Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zamieszkać w ogrodzie 22:00, 03 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz śliczny dom, na wskroś nowoczesny, po prostu majstersztyk, nie zmarnuj tego wizerunku nieprzemyślanymi decyzjami co do kształtu rabat i doboru roślin, na razie wybierasz pomyłki ogrodowe.

Pani Danusiu
A te derenie sibrica i przednimi azalie ciemierniki i kostrzewy dobrze będzie??
Czy jakaś wysoka trawa w ogóle nadaje się jak u mnie na posadzenie wzdłuż ogrodzenia??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:28, 03 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kropka bardziej się boi ode mnie, muszę ją chować pod biurko

Moj tez sie boi, ale ja nie mam takiego wielkiego biurkaW zamian probuje wejsc na rece...kochane 70 kg zywej milosci
Kamień w ogrodzie 20:17, 03 mar 2015

Do góry
Myślę że mamy na temat kamienia mnóstwo wątków w dziale nawierzchnie, murki oporowe, grill, architektura ogrodowa itd. na każdy temat jest wątek. Zapraszam do poszczególnych wątków.

Kamienie rzeczne czyli otoczaki wyszły już nieco z mody, pasują do strumienia, wiejskich ogródków, rustykalnego stylu, w uznanych projektach takich kamieni się nie używa, nie buduje się też z nich pseudoskalniaków w postaci najeżonego kopca, ani nie otacza brzegów rabat. Chociaż, może to się robi, ale mnie osobiście się nie podoba.

Kamienie w postaci monolitów, skał, płyt owszem - używa się. Wyglądają świetnie.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:53, 03 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

O przyginaniu pędów róż trąbię już kilka lat na Ogrodowisku. To sposób angielskich ogrodników, są gdzieś nawet zdjęcia w moim wątku, Ameryki nie odkryli

Tutaj np https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie

Tak, zgadza się właśnie w Twoich artykułach i wśród zdjęć z ChFS widziałam były tam kule z pędów róż Na pewno odświeżę sobie temat. Dzisiaj wróciłam jeszcze do Twoje realizacji Ogrodu z lustrem niesamowita
Thuja "Aureospicata" 16:37, 03 mar 2015

Do góry
Tak powinien wyglądać szpaler z tui po latach.

Thuja "Aureospicata" 16:35, 03 mar 2015

Do góry
Raczej odradzam, jak barwinek wymiesza się z chwastami to nigdy nie pozbędziesz się ani chwastów ani barwinka, a więc pod tujami wypiel, podsyp ściółki około 3 cm, zmielona przekompostowana kora sosnowa bez wiórów i piel w pierwszym roku. Potem już będzie spokój i kontrola obecności chwastów raz na miesiąc. Szmaty nie kładź.

Barwinek rozrasta się w kołtuny, ukorzenia skacząc po rabacie, nie dasz mu rady. Chwastom też bo się z nimi doskonale artystycznie poplącze.
Zamieszkać w ogrodzie 16:31, 03 mar 2015

Do góry
Masz śliczny dom, na wskroś nowoczesny, po prostu majstersztyk, nie zmarnuj tego wizerunku nieprzemyślanymi decyzjami co do kształtu rabat i doboru roślin, na razie wybierasz pomyłki ogrodowe.
Zamieszkać w ogrodzie 16:15, 03 mar 2015

Do góry
Miskantów olbrzymich nie sadź bo potem nigdy się ich z ogrodu nie pozbędziesz i będziesz klęła na żywe kamienie Piwonia w pobliżu? nie ma szans kobieto ani kostrzewy

Po pierwsze bardzo się rozprzestrzeniają, zabiją wszystko po drodze. Poza tym w maju jeszcze nic nie będzie, tylko wielkie karpy, a cięcie suchych źdźbeł wiosną na 6 metrach? Masakra. Musisz kupić kosę spalinową albo siekierę.
Zamieszkać w ogrodzie 16:12, 03 mar 2015

Do góry
Moja konstruktywna krytyka dotyczy maty, póki jej nie usuniesz - nie ustąpię

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:09, 03 mar 2015

Do góry
W pierwwszej kolejności usuń brezent, zabijesz nim wszystko w glebie łącznie z roślinami Po drugie utnij sucha patyki a zostaw tylko zielone.

Ta hortensja nie będzie kwitła, ponieważ kwitnie na pędach zeszłorocznych, a one właśnie padły, wypuszcza pędy tegoroczne.

O szmacie brezencie itp. zapomnij, nie tędy droga do zdrowego ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Jarząb pospolity 'Pendula' 16:05, 03 mar 2015

Do góry
Zauważyłam tę przypadłość i dlatego odradzam klientom jarząby, one tak mają, często liście są atakowane przez grzyby i latem zanikają albo są brzydkie. Stan drzew na pewno poprawi ściółkowanie korzeni kompostem, obfite podlewanie a na start wiosną dwa wiadra Florovitu w płynie (oczywiście rozcieńczonego wg przepisu).

Rosną w lasach, ale zakładam, że są dobrze zakorzenione, może u ciebie się nie zakorzenił i praktycznie brak mu wody i składników pokarmowych skoro nie urósł nic?
Dąb szypułkowy - Quercus robur 16:01, 03 mar 2015

Do góry
Dereń biały - Cornus alba 'Sibirica', 'Elegantissima', 'Aurea'.

Z bylin może rozchodnik okazały?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 15:39, 03 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Dzisiaj w programie Mai, właściciel szkółki z różami pięknie pokazał jak przyginać i okręcać pędy róż na niewielkiej pergoli. Dla mnie 'nowicjusza' to była cenna lekcja Ja bym Kasiu zostawiła i pookręcała na podpórkach ale oczywiście zrobisz jak zechcesz.

O przyginaniu pędów róż trąbię już kilka lat na Ogrodowisku. To sposób angielskich ogrodników, są gdzieś nawet zdjęcia w moim wątku, Ameryki nie odkryli

Tutaj np https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:50, 03 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proponuję wypuścić graby na ulicy w wysokość a nie trzymać płaski szpaler, albo zamienić na drzewa o większych koronach (szpalery nie spełniają zadania wysłonięcia od domów) a na tym powinna się skupić ich rola, czyli na ulicy drzewa które "robią za tło" a w środku z lewej, brzozy poczochrańce czyli dosadzić "Pendula" parasole i strzyc parasol, niech się kołysze.

Proste Nie wprowadzać kolejnego gatunku w środku.

Danusiu, ja Cię uściskam, jak tylko zobaczę. Jak ja kocham Twoje proste a bogate słowa.

Już nawet platany widziałam w ogrodzie Madżenia i do gabionów dopasowywałam ... . Żeby się przyzwyczaić do nich i bez mrużenia powiek oglądać.
Porównanie - trawnik z siewu, czy z rolki 14:45, 03 mar 2015

Do góry
Można pod trawnikiem z rolki kłaść siatkę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:30, 03 mar 2015

Do góry
Moje przebiśniegi mają się nieźle, a u sąsiada znacznie gęściej, ale moje szlachetniejsze jakieś i krótko są, no to kępki niezbyt obfite.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:27, 03 mar 2015

Do góry
Kropka bardziej się boi ode mnie, muszę ją chować pod biurko
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:12, 03 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie oberwanie chmury i leci gruby grad z nieba

Wczoraj na Bielanach podobno tak było.... grad walił z nieba i noc nastała. A u mnie nic... tylko popadało a przecież to rzut beretem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:09, 03 mar 2015

Do góry
U mnie oberwanie chmury i leci gruby grad z nieba
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 13:08, 03 mar 2015

Do góry
Jeśli to korniki to trzeba owinąć cały pieniek folią przylepną strecz, żaby zapobiec ich wylotowi, ale najpierw poczytaj o kornikach i zobacz czy są tam objawy ich występowania.

Może jeszcze ktoś się wypowie. Korniki zagrażają drzewom w sąsiedztwie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies