Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:38, 08 mar 2015

Do góry
Do ogrodu Vlasty pasują geometryczne linie, proste nasadzenia, trzeba zamaskować tę skrzynię w ogrodzeniu.
Kasia w ogrodzie 13:24, 08 mar 2015

Do góry
Wiadomo skąd inspiracja

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-milosnikow-roslin
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:04, 08 mar 2015

Do góry
Dziękuję Zbyszku w imieniu Pań, bukiet od Męża oczywiście również dostałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:02, 08 mar 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Danusiu, skoro inauguracja sezonu to ja z pytaniem, czy można już zacząć przesadzać rosliny ? Przymrozki jeszcze są czasem, i pewnie jeszcze długo będą, ale w dzień te 6 st bywa, a dziś to nawet 10 st. było

Ukorzenianiu roślin sprzyja ciepła gleba, a więc odpowiedź nasuwa się sama
Nie można, ale jak musisz bo nie masz wyjścia, to przesadzaj.
Problemy techniczne 12:58, 08 mar 2015

Do góry
Napisz tę wiadomość jako pw do Ronina, ja się nie znam.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 08:40, 08 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taką diagnozę (askochytoza) postawiono w Mai w ogrodzie.

Wiem już, że to właśnie inny grzyb
Dziękuję za zdiagnozowanie grzyba, zdążyłam już się o nim naczytać dopiero co.

U mnie ta choroba po raz pierwszy wystąpiła w zeszłym roku, pewnie "przyjechała" do Polski z Europy, bo jak poczytałam Wyspy Brytyjskie borykają się z tym już od lat 90-tych.
Sprzyja mu mokra pogoda, bo wraz z kroplami zaraża inne okazy. Także przy pomocy narzędzi podczas cięcia.

Zauważyłam, że atakuje w sierpniu, a cięcie było u mnie pod koniec czerwca, potem długotrwałe deszcze i pownikał sobie poprzez uszkodzone listki..
Co jeszcze teraz można zrobić, aby jakoś ograniczyć ekspansję w przyszłym roku?

Listki zbierałam odkurzaczem ale zarodniki na pewno są w glebie i odezwą się znowu latem.

Danusiu podpowiedz mi co teraz mogę zrobić, zeby uratować bukszpany, widze ,ze jesienia nie udało mi sie powstrzymać grzyba?
Świerk serbski - Picea omorika 14:15, 07 mar 2015

Do góry
Ruffi napisał(a)
Przy samym pniu wyciąć? To już w ogóle będzie łysy w tym miejscu Mam nadzieję, że za 2 lata będą ładne. Postaram się!

Nie przy pniu, proporcjonalnie - zostaw trochę.
Ogród Babci Jasi 14:06, 07 mar 2015

Do góry
To mój dom rodzinny, własnymi ręcami go budowałam. Cała nasza rodzina budowała. Mama rozrabiała beton w betoniarce, ja podawałam pustaki mając kilkanaście lat (jeden pustak ważył 25 kg). Tata zajmował się stolarką okienną, dachową i podłogami, część serca tam zostawiłam i mam z tego ogrodu najmilszą pamiątkę, jeden z pierwszych odcinków Mai w ogrodzie... ogród angielski..wtedy byłam pod mocnym wpływem programów Gardeners World. I miałam razem z kaktusami 600 donic

Ogród w 300 donicach to za mało powiedziane
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:59, 06 mar 2015

Do góry
iwonav23 napisał(a)
Danusia, opowiedz troszkę, proszę, jak przechodziłaś na ekologiczną uprawę ogrodu. Masz w ogrodzie sporo żarłocznych roślin. Nie kusiło Cię, aby podlać, lub prysnąć np hortensje Magiczną Siłą?
Ciężko jest się przestawić.

Być może opiszesz to kiedyś w książce " Wspomnienia ......", ale nie chciałabym tak długo czekać

Ja od wiek wieków wierzyłam w kompost, odkąd miałam drugi ogród. Czyli od 1982 roku. Zaraz założyłam kompostownik nawet trzy i zawsze mnie kręciło przewalanie go i stosowanie Poza kompostem znałam tylko Azofoskę, ale ona była niedostępna - więc pozostawał kompost. To były inne czasy, nie było nawet kosiarek, trawnik ścinałam na kolanach nożem od chleba. Potem Witek zrobił kosiarkę z silnika z pralki Frania. Kompost ciągle produkuje Babcia Jasia w moim poprzednim ogrodzie, ja jej tylko dostarczam proszek przyspieszający rozkład - bakterie.

Jak ktoś zainteresowany, zapraszam do raju w zupełnie innym stylu, rustykalnym. https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi

W moim obecnym ogrodzie najpierw zaczęłam lać Magiczną siłę bo zachłysnęłam się cudami jakie potrafi zdziałać - na wszystko, na róże, różaneczniki, hortensje, działała cuda, ale kompost ciągle był w użyciu i próchnica z worków. Ogromną wagę przywiązuję do sadzenia, podsypania (dwa wiadra pod roślinę), ściółkowania kompostem - nie korą. Bo w ogrodzie nie ma miejsca na korę. Rosną tylko rośliny na każdym centymetrze Nie ma szmaty. Nigdy nie było.

Powoli unikałam chemii, domki dla owadów, opryski z pokrzyw i inne takie. Nicienie pożyteczne.. jednak ekspertem od tego nie jestem aż takim, po prostu staram się nie pryskać. Z florovitu przestawiłam się na ekologiczny nawóz z wyciągu z wodorostów i on mnie wspomaga w dokarmianiu dolistnym. Ot cała ekologia.

Kompostownik? w bukszpanowym go nie ma. Bo nie musi być. Ja mam bazę firmy a tam całe tony i hałdy kompostu. Dzisiaj była nowa dostawa.

Witek zrobił w zimie maszynę do mielenia i przesiewania kompostu. Tak, tak, zrobił ogromną wielgaśną maszynę, jak z fabryki traktorów, bo jest też racjonalizatorem i konstruktorem... maszyn na nasze potrzeby i maszyna działa. Mam z niej wielki wór kompostu, a będzie go po prostu tony. Lezy go na bazie całe hałdy i będę mielić...

Zapomnieliście że robię ogrody i odpadów zielonych mam całą masę, a gdzieżby ona się zmieściła i wszystkie maszyny i urządzenia w bukszpanowym?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:29, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, inauguruję Czas najwyższy.

Cięciem bardzo dobrze utrzymasz go w ryzach, jak ja Rośnie prawie przy domu. Ma z 20 lat w sumie i ma szerokość 2-3 m na dole, a teraz będzie miał 1,5 m szerokości. Zostaną gołe badyle, ale odbije.

całe Ogrodowisko inauguruje razem z Tobą ruch jak w ulu życzę zatem Wszystkim miłośnikom ogrodów wspaniałego sezonu

Strasznie jestem ciekawa tego buka po cięciu, bo jest przepiękny i kusi mnie aby mieć takie dwa ale się bojam czy za duży mi nie wyrośnie
Serdecznie pozdrawiam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:23, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tawułę przytnij, podsadż malutkimi okazami np. bordowej żurawki pod spodem. 3-5 szt.

Witam,
P. Danusiu jeszcze jedno pytanie, tak czytam o żurawkach i zalecany jest półcień, ze swojego doświadczenia co Pani sądzi, dadzą sobie u mnie radę jak od 12-tej słońce na rabacie jest ?
np. żurawka paprika - bardzo ładna, albo coś w tym stylu

z góry dziękuję
Grab - Carpinus 21:42, 06 mar 2015

Do góry
Nie warto.
Przycinanie - cięcie tui 21:14, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poziomo. Niekoniecznie nożycami, zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.

Dziękuję Danusiu. Chcę by thuje nabrały trochę w obwodzie tzn, teraz w większości lekko się stykają, a chcę by nie było prześwitów i oczywiście żeby schludnie wyglądały tj. równo. Może tego nie widać, ale to są te moje maluchy sadzone w 2011 r. i mają obecnie wysokość od ok. 1,60 do 2,20 (pojedyncze tak wyskoczyły na 2,20) . Tak to wtedy wyglądało )):

Ma to być docelowo zwarty wysoki żywopłot myślę max 3,5 - 4 metry. Życzyłabym sobie aby kiedyś wyglądał tak jak na tym zdjęciu z Twojej realizacji - Ogród miłośników roślin (https://www.ogrodowisko.pl/watek/702-laurowisnia-wschodnia-prunus-laurocerasus?page=5)
I nie wiem czy lepiej rozciągnąć sznurek i przyciąć wszystkie równo nożycami ręcznymi lub elektrycznymi czy też skracać tylko przewodniki czyli ciąć sekatorkiem na rozgałęzieniach (czubki).
p.s. Wszystko co tam teraz koło nich rośnie będę przekopywać np. cisy w tym roku , bo latem jest tak gęsto, że nie ma gdzie ręki wcisnąć i mi się thuje od dołu zaczęły ogałacać, a tam są tylko irysy, hosty, żurawki i orliki ma być docelowo minimalistycznie albo sama kora albo ewentualnie jakieś niskie trawki lub turzyce w nóżki i będzie dość
Serdecznie dziękuję za uwagę i pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:04, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję, że Witka morduję o kuchnię. gałek nie kupiliśmy bo nie ten kolor, żyrandole odpakowane - nie pasują (masakra bo za długie), zawiasy som. Kuchni nie ma póki co, stoi w kącie

Nie morduj Witusia bo nie wolno! Ukochaj a żyrandole bedom pasować, gałeczki sie znajdą

...mój warzywnik to wzór... o matko... ciązy na mnie odpowiedzialność Mam plana żeby w tym roku zrobić sad za warzywnikiem ale zobaczymy co z tego wyjdzie
Gunnera - parzeplin 18:38, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Gunnery wiosną

Niesamowite , klikam na zdjęcie już któryś raz z kolei. Mam takie bagienko, G.tinctoria może by się sprawdziła, mógłby być jednak problem z gniciem pod okryciem .. ech ten nasz klimat.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:24, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapraszam, teraz może mam też inne przemyślenia, może kiedyś je spiszę Zwierzenia starej ogrodniczki

Zwierzenia doświadczonej ogrodniczki byłoby lepiej.
Danusiu, dziękuję za linka, poczytałam sobie.

Pomału szykuje się otwarcie sezonu. Cieszę się. Ale ja jeszcze chyba poczekam. U mnie zapowiadają ok. 15 marca -7 stopni w nocy.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:12, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję, że Witka morduję o kuchnię. gałek nie kupiliśmy bo nie ten kolor, żyrandole odpakowane - nie pasują (masakra bo za długie), zawiasy som. Kuchni nie ma póki co, stoi w kącie

Oj, to musisz skuteczniej mordować, bo jak się sezon zacznie, to tak zostanie do zimy!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:09, 06 mar 2015

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:08, 06 mar 2015

Do góry
Gosiak, takie tam, naszło, Twój warzywnik to wzór więc graby rób Tnij i bedzie super

Marta, będę, jako pierwszy idzie na żywca
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:04, 06 mar 2015

Do góry
wiosna napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies