Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:55, 06 mar 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
..siedzę i myślę... i chyba głupio myślę tak mi się zdaje.... pisałaś o thujach plicata i tak mnie naszło coby je wykorzystać do "obudowania" warzywnika.... ale thuje w Kubusiowie?? Czy to ma sens?

Nie ma sensu, raczej żywopłot z grabu.
Gunnera - parzeplin 15:52, 06 mar 2015

Do góry
Kopiujesz swój nick Tesska , wklejasz w wyszukiwarkę u góry w ramkę i klikasz "pokaż posty"

i masz to https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Tesska+&search_in=posts&commit=Szukaj z każdym możesz tak zrobić żeby zobaczyć co ktoś napisał.

Natomiast kompost można kupić w kompostowniach miejskich.

dla hasła Mysłowice mam to http://www.pkt.pl/kompostownia/mys%C5%82owice-%C5%9Bwidwi%C5%84ski-zachodniopomorskie/3-1/
Kostrzewa sina - Festuca glauca 15:49, 06 mar 2015

Do góry
To przytnij na jeża całkiem nisko jeśli brzydko wygląda.
Grab - Carpinus 15:24, 06 mar 2015

Do góry
Posadzić , ściąć 2/3 i dobrze ciąć żeby był gęsty od dołu. wypuszczanie go w wysokośc nie opłaci się, bo potem przesłania, ale za wysoko.
Świerk serbski - Picea omorika 15:23, 06 mar 2015

Do góry
Wytnij ten drugi przewodnik. Te bardziej kiepskie, ale nawet z tego wyjdzie świerkZa dwa lata.
Przycinanie - cięcie tui 15:21, 06 mar 2015

Do góry
Poziomo. Niekoniecznie nożycami, zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.
Topiary z bukszpanu i cisa 15:19, 06 mar 2015

Do góry
Może nie tyle gatunki, co odmiany o żółtych igłach, ale one bardziej na kulę się nadają (Elegantissima) , na stożki nie znam odmiany

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 14:58, 06 mar 2015

Do góry
ewelinabuczak napisał(a)
Witam , czy jest już czas aby hibiscusa odkryć ?

Wszystko zależy od tego jaka jest pogoda, ale na pewno można jeszcze z tym poczekać, podobno zapowiadają w nocy sporo na minusie.
Brązowienie iglaków 14:45, 06 mar 2015

Do góry
To wymaga sporo wysiłku, ale nieraz, jak poświęcimy roślinom wiele uwagi, one się odpłacą i zabudują. Próbuj więc o nie walczyć.
Kostrzewa sina - Festuca glauca 10:45, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To tylko 3 sztuki, wyskub i nie zastanawiaj się nawet

Danusiu ale planuję ich więcej!!!!! próbowałam wyrywać te suche źdźbła ale trzymają tak mocno, ze nie wyobrażam sobie ich wyczesywać...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:34, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czyszczenie tui myjką ciśnieniową to jest bardzo dobry pomysł, też czasem tak robię, np bluszcz na murze daję czadu i suche liście spadają.

Na pewno spróbuję tego sposobu
Trochę zaniedbałam moje tuje. Ale postaram się to naprawić
Do niedzieli jeszcze muszę zrobić oprysk Promanalem (nie wiem tylko czy 1-2*C w nocy nie będzie przeszkodą)a potem na początku kwietnia - jakiś dobry nawóz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:25, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rozwiązanie nawadnianie nie musi być ciekawe, powinno być profesjonalne przede wszystkim.

Jeśli na projekcie pan połączy zraszacze statyczne z rotacyjnymi w jednej sekcji, to zrezygnuj z Pana usług

Jeśli nie zastosuje zraszaczy na 50 % (muszą dolewać do siebie) to też zrezygnuj. Jeśli zastosuje Gardenę, to jest amatorem i też zrezygnuj.

