Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:52, 17 wrz 2017

Do góry
beata_m napisał(a)

Olala czytasz w moich myślach, u Nawigatorki podglądałam białe ... cudne! Gdzieś na przyszły rok znajdę dla nich miejsce

Koniecznie !

Magda70 napisał(a)
PIęknie masz....aż mam problem ktore zdjęcie zacytowac

Ja dziś swoje dwa duze bukszpany przesadzalam

Ja dziś nieduże ale za to trzy
Dzięki ale pięknie to Ty masz - miszczynio

Magda70 napisał(a)
ja bym rozchodniki w jednym kolorze dala...

Będą

Katkak napisał(a)
Też mam psa pięknego inaczej, ale jaja sobie robię, że ma bogate wnętrze . Stipy śmiecą? Ciekawe co byś powiedziała na moje miskanty olbrzymy . Te to potrafią bałagan robić mimo corocznego związywania . No i porządkowanie ich na wiosnę jest wprost proporcjonalne do rozmiarów .

Ogólnie trawy śmiecą ale to trochę później, zimą. Stipa teraz z włosem rozwianym paraduje i wciąż pełno luźnych źdźbeł leży wszędzie. Zbierać nie nadążam. I już sie boję tych trylionów siewek

Tofik teraz trochę się wyciszył ale i tak ma fantazję ułańską

Johanka77 napisał(a)
ALe to jest piękna rabata! No dumna z nas jestem!
A z Ciebie najbardziej, że sobie nie dałaś wszystkiego wmówić, tylko konsekwentnie układałaś swoją wizję.

Już się tego nauczyłam, że należy trawić powoli ale bez inspirujących podpowiedzi dalej siedziałabym w miejscu albo naćpała wszystkiego bez sensu
Jestem wdzięczna za to forumkom i forumom
Buziak Asiu :*

Johanka77 napisał(a)
Pozdrawiam Psa od Kotów pięknych inaczej

Chyba nie widziałam, pokazywałaś ??

Magleska napisał(a)
Ta mina psa na zdjęciu....... bawić się chciał ,czy coś zmalował .?...... hi hi świetny jest i bardzo uroczy ....
Super ta rabata wejściowa .....

Zniecierpliwiony był bo pora obiadku minęła a ja łażę i do domu się nie kwapię
Wejściowa dziś już inaczej ciut wygląda
Ogród niby nowoczesny ale... 09:30, 17 wrz 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
Jestem bardzo często u Ciebie ,ale mało sie odzywam ,bo mi wiecznie dech zapiera
Masz przepiękny, cudny ogród........ ( ale się rozpisałam ,że ho ho )
Grabowa rewelacja ,kot model
Jeszcze stipa z rozchodnikami i jeżówkami - świetna
Powiedz mi proszę ......ten zawilec jesienny - ile sadzonek tam dałaś ,ze jest tak fajnie dużo gęsto
.....nadaje sie on przed hortki ,czy jest za wysoki ?

O kochana...faktycznie się rozpisałas! I to jak milo

W tym miejscu posadzilam chyba ze 4 sadzonki..ze 3 lata temu.
Moje pod hortki - limki sie nie nadają bo są tej samej wysokości.
Ogród niby nowoczesny ale... 07:22, 17 wrz 2017

Do góry
Jestem bardzo często u Ciebie ,ale mało sie odzywam ,bo mi wiecznie dech zapiera
Masz przepiękny, cudny ogród........ ( ale się rozpisałam ,że ho ho )
Grabowa rewelacja ,kot model
Jeszcze stipa z rozchodnikami i jeżówkami - świetna
Powiedz mi proszę ......ten zawilec jesienny - ile sadzonek tam dałaś ,ze jest tak fajnie dużo gęsto
.....nadaje sie on przed hortki ,czy jest za wysoki ?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:07, 16 wrz 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
hihi, mnie też równouprawnienie niekoniecznie leży . No nie da się obok Twojego ogrodu przejść obojętnie. Jest niezwykły, inny niż wszystkie, śliczniutki, dopieszczony i wszystkie dupereleczki są taką kropką nad I i dopełniają całości. Uwieeeeelbiam . A przedogródek strasznie mi się podoba .

Do tego wszystkiego przydałby się jeszcze porządeczek ale sie nie da Stipa robi straszny bałagan, nie nadążam źdźbeł zbierać I do tego wszystko wkoło zielenieje od glonów. Tak mokrego roku nie pamiętam. Ogród przez to wiele traci na uroku ale cieszę , ze się że aż tak bardzo tego nie widać
Dzięki Kasieńko
Ogród zapracowanej mamuśki 20:27, 16 wrz 2017

Do góry
Dzisiaj wkopałam miskanty ML, tuje Danika i jeżówki Mini Belle
Jutro wkopię tutaj czosnki i tulipany
Wiosną dojdzie stipa i może żurawki, jak przeżyją rozmnażanie.

Mąż przeturlał głaz na przyszłą żwirową rabatę.
Przy siatce za kilka lat będzie ścianka, ale na to finanse muszą się uzbierać. Tymczasowo wiciokrzew jest wsadzony.
W dziurze przed głazem wyląduje kosodrzewina, i na tym mi się pomysły na żwirówkę skończyły.
Ogród zapracowanej mamuśki 22:21, 15 wrz 2017

Do góry
Z tej rabaty zabrałam Hakone, chcę tu zrobić dwa czworokąty traw (lub nietraw) pomiędzy żurawkami i bukszpanami
(żurawka Marmelade na dole i żurawka NN zygzak)
w 1- w 2018 będzie stipa i czosnki; potem ?????
w 2- chciałam turzyce blue zinger - ale za mocno się rozrasta więc nadal ????
jak nic nie wymyślę to wiosną będzie stipa tulipany a później się zobaczy

Hakone Beni Kaze przesadziłam do bukszpanów (takie trochę mizerne jeszcze te bukszpany bo dopiero je zaczęłam dopieszczać na tej rabacie)

Skarbonkowy ogródek 18:02, 15 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Z tym walczę. To jest kontynuacja rabaty cisowej.

I widoczek z góry

Wymyśliam sobie, aby oszczędzić sobie kilku lat na calkowitym widoku, że nie będę na razie karczować wiekszych roślin które rosną na tej rabacie.
Wszystko przekopię zgodnie ze sztuką, a żywopłot poprowadzę przed tymi roślinami. Wraz ze wzrostem żywopłotu, bede usuwać rośliny zbędne, albo podcinać tak żeby szły ponad.

Teraz rośnie tam kalina, forsycja, perukowiec i pigwowiec. Wiechcie jakich mało ale troche zasłaniają.

Czy takie rozwiązanie sprawdzi sie?

Nie podpowiem bo nie wiem ale ma to sens . Czemu moja stipa ciągle zielona,pojedyncze źdźbła tylko słomkowe.
Podmiejski ogródek 09:23, 15 wrz 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Może stipa ma troszkę za mało słońca. Skoro masz ja z BerGenia ) domniemywam ze tam cień ))(
no ta jedna moze ma za malo slonca, ale inne maja wiecej a tez jakos malo wygledne. Nie podoba im sie u mnie
Podmiejski ogródek 16:22, 14 wrz 2017

Do góry
Może stipa ma troszkę za mało słońca. Skoro masz ja z BerGenia ) domniemywam ze tam cień ))(
Podmiejski ogródek 14:45, 14 wrz 2017

Do góry
Mmmm, bergenia z trawką . Odgapię, dobrze? Bo u mnie teraz rosną obok siebie w grupach a chętnie wplotłabym jedno w drugie .

Stipa może ma za mało słońca???

Cieszę się z tych zdjęć - nareszcie mogę się zorientować co i gdzie . A ta bylinowa to urosła jak na drożdżach. Bardzo ładnie wygląda. Ten schowany bukszpan zagra w zimie . Zdumiałam się zawilcem - mówią, że on do cienia a ten na słońcu Ci tak ładnie rośnie? Podlewasz go dużo?
Ogródek Iwony II 08:33, 13 wrz 2017

Do góry
Iwonko pięknie się ogród prezentuje w jesiennej odsłonie
Moja stipa nie zakwitła więc nasionek nie będzie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:29, 12 wrz 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Jedna stipa u Ciebie jeszcze zielona inne już w kłosach? Dlaczego tak? Inaczej sadzone czy te bez kłosów to te co się wysiewały ?
Masz tak co roku? Jak z przemarzaniem tych bez kłosów albo małych siewek?
chciałabym Ci odpowiedzieć na te pytania ale to będzie pierwsza zima siewek. Te nie kwitnące to właśnie samoistnie siewki. Za późno wykazały i nie zdążyły zakwitnac i rosną w ścisk.
Migawki z ogródka 16:04, 11 wrz 2017

Do góry
Tja...

Było jednak ogrodowo. Pojechałam do B. Burgundy Lace 7 op. Menton 5 op
Upstar tylko 3 op., bo dołożę do tych, co już mam. Sapporo 5 op. I jeszcze Flamingo Flat 2 i F. Purissima tylko jedno znalazłam.

A potem pojechałam do ogrodniczego po jedną rozplenicę (były i to ładne) no i trafiłam na takie coś i się poddałam bez walki - 5 doniczek stipa pony tails - zdjęcie mi się nie chce wgrać może potem
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:40, 11 wrz 2017

Do góry
Jedna stipa u Ciebie jeszcze zielona inne już w kłosach? Dlaczego tak? Inaczej sadzone czy te bez kłosów to te co się wysiewały ?
Masz tak co roku? Jak z przemarzaniem tych bez kłosów albo małych siewek?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:27, 10 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jednak stipa jest niezwykle urokliwa, muszę to przyznać . Z bordowymi rozchodnikami gra wprost cudownie .

Najbardziej ją lubię w połączeniu z bordowolistnym berberysem i różową gaurą.

Tworzy fajne rozjaśniające plamy.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:51, 10 wrz 2017

Do góry
Jeżówki w większości już są zmęczone deszczem

Stipa też leżąca

Ogródek Ewy 10:41, 09 wrz 2017

Do góry
Nallar napisał(a)

Liczę na to że róże będą z roku na rok ładniejsze. Żurawki zaczynają się wypiętrzać, muszę pomyśleć o rozsadzaniu.
Masz rację to Stipa, ale drażni mnie u niej to że wszystkie kłaniają się tylko w jedna stronę.

Róże będą ładniejsze, to młode krzaczki muszą dorosnąć,kłaniającą stipę bardo lubię, sama się wysiewa i o dziwo nie przemarza u mnie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:59, 08 wrz 2017

Do góry
Jednak stipa jest niezwykle urokliwa, muszę to przyznać . Z bordowymi rozchodnikami gra wprost cudownie .
Ogród zapracowanej mamuśki 20:29, 06 wrz 2017

Do góry
W zeszły weekend dzieliłam żurawki
Część zostawiłam na tej rabacie tylko ułożenie zmieniłam (słabo widać bo żurawki ciemne i pochmurno było)
Tutaj dosadzę jeszcze tulipany i czosnki, a potem przykryję korą. A wiosną dojdzie stipa.

Resztę żurawek upchałam gdzie się da
Ogródek Iwony II 00:19, 06 wrz 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Zmiany w naszych ogrodach są po prostu wpisane w rozkład U mnie tę ciągle pomysły na "coś" nowego Będę przerabiać kolejną rabatkę

Ewcia, w wolnej chwili wpadnę sprawdzić, co zmieniasz ...
Zmiany są konieczne. Czasem coś zbyt mocno się rozrośnie, inna roślinka nie pasuje, ćwiczymy naszą wytrwałość w nie-przesadzaniu, hi, hi

Na tej rabacie miałam stipę. Zachwycałam się nią.
Wrzesień 2015

Rok później stipa późno zakwitła, jakaś niewydarzona była, żurawki zmarzły, część traw też, coś trzeba było zmienić .. powiększyłam dywan z trzmieliny ...
Wrzesień 2016

W tym roku postanowiłam posadzić coś bardziej trwałego - molinię. Za rok wracam do stipy. To nie jest lepszy efekt Przy okazji widać, jak buk ładnie nabrał masy. M twierdzi, ze nie rośnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies