Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 12:45, 03 paź 2017

Makusia napisał(a)
Planing widzę pełną parą- mi się wszystkie podobają, ja tam nie widzę żadnych maleńkich uwag

Cieszę się, że tak piszesz Bardzo
AniMa 12:48, 03 paź 2017

makadamia napisał(a)

Sama rabata mi tam pasuje, tylko ten pasek trawy nad nią jakoś nie bardzo

Tak sobie mądrze wymyśliłam, że między rabatą z brzozami i druga z bukszpanami przy placyku będzie stał hamak lub samotny fotelik do dumania...no i to przejście jest by tam dojść po trawie. W tym roku na razie na pewno tam nic nie będę ruszać....to miejsce musi się porządnie przegryźć, ułożyć, przetrawić by potem zgagi nie bylo
Anda 12:51, 03 paź 2017

Kibicuje i dopinguje, ale sie nie odzywam, bo nie ogarniam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 13:19, 03 paź 2017

AniMa napisał(a)

Tak sobie mądrze wymyśliłam, że między rabatą z brzozami i druga z bukszpanami przy placyku będzie stał hamak lub samotny fotelik do dumania...no i to przejście jest by tam dojść po trawie. W tym roku na razie na pewno tam nic nie będę ruszać....to miejsce musi się porządnie przegryźć, ułożyć, przetrawić by potem zgagi nie bylo

Dokładnie tak. Myślę, że lepiej zacząć od robienia tyłu, a przód się w międzyczasie wyklaruje

Co weźmiecie na pierwszy ogień?
lindsay80 13:45, 03 paź 2017

Ania, dzięki za fotki ML - spostrzegawcza jestem - tydzień po czasie

Mogę Ci potwierdzić, że Fernando wyżarł całą koniczynę, u mnie będzie miesiąc od oprysku i trawnik wyczyszczony z chwastów.
Aha, trawie nic ten oprysk nie zaszkodził.

Przyglądam się z zaciekawieniem Twoim planom, szczególnie rysunkowi z rabatą po prawej stronie wchodzącej w trawnik, bo jak kiedyś zlikwidujemy plac zabaw to będę mieć zagwozdkę z analogicznym fragmentem.
AniMa 13:46, 03 paź 2017

Zaznaczyłam najjaśniejszym kolorem trawnik, ciemne - juz troszke zwężone rabaty to żywopłoty, limonkowe to rabaty (pewnie w praniu wyjdzie, ze powinny być szersze). Przy placyku brązowym dorysowałam rabatę na wysokie trawy(też ciemno zielony kolor). Naszdzenia na rabatach pod żywopłotami będą podobne do tych co już mam czyli buksy, trzmielina, thuja danica, byliny, trawy. Jedynie pod te od strony placyku basenowego do placyku na tyłach dam więcej bylin - będzie tam rząd irysów, trawy(mam też rozmnożonego trzcinnika overdam).
Na placyku leśnym będą brzozy a lekko za nimi rodki (może być takie zestawienie?), z przodu stipa i jeżeli sie wysiały to białe ostróżki
Będzie to jakoś pasowało???
Te 3 pojedyńcze drzewa to: przy placyku basenowym-?, przy tarasie klon palmowy czerwony a z tyłu ambrowiec
makadamia 13:54, 03 paź 2017

Mnie się podoba
Tylko ten żywopłocik na lewo od warzywnika IMO nie potrzebny. Ale to szczegół.

Brzozy z rodkami nie pasują, bo jedne i drugie mają płytki system korzeniowy.
AniMa 14:01, 03 paź 2017

Ewa- ja tak mam jak gra Polska drużynaTeż kibicuje, ale czasami nawet nie wiem co to za gra....

Asiu-Na pierwszy ogień poszedł środkowy tył tam, gdzie będzie pierwszy żywopłot:0
Wczoraj było tak:

Dzisiaj tak:

dzisiaj po pracy będą walczyć tam dalej (mimo, że na razie pada)

Edi - to jeżeli Ci sie sprawdził, to tez zakupię Popryskam jeszcze w tym roku Ostatnio pryskałam i chwastoksem i mniszkiem i po obu trawnik wydawał się słabszy....
Mierzyłam te prawa rabate na dwa sposoby...musze zobaczyć ile mi drzeqw sie zmieści na tym placyku i od tego też będzie zależało jaki duży będzei i czy rabata będzie jak wyżej czy z tym dodatkowym zębem
AniMa 14:08, 03 paź 2017

makadamia napisał(a)
Mnie się podoba
Tylko ten żywopłocik na lewo od warzywnika IMO nie potrzebny. Ale to szczegół.

Brzozy z rodkami nie pasują, bo jedne i drugie mają płytki system korzeniowy.

To nie żywopłocik tylko trzcinnik KF, mogę go przesynąć...
Dziękuje za informację o brzozach i rodkach - wzorowalam sie tym zdjęciem:
https://pl.pinterest.com/pin/301952350008797825/
makadamia 14:29, 03 paź 2017

No to niech się Toszka wypowie

Może to są brzozy himalajskie - zdaje się że Danusia kiedyś je polecała jako najmniej "inwazyjne"
a może te rodki trzeba było wymienić rok po zrobieniu tego zdjęcia