Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Skarpa w ogrodzie 10:28, 08 mar 2014

Do góry
Dziękuje za szybką poradę, czyli jak rozumiem samego spadku mam nie obsadzać tylko krawędź, sama skarpa ma tak z metr wysokości, czy te rośliny pokryją taką wysokość oczywiście z czasem, bo chwasty to i owszem
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 03:56, 08 mar 2014

Do góry
Witam wszystkich

Przeglądam sobie to forum od dłuższego czasu. Wraz z nadejściem wiosny postanowiłam zająć się nieużytkiem na swojej działce. Dawniej znajdował się w tym miejscu sad ale został wykarczowany z powodu swojej starości. Pozostał plac, który warto byłoby jakoś zagospodarować.

Oglądając wasze ogródki i ogrody pomyślałam o założeniu własnego. Problem tkwi w tym, że w ogóle nie mam koncepcji jak miałby on wyglądać, Jakie rośliny w nim umieścić i gdzie, by miało to "ręce i nogi"? Mój plac ma ok 60m długości i 40m szerokości. Wiem tylko że chciałabym mieć w nim warzywnik, drzewka owocowe ( smaczną jabłoń, gruszę, śliwę, czereśnię, wiśnię) i co więcej nie wiem.

Zamieszczę prowizoryczny rysunek działki, może znajdziecie chwilkę i podpowiecie od czego zacząć i podsuniecie jakieś pomysły

1 - orzech
2 - olchy, wierzby ( za nimi mały strumyk)
3 - tu planowałam posadzić świerka srebrnego
4 - skarpa- 3 poziomy na niej krzewy (plac do zagospodarowania jest w dołku jakieś 3-4m poniżej jej)
5 - budynek gospodarczy

Skarpa w ogrodzie 10:33, 07 mar 2014

Do góry
Witam
Przeczytałam ten wątek od początku i bardzo mi pomógł. Mam oczywiście jak w tytule skarpę do zagospodarowania, ale moja skarpa jest niewysoka a na dole zakończona betonowym placem i nie wiem jak dobrać rośliny pod względem wysokości, czy te niskie płożące posadzić na zboczu? Jak je połączyć ewentualnie z obsadzeniami góry? Proszę o pomoc, wrzucam zdjęcie.
Ogród w budowie - nieustającej 15:47, 06 mar 2014

Do góry
Gabrysia, bo rozplenice na Twojej skarpie to widok za mocny, ponieważ iż kwiaty są
bardzo nowoczesne i mocne (robiłam kiedyś bukiet na chrzest: róże, onętki - i podkusiło mnie o kłosy rozplenicy - wyszedł bukiet pogrzebowy - był do rozbiórki). I dodaj trzcinnika krótkowłosego na brzegach, na dole.
Będzie Pani zadowolona.

Ta kostrzewa będzie dobra - nie zagnije chyba skoro to skarpa, przecież.

Niech ta ziemia taką zostanie - pycha.
Chatka Baby Jagi 13:25, 06 mar 2014

Do góry
Ania: dzięki.... będę pytać....

Gabrysiu: hi hi musiałabym u sąsiada na polu sadzić.... Ta hortensja mi się podoba, a z różyczkami jeszcze pomyślę...

A tu odsprzatany w tym roku zagajnik....

Widok z północy na południe (tu tego nie widać ale za tą zieloną "choinką" jest taka skarpa w dół...)

I z południa na północ...

Tu po lewej stronie w tamtym roku posadziłam funkie, brunnery, barwinek, jest liliowiec (który w sumie nie bardzo mi tu pasuje), paprocie i tawułki.....
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:49, 01 mar 2014

Do góry
Skarpa przy domu

Ogród ze skarpą 17:14, 27 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już powinno być dobrze, jeszcze raz skopiuj podpis

Ogród ze skarpą
Jak zmienić tytuł wątku? 17:01, 27 lut 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród ze skarpą

Cytuj powyższe i wklej sobie, jeśli ma być taki link.

To jest link na Ogrod ze skarpą i z podpisem takim samym. Masz napis "nic na siłę", bo tak zostało wpisane to tak się wyświetla.

Danusiu!!!! Gdzie mam to skopiować? Czy możesz proszę wyjaśnić mi to krok po kroku jak największemu analfabecie komputerowemu. Zrobiłam cytuj i nie wiem gdzie mam to wkleić. Ten podpis "nic na siłę" też mi zrobił jakiś dobry duszek z forum. Bo ja bardzo nie kumata jestem
Ogród ze skarpą 15:37, 27 lut 2014

Do góry
Już powinno być dobrze, jeszcze raz skopiuj podpis

Ogród ze skarpą
Jak zmienić tytuł wątku? 15:33, 27 lut 2014

Do góry
Ogród ze skarpą

Cytuj powyższe i wklej sobie, jeśli ma być taki link.

To jest link na Ogrod ze skarpą i z podpisem takim samym. Masz napis "nic na siłę", bo tak zostało wpisane to tak się wyświetla.
Początki w Kruklandii 10:34, 25 lut 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No skarpa?

no tak
Początki w Kruklandii 10:31, 25 lut 2014

Do góry
beta napisał(a)
ja w sprawie murku

w takim razie skoro z jednej strony będzie murek to z drugiej co?

No skarpa?
Ogród z łezką 07:43, 25 lut 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Witaj Kasieńko. Dobrze, ze już Jesteś

U nas codziennie kilkanaście stopni ciepła, ale wieczory chłodne, a poranki zdarzają się ze szronem.
Zabraliśmy się już za prace w ogrodzie, bo w tym sezonie zaplanowaliśmy dużo zmian.

musze trochę przeorganizować skarpę pod domem, bo jak zdjęliśmy korę i agro to zrobiło się pusto. Poczekam aż się trochę zazieleni, by trzeźwym okiem na to spojrzeć. Dziś jest za wcześnie. A ta skarpa nie była ujęta w planach.
U Ciebie już pięknie i jak przyjdzie wiosna to tylko jeszcze piękniej może być.

Buziaki

U mnie na skarpie wszystko po trochu rośnie Robiona była przed Ogrodowiskiem i teraz tylko dosadzałam żurawki na obwódkę...które mi zieloniaste, tłuste liszki żrą Dzisiaj się z nimi rozprawię Też się zastanawiam co zrobić z moimi klonikami golden globe, niedobrze im na słońcu, a miejsca z cieniem, gdzie mogłabym je przesadzić, jak na lekarstwo...dzisiaj podumam jeszcze.
Pogoda dała nam impuls do działania, wcześniej w tym roku
U mnie wcale tak pięknie nie jest. Leży sobie nawóz na rabatach spod pieczarek i nie wiem czy go jakoś delikatnie już przekopać z ziemią, czy jeszcze czekać. Wyłażą z pod niego szafirki, irysy i gdzie nie gdzie lilie...chyba jeszcze poczekam, zawsze trochę chroni przed nocnymi przymrozkami.

Miłego dnia
Ogród u stóp klasztoru 20:55, 24 lut 2014

Do góry
MARZENKA --- przedogródek na bok ..dam rady to dam , nie dam , to nie dam . muszę trochę zwolnić i niestety bez dużego wysiłku ....aż mnie skręca za złości

GUSIARZ --Agnieszka dumam i ja , ale jakiś plan już mi się precyzuje ...może wpadniesz na kawką z Elą

KINDZIA ---Kasiu ja już nie czekam obcięłam , choć Danusia gromi nas ,że może przymrozek zniszczyć młode przyrosty ...sama oceń w jakim miejscu masz lawendę , bo ja między domami , więc tam ciepełko i zaciszne miejsce ...słonko się opiera a mur nagrzewa ....obcięłam więc

IIRENKA ---- aż tupię nogami ale i tak dzisiaj cały dzień w ogrodzie spędziłam .....skarpa już posprzątana,
i dwie rabaty z tyłu , jałowce zaczęłam otrzepywać , ale brutalnie mi przerwano miłe zajęcia i musiałam pod presją bata do domu i na fotelik ...hihihihhi-ktoś u mnie mylnie myśli że leżenie to dla mnie najlepsza sprawa...( MAŁŻ)

przesadziłam dzisiaj troszkę pierwiosnków do kupki ...i czekam na takie widoczki

Ogród z łezką 18:16, 24 lut 2014

Do góry
Witaj Kasieńko. Dobrze, ze już Jesteś

U nas codziennie kilkanaście stopni ciepła, ale wieczory chłodne, a poranki zdarzają się ze szronem.
Zabraliśmy się już za prace w ogrodzie, bo w tym sezonie zaplanowaliśmy dużo zmian.

musze trochę przeorganizować skarpę pod domem, bo jak zdjęliśmy korę i agro to zrobiło się pusto. Poczekam aż się trochę zazieleni, by trzeźwym okiem na to spojrzeć. Dziś jest za wcześnie. A ta skarpa nie była ujęta w planach.
U Ciebie już pięknie i jak przyjdzie wiosna to tylko jeszcze piękniej może być.

Buziaki
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:46, 24 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A ja w pustych miejscach mam szmatę.. bo bym z pieleniem ugorów nie wyrobiła Tam gdzie rośliny sie rozrosły też zdzierałam....

Tu musieliśmy zdjąć. Kora się nie utrzymywała-wiecznie ją miałam na ścieżce, cała opaska z białego kamyczka upierniczona na brązowo.
Cała ta skarpa to teren mocno gliniasty- ziemia się nie przerabiała- ziemi kompostowej nie ma jak dodać. Coś dosadzę, by zapełnić puste miejsca, a resztę najwyżej będę pielić.

albo poprosze córcię i też będzie pielić
Ogród ze skarpą 08:19, 24 lut 2014

Do góry
Pomoc w zmianie podpisu

Teresa - Ogród ze skarpą
Grubej dyni zmagania z naturą 09:31, 21 lut 2014

Do góry
EwoG ... skarpa w zasadzie nie musi tam być, jest dlatego że ogród cały jest położony na łagodnym stoku. Po wykonaniu ogrodzenia w sumie można te skarpę, zniwelować, ale wówczas zostaje wysoki mur betonowy i nie wiem czy jak zupełnie zabiorę ziemię z jednej strony to czy tak technicznie może być - mam na myśli trwałość muru. Ale przemyślę to...

Ula, wolałabym cisy zamiast smaragdów, Ale wyjdzie drogo, to raz, nie widziałam w żadnej szkółce w okolicy cisów, w róznych odmianach i ilości że mogłabym wybierać to dwa. Druga opcja to graby, ale nie wiem jak długo będzie mi się chciało przycinać ten żywopłot, szczególnie jak będzie duży. Smaragdy będę równać tylko z góry więc trochę mniej pracy

Grubej dyni zmagania z naturą 18:41, 20 lut 2014

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
C
5. Przedłużenie rabaty lawendowej przy tarasie (w tym miejscu gdzie EwaG proponuje gabiony).

A dlaczego jest tam skarpa? Założyłam, że jest konieczna i stąd moja propozycja. Najlepiej w sumie by było jak by w tamtym miejscu było płasko i rośliny (co do lawendy to moco przereklamowana z właściwościami antykomarowymi).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies