Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Tu ma być ogród :) 15:49, 03 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Edytko ja doradzać nie umiem, więc nie pomogę, ale pozdrawiam i zaglądam chociaż nie wiem, czy bym się nie skłoniła i nie wzięła pod uwagę trawek, tych, które już masz w ogrodzie i nie zrobiła powtórzenia, pierwsza myśl stipa albo rozplenica, fajne nie zasłaniające trawki, zwłaszcza, że chcesz mieć widok na ściankę i wtedy taka wąska rabatka fajnie by wyglądała.. nie wiem, ja myślę, że na pewno wykombinujesz coś niesamowitego

brałabym mocno pod uwagę rozplenice, ale wiosną zbyt późno dają oznaki życia i byłyby na tej rabacie pustki, dlatego sesleria wydaje mi się zdecydowanie lepsza w to miejsce.
Stipa jest kapryśna, może nie przeżyć zimy, jej w ogóle nie biorę pod uwagę.
Tu ma być ogród :) 14:55, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No właśnie jest wręcz przeciwnie - miałam ją na rabacie przed wykuszem 2 lata temu i po zimie nie odbiła.
W zeszłym roku z 30 szt. posadziłam na rabacie ze świdośliwami i żyje 5.

Także stipa zbyt niepewna.
ja tam lubie po lopacie poskakać. Robota bez wysilku
Tu ma być ogród :) 14:45, 03 paź 2017

Do góry
Edytko ja doradzać nie umiem, więc nie pomogę, ale pozdrawiam i zaglądam chociaż nie wiem, czy bym się nie skłoniła i nie wzięła pod uwagę trawek, tych, które już masz w ogrodzie i nie zrobiła powtórzenia, pierwsza myśl stipa albo rozplenica, fajne nie zasłaniające trawki, zwłaszcza, że chcesz mieć widok na ściankę i wtedy taka wąska rabatka fajnie by wyglądała.. nie wiem, ja myślę, że na pewno wykombinujesz coś niesamowitego
Tu ma być ogród :) 14:36, 03 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Popieram ... za bardzo formalnie też nie może być

U Ciebie Edytka stipa tak pięknie rośnie ... nie myślałaś o jakimś większym łanie właśnie tej trawy? Siaka taki piękny efekt nimi u siebie zrobiła

No właśnie jest wręcz przeciwnie - miałam ją na rabacie przed wykuszem 2 lata temu i po zimie nie odbiła.
W zeszłym roku z 30 szt. posadziłam na rabacie ze świdośliwami i żyje 5.

Także stipa zbyt niepewna.
Tu ma być ogród :) 14:08, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Masz spory trawnik więc myślę, że z szerokością możesz ciut poszaleć
Trawy wskazane, natomiast na temat lizaków się nie wypowiadam, nie przepadam za takimi formami.

Popieram ... za bardzo formalnie też nie może być

U Ciebie Edytka stipa tak pięknie rośnie ... nie myślałaś o jakimś większym łanie właśnie tej trawy? Siaka taki piękny efekt nimi u siebie zrobiła
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:46, 03 paź 2017

Do góry
Zaznaczyłam najjaśniejszym kolorem trawnik, ciemne - juz troszke zwężone rabaty to żywopłoty, limonkowe to rabaty (pewnie w praniu wyjdzie, ze powinny być szersze). Przy placyku brązowym dorysowałam rabatę na wysokie trawy(też ciemno zielony kolor). Naszdzenia na rabatach pod żywopłotami będą podobne do tych co już mam czyli buksy, trzmielina, thuja danica, byliny, trawy. Jedynie pod te od strony placyku basenowego do placyku na tyłach dam więcej bylin - będzie tam rząd irysów, trawy(mam też rozmnożonego trzcinnika overdam).
Na placyku leśnym będą brzozy a lekko za nimi rodki (może być takie zestawienie?), z przodu stipa i jeżeli sie wysiały to białe ostróżki
Będzie to jakoś pasowało???
Te 3 pojedyńcze drzewa to: przy placyku basenowym-?, przy tarasie klon palmowy czerwony a z tyłu ambrowiec
Wzgórze chaosu 10:19, 03 paź 2017

Do góry
admete napisał(a)

A widziałaś u mnie na zdjęciach z ogrodu Marty stipę pod brzozami?
może jakieś trawy? rozplenicę hameln? albo własnie stipę ja kocham ten zakątek u Marty chyba najbardziej mi się podoba z jej ogrodu

Będzie stipa! Sprawdzone pomysły są najlepsze dla takiego laika jak ja
Zakątek u Marty cudny!!!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:44, 03 paź 2017

Do góry
Oglądam po raz kolejny...
Uwielbiam Twoje białe murki!

Zawilce mnie zachwycają! Stipa bomba!
Ach! I ta werbena!
Do raju daleko - u Ewy 16:59, 02 paź 2017

Do góry
Anusia napisał(a)
Ewa Phantom bardzo ładnie się przebarwia. Ogólnie stwierdzam, że w tym sezonie wszystko dłużej jest zielone. To za sprawą deszczy. Trawy jednoroczne jak Stipa czy Pegassus w porównaniu z zeszłym sezonem o tej porze były w kolorze słomy. Ja u Ciebie jeszcze nie widzę nadchodzącej jesieni.

Nie było mnie teraz w domu przez kilka dni, podczas których nie było deszczu. Wszystko suche. Teraz trzeba się zabrać za podlewanie
Do raju daleko - u Ewy 23:40, 30 wrz 2017

Do góry
Ewa Phantom bardzo ładnie się przebarwia. Ogólnie stwierdzam, że w tym sezonie wszystko dłużej jest zielone. To za sprawą deszczy. Trawy jednoroczne jak Stipa czy Pegassus w porównaniu z zeszłym sezonem o tej porze były w kolorze słomy. Ja u Ciebie jeszcze nie widzę nadchodzącej jesieni.
Ogródek Iwony II 20:24, 30 wrz 2017

Do góry
Będzie stipa i kocimiętka 'Walker's Low' .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:41, 28 wrz 2017

Do góry
Monka napisał(a)
Kasiu masz przepiękny ogród a stipą jestem oczarowana co to za odmiana ?
dziękuję stipa tenussima pony tails
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:36, 27 wrz 2017

Do góry
A ja cały czas myślę żeby tą ścieżkę "poprowadzić jednak dołem" bo wtedy patrząc z frontu ambrowiec skutecznie zasłaniałby całe przejście. Albo jeszcze chodzi mi po głowie żeby wprowadzić ten murek w kształcie koła/półkola, który zaproponowała rok temu magnolia.
Może coś takiego?

szary - żwirek/kostka
jasnozielone kropki po lewo - evergoldy a wrogu po prawo jakieś miscanty albo trzcinnik
białe półkole/murek
białe kropy - hortensje
beżowy - stipa
żółty z różowym - szałwia + carex amazon mist
zgrupowane czarne i zielone kropki różnej wielkości - kulki bukszpanowe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:04, 27 wrz 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Asiu
Dziękuję Ci bardzo, że mi pomagasz
Chyba wolę bez tej ścieżki ... najwyżej może coś się wymyśli w żwirku ... kostka w żwirku? ... chociaż nie widziałam takiej inspiracji ...
Ale jednak wolałabym nie robić tej kostki na końcach (kolor pomarańczowy)... Jeszcze kilka tygodni temu myślalam o takim układzie:

ciemna zieleń - rabaty
szary - żwirek
biały - hortensje
beżowy - stipa
żółty szałwia+AM
grafit - ewentualnie ławeczka

Twój pomysł Ren jest wg mnie fajny. Nie z taki ciężki z tym żwirem- w takiej formie bym go widziała chetnie. Ale tak plamami, to niezbyt widać czy to się zgra w ogrodzie. lepiej by było jakbyś go narysowała bardziej dokładnie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 26 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Miałam problem, jak połączyć kostkę na podjazdach ze żwirem i ostatecznie wyszło mi coś takiego:

Ścieżka z kostki idzie do linii koła (pomarańczowy kolor). Nawet mogłaby zostać tak, jak jest obecnie, ale jeśli chcesz bardziej ukryć podjazd, to trzeba by ją trochę przesunąć, żeby podchodziła do koła bardziej z boku.

Na połowie kole żwirek z roślinami, podobnie jak przed ścianką wodną, a na drugiej - trawnik.
Reszta chyba nie wymaga wyjaśnień

Asiu
Dziękuję Ci bardzo, że mi pomagasz
Chyba wolę bez tej ścieżki ... najwyżej może coś się wymyśli w żwirku ... kostka w żwirku? ... chociaż nie widziałam takiej inspiracji ...
Ale jednak wolałabym nie robić tej kostki na końcach (kolor pomarańczowy)... Jeszcze kilka tygodni temu myślalam o takim układzie:

ciemna zieleń - rabaty
szary - żwirek
biały - hortensje
beżowy - stipa
żółty szałwia+AM
grafit - ewentualnie ławeczka
Ogród niby nowoczesny ale... 20:01, 25 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)
Jeee jakie super irgowe pająki na grabowej porosły super to wygląda. Ciekaw jestem nowych aranżacji.

Ja też jestem ciekawa

kasja83 napisał(a)
Madziu pięknie u Ciebie-ale to wiesz
Pozdrawiam cieplutko!

taaa...wiem

nicol21 napisał(a)
Pięknie Twój ogród się prezentuje.
Stwiedzam, że stipa i jezówka są super ale rozchodnik też wygląda rewelacyjnie!

Dzięki
Tu ma być ogród :) 19:59, 25 wrz 2017

Do góry
Patrzcie jakie fajne nasadzenia miejskie - nie mogłam sobie odmówić zrobienia fotek.
Red baron, stipa, juki i kosodrzewiny.

Ogród niby nowoczesny ale... 13:58, 25 wrz 2017

Do góry
Pięknie Twój ogród się prezentuje.
Stwiedzam, że stipa i jezówka są super ale rozchodnik też wygląda rewelacyjnie!
Na zielonej... trawce :) 10:31, 25 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Posadziłam, ostatnią już w deszczu i od tej pory już któryś dzień pada nieprzerwanie. Przynajmniej będą dobrze podlane, chociaż jak tak dalej pójdzie to zaczną gnić od nadmiaru wody. Taki rok mamy w małopolsce, najpierw susza, teraz powódź. Mam czas wymyślić co pod brzozami... stipa pięknie wyglada u ciebie a nie mam jeszcze żadnej. Czy kępy szybko nabierają masy?

Od jutra ma być poprawa pogody, u nas do niedzieli mega słonecznie... pieją coś o kolejnym tygodniu, że też taki... Ciiii byle nie zapeszyć

Stipa jak nie zgnije zimą to ładnie przytyje... Gosia-malkul pisała u siebie, że kory dodawała przy sadzeniu, a u niej piękne wypasione są - moje wygniwają, więc jak padną to posadzę wg jej przepisu

Na zielonej... trawce :) 11:18, 23 wrz 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Ogrodnicy doskonale rozumieją ile radości dają takie zakupy

Brzozy już posadziłaś? Nie widziałam u Ciebie fotek

Posadziłam, ostatnią już w deszczu i od tej pory już któryś dzień pada nieprzerwanie. Przynajmniej będą dobrze podlane, chociaż jak tak dalej pójdzie to zaczną gnić od nadmiaru wody. Taki rok mamy w małopolsce, najpierw susza, teraz powódź. Mam czas wymyślić co pod brzozami... stipa pięknie wyglada u ciebie a nie mam jeszcze żadnej. Czy kępy szybko nabierają masy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies