Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 08:16, 27 lis 2017

Do góry
Tak, ja taki zrobiłam, przy samym wejściu do ogrodu. Też są kwadraty.

Zakręcony ogród 08:09, 27 lis 2017

Do góry
i obiecane dachowe , z którego widać,że prawa strona jeszcze sporo jest do zmniejszenia. Ta ciemna cześć trawy to przeszczepy ( tam trawy nie było )

i front, gdzie kółko wyszło fajnie, jak stwierdziła moja siostra Ufo wylądowało
Zakręcony ogród 08:03, 27 lis 2017

Do góry
Róża przed zadołowaniem :

i po :

Ciekawe czy dadzą radę...
Zakręcony ogród 08:01, 27 lis 2017

Do góry
To co udało mi się zrobić zanim szmaty zabrakło I pieseł się na fotkę załapał

Póki co zostawiłam kwadratowe płyty pod grilla, które były. Zawsze można na wiosnę wymienić.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:32, 27 lis 2017

Do góry
Gintura napisał(a)
Witaj
ogród zachwyca zdjęcia przepiękne dokumentacja pierwsza klasa.
Co to za iglak na poniższym zdjęciu i na jakiej wysokości szczepiony? możeszpokazać jak wyglądał jak kupowałaś?

To świerk glauca globosa

tak na oko szczepiony na metrze wysokości?
musiałabym zmierzyć
Szmaragdowy Zakątek 00:46, 27 lis 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)
A ja mam pytanie odnośnie takiej ilości pąków, czym dokarmiasz rodki, że tak Ci się odwdzięczają?
Swoje kupiłam w tym roku wiosną w Biedronie, były już trochę zabiedzone ale przesadziłam w nową ziemię z kompostem, korą, liśćmi dębowymi i igliwiem, tak radziła Toszka, jednak pąków mają mało

Renatko, tak prawdę mówiąc to nic specjalnego im nie robię. Stosuję tylko (jak oczywiście nie zapomnę) „pryskaną” miksturę Bogdzi i po przekwitnięciu obrywam zwiędnięte kwiaty.
Miksturę Bogdzi pewnie pamiętasz, ale gdy nie, to dla przypomnienia : 2,5 ml nawozu FLOROVIT + 10 ml ŻELAZA ogrodniczego + 10 ml nawozu PINIVIT + 1 litr wody.
Wiesz, ja osobiście nie jestem przekonana do tych zadoniczkowanych zakupów z B. – wszak to dyskont spożywczy. Koleżanka kupiła 6 lat temu, właśnie w B., magnolię. Dziś to już spory krzak, który… nigdy nie zakwitł.
Moje rododendrony obsypują się co roku kwiatami i nie sprawiają większych problemów. Mam 6 odmian i tylko jeden z nich (jeśli dobrze pamiętam 3 lata temu) załapał fytoftorozę. Walczyłam o niego baaardzo. Stracił jedną ogromną gałąź, ale przeżył i dziś ma się dobrze.
Wszystkie moje rodki (oprócz jednego rosnącego w 100% cieniu) rosną w pełnym słońcu, kwitną pięknie i mają zieloniutkie liście.
Specjalnie dla ciebie…rododendronowy kolaż

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:17, 27 lis 2017

Do góry
Trawnik po raz ostatni skoszony w tym roku prezentuje się nawet całkiem spoko - mrozu w końcu jeszcze nie było:

Prairie Fire ładnie się przebarwiła na pomarańczowo:

No i ostatnie już rózyczki w tym sezonie:

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:11, 27 lis 2017

Do góry
Chwilowo u nas nie padało, więc korzystając z okazji posadziłam róże z niemieckiej dostawy. Więcej czasu mi zajęło przesadzanie niektórych swoich starych i kopanie dołów dla nich wszystkich.
Powiązałam miskanty, ale zabrakło mi trochę taśmy i muszę uzupełnić:

Zmienić pobojowisko w ogród... 23:28, 26 lis 2017

Do góry
Zmierzyłam się ze skrzyniami w tym drugim miejscu - koło tarasu.
Mogłoby to tak wyglądać:

Trawnik idący z prawej strony domu musiałabym przedzielić na dwie części, ale i tak się z tym zamiarem nosiłam. Powstałaby taka zwężająca się łezka na końcu której zrobiłabym przejście przez rabatę wgłąb ogrodu.
Teraz akurat wsadziłam 3 skrzynie 120x180. Mogłoby być ich 4 szt lub ew. inny wymiar (120x120), ale nie mam pomysłu, jaki kształt miałby wtedy mieć ten kawałeczek trawnika, który zostaje od frontu. To musi być przemyślane.

Naniosłam na plan rosnącą tam magnolię (M) oraz sosnę czarną (S). Magnolia będzie z wiekiem podkrzesywana tak, żeby można było koło niej przechodzić.

Przed domem blisko narożnika chciałabym posadzić coś iglastego - pojedynczy serb lub jodła - żeby poprawić proporcje domu. Drażni mnie ta pusta ściana. Iglak nie będzie zacieniał skrzyń, bo słońce wg rysunku znajduje się na godzinie 14-tej.
Kwiaty we włosach 23:20, 26 lis 2017

Do góry

Ogród Bogusława 23:20, 26 lis 2017

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Sypnęło śniegiem troszeczkę ale zawsze

Bardzo żałuję, że nie udało mi się Ciebie namówić na wydanie książki...
Ukojenie 23:05, 26 lis 2017

Do góry
tulucy napisał(a)
Zojka zapodaj proszę przepis na tę ze wstążki... Mam zieloną, siem nada chyba

Tu jest przepis:
http://www.bazardekoracji.pl/Choinka-ze-styropianowego-stozka-zdobiona-metoda-wstazkowa-i-cekinami-cinfo-pol-47.html

U mnie lekko zmodyfikowany

Z kazdej strony jest inna
Do raju daleko - u Ewy 22:49, 26 lis 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Karmniki ciągle oblegane Gwarnie tu i wesoło

Ewo,
natury nie da się 'podrobić'.
Pozdrawiam serdecznie
Kwiaty we włosach 22:47, 26 lis 2017

Do góry

Kwiaty we włosach 22:39, 26 lis 2017

Do góry
Gobasiu i Dario dzięki za wizytę w moich progach.Ten weekend miałam dość intensywny, ale do końca się nie wyrobiłam. Pogoda taka sobie.
W sobotę wiązałam trwy, trochę wygrabiłam liście, ale zaczęło wiać i dałam dyla do domu.

Stokrotka, petunie, róże jeszcze kwitną.Na drzewach i krzewach jeszcze są liście.

U Was też tak jest?

W cieniu - zacieniona 22:39, 26 lis 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
Byłam krótko...zimno,zaczął padać deszcz.Zacieniona przygotowana do zimy...

Już jesień, a właściwie o tej porze roku kiedyś dawno, dawno temu to była zima...
Ale ja tam nie bardzo tęsknię za mrozami -20C
Na "Zacienionej" jak zwykle... interesująco
Zielony zielonym pogania :) 22:23, 26 lis 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Asiu, ścieżki na kwaśnej jak najbardziej można poukładać wedle potrzeby. One nawet nie muszą być proste.
Jak masz magnolię do wykorzystania, to można dać ją w sam róg, zamiast tego świerka, którego tam narysowałam.
Kominki zasłoniłabym zdecydowanie jakimiś zimozielonymi. Może żywopłocik bukszpanowy?
W każdym razie - na kwaśną koniecznie trzeba jak najszybciej przygotować stanowisko: ściółka z lasu, liście dębowe, igliwie sosnowe, obornik koński, siarka - zanim to wszystko się "przerobi", to trochę czasu minie.

A co do frontu: mogłabyś przypomnieć plan? Bo swoją wersję posiałam
W każdym razie płyty w trawie mają sens jak jest trawa (w sensie: trawnik).
Natomiast robić rabaty, pomiędzy nimi trawnik a w trawniku płyty - to nie jest dobry pomysł. Przede wszystkim ze względu na trudności w utrzymaniu tego wszystkiego.
Najlepiej byłoby położyć te same płyty, które planujesz do altanki, ale na ścisk, bez trawnika.

Asiu, kochana
Gdzie Ty byłaś jak Cię nie było? Bardzo się cieszę że jesteś

Kwasno-zasadowa: przekopałam wszystko oprocz siarki. W sierpniu zasialam poplon dlatego chce z sadzeniem poczekac do wiosny, zeby sie przegryzlo. Zresztą wiosną chcę usunąć świerki, pomyślałam że przez zimę ochronią przed wiatrem tuje ktore posadzilam.
Asiu, a jakie drzewa tu widzisz? Ciagnie mnie do tych, jak to ujęłaś wczesniej szlachetnych. Caly czas chodzą mi po glowie klony z ciemnymi liśćmi...
Dobra, od poczatku.
Przypominam plan

Placyk obok altanki troszkę nam się zmniejszy...

Rabaty na froncie: szczerze mówiąc wytyczylam je żeby zobaczyć jak wyjdą... jak fla mnie fajnie to wygląda. Dziękuję za pomysł ze ścieżkami. Faktycznie bez sensu wpuszczac plyty w trawnik którego nie ma .

Zmienić pobojowisko w ogród... 22:01, 26 lis 2017

Do góry
Cześć Pomarańczko, podoba mi się ta bardziej zagospodarowana część ogrodu

Odnośnie warzywnika, to wymyśliłam coś takiego:

Murek oporowy (nie z gabionów)w literę L i i jedna (lub kilka połączonych) skrzynia przytulona do niego. musiałaby byc dość wąska - nie szerzej niż 1m.
To pozwoliłoby nieco wypłaszczyć tą skarpę od strony domu. Druga skrzynia od strony trawnika a pomiędzy nimi ścieżka na tyle szeroka, żeby się zmieściła taczka.

To drugie miejsce, od frontu też wydaje mi się "do ogarnięcia", tylko trzeba by zrezygnować z trawnika dookoła tego warzywnika, za to porobić rabaty i nasadzenia na tyle wysokie, żeby zasłoniły warzywnik, ale nie na tyle, żeby go zacień. Czyli ok. 1,5 wysokości. Do przemyślenia.
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 21:11, 26 lis 2017

Do góry
Zrobiony na próbę... może być?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:47, 26 lis 2017

Do góry
Witam,
Trawniczek poszedł do góry 4-5 cm wysokości (od 1 października z siewu).
Jeszcze zastanawiałem się żeby przy kosić delikatnie.
Wiem, Wiem liście niedługo pójdą pod/do dmuchawo/odkurzacz.
Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies