Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:55, 13 mar 2018

Do góry
ostatnie ocalałe (matecznik z lat 80tych)
przetrwały głęboko zakopane(przypadkiem) na brzegu trawnika

Zielona przestrzeń 10:33, 13 mar 2018

Do góry
Właśnie wróciłam od mamy
Z tym...

To już wiem co będę robiła Idę sadzić
Zakręcony ogród 10:27, 13 mar 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Dorka, to ja się u Ciebie nie wpisywałam?. Ale pilnie śledziłam w ubiegłym roku kreślenie wszystkich kółek, dylematy ścieżki. Bardzo podoba mi się pomysł drewnianego tarasu wokół drzewa. W takim razie witam się oficjalnie.

Wiesz co drewniany podest to będzie petarda, coś tak czuję
Mało tego w weekend zrobiłam kolejne przemyślenia dot drewnianej ściany ( ta która miała więcej zwolenniczek ,że by jej nie zasłaniać ) i postanowiłam, że znajdę kompromis. Część za placykiem będzie reprezentacyjna a pozostała zasłonięta :

Ogrodula 10:09, 13 mar 2018

Do góry
Tu dla odmiany behonie bulwiaste.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:08, 13 mar 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Naprzeciw tarasu kwitną teraz krzewy. Oby jak najdłużej.

Po zachodniej stronie kwitnie łan hortensji

Na studziennej pręży się jabłoń rajska Ola. Ma już czerwone jabłuszka. Klonik ussyryjski urósł jakieś 30 cm, ale wiąż jest niższy od miskanta.

Różą tegorocznego sezonu została NN. Kwitnie od czerwca i wciąż zdrowiuteńka. FV nabierają mocniejszych rumieńców.

Na tym wirażu widok od miesiąca niezmienny. Poza wycięciem badyli serduszki i orlika nic tam nie robiłam. Po drugiej stronie też nie ma nic do roboty. Ścięłam tylko firletkę.
U Małej Mi toczyła się dyskusja poświęcona tzw. "bezobsługowemu ogrodowi". Pszczółka napisała, że to ogród, w którym są rajskie jabłonie, róże parkowe, trawy, kwitnące krzewy i niejednorodne żywopłoty iglasto- liściaste. Byliny są mocno ograniczone. Coś mi się zdaje, że mimowolnie zmierzam w te stronę. Choć czasem trochę mnie skręca, kiedy patrzę na bylinowe łany w innych ogrodach. Ale w zamian mam czas na delektowanie się ogrodem, leżenie w hamaku i czytanie.

Cudny ogród. Taki bym chciała mieć- jak tu trafiłam od razu wiedziałam. Hamak w planie. Pozdrawiam ciepło
Ukojenie 09:59, 13 mar 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Kupilam dzis:

Kupilam te nawoz do cebulowych i juz rozsypalam po rabatach. I azofoske zakupilam ale ja supne moze juz po zimie

Kupiłam takie same. Fajny kolor.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:59, 13 mar 2018

Do góry
Zabieram się powoli za przygotowywanie rabaty frontowej do przeróbki. Wcielamy jednego jałowca między świerkiem a kamieniem. W to miejsce planuje wsadzić klona dissectum garnet, bo mam już takiego.
Mam pytanie jakie podłoże pod tego klona dać?
Kiedy mogę tego klona tam przesadzić? Bo mnie już korci
Zabieram się również do wycięcia drugiego jałowca tego za świerkiem, to jest jałowiec tamariscifolia ale biorę go pod nóż, pomimo tego że jest duży i ma się dobrze. W jego miejsce pod siatka na całości powstanie żywopłot z cisa.
Świerka muszę przyciąć w stożek i zmusić aby wypuścił nowe gałązki z tyłu bo dotykał jałowca i brakuje mu gałązki.
Kiedy mogę go ciąć, to Białobok.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:56, 13 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

ostatnie budki wiszą....no chyba, że jeszcze dokupię

Ta budka na jaki gatunek?

Masz gdzieś jakiś rysunek, jakie budki dla kogo?

Ja dziś powiesiłam sikorkom. Zobaczymy czy się wprowadzą, czy zostaną w lesie.

Cięłam wionoblusz i inne żywopłoty a tam tyle gniazd aż się sama zdziwiłam.
Rododendronowy ogród II. 09:50, 13 mar 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)

a tu przemarzniety ciemiernik może sie jakos pozbiera.

A te nie kwitną później od białych? U mnie białe troszkę zmaltretowane a te jeszcze w głębokich pąkach, głębszych niż u Ciebie.

Ile lat ma Twoja 'Diana'? To ona? Jak Ci kwitnie co roku?
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:48, 13 mar 2018

Do góry
No, nadal nie mam pewności.
Ze względu na korzenie nie będzie można wkopać się w skarpę pod samą jabłonkę. Ale może...

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:35, 13 mar 2018

Do góry
Może coś takiego?

Czarna linia to niski (tak do kolan) murek na całej długości skarpy.
Po obu bokach wcina się nieco w skarpę i tam zrobić te ławeczki (brązowy kolor). Nad nimi trzeba będzie zrobić "oparcie" stosownie do wysokości skarpy.
Po środku, tu gdzie teraz stoi ławka, można zrobić ewentualnie schodki w górę skarpy.

Jeszcze muszę dokładniej popatrzeć na plan, bo nie jestem pewna, czy ta jabłonka w dobrym miejscu rośnie.
Ogród pod Górą 09:18, 13 mar 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Obiecane fotki kamień jest naprawde wart swojej ceny, może ona nie jest niska ale warto bylo wydać by mieć fajny płukany kamień

Ocywiście ze pikny

Ja tu do Ciebie generalnie chyba nie będe zaglądać. Co sobie postanowię, że już nic nie kupuję to widzę u Ciebie kolejne cuda i znów mi się zachciewa zakupów...boszzz, jak tu żyć?

Pozdrawiam
Hirutkowy raj:)) 09:09, 13 mar 2018

Do góry
Krysiu Kochana , wszystkiego najlepszego, niech sie skończą szybciutko kłopoty zdrowotne i wszystkie inne i znów bądz promienną naszą koleżanką. Buziaczki.

Małymi krokami-Ogród Wioli 09:00, 13 mar 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
2017 male zmiany...i roslinki troche urosly

Cześć! Przyszłam się przywitać. Pięknie sobie urządzasz. Rewelacyjne jest to ujęcie!
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:54, 13 mar 2018

Do góry
Moonstone

Souvenir du Docteur Jamain ( zdjęcie z ogrodu Helenki)

Venrosa

W moim małym ogródeczku - Dorota 08:51, 13 mar 2018

Do góry
Golden Celebration ( zdjęcie z ogrodu Wszystkiego po trochu)

Hansestadt Rostock

AUSmas/Lemon Parody

Mme Isaac Pereire

W moim małym ogródeczku - Dorota 08:48, 13 mar 2018

Do góry
Anabell napisał(a)
Dobrze, że się odezwałaś, tęskno nam.
Silnego zdrówka życzę.
Dziękuję, bardzo mi miło. Wiesz czasem jest lepiej, a czasem gorzej. Taka przymusowa bezczynność mnie dobija. Wczoraj syn przygotował mi 7 dołków pod nowe róże, przyniósł 2 wiadra ciężkiej gliniastej ziemi, które czekają w pogotowiu. Ziemię z wiader będę mieszać z kompostem, bo ten mój piach bardzo szybko wysycha a mieszkam w takim rejonie gdzie rzadko padają deszcze. Reszta róż chyba wyląduje w donicach, bo na razie nie mam pomysłu gdzie dać im miejscówkę.

Moje tegoroczne zamówienie

Aphrodite

Comtesse de Segur

First Lady

Gardener's Friend

Droga do spełnienia 08:42, 13 mar 2018

Do góry
Kawa napisał(a)

O rany ale akcja
W ogródku Iwony 08:38, 13 mar 2018

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Nasz lodowy wulkan - fontanna w oczku działa cały czas. W największy mróz był zupełnie zasklepiony.

Lodowa rzeźba wygląda jak nierozwinięty kwiat w którym już widać pręciki, każdy widzi co innego patrząc na tę samą rzecz i to się nazywa wyobraźnia. Ja bałabym się, że zamarznie pompka i się uszkodzi.
Myślałam o Tobie bo właśnie ze dwa tygodnie temu wysiałam nasionka jeżówek i jeszcze nic nie wschodzi. Czy Ty wysiewałaś jeżówki, czy u Ciebie powschodziły?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies