Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawy, bambusy itp. 16:23, 31 sty 2018

Do góry
A teraz specjalnie dla tych co lubią tylko Miskanty chińskie graciliemus oraz Morning light

Silberspine
Oraz klaine silberspine
Oraz paskudny zimą Zebrinus
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:21, 31 sty 2018

Do góry
Harlow Carr

Metamorfoza- nowy ze starego 16:20, 31 sty 2018

Do góry

A może lepiej tak ?
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:19, 31 sty 2018

Do góry
Harlow Carr

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 16:13, 31 sty 2018

Do góry

Poli to dla Ciebie nawet one szukają wiosny wychylając się do słońca
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:13, 31 sty 2018

Do góry
Munstead Wood

Doświadczalnia bylinowo-różana 16:11, 31 sty 2018

Do góry
Munstead Wood

Zakręcony ogród 16:11, 31 sty 2018

Do góry
jak ja się dla Ciebie poświęcam...

Doświadczalnia bylinowo-różana 16:07, 31 sty 2018

Do góry
Louise Odier

Doświadczalnia bylinowo-różana 16:05, 31 sty 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Na wspominkowy pokaz Twoich róż czekam. A co nie chciałaś ich przypomnieć?

Jakoś tak bylinowo mnie zaczęło kręcić Ale różyczka i tak cały czas mnie trzymie

Czas na fotki wspominkowe róż

St. Cecilia ta jaśniejsza i Louise Odier
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:44, 31 sty 2018

Do góry
Przychodzę z prośbą, bo sama już nic nie wymyślę. Co posadzić rabacie długiej na długiej 14, szerokiej na 40cm? Przerabiałam różne opcje, byliny, trawy, żurawki, pustkę i nic mi nie pasuje. Jesienią wymyśliłam żeby zrobić po prostu żywopłot z bukszpanu. Zostać przy tym pomyśle? A jeżeli nie bukszpan, to co? Dodam, że tam straszna patelnia latem.

Zdjęcia sprzed Ogrodowiska

Lipny ogród czy ogród z lipą 15:34, 31 sty 2018

Do góry
Zdjęcie sprzed 2 lat.

Zakręcony ogród 15:27, 31 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Dorka, doceń rysunek, bo nie było mi łatwo narysować go lewą ręką

Tak bym to mniej więcej widziała.
Szmaragdy pociągnąć jeszcze trochę. Można w linii prostej, a można i po ogrodzeniu - jak posadzisz rośliny przed nimi, to ta krzywizna i tak przestanie się rzucać w oczy.
W samym rogu posadzić nigrę, a przed nią - cisa lub inny zimozielony krzew, który da się strzyc w bryłę (u mnie ostrokrzew Meserwy daje radę, nie wiem jak u Ciebie).

Najistotniejsze jest, żeby ta rabata nie była zbyt wąska, żeby dało się cokolwiek przed tymi żywopłotami posadzic.

No szacun kochana sama prawą ręką bym tak nie narysowała Rozumiem, że ta bryła przed nigrą ma być mniej więcej w linii szmaragdów i aureospicat ? jeszcze raz dzięki wielkie! Doceniam, naprawdę
Metamorfoza- nowy ze starego 15:21, 31 sty 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)
Na wątku o grujeczniku dostałam info od pani Danusi i pozwole sobie zacytować

"Ilex crenata Golden Gem plus wrzośce na dole, może miskanty białe 'Variegatus'?

Sosna pójdzie w górę, podetniesz gałęzie i pod nią może dadzą radę horyensje bukietowe, ale czy nie będzie za ciemna dla nich? nie wiem teraz, okaże się.

Sosna jest za wielka na twój ogród."

