Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod Górą 14:52, 02 mar 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:32, 02 mar 2018

Do góry
Dla Agaty - Brzozowadziewczyna, moje ogórki w pionie

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:24, 02 mar 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Chyba wolę się jednaqk ciut osłonić, ale to nie wyklucza częściowej rabaty

Po całości chyba nie dam, bo mam już uszyte firanki, które od 1,5 roku czekają na powieszenie. Tzn muszę je jeszcze podwinąć, bo jak je kończyłam szyć, to akurat sezon się skończyl, a w kolejnym jakoś się za nie nie wzięłam..Firanki mam tak zaplanowane, że mogę w razie czego zasłonić się z 3 stron tarasu Mogę jeszcze tak dorobić kratkę jak na foto

Firanki bylyby na lince wzdłuż poprzecznej belki

No i super, o to mi chodziło, będzie przepięknie
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:23, 02 mar 2018

Do góry
Mysza napisał(a)
Cześć Ewa

Lubię styl Twojego ogrodu i czasami cichutko sobie podglądam.

Czy mogłabyś mi polecić jakąś różę do donicy na taras??
Pachnącą i mało kapryśną
Pozdrawiam.

Witaj, cieszę się z Twoich odwiedzin

Róże w donicach nie rosną takie duże jak "na wolności". W donicach mam Harlow Carr, Abraham Darby, Souvernir de St. Annes, Munstead Wood. Po pierwszym kwitnieniu normalnie ścinam kwiaty. Tylko wiosną przycinam je dość krótko. Jednak po paru latach należy im przyciąć korzenie.

Skopiuje to co już kiedyś napisałam

Róże w donicach u mnie:
Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i prawie zero wiatru. Opatulam je w maty kokosowe, a na wierzch, jak są duże mrozy, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam, tak na 10-15 cm. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją donice z chryzantemami, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie

Jeśli chodzi o wygląd, to w donicach ładniej wyglądają róże mniej sztywne, takie, którym lekko przewieszają się pędy. Tak więc nie sadziłabym do nich róż wielkokwiatowych, które często właśnie takie sztywne pędy mają. Ładnie wyglądają niektóre angielki, floribundy, niektóre okrywowe, nawet parkowe, które wtedy rosną mniejsze. Np. Claire Marshall, Artemis, Blue for You.

Tutaj są róże do donic polecane przez samego hodowcę
http://www.davidaustinroses.com/german/Advanced.asp?PageId=2122

Tu przez sprzedawców
https://www.rosenhof-schultheis.de/Suche/?search_1=0&search_2=0&search_3=0&search_15=4&search_16=0&search_17=0&search_18=0&search_14=1&search=search

http://wurzelshop.rosen-stange.de/rosen/rosen-fuer-kuebelbeflanzung/index.html

Elaborat mi wyszedł Mam nadzieję, że coś pomogłam. Jakby co, to pytaj
Mój mały ogródeczek :) 14:15, 02 mar 2018

Do góry
agnieszka_m napisał(a)
I moja kicia nazywa sie Afro bo miał być chłopcem a okazało się że pannica

Ale ładna Też chcę taką
Przedziwny Ogród 14:03, 02 mar 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Ja się zaraz spalę ze wstydu...Jak spotkam na targach (jadę w marcu) to sobie spiszę i Ci podam...

Nie pal się coś Ty
Chciałam zapytać o jedną różową z 75 tej strony.
To ona.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:45, 02 mar 2018

Do góry
Witam,

serdeczna prośba o pomoc przy aranżacji rabaty pod oknem od frontu domu, z lewej strony są drzwi wejściowe. Chciałabym, aby było to coś zimozielonego w przeważającej części, i takiego, co nie wymaga okrywania.

Z przodu domu mam już część rabat obsadzonych, załączam zdjęcia. Rosną tam:

- w łezce - 2 trzmieliny na pniu i miłorząb mariken; obwódka z lawendy
- rabata w kształcie L: to 4 umbry, z jednej strony jeżowki + rozplenica hameln oraz cyprysiki groszkowe; w rogu buk kolumnowy czerwony (zdjęcie nieaktualne); przed nim te same rozplenice wymieszane z blado różowymi rozchodnikami, z drugiej strony hortensje limelight, przed nimi bordowe i różowo czerwonawe żurawki. Chciałabym, żeby to pasowało. Oczywiście wszelkie porady dotyczące istniejącej rabaty także mile widziane.

Dziękuję z góry serdecznie
Ogrodowe kreacje 13:35, 02 mar 2018

Do góry
Porobiłam dzisiaj kule energetyczne dla ptaków, bo tych kupnych nie chcą jeść Smalec + pestki dyni, słonecznika i nasiona lnu

Obtoczyłam je potem jeszcze w nasionach:

Daleka droga do ogrodu....... 13:12, 02 mar 2018

Do góry
Moja pierwsza stipa po tygodniu. Siałam 18 lutego
.

Nie wiem czy nie za mało przysypałam nasionka bo zaczyna mi się kłaść. Chyba, że to do słonka.
Działka wkoło Lubczyka :) 12:45, 02 mar 2018

Do góry
Mój ogródek działkowy ROD Jarosław 12:25, 02 mar 2018

Do góry
a tak wygląda ogródek teraz zimą
Mój ogródek działkowy ROD Jarosław 12:25, 02 mar 2018

Do góry
w planach na ten rok to:
-podciągnięcie prądu
-zbudowanie grilla z wedzarnia
-ogrodzenie stemple budowlane i siatka leśna
stemple już mam

siatka zamówiona
miedzy czasie trafiła się furtka z odzysku

z pozostałych stempli powstanie też huśtawka oraz zjeżdzalnie dla dzieci,
planuje kupić także troche krzewów,iglaków i posadzić
posadzić winogron

Mam dużo planów w mojej głowie jeszcze ale wszystko powolutku
i tak myślałem ze nie dam rady tyle zrobic co zrobiłem przez jeden sezon.
Ważne że jest gdzie wyjsc i odpocząć od miasta!
Mój ogródek działkowy ROD Jarosław 12:24, 02 mar 2018

Do góry
z owoców posadziłem 3 drzewa owocowe, malinki, poziomki, truskawki, jeżyny, czerwoną porzeczkę bo czarna już była troche kwiatów.lecz w tamtym roku najwazniejsze było w miare ogarniecie terenu i zbudowanie altanki.między czasie nabyłem także wc wychodek który na wiosnę czeka na pomalowanie.

Mój ogródek działkowy ROD Jarosław 12:23, 02 mar 2018

Do góry
wróćmy do działeczki:

Do góry
no i wyszło mniej więcej tak:

Zostało jeszcze kilka rzeczy. Dokleić na dachu gont bo brakło mi 3 paski ale czekam aż przyjdzie.w środku wyłożyć wykładzinę pcv na podłogę, (planuje też ocieplić od środka))i jeszcze kilka rzeczy.dodam ze nigdy nie budowałem nic i jest to mój pierwszy zrobiony domek samodzielnie przeze mnie. Myślę ze źle nie wyszło.koszt ile mnie wyniósł to około 3000zł.

Do góry
coś miedzy czasie podłubałem w środku :

Mój ogródek działkowy ROD Jarosław 12:22, 02 mar 2018

Do góry

dach pokryłem gontem

Do góry

Do góry
no to zaczynamy zabawę z tarasem oczywiście dalej od początku bloczki betonowe i konstrukcja z kantówek

Do góry
między czasie żonka z teściową pielęgnowały, dosadzały i zajmowały się warzywami.

brakło deseczek więc trzeba było zamówić w tartaku i czekać wiec czekałem a w głowie zrodził sie kolejny pomysł

....pomyślałem skoro już robię taki domek to przydał by się od razu jakiś tarasik aby można było posiedzieć na świeżym powietrzu nawet jeśli będzie padało wiec pojechałem domówić kantówek i do roboty

zawitała także piaskownica dla moich dzieciaków

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies