Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Problemy z tujami 22:40, 15 lis 2017

Do góry

Gleba przepuszczalna, nachylenie terenu powoduje ładne odpływanie nadmiaru wody. Opiekuję się nimi od 3 lat (wcześniej kilka lat radziły sobie zupełnie same), przy czym od ponad roku drzewka nie były nawożone ani pielęgnowane poza podlewaniem w suchsze dni, ponieważ prywatnie wszystko u nas stanęło na głowie. Tak więc wydaje mi się, że można wykluczyć przenawożenie, zalanie i przesuszenie. Nie ma też tzw. szmaty w podłożu.
Moje podejrzenia to:
1. choroby albo szkodniki - nie znalazłam widocznych objawów. Szukałam tarczników/miseczników i niczego nie zauważyłam ani na zasuszonych gałązkach ani w ich okolicy. Miodownicy nie wiem jak szukać . Innych chorób (grzyb?) nie potrafię zdiagnozować.

2. sól stosowana zimą - żywpłot przylega z jednej strony do drogi wyłożonej kostką, ostatnia zima była śnieżna a teren wspólnoty obficie odśnieżany i niestety też solony. Czy możliwe jednak aby efekt tego był tak mocno widoczny teraz? Zwłaszcza, że widać nowe ogniska uscyhania .

Na tym zdjęciu powyżej widać coś charakterystycznego - te 3 usychające miejsca mają przewieszające się gałązki - czy to ma jakieś znaczenie dla postawienia diagnozy?
Aha, wydaje mi się jeszcze, że tuje straciły nieco swój połysk. Odcień zieleni na zdjęciach przekłamała nieco lampa.

Czy mogę jeszcze uratować żywopłot?

Nie wiem, czy wiesz, ze tuje same sie oczyszczaja czyli brazowieja w srodku i galazki opadaja. Poniewaz sa to tuje juz wieloletnie sa luzne i widac to na zewnatrz. Pogoda jest tez nie sprzyjajaca w tym roku.
Moim zdaniem tym tuja nic nie jest sa zdrowe. Trzeba czekac do wiosny teraz jest zimno wiec i tak opryski nie pomoga.
Mam tez tuje i rozne maje przebarwienia punktowe i nie martwie sie tym, opadna i znowu bedzie dobrze.

Jeszcze jedno zpbacz czy nie sa polamane od wiatru. Na tym 3 zdj od konca cos tam widac, ale to juz spec musi orzec.

Moze Mazan cos poradzi, wiec czekaj na odpowiedz.
Lek na całe zło czyli mój ogród 22:19, 15 lis 2017

Do góry
Jesiennie
Trawy i turzyce żółte 22:18, 15 lis 2017

Do góry
Bardzo dziękuję za fotki.
Ja mam takie bronzity. Też dobrze sobie radzą na moich piachach, zimę przetrwały bez okrycia. Te to tegoroczny wysiewać.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:17, 15 lis 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję, Aneczko! A czy wiesz, że arktyczna/syberyjska/ chryzantema pachnie? I to nawet mocno!

Teraz co innego z normalnymi fotkami! Od razu szczególiki widać. I nawet firletka u Ciebie z kwiatkiem. U mnie dawno suche i na kompostownik poszły!
Pozdrawiam

Wiem, poznałam jej zapach
Lek na całe zło czyli mój ogród 22:07, 15 lis 2017

Do góry
Zawilce jeszcze nigdy tak długo nie kwitły
Lek na całe zło czyli mój ogród 22:04, 15 lis 2017

Do góry
Niewiele nadziałałam – nie ma kiedy. Jedynie zięć przesadził dwa drzewka owocowe. Dosadziłam dwie rajskie. Rozrysowuję rabaty. Ważne, że cebulki wsadzone.
Dzisiaj ścięłam wszystkie róże przed kolejnym nocnym przymrozkiem.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:01, 15 lis 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Fajne mebelki zakupiłaś pięknie u Ciebie,klimatycznie i ciepło... moją uwagę zwróciła obudowa kominka,jeśli możesz szepnij słówko na jej temat...i szałwia,która u mnie także wciąż kwitnie fioletowo,tylko ponoć jednoroczna? spróbuję zebrać nasiona.A chwastami się nie przejmuj,mi też została skarpa do wypielenia

Hej! Dziękuję!
Obudowa kominka to beton architektoniczny.
Tak wygląda w totalu. Obudowaliśmy nim też półkę pod telewizorem.

Szałwia podobno jednoroczna rzeczywiście. I definitywnie jesienna, jak się okazuje

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:49, 15 lis 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
Magnolia w pąkach kwiatowych.

mogę zapytać czym masz pomalowaną na biało pergolę?
Moja działka na Dębowym Lesie 21:38, 15 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja mam ją wiele lat , ale jako nn

Hmm, ja też mam kilka NN, to jest szansa,że kiedyś i ja je odnajdę w nazwach

Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:35, 15 lis 2017

Do góry
zawitka napisał(a)

Będę dzieliła kępy Morling Light, zebrinusa, rozplenice Hameln i Moudry mam jeszcze rozplenice Medium Boyl -ona ma pałeczki a na końcach jasne wypustki mogę dołożyć selserię też ją dostałam od dziewczyn. Moje Ml to giganty na prosto to 2 metrowe a jak sadziłam to czekałam kiedy będą duże .Poszły mi tak po pokrzywie .Już więcej nie podleję zadnej trawy pokrzywą To jest właśnie Medium Boyl nie bardzo widać końcówek .Z rozplenic jeśli się nie mylę to jest najwyższa/Chyba że ktoś mnie poprawi?????/

Halinko, z tego co piszesz, to wszystkie nazwy dla mnie jeszcze sa nie znane.
Abstrakcja.
Ale nie dziw ,się, jak się ich nie ma to i nie zna.A w trawach to jestem całkiem zielona jeszcze.
Mam kilka. małych, dopiero.
Także , bardzo chętnie chcę co mi tylko możesz podzielić
To pokrzywa tak wpływa za wzrost ???
A na inne rośliny też ??
Rododendronowy ogród II. 21:31, 15 lis 2017

Do góry
Pazdzierzowy napisał(a)

Pejzaż Roku! Pięknie!
Bożenko jaki cudowny obraz, chciałoby się tam być i patrzeć i patrzeć...
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:29, 15 lis 2017

Do góry
c.d.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:27, 15 lis 2017

Do góry
i tak trochę różnie

Problemy z tujami 21:27, 15 lis 2017

Do góry
Witam,
bardzo cenię społeczność Ogrodowiska, ponieważ macie wielką wiedzę i doświadczenie. Dlatego zwracam się z wielką prośbą o pomoc ws. tuj szmaragd. Bardzo zależy mi na ich uratowaniu. To jedyna osłona od drogi dojazdowej na terenie wspólnoty. Drzewka rosną już kilkanaście lat.
Zauważyłam usychanie sporej liczby gałązek, raczej od środka, co bardzo mnie zmartwiło.

Gleba przepuszczalna, nachylenie terenu powoduje ładne odpływanie nadmiaru wody. Opiekuję się nimi od 3 lat (wcześniej kilka lat radziły sobie zupełnie same), przy czym od ponad roku drzewka nie były nawożone ani pielęgnowane poza podlewaniem w suchsze dni, ponieważ prywatnie wszystko u nas stanęło na głowie. Tak więc wydaje mi się, że można wykluczyć przenawożenie, zalanie i przesuszenie. Nie ma też tzw. szmaty w podłożu.
Moje podejrzenia to:
1. choroby albo szkodniki - nie znalazłam widocznych objawów. Szukałam tarczników/miseczników i niczego nie zauważyłam ani na zasuszonych gałązkach ani w ich okolicy. Miodownicy nie wiem jak szukać . Innych chorób (grzyb?) nie potrafię zdiagnozować.

2. sól stosowana zimą - żywpłot przylega z jednej strony do drogi wyłożonej kostką, ostatnia zima była śnieżna a teren wspólnoty obficie odśnieżany i niestety też solony. Czy możliwe jednak aby efekt tego był tak mocno widoczny teraz? Zwłaszcza, że widać nowe ogniska uscyhania .

Na tym zdjęciu powyżej widać coś charakterystycznego - te 3 usychające miejsca mają przewieszające się gałązki - czy to ma jakieś znaczenie dla postawienia diagnozy?
Aha, wydaje mi się jeszcze, że tuje straciły nieco swój połysk. Odcień zieleni na zdjęciach przekłamała nieco lampa.

Czy mogę jeszcze uratować żywopłot?

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:26, 15 lis 2017

Do góry
na biało

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:24, 15 lis 2017

Do góry
na czerwono

Rododendronowy ogród II. 21:24, 15 lis 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu "ukradnę" to zdjęcie i zrobię sobie z niego tapetę ☺. Cudną masz jesień.
Udało mi się kupić cebulki Kondo i Pagodę, rzuciły na mnie urok u Ciebie . Zobaczymy czy zakwitną na wiosnę.
Pozdrawiam ☺.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:23, 15 lis 2017

Do góry
na różowo

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:22, 15 lis 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Podoba się, sorry, ale to tylko potwierdzenie faktu, a urody nie oddaje.
Wolę normalną wielkość.

Dużo jeszcze tych kwiatków, moich już tylko kilka zostało.
Haniu dla ciebie specjalnie normalnie

Skąpana w słońcu 21:14, 15 lis 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies