Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród Eli 15:15, 19 lut 2014

Do góry
dziś niespodziewanie rozpoczęłam nieplanowaną rewolucje mini skarpy przy moim psełdo tarasie eMuś wczoraj wyskoczył z pomysłem , że zamiast tej ,,trawy'' co tam porasta skarpę zbuduje murek... jaki nie wiem mi to nawet na rękę bo ziemia sypie się i brudzi mi kamyczki a i nornice mają tam chyba osiedle

skarpa przy ,,tarasie,, o tej porze wygląda okropnie ale wiosną kwitnie po całości

dziura na dziurze, nornice nie próżnują

roślinność wydarłam, kamyczki na kupkę zwiozłam, matę zdarłam a pod matą... szlaki wędrowne zwierzątek i klepisko

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 11:51, 14 lut 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Potem zakładanie trawnika

i zapuszczona skarpa...

długo nie miałam na nią żadnego pomysłu... nic kompletnie, po drodze mieliśmy powódź w piwnicy i niepewność, czy cały teren nie zostanie zdrenowany, czyli zryty od początku, więc prawie nic nie robiliśmy...
aha... no i jeszcze trochę nam pokrzyżowała plany trzecia dziecina, która teraz ma 1,5 roku... tak
aż w końcu wymyśliłam co zrobić ze skarpą i wprowadziłam w czyn to:

duma aż bije z mojej postaci opartej o zaczątek balustrady...

niesamowite, ile pracy musieli Państwo wykonać, ale trud się opłacał jest przepięknie
Mój ogród 20:16, 13 lut 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Takiego lutego to ja przynajmniej nie pamiętam. W następny weekend jak tylko pogoda pozwoli pojadę na działkę. Mam nadzieję że wszystko jest tam ok. A te fotki są wyrazem mojego stanu ducha, który już tęskni do wiosny.
Ten okres najbardziej lubię na skarpie. Kwitnie zawilec wielkokwiatowy, który pięknie się rozrósl w sporą kępę. Przed nim kwitnie na żółto jaskier.

Przylaszczki, śliczne, skromne wiosenne kwiatki. W tym roku je rozsadzę, żeby kępka się zagęściła.

A to rabata z tyłu domku. Żagwin, skalnica i floks szydlasty. Najładniej jest tam właśnie wiosną.

I jeszcze raz skarpa, przekwitnięte narcyzy wychodzą spod funki. Potem liście giną i są same funkie.

Bożenko od razu na duszy weselej jak się ogląda takie pięknoty pozdrawiam
Mój ogród 18:14, 12 lut 2014

Do góry
Takiego lutego to ja przynajmniej nie pamiętam. W następny weekend jak tylko pogoda pozwoli pojadę na działkę. Mam nadzieję że wszystko jest tam ok. A te fotki są wyrazem mojego stanu ducha, który już tęskni do wiosny.
Ten okres najbardziej lubię na skarpie. Kwitnie zawilec wielkokwiatowy, który pięknie się rozrósl w sporą kępę. Przed nim kwitnie na żółto jaskier.

Przylaszczki, śliczne, skromne wiosenne kwiatki. W tym roku je rozsadzę, żeby kępka się zagęściła.

A to rabata z tyłu domku. Żagwin, skalnica i floks szydlasty. Najładniej jest tam właśnie wiosną.

I jeszcze raz skarpa, przekwitnięte narcyzy wychodzą spod funki. Potem liście giną i są same funkie.

Ogród ze skarpą 22:00, 10 lut 2014

Do góry
Witaj Teresa 700 m zielonego szczęścia, to wcale nie tak mało U Ciebie podobna skarpa, jak u mnie. Jak Ci się irga za mocno rozpełznie, to można ją przycinać A powiedz mi czy horti na skarpie Ci się nie kładą?

Podziwiałam fotki z Legolandu i przypomniała mi się nasza wyprawa. Klocki, jak klocki, ale roślinność tam jest naprawdę obłędna. Poświęciłam temu tematowi osobny wątek na moim blogu. Warto tam pojechać nie tylko z powodu klocków, ale właśnie z powodu tej niesamowitej kolekcji miniaturowych roślin i świetnie zaaranżowanych zielonych zakątków

Pozdrawiam serdecznie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:03, 10 lut 2014

Do góry
magdalena_boron napisał(a)

Witaj. A jaki miałby być kształt rabaty - taki by ta skarpa była zakryta? Ile to metrów? A z drugiej strony co jest? Stanowisko słoneczne, czy cieniste? Może ma Pani jakieś ulubione rośliny?
Ogród w budowie - nieustającej 20:09, 08 lut 2014

Do góry
Inspiracje i nic więcej...
Skarpa ciągle do obsadzenia

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:47, 03 lut 2014

Do góry
Ania z rutewką jedno i drugie

Karola to świerk Glauca Pendula rośnie wysoko i wąsko -i na to właśnie liczę

Agata zgadłaś -głóg jednoszyjkowy 'Variegata lubię takie ciekawostki zwłaszcza jak mało kosztują

w rogu widać żurawki przygotowane do posadzenia na miejsce liliowców

za hortensjami jest przerabiana skarpa i iglaki które maja "zamknąć" widok na dalszą część działki -czasami w uproszczeniu mówię ogród
Krowy, staw i my... 22:52, 02 lut 2014

Do góry
Aniu, roślinki do wody już wybrane. Brzeg stawu (skarpa) też mam rozrysowany, na razie jeden Swoje miejsce znajdzie tam: cypryśnik błotny, dereń biały Aurea, bodziszki, szałwia omszona, przywrotnik ostroklapowy, liliowce, miskant chiński silberfeder. Reszta wyjdzie w praniu
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 22:59, 29 sty 2014

Do góry
A dziękować
Skarpa obrosła ale i tak jest do przeróbki bo obsadzana była zupełnie bez pomysłu
A widok taaaaak zakochaliśmy się w nim.
Dziękuję za odwiedziny
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 21:35, 29 sty 2014

Do góry
Bardzo mi się tu podoba Pięknie obrosła Ci ta skarpa, a widok z tarasu cudowny
Chatka Baby Jagi 15:01, 29 sty 2014

Do góry
Kondzio: bardzo się z tego powodu cieszę.... Miło, że wam się u nas podoba...

A u nas wtedy droga stanęła... a kończyliśmy przybudówkę...

( 04.09.2010 )

Tu widać wiciokrzew o którym pisałam wcześniej a w oddali ogród w stonę pd. w stronę drogi.... a na drugim w str. Pn i części potoczku...

No i nasza kicia, która od początku towarzyszyła nam we wszystkich pracach...

A tu demolka dachu... Wstawiam bo warto to zobaczyć... (całość i wszystko po kolei i co było pod fasyjotem na blogu )
A po za tym, widać trochę ogrodu i jak to wszystko jest umiejscowione....

( 13.09.2010 za domkiem, bardziej w lewo, górka ogniskowa otoczona drzewami, największe: dęby, jakaś gruszka ozdobna, stara czereśnia i jakieś inne, a ta taka kopka zielona to kasztan zaraz przy domku rośnie, a w prawo placyk za domkiem otoczony świarkami i szpalerem modrzewi... i tam już płynie potoczek )

( i znów na lewo od domku górka, za domkiem rabaty i mój warzywnik, modrzewie i potoczek, wtedy jeszcze warzywniczka nie było... na prawo od domku daglezje, krzaki i potoczek )

Musieliśmy zdjąć stare krokwy... Pod dachówkę, była zbyt słaba...ale oczywiście, żeby nie było zbyt łatwo, starą chcieliśmy zachować, trzeba ją odczyścić, dlatego musieliśmy ją zdjąć, a nową później nabić na starą...
Stare drzewo będzie widoczne na poddaszu. Niestety jeszcze do tej pory jest ono nie wykończone...

I nawet ja się załapałam na zdjęciu....

( I tu dobrze widać te wielkie drzewa okalające górkę ogniskową....)

No i z tym poradziliśmy sobie sami z bratem Piotrusia.... Wojtkiem... Ale do postawienia dachu trzeba było wezwać fachowców... Najlepszych jakich znamy... Czyli wujka....z ekipą

( 14.09.2010 )

Stare krokiewki zostały odczyszczone, spowrotem wciągnięte na dach i zamontowane...

( Nasz główny Majster - Wujek Olek z synem, kuzynem mojego Piotrka-Bartkiem-pseudo: "Baka" )

( Tej sosny z tyłu niestety już nie ma... Uschła doszczętnie... Strasznie mi jej było, żal jak każdego krzaczka, drzewka i rośliki... wiewiórki tak blisko można było oglądać... ale niestety, w końcu poszła pod piłę...)

Tu widać jak ogród staje się placem budowy...

Jak staruszki już zostały ustawione, trzeba było zrobić nową więźbę, wytrzymałą pod dachówkę.

I widok z górki ogniskowej... Po lewo przy domku kasztan. Za domkiem daglezje, po prawej dęby ze stodółką... a za nimi potoczek ( oczywiście nie widoczny )

( I jeszcze spojrzenie z górki na ogród w stronę pd., po prawej skarpa z jabłonką i rabatami, dalej te drzewa to nasz zagajnik, który teraz też troszkę prześwietliliśmy, lewy środek mniej więcej to nasze centrum )

.............. cdn.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:42, 28 sty 2014

Do góry
Jeszcze jedno, nie bez kozery je wklejam bo nad tym miejscem będę owocnie pracować na wiosnę Powstanie tu duża rabata tak mniej więcej do piątego świerka Serbskiego,a dalej skarpa

Chatka Baby Jagi 17:41, 28 sty 2014

Do góry
Magdalenka miło, że Mnie odwiedziłaś na blogu.... Po takich komentarzach.... Nie mogłam się oprzeć... Co do miejsca... Tak to miejscowość pod avatarkiem czyli Kwapinka... Tak pomiędzy Gdowem, Raciechowicami, a Dobczycami....

Nasza działeczka ma 45 ar wraz z drogą... Początkowo wydawało mi się, że to ogrom... prawie pół hektara... jak to brzmi... Ale teraz stwierdzam, że w sumie to wcale nie tak dużo.... i wciąż mi mało...

Oto nasze włości (początkowo nie było tej zaznaczonej drogi, ją zmuszeni bylismy dokupić, a wjazd wcześniej był tą dróżką sąsiada poniżej, ale o tej "tagikomedii" napiszę w swoim czasie)

No więc wjazd jest drogą polną prawie 100m z wąskiej dróżki asfaltowej, wjeżdża się przez góreczkę, którą okalają drzewa, głównie Brzozy. Tam jest mały "foliak" (niezbyt urocza budowla, ale narazie musi być, jako garaż i szopka na drewno), następnie małe otwarcie, taki placyk za pagórkiem z wjazdem i wchodzi się na nasze centrum...(szkoda że na zdjęciu jest cień od drzew bo słabo to widać) po lewej stronie skarpa z jabłonką, dalej działka naszej starszej znajomej (domek letniskowy, to czerwone) a po prawej stodoła, a za nią olbrzymie, stare dęby

i potoczek (tworzy granicę, także nie do końca to co narysowałam jest prawdą, bo cały czas się zmienia, ale o nim też będę pisać osobno, bo to duuuży temat) zaznaczony niebieską linią... dalej domek.... na lewo od niego górka ogniskowa a za domkiem jeszcze trochę miejsca z moim pseudo warzywnikiem i dalej już teren większego potoczka, ale już nie naszego....

No to tak mniej więcej, żebyście wiedzieli o czym piszę i skąd są mniej więcej robione zdjęcia... bo to i tak zawsze inaczej wygląda a inaczej człowiek sobie wyobraża....
Ogród w Puszczykowie 11:59, 28 sty 2014

Do góry
grama napisał(a)
Witaj Puszczykowianko z mojego ukochanego Puszczykowa!
Znam i gratuluję wyboru miejsca. Przeczytałam wątek do połowy, pięknie, a będzie jeszcze piękniej.
Jak masz czas i ochotę, zajrzyj i zobacz, co my zrobiliśmy z "pozostałościami" - w połowie oczyszczania działki [3.500m2...] zaczęliśmy sypać wszystko w jedno miejsce i tak powstała nasza gigantyczna skarpa. Nikt nie wie, co kryje w sobie i wygląda na bardzo celowe działanie, a powstała z rozpaczy.
Czy willa Rusałka nad Wartą jeszcze istnieje? Wywiało mnie daleko od Poznania i rzadko bywam w Puszczykowie.

Witaj Grama w Puszczykowie
Twój ogród był jednym z pierwszych, które obejrzałam na ogrodowisku. Znam go doskonale, łącznie ze skarpą. I muszę przyznać, że jej historia podtrzymywała mnie na duchu podczas walki z moim ugorem
Willa Rusałka została odnowiona i ma się dobrze. Obecnie mieszczą się w niej mieszkania dla pracowników Wielkopolskiego Parku Narodowego. Widok na Wartę w jej okolicy cały czas równie piękny Przy okazji spaceru zrobię fotkę dla Ciebie.
pozdrawiam mocno i zapraszam do Puszczykowa
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:00, 24 sty 2014

Do góry
Dziękuje Zbyszku co do Serbów masz rację w takim razie posadziłam je zbyt blisko siebie Jesli mają rosnąć naturalnie bez żadnej przycinki muszę co drugi przesadzić. Odległośc miedzy nim na dzisiaj wynosi 1,20 maksymalnie To za mało, tak mi się wydaje .Nie stanowi to jednak dla mnie problemu bo mam gdzie je przesadzić.Serby zatem załatwione Twoja skarpa tez mi sie podoba ,co prawda jest o wiele szersza od mojej ale zamysł bardzo dobry Mniej kamienia mi wyjdzie i nie bedzie złudzenia takiego ciezkiego wysokiego muru ,poza tym bedzie równiez sporo miejsca na dodatkowe rosliny a Serby stworzą ładne tło.Wiem ze nasiona chwastów nic nie zatrzyma ale tam gdzie jest włóknina juz rosnać nie będa obłożę ją kamieniami Ciężko wyrywac chwasty pod siatką dlatego tylko pod nią jest szmata bardzo dziękuje Zbyszku za pomoc Pozdrawiam cię serdecznie Udaję na mały spacerek po twoim ogrodzie
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:06, 24 sty 2014

Do góry
śliczna ta skarpa,a magnolia zjawiskowa ile ma juz lat?
Świerk serbski - Picea omorika 08:27, 24 sty 2014

Do góry
dajana napisał(a)
... Chciałabym aby najdłużej nie przekroczyły 2,5 m wysokości ,wiem ze w pewnym momencie już nie da się zatrzymać ich wzrostu ale niech się w tym czasie pięknie zagęszczą również od góry .Niestety za siatką to pole i mam problem z chwastami które przechodzą do mnie z prędkością światła..

Dajana otrzymasz kilka niewątpliwie słusznych podpowiedzi
moja jest taka -przycinanie serbów na wysokość gdy nie ma do tego konieczności to co najmniej wykroczenie przeciwko ich pięknu , nic nie zatrzyma nasionek chwastów !!!

skarpa zerknij
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=207#post_2
Świerk serbski - Picea omorika 22:07, 23 sty 2014

Do góry
Ja też mam pytanie dotyczące świerków Serbskich, mam ich 15 szt ,rosną w rzędzie na skarpie od maja ub roku .Pięknie się przyjęły są zdrowe i jak widać na zdjęciu mają całkiem ładny zagęszczony pokrój Pytanie moje brzmi :czy na wiosnę powinnam przyciąć te stojące cienkie czubki czyli przewodnik? jesli tak ,to ile mniej więcej cm aby u góry tez się zagęściły Chciałabym aby najdłużej nie przekroczyły 2,5 m wysokości ,wiem ze w pewnym momencie już nie da się zatrzymać ich wzrostu ale niech się w tym czasie pięknie zagęszczą również od góry .Niestety za siatką to pole i mam problem z chwastami które przechodzą do mnie z prędkością światła ,stąd ta włóknina ale ona nie jest pod serbami tylko na siatce ,resztę plewie bez końca

Mam jeszcze jedno pytanie do drugiego zdjęcia

Tak wyglądały zaraz po posadzeniu Niby gatunek ten sam ale bardzo sie od siebie róznią Jestem bardzo ciekawa jak będą wyglądały po kilku latach bo widziałam bardzo różny pokrój tych samych gatunków .

Pytanie dotyczy tej skarpy Ona musiała być usypana z uwagi na wyższy poziom działki za siatką Opady deszczu i woda zmywała mi ziemię z działki i stała przy garażu Ta skarpa to taki mur oporowy ,tylko ze ona jest na metr wysoka i dwa szeroka W planach mam dosypać ziemi ,wyrównać i wymurować z ładnego kamienia mur.Wpadł mi jeszcze jeden pomysł do głowy aby ten drugi metr szerokości zrobic nie co nizej co utworzyłoby taką półkę Boki obsadzić mocno zadarniającymi roślinami a resztę obsadzić innymi pięknymi roślinami na róznych wyskościach nawet fajnie by sie rośliny prezentowały i tworzyły taka szerszą całość (moze jestem w błędzie nie wiem )Który pomysł będzie bardziej efektowny ? a moze ktoś ma jeszcze ciekawszy i chciałby się nim ze mną podzielić Skarpa ma 25m długości bo pózniej łączy się z wzniesieniem 5 m wyższym od reszty i tworzy wzniesienie na całej szerokości działki Bardzo dziękuję za wasze sugestie na które bardzo liczę

Kwitnące skarpy 17:07, 23 sty 2014

Do góry
cały teren ma 1.5 hektara lecz ja władam tylko około 4 tysiącami metrów teren ma mały skos ku drogi przed budową domu musieliśmy doprowadzić teren do poziomu i tak powstała ta skarpa jest ona usztywniana jedynie kamieniami oraz roślinami które ją trzymają by się nie osuwała na początku miałem z tym spory problem podczas ostrych opadów deszczu górna krawęż skarpy była zmywana przez wodę teraz już jest spokój bo są już rośliny które trzymają wszystko w ryzach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies