Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 13:13, 03 paź 2017

Do góry
alis napisał(a)

Ale cudnie, porównanie robi wrażenie

Z tej perspektywy tak, ale ciągle coś jeszcze kombinuję
Tu ma być ogród :) 13:12, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Edytko przypomnij nasadzenia pod domem, pasuje żeby się to jakoś łączyło.

tak schematycznie zaznaczyłam co tam jest.

Tu ma być ogród :) 12:58, 03 paź 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
wlasnie się wypowiedziałas ciii bo ja tez nie

tak przypuszczałam
Tu ma być ogród :) 12:57, 03 paź 2017

Do góry
malkul napisał(a)
i ja

a ja lubię tylko jak są zgrupowane ze zwykłymi kulami i ze stożkami i przeplecione trawami.
Tu ma być ogród :) 12:56, 03 paź 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Edytko wpadłam prosto na zdjęcia! Ślicznie- uwielbiam Twoją umbrową- jest kwintesencją elegancji!

Jeszcze nie jest - ale może w przyszłym roku już trochę będzie - dużo w tym roku na niej pozmieniałam, czekam na efekty w kolejnych latach.
Tu ma być ogród :) 12:54, 03 paź 2017

Do góry
zieloniutka napisał(a)

Myśl o cięciu 30-stu kulek cisowych kilka razy w roku mnie przeraża jeżeli chcesz zachować formalny charakter. Pewnie na to sporo czasu zejdzie.

Moje subiektywne odczucie jest takie, że seslerie średnio pasują do cisów. Ale może mam za bardzo przed oczami jesienną, która wymaga w mojej ocenie odmładzania jeżeli ma wyglądać fajnie obok cisów.

Może jakieś roślinki dywanowe i w tym te cisy. Niestety nie mam pomysłu na konkretną roślinkę.

Przymrozek był w Orzeszu? Czyli po cukiniach

Byłoby co robić, ale czy są rośliny, przy których nie ma co robić i jeszcze ładnie wyglądają cały rok?

Też nie wiem czy jesienna pasowałaby z kulami cisowymi.

Dywanowe musiałoby być coś co toleruje słońce w nieograniczonych ilościach i jeszcze kolorystycznie nie zleje się z zielenią cisów - do głowy przychodzi mi tylko trzmielina.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:51, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Trawiszcza jak co roku masz bezkonkurencyjne!
Z ciskami będzie super, ale buksy na smieci poszly? Nie chcialas w jakims odludnym miejscu przywracac ich do świata żywych?

Edytko, trawy w tym roku powracają do formy po wiosennym dzieleniu Myślę, ze w następnym roku będą wypaśne
Buksy poszły do śmieci ponieważ w tym ogrodzie nie mam miejsca a w drugiegim ogrodzie nie chcę sadzić chorych roślin. Mam jeszcze trzecią, zdrową kostkę buksową i cały czas się zastanawiam co z nią zrobić...
Tu ma być ogród :) 12:50, 03 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Ja mogę się wypowiedzieć - kiedyś mieliśmy elektryczny też co chwilę gasł i naprawdę trzeba było mu pomagać "iść"(sezonu nie wytrzymał) kupiliśmy spalinówkę - praca bez porównania choć i tak ciężka - raczej dla faceta, ale śmiga aż miło patrzeć

Edytko co to za odmiana zawilców - piękne są Te leśne trawki też mnie zainteresowały - co to?

Czytam o poszerzeniu rabat przez wodę (pamiętasz pisałyśmy o tym kiedyś jak mój Pan od nawadniania mówił, że to najlepsze = najtańsze rozwiązanie) nie myślałaś aby dać ją zdecydowanie szerszą? Przy takiej długości te 60cm "zginie"... ja bym poszalała z szrokością co najmniej 120cm zrównoważy Ci rabatę pod domem z drugiej strony ścieżki (wygląda na szeroką )

Przeczytałam eMowi co napisałaś - teraz na pewno zakup zostanie przyspieszony bo już od wiosny się do tego zbierał

Tak naprawdę to już nie chcialam tworzyc kolejnych wielkich, pracochłonnych rabat - ta miała być tylko po to żeby uniknąć rdzawych zacieków na kostce.
A nie sądzisz, że jak zrobię tą rabatę szeroką na co najmniej 1 m to trawnik będzie się wydawał jeszcze bardziej długi?

Mam fotkę z naniesionymi wymiarami.

Tu ma być ogród :) 12:06, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Porównanie - tyle się zmieniło w równe 3 lata.

26.09.2014

i 29.09.2017

Dla tych co by chcieli z szerszej perspektywy zobaczyć, gdzie co mam w ogrodzie, jeszcze taka fotka z lotu ptaka.

Ale cudnie, porównanie robi wrażenie
Tu ma być ogród :) 12:05, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

W tym roku ciągle tylko poszerzam - ale jakiś limit też musi być, nie chcę wiecznie w ogrodzie siedzieć

Lizaków jakoś tam nie czuję, a druga sprawa, że znalezienie tylu egzemplarzy o tej samej wysokości i w dobrej cenie graniczyło by z cudem.

A jakie trawy byś Olu zaproponowała? Nie mogą jednak być za wysokie, bo chcę z okna widzieć planowaną ściankę.

Pomyślałam o śmiałkach, ale one chyba właśnie zbyt wysokie.

Edytko przypomnij nasadzenia pod domem, pasuje żeby się to jakoś łączyło.
Tu ma być ogród :) 11:39, 03 paź 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)
myslałam ze ja mam duzo trawnika ..ufff pobiłas mnie zdecydowanie

z poszerzanim rabat to sie zaśmiałam sama do siebie nie wiem czy widaziałas ogród Chell w "rok w ogrozie extra" jak zobaczyłaj jej gigantyczne rabaty ...to stwierdziłam ze moje sa zdecydowanie za waskie dlateg twoje poszerzenie o 30cm mnie tak rozbawiło ...bo ja bym chyba wzieła rozmach i z metr jak nic dołozyła

Właśnie sobie obejrzałam ten odcinek

Ta rabata z umbrami w tej chwili ma już 2,5 metra - wszystkie piętra są - wysokie miskanty i róże, średnie bukszpan, niskie trawy i żurawki, mam nadzieję, że już mi nic nie wpadnie do głowy dosadzać od przodu, bo to musiałoby być już jakieś piętro płożące chyba
Tu ma być ogród :) 11:34, 03 paź 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Masz spory trawnik więc myślę, że z szerokością możesz ciut poszaleć
Trawy wskazane, natomiast na temat lizaków się nie wypowiadam, nie przepadam za takimi formami.

W tym roku ciągle tylko poszerzam - ale jakiś limit też musi być, nie chcę wiecznie w ogrodzie siedzieć

Lizaków jakoś tam nie czuję, a druga sprawa, że znalezienie tylu egzemplarzy o tej samej wysokości i w dobrej cenie graniczyło by z cudem.

A jakie trawy byś Olu zaproponowała? Nie mogą jednak być za wysokie, bo chcę z okna widzieć planowaną ściankę.

Pomyślałam o śmiałkach, ale one chyba właśnie zbyt wysokie.
Tu ma być ogród :) 11:26, 03 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
Widzę że działasz.. super
u mnie weny brak

trawnik masz ekstra!

Trochę działam, choć w niektórych miejscach po omacku

Słoneczko podkręciło stan trawnika, bo gdzie on tam extra jest, no i do tego czemu taki duży wszyscy się pytają
Lawendowy zawrót głowy 10:59, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jola, uwielbiam Twój ogród za różnorodność, za piękne kompozycje, za kolory.

A te zdjęcia muszę zacytować - coś pięknego!

Edytko te dwie rabaty w tym roku zrobione i brxoza i magnolia robią dobra robotę i Lubie te miejsca najbardziej.
Koloru brakuje a roznorodość za duxo hihihi Buxiak ))))
Tu ma być ogród :) 09:37, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Kurcze, zapomniałam o sesleriach - to jest myśl!

Ta rabata bardzo długa jest, na lizaki cisowe w takich ilościach jak tam potrzeba to mnie nie stać, ale na cisy do samodzielnego formowania bym się szarpła - nawet już z eMem obgadane

Myślę, że naprzemiennie cis i sesleria mogłyby fajnie tam wyglądać

Myśl o cięciu 30-stu kulek cisowych kilka razy w roku mnie przeraża jeżeli chcesz zachować formalny charakter. Pewnie na to sporo czasu zejdzie.

Moje subiektywne odczucie jest takie, że seslerie średnio pasują do cisów. Ale może mam za bardzo przed oczami jesienną, która wymaga w mojej ocenie odmładzania jeżeli ma wyglądać fajnie obok cisów.

Może jakieś roślinki dywanowe i w tym te cisy. Niestety nie mam pomysłu na konkretną roślinkę.

Przymrozek był w Orzeszu? Czyli po cukiniach

Tu ma być ogród :) 08:30, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Takim dwufunkcyjnym wertykulatorem Alko, ale co kilka przejazdów gaśnie i Jacek już planuje zamienić go na jakiś spalinowy.

Ja mogę się wypowiedzieć - kiedyś mieliśmy elektryczny też co chwilę gasł i naprawdę trzeba było mu pomagać "iść"(sezonu nie wytrzymał) kupiliśmy spalinówkę - praca bez porównania choć i tak ciężka - raczej dla faceta, ale śmiga aż miło patrzeć

Edytko co to za odmiana zawilców - piękne są Te leśne trawki też mnie zainteresowały - co to?

Czytam o poszerzeniu rabat przez wodę (pamiętasz pisałyśmy o tym kiedyś jak mój Pan od nawadniania mówił, że to najlepsze = najtańsze rozwiązanie) nie myślałaś aby dać ją zdecydowanie szerszą? Przy takiej długości te 60cm "zginie"... ja bym poszalała z szrokością co najmniej 120cm zrównoważy Ci rabatę pod domem z drugiej strony ścieżki (wygląda na szeroką )

Mirkowy ogród (początki) 07:56, 03 paź 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Widzę, że u Ciebie Stardust też już zbrązowiał i że różowe odnóżki też miałaś, mi to się zdarzyło w tym roku pierwszy raz, a mam je już 3 sezon
Ja je mam też trzeci sezon i dopiero teraz pojawił się różowy kwiat.Stardust u mnie najwcześniej ze wszystkich rozchodników zakwita to i teraz brązowy jest.Ale i taki ma swój urok.Tu z kłosownicą kwitnący Znów pada u mnie

Ogród z wilkiem zamkn. 00:25, 03 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
ponieważ wszyscy lubimy pismo obrazkowe ,pobawiłam się troszkę moim marnym aparatem

Świetna fotka!

Warzywnik masz mega odpicowany, ale miałam właśnie pytać, czy nie planujesz jakoś go przysłaniać, bo z tego ujęcia bardzo się rzuca w oczy i proszę jest rabata.

A co to za drzewka na rabacie ze stipą, które już się przebarwiły?
Ogród z wilkiem zamkn. 00:23, 03 paź 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Jak miło mi Cię widzieć u mnie lecę kawę robić ......ogród tworzę od roku cały czas ,( w zimie nie .... )....gdy tylko mam wolne to w nim grzebię .....mam nadzieję ,ze wszystko się rozrośnie i będzie ładne (jest on moją odskocznią od wszystkich problemów )
Ps. Przedpłocie mam jeszcze nie ruszone -sama trawa i parking będę się na Twoim wzorować ....ale to przyszły sezon

Na kawę się nie załapałam, ale za to z winkiem przychodzę
Rozumiem Cię doskonale, bo ja też dużo przyjemności znajduję w tym grzebaniu w ziemi

Dużo masz tego przedpłocia? - ja zeszłej wiosny 40m musiałam z koszmarnych chwastów oczyścić i nawet wolę sobie tego nie przypominać, bo to była droga przez mękę - tym bardziej cieszy, że ono teraz dobrze wygląda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies