Na nadchodzący Nowy Rok przyjmij ode mnie życzenia prosto z serca. Zdrowia, którego potrzebuje każdy z nas. Uśmiechu, który sprawia, że każdy dzień jest piękniejszy. Miłości, bo to dla niej i dzięki niej żyjemy. I cudownego ogrodu dzięki któremu jesteśmy szczęśliwi. Niech Nowy Rok 2018 składa się z samych słonecznych, radosnych dni!
Na nadchodzący Nowy Rok przyjmij ode mnie życzenia prosto z serca. Zdrowia, którego potrzebuje każdy z nas. Uśmiechu, który sprawia, że każdy dzień jest piękniejszy. Miłości, bo to dla niej i dzięki niej żyjemy. I cudownego ogrodu dzięki któremu jesteśmy szczęśliwi. Niech Nowy Rok 2018 składa się z samych słonecznych, radosnych dni!
Haniu, jak masz wykończony kominek?Czy mi się wydaje, czy tam są obłe kształty? Czy Ty czasami nie prowadziłaś jakiegoś bloga budowlanego? Daj jakieś info na priv, proszę.
Jak to normalnie bywa, jak mam kilka dni wolnego - rozchorowałam się ;(. I to tak skutecznie, że nie mogę się podnieść z łóżka. Ładny początek roku... w związku z tym leżę i kombinuję ogrodowo. I mam dylemat. A mianowicie lustro. Miałam już wybrany wzór - proste z cortenu koło ale okazało się, że realizacja wcale nie jest taka prosta i tania. Po pierwsze gotowego nie ma, a i ogólnie nie jestem już tak do końca przekonana, czy ten materiał pasuje do mojego ogrodu.
Oto kącik, który został przygotowany pod lustro. I wersja jaka w przybliżeniu miała być z cortenu (rama powinna być szersza jak w lustrze Stockcholm z Ikei)
A tu inne dopuszczalne warianty. Bukszpan w formie kuli na pniu nie jest jeszcze kulą więc tu został z lekka zaokrąglony a kolory ram można zmienić, to wielki problem nie jest.
Którą wersję byście wybrały?
Przy okazji - wszystkiego dobrego na Nowy Rok życzę - spełnienia marzeń, nie tylko tych ogrodowych!
Johanko, miło Cię widzieć po dłuższej nieobecności.
Margerytko, mam w komputerze zdjęcia ogrodu pogrupowane latami, a każdy rok ma odrębne foldery miesięczne. Szybko się zapomina to, od czego się zaczynało.
Tradycyjnie w ostatnim dniu roku przypominam zdjęcie działki miesiąc po jej zakupie.
Ostatni dzień tego roku zaczął się niskim ciśnieniem.
Na łupanie w głowie pomógł spacer po ogrodzie.
Wiosennego koloru o tej grudniowej porze dodaje cyprysik filifera aurea i turzyca Evergold
Wiosenna aura sprzyjała malunkom w sadzie. Brzozy same z siebie świecą na biało.
Szkoda, że pozostałe derenie tak kiepsko się wybarwiają (Variegata, Elegantissima i Aurea)
Mireczko, bardzo lubię tę dziką część naszej działki. Nie ingerujemy w nią, oddajemy we władanie sarnom, dzikom, lisom i bażantom. Takie dzikie zakątki w lesie zawsze przywodzą mi mickiewiczowski opis matecznika:
"(...)
Dalej co krok czyhają, niby wilcze doły,
Małe jeziorka, trawą zarosłe na poły,
Tak głębokie, że ludzie dna ich niedośledzą
(Wielkie jest podobieństwo, że diabły tam siedzą).
Woda tych studni sklni się plamista rdzą krwawą,
A z wnętrza ciągle dymi zionąc woń plugawą,
Od której drzewa wokół tracą liść i korę
Łyse, skarłowaciałe, robaczliwe, chore,
Pochyliwszy konary mchem kołtunowate
I pnie garbiąc brzydkimi grzybami brodate,
Siedzą wokoło wody, jak czarownic kupa
Grzejąca się nad kotłem, w którym warzą trupa."
Szczęśliwego Nowego 2018 Rokuwszystkim przyjaciołom i gościom
Szczęścia, co radość daje,
miłości, co niesie pokój,
zdrowia, co rodzi wytrwałość,
wiary, co nadzieje prowadzi,
dni wypełnionych do końca,
nowych wschodów słońca
i niech więcej takich rzeczy
Nowy Rok Wam użyczy.
Zaznaczam, że jestem, zawsze zresztą
I pytam od razu, czy te mechate pączki na magnolii oznaczają potencjalne kwiaty? Moje młodziutkie drzewka też mają takie i byłaby to wielka radość, gdyby tak właśnie by było.
Hmmm dzięki.
Nie miałąm czasu poczytać o nim więcej.
J
A z roku na rok dopiero ma więcej pączków, i kwiatów..
Uczę się go u siebie.
Od paru lat dostawałam gotowe owoce na nalewki.
I tak robiłam.
Ale mój dopiero rośnie i rozkręca się w kwiatach.Mam nadzieję ,że i w owocach.
Może za rok, czy dwa zrobię nalewkę i ze swoich owoców.
Taki gość na hortensji
Kochani, z całego serca życzę Wam aby nadchodzący Nowy Rok przyniósł spełnienie marzeń i planów, zarówno tych zawodowych jak i osobistych i ogrodowych. Życzę zdrowia, miłości, przyjaźni, spokoju.