Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:42, 03 paź 2017

Sesleria z rozchodnikami, albo jeżówką - jak to sadzić - naprzemiennie?

lindsay80 14:43, 03 paź 2017

leon60 napisał(a)

Zajechałam taką eMowi ale miskanty i seslerie skalną cięła jak masło

haha, to się nazywa wyeksploatować jakiś przedmiot
Monia81 14:45, 03 paź 2017

Edytko ja doradzać nie umiem, więc nie pomogę, ale pozdrawiam i zaglądam chociaż nie wiem, czy bym się nie skłoniła i nie wzięła pod uwagę trawek, tych, które już masz w ogrodzie i nie zrobiła powtórzenia, pierwsza myśl stipa albo rozplenica, fajne nie zasłaniające trawki, zwłaszcza, że chcesz mieć widok na ściankę i wtedy taka wąska rabatka fajnie by wyglądała.. nie wiem, ja myślę, że na pewno wykombinujesz coś niesamowitego
nawigatorka 14:55, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

No właśnie jest wręcz przeciwnie - miałam ją na rabacie przed wykuszem 2 lata temu i po zimie nie odbiła.
W zeszłym roku z 30 szt. posadziłam na rabacie ze świdośliwami i żyje 5.

Także stipa zbyt niepewna.
ja tam lubie po lopacie poskakać. Robota bez wysilku
leon60 15:07, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

tak schematycznie zaznaczyłam co tam jest.

dałabym chyba rozplenice z seslerią jesienną i może kilka kulek buksowych
zieloniutka 15:10, 03 paź 2017

eee_taam napisał(a)

my dzielilismy wiosna rozplenice ...polecam do tego celu piłke tego typu ( link przypadkowy) https://www.stanleytools.co.uk/product/147295 ....naprawde fajnie idzie ...a bryły były wielkie ...wykopanie było gorsze ...a ciecie ta piłka nawet sama dasz radę

PS. wszytskim polecam ta piłke do dzielenia rozplenic ...jak juz gdzies czytałas to wybacz ze sie powtarzam....rydlem czy widłami mozna sobie zeby wybic i nogi połać

A rozplenice się dzieli jak już dają oznaki, że przeżyły zimę czy wcześniej?
ren133 15:11, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)
Sesleria z rozchodnikami, albo jeżówką - jak to sadzić - naprzemiennie?

Ja bym posadziła nierównomiernie
iwonkap 15:18, 03 paź 2017

Czytam sobie i ciekawa jestem jaka będzie finalna szerokość nowej rabaty..coś mi sie wydaje ze szersza niż pierwszy plan bo na takiej wąskiej tylko kulki chyba pasują bo reszta będzie za bardzo upchnięta
AngelikaX 15:22, 03 paź 2017

eee_taam napisał(a)

my dzielilismy wiosna rozplenice ...polecam do tego celu piłke tego typu ( link przypadkowy) https://www.stanleytools.co.uk/product/147295 ....naprawde fajnie idzie ...a bryły były wielkie ...wykopanie było gorsze ...a ciecie ta piłka nawet sama dasz radę

PS. wszytskim polecam ta piłke do dzielenia rozplenic ...jak juz gdzies czytałas to wybacz ze sie powtarzam....rydlem czy widłami mozna sobie zeby wybic i nogi połać

Ja mam nożyce elektryczne do żywopłotu (kupiłam do hacuro) buksy i cisy szarpie brzydko więc się nie nadaje - ale do traw jak najbardziej
AngelikaX 15:27, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

Tak naprawdę to już nie chcialam tworzyc kolejnych wielkich, pracochłonnych rabat - ta miała być tylko po to żeby uniknąć rdzawych zacieków na kostce.
A nie sądzisz, że jak zrobię tą rabatę szeroką na co najmniej 1 m to trawnik będzie się wydawał jeszcze bardziej długi?

Mam fotkę z naniesionymi wymiarami.

Moim zdaniem jeśli rabata będzie wąska, nie da Ci możliwości nierównomiernego sadzenia - kulki będą posadzone w rzędzie jak żołnierze - optycznie wydłuży i rabate i trawnik, szerszą rabatą i jakby przypadkowymi nasadzeniami (nie w linii) zgubisz tą wąskość, ale to tylko moje zdanie