Teresko, na Twoim rysunku te drzewa zupełnie do siebie nie "gadają".
Danusi rysunek dużo lepszy.
Sosna pewnie że za duża, ale w Twojej sytuacji jest to akurat zaleta.
Przy altanie, w miejsce tego głogownika (?) dałabym jeszcze drugie, smukłe drzewko, np.: grujecznika.
Rozumiem, że to kłopot, bo przy tej opcji nie ma co zrobić z tymi dwoma drzewkami które już tam rosną.
Zakręcony ogród 15:12, 31 sty 2018

Do góry
Dorka, doceń rysunek, bo nie było mi łatwo narysować go lewą ręką

Tak bym to mniej więcej widziała.
Szmaragdy pociągnąć jeszcze trochę. Można w linii prostej, a można i po ogrodzeniu - jak posadzisz rośliny przed nimi, to ta krzywizna i tak przestanie się rzucać w oczy.
W samym rogu posadzić nigrę, a przed nią - cisa lub inny zimozielony krzew, który da się strzyc w bryłę (u mnie ostrokrzew Meserwy daje radę, nie wiem jak u Ciebie).

Najistotniejsze jest, żeby ta rabata nie była zbyt wąska, żeby dało się cokolwiek przed tymi żywopłotami posadzic.
Zakręcony ogród 14:52, 31 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Nie bardzo rozumiem, jakby ten przerywnik miał wyglądać.

Jeśli by to miał być np.: duży obelisk z cisa, oddzielający od siebie dwa żywopłoty, to tak.
Jeżeli po prostu kawałek trzeciego żywopłotu, to nie.

Ok, ale jak połączę po prostu szmaragdy i aureospicaty na środu w rogu to będzie nieładne tło dla nigry. A jak zostawię puste miejsce to też kapa bo dziura będzie

To w takim razie może pojadę szmaragdami za róg, wtedy będzie ładne tło dla nigry. Popatrzcie na to stare zdjęcie z góry , tutaj widać dokładnie nierówną linie płotu, którą chcę żywopłotem wyrównać :
]

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:05, 31 sty 2018

Do góry
Elu na wszystko nie mamy czasu trzeba wybierac to co wazniejsze dla domu ogrodu i rownowagi duchowej
Tez kiedys szylam bluzki z pieluch a mama mi robila sweterki na drutach

Ewo filcowania sa rozne techniki ja wlasnie ta polegajaca na wypraniu w wodzie najbardziej lubie

Basiu klatka bedzie na taraie zawiezona tylko jak juz pogoda bedzie odpowiednia

Elu, ze na Bawarii sniegu nie ma to nie mozna pwiedziec. Bawaria duza jest. U mnie nie ma. W gorach ponc jest, kolezanki z pracy na narty jezdza.

A dzis wiosna i ja juz po pracy polecialam z aparatem od razu do ogrodu

a w domu pachnie

Typografia ogrodu 13:59, 31 sty 2018

Do góry
Wrszcie przyjazna pogoda. Nawet slonca trochę było. Po raz kolejny ostatni dzień stycznia okazal się najlepszy na inaugurację. Pierwsze ognisko, początki sprzątania... jak miło się starać
Wycięłam zioła, szałwię rozchodniki jezowki orliki cześć trzcinnikow, seslerie jesienna... wszystko już rosnieboczywiscie pierwsza w wyścigu sesleria sadleriana (jesienna zdecydowanie z tylu choc tez rosnie) trzcinniki to chyba rosnąć nie przestaja nawet zima. Ruszają zawilce, orliki, jezowki, rozchodniki, z cebulowych krokusy, irysy, tulipany, czosnki, szafirki...

Nie wiązałam traw i bardzo się z tego ciesze. Bałagan i tak zawsze jest. A to największy jego sprawca ale ze lubie giganteusa to mu wybaczę nie boimy się brzydkich obrazków

Sadleriane zetnę gdy przekwitnie co by sobie podwójnej roboty nie robić

Ciemierniki kwitna ale większość czeka najlepsze czasy

Ulubienice

I światełko w tunelu

Mój mały ogródeczek :) 13:49, 31 sty 2018

Do góry
Byłam po odbiór okularów

A to moich dziewczyn
Słoneczny Ogród 13:33, 31 sty 2018

Do góry
Ale także proponuje na wymianę sadzonki Winogrona - bardzo dobry słodki

Kalina koralowa Roseum - sadzonki i drugą odmiane oferuje kaliny o płaskich kwiatostanach baldachach (brak zdjęcia)

Bez lilak dubeltowy fioletowy

Kaktusy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies