Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 12:41, 19 mar 2018

Do góry
I na koniec rabata trawiasta która powstała po ubiegłorocznej rewolucji na tej wielkiej rabacie. Tej którą się zdołowałam. Obecnie całość bardzo mnie cieszy choć jeszcze jest nie skończona.

Anna i Ogród 12:39, 19 mar 2018

Do góry
Zaplanowaliśmy przeniesienie pomidorów do drugiej skrzyni po prawej ponieważ ta po lewej została powiększona na cele zamontowania szklarenki pod warzywa.

Anna i Ogród 12:36, 19 mar 2018

Do góry
Wszystko co wypuściło w lutym po ostatnich przymrozkach wygląda tak

Anna i Ogród 12:35, 19 mar 2018

Do góry
A ogrodowo to kret zimą przeorał na cały ogród

Tu rosną moje ulubione bordowe tulipany - ciekawe czy wyrosną w tym roku??

A tu kremowe krokusy. One na szczęście wybijają

Anna i Ogród 12:32, 19 mar 2018

Do góry
Bluszcz kupiony w markecie będzie zdobił stół na komunii syna a potem wyląduje w betonowych donicach na tarasie.

Nowe sukulenty

i słodka ozdoba na oknach

Anna i Ogród 12:30, 19 mar 2018

Do góry
Na dzień kobiet dostałyśmy (ja z córką) od eMa azalie na pniu.

Śliczne są i nie chciałabym ich stracić. Mogłyby zagościć na stałe w ogrodzie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:21, 19 mar 2018

Do góry
Witam. Mam do zagospodarowania fragment za podjazdem. W zeszłym roku posadziłam serby, aby odgrodzić tą część od ogrodu i teraz chce ją wypełnić roślinami....Może ktoś ma ciekawy pomysł. W ogrodzie mam cisy, bukszpany hortensje, graby Frans Fontain, buki. To jaest strona wschodnia, czyli do poudnia słońce potem już raczej nie. Z boku widać okno - od kuchni( chciałabym mieć fajny widok i nad tym oknem na górze też jest okno). Myśłam może o jakimś drzewie wyższym, może powtórzyć Grab...? Cisy i te małe tujki tylko tu zimują. Wymiar tego kawałka to ok 3.5mx1.5m.
Mój ogród – wypoczynek, relaks – prace czas zacząć 12:10, 19 mar 2018

Do góry

witam,
poniżej jak wygląda moja działka obecnie:
po lewej wzdłuż płotu posadzone tuje

miał być kącik do relaksu a są dwie brzozy

miał być ogródek jest bałagan a przed nim 2 rzędy berberysów widoczne u dołu zdjęcia

z tyłu posadzone 5 choinek chciałem coś pomiędzy posadzić, może przed ale nie wiem co żeby wyszło coś spójnego

po prawej "kącik dla dzieci" w teorii

i za kącikiem dla dzieci po prawej wzdłuż płotu posadzone berberysy

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:30, 19 mar 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)
Dziewczyny wykombinowałam jeszcze takie cos na moja frontową. Środek swierk białobok - jego miejsce jest constans. Obok niego klon palmowy atro ( ten wiekszy) oraz mniejszy klon garnett ( mniejszy czerwony). Są też cisy kolumnowe( z jednej strony zielone, z drugiej żołte Dawid , ale moga byc tez wszystkie takie same ). Z tyłu miskant. Kulkowisko w postaci kul z bukszpanu róznych wielkosci. Jako wypełniacze dałam polecane przez Toszkę liliowce d"oro - one sa chyba tylko żołte , berberys bagatella oraz funkie. Rabata ma odczyn zasadowy, półcień.

Klony na zasadowej rabacie są niezgodne z teorią ogrodniczą, ale skoro rosną tu już dość długo i mają się dobrze - to może to takie dziwaki i można je zostawić.

Kompozycyjnie: podobają mi się te pionowe akcenty z cisów (na pewno jedna odmiana), garneta i cisy przy kamieniu dałabym bardziej z tyłu, żeby tego kamienia nie zasłaniać. Brakuje nasadzeń na górnej części rabaty. Duże krzewy z tyłu (ten wiąz, którego masz?), a na przodzie niskie kulki, jak przy podjeździe.

Kolorystycznie: tutaj mam nierozwiązany do tej pory węzeł gordyjski. Żółcie i czerwienie pasują do piaskowca i elewacji, ale ten srebrny białobok nijak mi z nimi nie gra. Rady na to nie mam.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:09, 19 mar 2018

Do góry
malkul napisał(a)
przedpłocie i fatalna droga nasza

Malkul dziś trafiłam na te berberyski green carpet u Ciebie. Napisz proszę jak one sie sprawują Będziesz je przycinać czy zostawiasz je w takiej naturalnej formie?
Za drzwiami do ogrodu... 10:50, 19 mar 2018

Do góry
Po namyśle wyszedł mi taki plan:

Myślę, że nie wymaga wyjaśnień. Może tylko zaznaczę, że ta szara pofalowana linia, to ścieżka do furtki, która jest jednocześnie granicą rabaty (to jest rabata z południową wystawą, najlepsza na te róże, o których marzyłaś). Może być, ale niekoniecznie.

Obawiam się, że ten pomysł będzie trudny do strawienia (zwłaszcza dla eMa) a i tak się ograniczałam jak mogłam
Moje małe królestwo 10:43, 19 mar 2018

Do góry
olga80 napisał(a)
Dziewczyny tu czas ogrodowo działać a ja unieruchomiona stopa pękła skręcona

Ja tu w Twoje progi przyszłam z rewizytą, a Ty bidulka połamana

Szybkiego powrotu do zdrowia życzę, bo za niedługo ogrodem trzeba się zająć
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:43, 19 mar 2018

Do góry
Pogoda za oknem jest juz lepsza...az by sie cos porobiło.
Niestety tem. na minusie, wiec zostaje laptop i rozmyslania.

Danusiu moze zerkniesz na moja fotke, i podpowiesz mi jak mam rozmiescic kulkowisko na tej rabacie? Temat napewno skojarzysz, bo pomagałas mi ustalić kształ tej rabaty. Teraz chciałabym ja zagospodarować. Pojawi się żywopłot na wysokość siatki z cisów. Chciałabym dodać kulkowisko. Nie wiem z czego : czy tylko buxy, czy cisy, Toszka kiedys wspominała o poduchach...ale z jakich to roslin zrobic.
Jest to rabata w półcieniu,wystawa północna. słońce swieci w godz. 13-16 na cała rabate.
Zostaje tam tylko swierk Białobok ciety w stozek od zaraz, klon palmowy Atropurpurea który ma sie tam dobrze, jednakze gdyby musiał byc przeniesiony to trudno, oraz kamień/głaz.
Reszta, czyli Bruns, nutkajski, migdałek i jałowiec ida won, do przechowalni.
Mam tez tam hortensje vanili fraise i nie wiem czy je tam zostawic, czy dac inne czy wcale. Mam tez klona palmowego dissectum garnet, który mogłabym dac tez na ta rabate jezeli oba klony maja tu racje bytu ofcorse.
Rabata bedzie całościa z ta na wyższym poziomie , jednakze poziomy na rabacie zostana i murek też. Pomysł jest taki aby murek czyms podsadzić i tak go ukryc. Myslałam o rzedzie rozplenic.
Pomóż Danusiu

Tu narazie jest ściernisko... 10:33, 19 mar 2018

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Zima nie odpuszcza. U nas temperatura ciagle na minusie. Niby nie jest to duzy minus ale wieje bardzo silny wschodni wiatr i temperatura odczuwalna minus 100.
Moje kwiatki dzielnie walczą.

Basiu ale jaki widok przecudny...Raz na kilka lat udaje się zrobić takie fotki wiosenno-zimowe..Zdjęcia w sam raz do zimowej wizytówki
Ogrodowe kreacje 10:32, 19 mar 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
A i nie idźcie do Carre....a jeśli nie chcecie wydać pieniążków, bo ja za 3,50 za jedną kupiłam odętki:

Muszę je trochę odratować, bo w sklepie wybujały bez słońca

No i po co ja tu do Ciebie przyszłam

Kusicielko jedna
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:46, 19 mar 2018

Do góry
Odkryłam dziś berberys green carpet. Wg, mnie świetny na szpaler przy wejściu do domu, tzn. od bramki w ogrodzeniu do drzwi wejściowych
https://ogrodeus.pl/berberys-thunberga-green-carpet

Ma go ktos może? Jakieś uwagi? Zastanawiam się nad nimlub nad szpalerem z kosodrzewiny lub tuji danica. ma być to w tym miejscu po lewej tak jak te kostki luzem leżą.

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 09:38, 19 mar 2018

Do góry
Witajcie czemu listki mu czarneją, aż do obumarcia?
Ma za mokro ?
Czy co ?

Tojad Arendsa
Małymi kroczkami do celu... 09:33, 19 mar 2018

Do góry
Zima nie odpuszcza, u nas śniegu ok 30 cm i nadal sypie...na szczęście wiatr trochę odpuścił, więc jest cieplej...byle do końca tygodnia...Zostawiam zdjęcie stałego karmnikowego bywalca

no i w końcu zakwitł mi biały hiacynt

miłego dnia życzę
Małymi kroczkami do celu... 09:31, 19 mar 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
I moja kolejna miłości dzięki Zana róża lavender ice i lavender flower circus

Zima u nas też na całego!
Małymi kroczkami do celu... 09:29, 19 mar 2018

Do góry
Zima nie odpuszcza, u nas śniegu ok 30 cm i nadal sypie...na szczęście wiatr trochę odpuścił, więc jest cieplej...byle do końca tygodnia...Zostawiam zdjęcie stałego karmnikowego bywalca

no i w końcu zakwitł mi biały hiacynt

miłego dnia życzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies