Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

ren133 14:08, 03 paź 2017

leon60 napisał(a)
Masz spory trawnik więc myślę, że z szerokością możesz ciut poszaleć
Trawy wskazane, natomiast na temat lizaków się nie wypowiadam, nie przepadam za takimi formami.

Popieram ... za bardzo formalnie też nie może być

U Ciebie Edytka stipa tak pięknie rośnie ... nie myślałaś o jakimś większym łanie właśnie tej trawy? Siaka taki piękny efekt nimi u siebie zrobiła
lindsay80 14:28, 03 paź 2017

polinka napisał(a)

Przepiękne rozplenice!

Porównanie fajnie pokazuje jak w trzy lata można zrobić dojrzały ogród.

Mają 3 lata, ciekawe czy wiosną będą mieć już martwe środki i będę je musiała podzielić.

Trzy lata - dla mnie dużo, dla ogrodu mało - ciekawa jestem jak te wszystkie moje drzewa będą wyglądać za 5 lat.
ren133 14:30, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

Byłoby co robić, ale czy są rośliny, przy których nie ma co robić i jeszcze ładnie wyglądają cały rok?

Też nie wiem czy jesienna pasowałaby z kulami cisowymi.

Dywanowe musiałoby być coś co toleruje słońce w nieograniczonych ilościach i jeszcze kolorystycznie nie zleje się z zielenią cisów - do głowy przychodzi mi tylko trzmielina.

A może niekoniecznie tak bardzo formalnie?
https://pl.pinterest.com/pin/353321533256194805/
lindsay80 14:30, 03 paź 2017

ren133 napisał(a)

Piękna jest ta rabata

fajna - ale obciąć te wszystkie trawy - wyzwanie.
lindsay80 14:33, 03 paź 2017

ren133 napisał(a)

A czemu Edytka musi być wąsko? przecież masz dużo przestrzeni

Chcę żeby to była możliwie jak najmniej pracochłonna rabata, szerokość musiałabym jeszcze z eMem przewalczyć - jak będzie dobry pomysł na to miejsce to i poszerzanie jest możliwe
14:34, 03 paź 2017
lindsay80 napisał(a)

Mają 3 lata, ciekawe czy wiosną będą mieć już martwe środki i będę je musiała podzielić.

Trzy lata - dla mnie dużo, dla ogrodu mało - ciekawa jestem jak te wszystkie moje drzewa będą wyglądać za 5 lat.

my dzielilismy wiosna rozplenice ...polecam do tego celu piłke tego typu ( link przypadkowy) https://www.stanleytools.co.uk/product/147295 ....naprawde fajnie idzie ...a bryły były wielkie ...wykopanie było gorsze ...a ciecie ta piłka nawet sama dasz radę

PS. wszytskim polecam ta piłke do dzielenia rozplenic ...jak juz gdzies czytałas to wybacz ze sie powtarzam....rydlem czy widłami mozna sobie zeby wybic i nogi połać
lindsay80 14:36, 03 paź 2017

ren133 napisał(a)

Popieram ... za bardzo formalnie też nie może być

U Ciebie Edytka stipa tak pięknie rośnie ... nie myślałaś o jakimś większym łanie właśnie tej trawy? Siaka taki piękny efekt nimi u siebie zrobiła

No właśnie jest wręcz przeciwnie - miałam ją na rabacie przed wykuszem 2 lata temu i po zimie nie odbiła.
W zeszłym roku z 30 szt. posadziłam na rabacie ze świdośliwami i żyje 5.

Także stipa zbyt niepewna.
leon60 14:38, 03 paź 2017

eee_taam napisał(a)

my dzielilismy wiosna rozplenice ...polecam do tego celu piłke tego typu ( link przypadkowy) https://www.stanleytools.co.uk/product/147295 ....naprawde fajnie idzie ...a bryły były wielkie ...wykopanie było gorsze ...a ciecie ta piłka nawet sama dasz radę

PS. wszytskim polecam ta piłke do dzielenia rozplenic ...jak juz gdzies czytałas to wybacz ze sie powtarzam....rydlem czy widłami mozna sobie zeby wybic i nogi połać

Zajechałam taką eMowi ale miskanty i seslerie skalną cięła jak masło
lindsay80 14:39, 03 paź 2017

ren133 napisał(a)

A może niekoniecznie tak bardzo formalnie?
https://pl.pinterest.com/pin/353321533256194805/

Nawet mi się podoba - nie wiem tylko czy jestem w stanie na takim pasku o szerokości 1 m taki efekt osiągnąć jeśli w ciągu roku od posadzenia sesleria jesienna u mnie ma co najmniej 60 cm średnicy.
lindsay80 14:42, 03 paź 2017

eee_taam napisał(a)

takie coś na pewno mi się przyda - do tej pory z dzieleniem nie miałam zbyt dużo doświadczeń, ale to się na pewno zmieni, bo niektóre trawy będzie trzeba ograniczać.