Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

nawigatorka 23:08, 02 paź 2017

Zdecydowanie będę za trawami przy tej ścieżce i to bez lizaków. Wg mnie za dużo tego dobrego by było. Jeśli juz konieczmie chciałabyś tam kulki to daj trzy obok siebie zgrupowane niesymetrycznie w dywanie z trawy. Najlepiej którejś z rabaty na przeciwko
nawigatorka 23:11, 02 paź 2017

Miałam na mysli takie zgrupowanie jak u Magnoli mniej więcej
http://pin.it/mXtbMlT
lindsay80 23:47, 02 paź 2017

anna_t napisał(a)
Gdyby były tam hortensje to pewnie lizak co 2m by wyszedł to ile szt by trzeba było?
A podobno twój Jacek koło cisow Andzeliki przejeżdża to wiesz

Na razie nie umiem odpowiedzieć, pomierzę w najbliższym czasie.

Jest zamiar zakupu cisów z namiaru Andżeliki, chciałam takie na pniu kupić, ale ponoć bardzo mało już zostało, no i jeszcze nie wiem czy się eMowi na 100% uda tam być, bo w pracy musi się wszystko odpowiednio poukładać, także na razie nic pewnego.
lindsay80 23:51, 02 paź 2017

nawigatorka napisał(a)
Zdecydowanie będę za trawami przy tej ścieżce i to bez lizaków. Wg mnie za dużo tego dobrego by było. Jeśli juz koniecznie chciałabyś tam kulki to daj trzy obok siebie zgrupowane niesymetrycznie w dywanie z trawy. Najlepiej którejś z rabaty na przeciwko

Wezmę pod uwagę, na razie myślałam o zupełnie formalnej wersji tej rabaty - muszę się oswoić z Waszymi pomysłami

Przed zimą to jedynie bym tam chciała darń ściągnąć, a reszta wiosną.
lindsay80 23:53, 02 paź 2017

nawigatorka napisał(a)
Miałam na mysli takie zgrupowanie jak u Magnoli mniej więcej
http://pin.it/mXtbMlT

Ok, rozumiem

Ale wiesz, u mnie to tam będzie tak wąsko (60 - 70 cm), że ciężko o takie ustawienia.
Kawa 08:09, 03 paź 2017

Widzę że działasz.. super
u mnie weny brak

trawnik masz ekstra!
leon60 08:10, 03 paź 2017

Masz spory trawnik więc myślę, że z szerokością możesz ciut poszaleć
Trawy wskazane, natomiast na temat lizaków się nie wypowiadam, nie przepadam za takimi formami.
08:19, 03 paź 2017
myslałam ze ja mam duzo trawnika ..ufff pobiłas mnie zdecydowanie

z poszerzanim rabat to sie zaśmiałam sama do siebie nie wiem czy widaziałas ogród Chell w "rok w ogrozie extra" jak zobaczyłaj jej gigantyczne rabaty ...to stwierdziłam ze moje sa zdecydowanie za waskie dlateg twoje poszerzenie o 30cm mnie tak rozbawiło ...bo ja bym chyba wzieła rozmach i z metr jak nic dołozyła
AngelikaX 08:30, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

Takim dwufunkcyjnym wertykulatorem Alko, ale co kilka przejazdów gaśnie i Jacek już planuje zamienić go na jakiś spalinowy.

Ja mogę się wypowiedzieć - kiedyś mieliśmy elektryczny też co chwilę gasł i naprawdę trzeba było mu pomagać "iść"(sezonu nie wytrzymał) kupiliśmy spalinówkę - praca bez porównania choć i tak ciężka - raczej dla faceta, ale śmiga aż miło patrzeć

Edytko co to za odmiana zawilców - piękne są Te leśne trawki też mnie zainteresowały - co to?

Czytam o poszerzeniu rabat przez wodę (pamiętasz pisałyśmy o tym kiedyś jak mój Pan od nawadniania mówił, że to najlepsze = najtańsze rozwiązanie) nie myślałaś aby dać ją zdecydowanie szerszą? Przy takiej długości te 60cm "zginie"... ja bym poszalała z szrokością co najmniej 120cm zrównoważy Ci rabatę pod domem z drugiej strony ścieżki (wygląda na szeroką )

zieloniutka 09:37, 03 paź 2017

lindsay80 napisał(a)

Kurcze, zapomniałam o sesleriach - to jest myśl!

Ta rabata bardzo długa jest, na lizaki cisowe w takich ilościach jak tam potrzeba to mnie nie stać, ale na cisy do samodzielnego formowania bym się szarpła - nawet już z eMem obgadane

Myślę, że naprzemiennie cis i sesleria mogłyby fajnie tam wyglądać

Myśl o cięciu 30-stu kulek cisowych kilka razy w roku mnie przeraża jeżeli chcesz zachować formalny charakter. Pewnie na to sporo czasu zejdzie.

Moje subiektywne odczucie jest takie, że seslerie średnio pasują do cisów. Ale może mam za bardzo przed oczami jesienną, która wymaga w mojej ocenie odmładzania jeżeli ma wyglądać fajnie obok cisów.

Może jakieś roślinki dywanowe i w tym te cisy. Niestety nie mam pomysłu na konkretną roślinkę.

Przymrozek był w Orzeszu? Czyli po cukiniach