Dziękuję Danusiu, że do mnie zawitałaś Dzięki Twoim wcześniejszym uwagom na temat rabat dałam sobie czas aby wszystko po trzy razy przemyśleć zanim podejmę decyzję (bo w życiu to ja jestem badzo narwana i niecierpliwa a w ogrodzie tak nie można zwłaszcza na etapie planowania). Cały czas szukam...
Jeśli chodzi o nawadnianie, to wiem,że powinno być profesjonalnie zrobione aby działało prawidłowo i było ułatwieniem a nie mordęgą. Czy będę mogła zapytać o opinię jak już dostanę gotowy/wstępny projekt?
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:19, 06 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale dawno mnie nie było, normalnie wstyd kończysz w tym roku nasadzenia? Będę odwiedzać i może cosik podpowiem co dosadzić, tylko przypominaj się Projekt musi być dopieszczony Postaram się. bo pięknie wyszło.

Danusiu, to ja powinnam się wstydzić, bo całą zimę tu prawie nie zaglądałam...
Ale skoro sezon otwieramy, to nie ma to tamto
Czy skończę w tym roku? Może się nie udać, ale zrobię ile się da. Będziemy dopieszczać, ale na razie jeszcze "czarna robota" przede mną

Buziam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 10:13, 06 mar 2015

Do góry
Ale dawno mnie nie było, normalnie wstyd kończysz w tym roku nasadzenia? Będę odwiedzać i może cosik podpowiem co dosadzić, tylko przypominaj się Projekt musi być dopieszczony Postaram się. bo pięknie wyszło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:43, 06 mar 2015

Do góry
Buk jest bardzo żywotny.
Mój ogród pod górkę... 09:33, 06 mar 2015

Do góry
No i jeszcze dojdą podpowiedzi

Hortensje zetnij o połowę. Chyba że chcesz je prowadzić wysoko, ale to wiąże się z podwiązywaniem patyków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:32, 06 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Danusiu mogłabyś zajrzeć do mnie w sprawie kupionych hortensji - nie wiem, czy te duże ciachać. Wstawiłam zdjęcia.

Byłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:32, 06 mar 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Danusiu, wiosnę inaugurujesz? Super
Cały czas zastanawiam się nad moim szczepionym bukiem "Tricolor", jest piękny i jeszcze młodziutki, ale...czy ja go cięciem utrzymam w ryzach w przyszłości? Trochę się tego boję, jest jeszcze czas na jego przesadzenie, nie wiem sama, co zrobić...

Pozdrawiam ciepło i czekam na fotki z "powitania sezonu"

Tak, inauguruję Czas najwyższy.

Cięciem bardzo dobrze utrzymasz go w ryzach, jak ja Rośnie prawie przy domu. Ma z 20 lat w sumie i ma szerokość 2-3 m na dole, a teraz będzie miał 1,5 m szerokości. Zostaną gołe badyle, ale odbije.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:29, 06 mar 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Danusiu, a tuja Szmaragd jest ok ?

Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi mi o pojemnik do kompostowania odpadów. On ma taki kranik do pobierania powstałego w procesie kompostu płynu. Podobnież to dobry użyźniacz gleby. Wiesz coś na temat tego płynu i jego właściwości?
Jeszcze chcę Cię zapytać o BioMass Sugar na pędraki i nicienie. Masz może z tym preparatem jakieś doświadczenia?
Przepraszam, że tak tylko pytam i pytam. ale ja taki początkujący ogrodnik co nie chce w ogrodzie chemii. Szukam jakiś przyjaźniejszych dla środowiska alternatyw

Oczywiście, że jest bardzo ok, bo nie szyszkuje a suchych badyli w środku to prawie nie widać, bo to kolumny są.

Stosuj, wszystko co z kompostu jest bardzo dobre dla ogrodu. Sugar nie stosowałam, zapytaj Mazana
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:27, 06 mar 2015

Do góry
Anias napisał(a)
Najpierw przycielismy je od góry (wraz z sąsiadem) a potem mąż myjką wysokociśnieniową z daleka je oczyścił. Wiem że może troche hardcore ale popadały wszystkie suszki i thuje bardzo łądnie odżyły. Teraz zastanawiam się czy nie potraktować ich jakąś odżywką ale z naszej strony- dolistnie. W sumie to nie moje thuje ale po mojej stronie mogłyby ładnie wyglądać jeśli on o nie nie dba wystarczająco..

Czyszczenie tui myjką ciśnieniową to jest bardzo dobry pomysł, też czasem tak robię, np bluszcz na murze daję czadu i suche liście spadają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies