Niby nic takiego, jak ktoś z boku się na to patrzył ( czytaj sąsiedzi) to pomyśleli robota głupiego Hortensje przesadziłam 10 cm do tyłu a buksy 5 cm do przodu...ale najważniejsze, że wszystko w równych rzędach Może nie aż tak równych bo z poziomicą nie biegałam ale sznurek rozciągnęłam
Wykopałam cebulowe i Ice Dance.
Póżniej rabatę opuściły Gracilimusy, hortki przesunęłam na środek rabaty a buksy zostały troszkę naprostowane
O, też dzisiaj skubałem swoje Ice dance i nie do końca wiedziałem jak to zrobić.
Część ściąłem dość ostro sekatorem, a części poobrywałem tylko końcówki. Ciekawe która metoda okaże się lepsza.
Ścięte Ice Dance - może teraz tulipany się przez nie przebiją... Tak w ogóle przy wykopywaniu turzyc będę bawić się w Kopciuszka i będę wybierać spomiędzy ich tulipany Tarda, krokusy, szafirki i tulipany posadzone jesienią...
Pogoda sprzyjała dziś pracom w ogrodzie, więc:
- bratki trafiły do gruntu
- po przycięciu lawendy sypnąłem jej i innym bylinom dolomit
- dokończyłem czyszczenie żurawek po zimie
- przyciąłem turzyce Ice Dance
- posadziłem do donic część pacioreczników
- przyciąłem żywopłot z żywotników - oczywiście znów otarłem się o śmierć tnąc na drabinie - huśtawka jest wybrakowana, ja nadal w jednym kawałku Zawsze powtarzam, że złego diabli nie biorą
- najgorsza robota - odkurzyłem żwir ze starych i nowych igieł.. Chyba dokupię kilkadziesiąt kilo żwirku, bo po latach ziemia go wciągła, a odkuracz też zebrał dość trochę...
- posadziłem w miejsce żurawek żólte trawy z Wojsławic - oby odrosły, bo przyciąłem je dość mocno...
- i jeszcze skosiłem trawnik, by po pierwsze zebrać ścinki żywotników, a po drugie by go wyrównać
Zima, na koniec zaszalała u Ciebie, może to już jej ostatnie podrygi, ale w kwietniu może być różnie? Czytałam, że posadziłeś już z turzyc The Beatles, Ice dance, Everest, Variegata, ciekawa jestem tataraka, jest piękny, posadziłam w tamtym roku, ale raczej mi marniał i go ubywało, przeżył i widzę, że taka podoga mu służy, czyli bardzo mokro
Planuję posadzidzić w grupie Frostet Curls i Bronzonii, mają podobny pokrój, a te dwie różne kolorystyki...podobaja mi się w duecie
Jakie trawki jeszcze posadzisz?
Z tego, co pamiętam, zaczęło się od samotnie rosnących w tym miejscu hortensji ogrodowych, które są pamiątką, wiec być tam muszą. Dlatego dziewczyny doradziły kulki w plecy i trawki.
Mirella, ja bym posadziła jednak Miskanta Morning Light. Jeśli będzie za wysoki po kilku latach, to go przesadzisz. Na tym polega ogrodniczkowanie
Może też być Carex bronze jak u Marzenki, a przed nimi te hortensje, co masz : https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/70/701501/original.JPG
Do przedogródka szukam czegoś żółtego zimozielonego na pniu. Sama nie wiem jeszcze czego ale jak zobaczę to będę wiedziała że to to . Może trzmielina albo jakiś iglak?
Miskanta ML
żółtego carexa Aures
perovskią
Oni tam mają dużo róż, więc na pewno paschmina, zephrine
Musze obsadzić całą rabatę w cieniu z dzisiaj tylko male parzydło,ice dance, dąbrówkę, przywarkę japońską, lilia złotogłów, jarzmiankę, pluskwicę groniastą, może carexa lemon zet, liriope ....
do domu solejrolia
jak nic nie kupię to pojadę chociażby pooglądać jak rośliny wyglądają w naturze a nie tylko na zdjęciu, łatwiej się decyzję podejmuje i planuje rabatę
Skoro "wiosna" to i kilka wiosennych fotek z dzisiaj. Udało się złapać kilka promienie Słońca pomiędzy kolejnymi ulewami. Na szczęście prognozy zelżały, nie zapowiadają u mnie przymrozków.
Wrzośce pod magnolią.
I sama magnolia.
Tulipany już pokazują główki a Ice dance kwitną. Suche końcówki jeszcze nie przycięte.
Obwódkę pokazywałem?
Trawniczek po porządnej wertykulacji już zieloniutki.
Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie - najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia
Jaką trawę najlepiej posadzić między trzmieliny na pniu o wysokości 1,20? Chciałam posadzić miskant morning light, ale nie wiem czy nie zakryje kulek?
Jaką inną trawę niższą mogę posadzić? Najlepiej, żeby była o pokroju strzelistym, a nie rozłożystym, bo nie ma tam tyle miejsca.
Przed kulkami rosną hortensje ogrodowe, a przed hortensjami będzie trawa carex ice dance i żurawki.
Co radzicie?☺
Wszędzie mam zawijaski, więc jak najbardziej pasuje! Zrobię na razie wersję nr 1, a jak przyjdzie czas i ochota, to będę kombinować z osłonami z cisa. Pogoda - zmyła, potwierdzam. Na chwilę słonko, a potem deszcz. Zmokłam, ale posadziłam ice dance i zwiałam do domu.
Paulinko 5 kuleczek, między nimi na być trawa ML i tu moje wątpliwości o których Ci pisałam, przed kulkami i trawami hortensje, przed hortkami na być trawa carex ice dance i żurawki☺