się dobrze .
Fakt tylko 2 kwadraty wyglądają - prawie dobrze,ale wiem że będe szła tym torem, może zmienię z dwa rodzaje roslin, ale taka nowoczesna wersja skalniaka mi się podoba .
Dodam że rośliny też będą wyjmowane, bo skarpę trzeba podmurować murkiem, bo przy silnych deszczach i gradobiciach skarpa spływa mi na ścieżkę i bardzo wypłukuje ziemię
Powyżej widać - miał być cały kwadrat w tej skalnicy (czy jak tam się ta roslinka nazywa )
a mam jedna kępkę hahahahah
Tu jest najlepiej
Jak dla mnie ta roślinka mogłaby zostać w takiej wersji rozwoju
a nie wypuszczać wysokich kwiatostanów
Ale i tak jest fajna bo jest borodwa, a jak już widać mam fazę na ciemny kolor .
Na bazarach kupiłam wczoraj jeszcze jedną roślinkę do donicy na taras, tez ma ciemne fajne liście(nazwa oczywiście nie zapamiętana - czy ja mam coś z głową? pamięć mi strasznie ostatnio szwankuje
Pierwsze koszenie trawy w tym roku za mną, po koszeniu oczywiście jak to zwykle bywa od razu deszcz.
Front domu wygląda tak ( półokręgi mam zamiar wysypać białym kamykiem)
Powiększyłam też rabatę na środku podwórka i chcę tam zasadzić lawendę a po lewej stronie myślałam o czymś wyższym na pniu i nie wiem co może jakiś klon może ktoś mi coś doradzi bo tam jest cały dzień słońce
Tu mój kącik z huśtawką wsadziłam przed tujami 2 róże chcę tam zrobić rabatkę różaną i wysypać ją białym kamykiem, po drugiej stronie koło malutkiego żółtego berberysa myślałam żeby może wsadzić hortensję?
Widok z huśtawki
Skarpa przy tarasie
I taka moja mała rabatka, wsadziłam tu piwonię różową już wychodzi pomalutku.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój niedoskonały ogród
Witam !
To mój pierwszy post najwyższy czas się ujawnić bo tyle pomysłów w głowie po lekturze ogrodowiska Mam pomysł na skarpę wokół tarasu ale potrzebuję porady czy to ma sens. Skarpa nie jest bardzo stroma dokładnie nie mierzyłam ale wymyśliłam żeby posadzić na dole po brzegach oraz w środku obwódki z bukszpanów żeby stworzyć dwa poziomy dla roślin. Nigdzie tego nie widziałam i się zastanawiam jak to się sprawdzi . Ogród planuje raczej o prostych liniach, kształty geometryczne stąd ten pomysł na skarpę. Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczna.
Gosia, jak już pisałam, na razie nic nie straciłaś . Musiałam zrobić kupę wstępnych prac. Z łopatą jestem bardzo zaprzyjaźniona, Ty dobrze wiesz, jak to jest.
Projektu nie mam żadnego, dlatego często mam dylematy, co do ostatecznych decyzji. Wszystko wymyślam sama, nawet nie mam czasu ani cierpliwości spędzać dużo czasu na poszukiwaniu inspiracji (to duży błąd z mojej strony). Staram się działać już teraz bardziej kompleksowo, skupiać się na mniejszych odcinkach, a nie zaczynać wszystkiego na raz. Już teraz widzę, że się to sprawdza, również z ekonomicznego punktu widzenia .
Donica wybudowana jest z bloczków betonowych, będzie miała po wybudowaniu garażu i zburzeniu gospodarczej chatki, swoją kontynuację jeszcze za tujami, wzdłuż tego muru w granicy. Murek będzie malowany, coś z gamy od zgaszonej bieli do szarości - jeszcze nie mam konkretnej decyzji. Poza tym, w tej chwili nie ma sensu malować, za dużo kurzu i jeszcze obsadzanie przede mną.
Warzywnik mam malutki. Dwie skrzynie i skarpa do obsadzenia ogórkami i cukinią, kilka nasion dyni też przewiduję, bo zupa i marynowana dynia jest pyszna. I pomidory w donicach. Ola już podała link, ale powtórzę https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=49. Nie wiem jeszcze jak zamaskuję ten płot, nie miała czasu myśleć. Muszę zamówić ekobordy i żwir.
edit: pod donicą będzie pasek żwiru, żeby trawa mi nie rosła pod nią w zęby do wycinania ręcznie. Może w tym żwirze coś punktowo wsadzę, ale jak już, to taki mini akcent.
Róże okrywowe są dobrym pomysłem, ale zanim posadzisz przygotuj glebę, żeby była bez chwastów. Przycinaj je co 3 lata i tylko najstarsze pędy, bo one mają okrywać ziemię. Dobierz odmianę o dłuższych przyrostach, bo skarpa wysoka i posadź minimum 15 sztuk, żeby była jednorodna plama Na szczycie ja bym posadził żywopłot, zamiast tych kulek, bo brakuje tła.
Tutaj, na tym gruzowisku, tyłem do siatki, stanie podarowana altanka. Troszkę się wyrówna, nasypie może żwiru. Miejsce jast w sam raz, a i tak nie miałam pomysłu co z tym zrobić. Koparka próbowała ruszyć to miejsce, ale szybko okazało się, że to bez sensu, bo pod spodem coś jeszcze jest. Z małego tarasiku będzie widok na plac zabaw (w dole) i dalej na łąkę. Ta skarpa w dół ma z metr wysokości. Mam podkłady, to zrobię jakieś schodki.
Tutaj w okolicach ogniska planujemy zrobić plac zabaw.
Widok na dom z dołu. Tu już będzie siatka oddzielająca część rekreacyjna od łąki
Widok ze schodów domu. Po lewej za leszczyną widać gruzowisko, gdzie stanie altanka na lato.
Patrzę na te zdjęcia i tak sobie myślę, że strasznie tam jest zarośnięte. Ale z drugiej strony muszę mieć cień. No nic, będziemy najwyżej jeszcze karczować
Gorczyca wspaniały zielony nawóz. Ponoć "leczy ziemię" tak gdzieś wyczytałam. W tym roku posieję ją też po warzywach. Co roku coś sieję tam gdzie jest pusto. Skarpa kiedyś będzie na pewno wyglądała super.